23 апрель 2019 2 364

Кращі способи засолювання скумбрії в розсолі шматочками

Скумбрію можна зустріти практично повсюдно в будь-якому магазині в копченому, солоному і замороженому вигляді або в якості рибної консерви. Вона служить прекрасним джерелом білка, йоду, фосфору, нікотинової кислоти, вітаміну D, жирних Омега-3 кислот і інших корисних для людського організму речовин.

Солона скумбрія виходить ніжною і соковитою, завдяки великому вмісту риб'ячого жиру. Але часто буває так, що придбана в магазині тушка виявляється недосоленою, пересоленим, несвіжої або сирий.

Уникнути розчарування від покупки солоної скумбрії досить легко, приготувавши її самостійно. Тим більше, що готується вона не складно, а перевірені рецепти і поради досвідчених кулінарів допоможуть уникнути можливих помилок у процесі засолювання.

Отже, засолювання скумбрії в розсолі шматочками може здійснюватися кількома методами. Розглянемо кожен з них по порядку.

Класичний рецепт
Інгредієнти Кількість
свіжої або свіжомороженої скумбрії - 500 г
питної води - 1000 мл
кухонної солі - 100 г
білого кристалічного цукру - 50 г
столового 9% оцту - 40 мл
лаврових аркуша - 3 шт.
чорного перцю - 3 горошини
запашного перцю - 2 горошини
Час приготування: 1320 хвилин Калорійність на 100 грам: 183 Ккал

По цьому рецепту риба виходить дуже смачною тільки, що навіть ті люди, які звикли купувати продукти в магазині без роздумів перейдуть на скумбрію домашнього засолу. Крім відмінного смаку, є ще два величезних плюси у риби, засолення таким способом. Перше, рецепт не потребує особливих інгредієнтів і тривалих тимчасових витрат. Друге, завжди можна бути впевненим у свіжості продукту.

Покрокова інструкція засолювання:

  1. Спочатку необхідно зайнятися розсолом. Для його приготування слід використовувати емальований посуд (каструлю або сотейник). У воді розчинити сіль і цукор, додати спеції і поставити на вогонь. Після закипання дати розсолу покипіти п'ять хвилин, зняти з плити і остудити;
  2. Поки розсіл буде остигати зайнятися підготовкою продукту для засолювання. Рибу старанно вимити, промокнути зайву вологу паперовим рушником або серветкою. Вийняти нутрощі і нарізати середніми шматочками, товщина яких не більше 4-5 см;
  3. Шматочки скумбрії скласти в скляну банку, підійде об'єм 1,5 літра. В охолоджений розсіл влити оцет і розмішати, отриманою сумішшю залити рибу і залишити на добу в холодильнику. По закінченні вказаного часу напівфабрикат для канапе і бутербродів або смачна самостійна закуска будуть готові.

Рецепт засолки скумбрії шматочками в пряному розсолі

Пряний розсіл для риби практично нічим не відрізняється від класичного, але для нього використовується велика кількість спецій. Поряд з класичними спеціями (чорним і запашним перцем) ненав'язливий пряний смак і аромат скумбрії дарують гвоздика і ріпчасту цибулю.

Для пряного посолу шматочків скумбрії потрібно взяти:

  • 600 г скумбрії;
  • 300 мл очищеної питної води;
  • 60 мл рослинного масла без запаху;
  • 50 мл оцту;
  • 50 г кухонної солі;
  • 150 р ріпчастої цибулі;
  • 5 листочків лавра;
  • 5 горошин чорного перцю;
  • 5 горошин запашного перцю;
  • 3 бутона гвоздики.

На приготування риби в цьому розсолі піде 48 годин, а ось тривалість підготовки риби і розсолу не буде відрізнятися від попереднього (не більше 30 хвилин).

Оскільки сіль і спеції не мають калорій, то їх кількість не вплине на калорійність готового продукту, а ось рослинне масло трохи збільшить енергетичну цінність до 222,0 ккал на 100 р.

Алгоритм дій:

  1. Як і в попередньому рецепті, спочатку готуємо розсіл. У воду всипати сіль, влити рослинне масло, додати спеції і закип'ятити. Потім розчин слід остудити і тільки після його повного остигання додати рослинне масло;
  2. У тушок риби відрізати голови і плавники. Гострим ножем зробити надріз уздовж черевця, і вийняти нутрощі. Добре промити рибу під проточною водою, після обсушки порізати на шматочки середнього розміру;
  3. Ріпчасту цибулю очистити від лушпиння, помити і порізати кільцями, товщиною 1-1,5 см;
  4. В скляну банку або харчової контейнер скласти рядами шматочки скумбрії і кільця ріпчастої цибулі, залити все розсолом. Дати спочатку рибі постояти 2-3 години при кімнатній температурі, а потім прибрати на дві доби в холодильник.

Що таке уцхо сунелі і як його правильно застосовувати в кулінарії читайте в нашій статті.

Як приготувати сирне печиво «Поцілунки» дізнайтеся з нашої статті.

Влітку обов'язково спробуйте наші рецепти шашлику зі свинячої шиї. Пропонуємо вам кілька маринадів і способів приготування цієї страви.

Секрети досвідчених кулінарів

Процес приготування солоної скумбрії в домашніх умовах починається ще в магазині з вибору риби. Для засолювання підходить свіжа або свіжоморожена риба. Якщо використовується морожений продукт, то потрібно її правильно розморозити. Правильною буде розморожування без різких перепадів температури на нижній полиці холодильника.

Тушки для соління повинні бути світло-сірого кольору і з темною спинкою. Черевце не повинно бути жовтим або роздутим. Очі повинні бути опуклими і не мутними. У скумбрії не повинно бути занадто яскраво вираженого рибного аромату. Він повинен бути тонким і ненав'язливим.

Для засолювання скумбрії в розсолі шматочками підходить тільки та посуд, що не буде піддаватися окисленню (скляний або емальований).

У деяких рецептах пропонують скористатися пластиковими ємностями (наприклад, широкої пляшкою зі зрізаним горлечком), але розсіл є досить агресивною речовиною, і ніхто не зможе дати гарантію, що при його взаємодії з пластиком не утворюються шкідливі з'єднання. Тому такий посуд краще не використовувати.

Досвідчені кулінари не радять використовувати для засолювання йодовану сіль, на їхню думку, вона може зіпсувати зовнішній вигляд готового продукту. Оскільки в морській рибі і так достатньо йоду, то використання для засолювання звичайної кухонної солі цілком виправдано.

Скумбрію, засоленість в домашніх умовах, необхідно зберігати тільки в холодильнику. Строк її зберігання не більше 5 діб. Не можна таку рибу зберігати в морозильній камері, оскільки після її розморожування м'ясні волокна стануть м'якими і водянистими.

Солона скумбрія чудово поєднується зі стравами з картоплі, вона може стати одним з інгредієнтів при приготуванні бутербродів, канапе і сендвічів. Також вона може замінити звичну солону оселедець в салаті «Оселедець під шубою», зробивши його смачніше і апетитніше.

Що ще почитати: