23 март 2019 5 316

Як приготувати сало в духовці у фользі

Сало – це один з основних продуктів, який зустрічається на столах у багатьох господинь. Кількість кулінарних страв, де воно є головним інгредієнтом, багато неміряно. Його можна приготувати солоним, копченим, запеченим, або відвареним зі всілякими спеціями.

Печене сало – це взагалі окрема і цікава тема в кулінарії. Воно може бути подано як в гарячому вигляді з гарніром, так і служити прекрасним доповненням до борщу, а також бути подана на святковий стіл у вигляді нарізки.

На перший погляд може здатися, що приготувати такий делікатес в домашніх умовах неможливо. Але насправді все дуже просто, і зараз ми з вами в цьому переконаємося.

Як правильно вибрати продукт

Для запікання в духовці підійде практично будь-який шматочок сала, незалежно з якої частини порося він узятий. Але щоб вас не розчарували його смакові якості, потрібно звернути увагу на деякі особливості цього продукту:

  1. Найсмачнішим буде те сало, яке має білий колір з легким ніжно-рожевим відтінком. Ніякої жовтизни на шматочках бути не повинно;
  2. Якщо на шматочках виявлені червоні плями, то це буде говорити про те, що порося тривалий час не могли зарізати;
  3. Найсмачнішими будуть ті шматочки, товщина яких варіюється від 2,5 до 3,5 сантиметрів;
  4. Для запікання чудово підійде те сало, яке має м'ясні прошарку;
  5. Обов'язково звертайте увагу на шкуру, вона повинна бити білого або світло жовтого відтінку і при цьому не містити на собі волосинок.

Сало, яке має ніжний смак і тоненьку шкірку, зрізати з боків і зі спини порося. Воно чудово підходить не тільки для запікання, але і для засолювання. Більш жорсткі і толстошкурые шматочки знаходяться на щоках або на шиї.

Для засолювання не найкращий варіант, але от в запеченому вигляді виглядає чудово. Ну а справжнім делікатесом для запікання вважається «подчеревок». Це шматочки, які зрізаються з черевної частини. Вони мають кілька м'ясних прошарків, але при цьому залишаються трохи жорстким.

В запеченому вигляді – це одна з найсмачніших частин порося, яку не соромно подати до столу у вигляді нарізки.

Сало в духовці у фользі
Інгредієнти Кількість
сало (краще брати з м'ясним прошарком) - 1 кг
свіжий кріп - 20-30 г
часник - 5-6 зубчиків
лист лавровий - 3 шт.
паприка - 20 г
майонез - 250 г
сіль і запашний перець - за смаком
Час приготування: 120 хвилин Калорійність на 100 грам: 384 Ккал

Покроковий рецепт:

  1. Візьміть поглиблену ємність і насипте в неї вказану кількість майонезу. Потім через часникодавку пропустіть кілька зубчиків часнику і наріжте дрібно кріп. Все це додаємо до майонезу і ретельно перемішуємо. Ми з вами приготували маринад, який просочить шматочки сала, після чого воно придбає неймовірний смак;
  2. Візьміть сало і поріжте його на шматочки, ширина яких близько 7-10 сантиметрів. Занадто великі робити не варто, інакше вони не просочаться повністю маринадом і смак у них буде трохи іншою. Починати різати шматочки краще зі сторони, де знаходиться шкура, це призведе до меншої їх деформації і продукт буде виглядати набагато апетитніше;
  3. Перекладіть нарізані шматочки сала на глянсову бік фольги і гарненько посоліть їх з усіх сторін. Таким же чином додайте паприку і запашний перець;
  4. Змастіть шматочки сала рясним шаром маринаду, зверху покладіть кілька листочків лаврового листа і усе щільненько упакуйте у фольгу;
  5. Помістіть сало в холодильник хвилин на 40 (можна і більше). За цей час воно замаринується;
  6. Попередньо розігрійте духовку, перекладіть шматочки на деко і поставте випікатися. Температура в духовці повинна бути близько 220 градусів. Час приготування – 45 хвилин;
  7. Для того щоб готовий продукт мав більш апетитний вигляд, його можна додатково ще обсмажити на сковороді.

Як приготувати рулет з сала з часником

Інгредієнти:

  • сало (товщина не більше 2 см) – 1 кг;
  • петрушка свіжа — 3-4 гілочки;
  • часник – 6-7 зубчиків;
  • паприка, кмин, коріандр (за бажанням) – за смаком;
  • лавровий лист – 2 шт.;
  • перець червоний – 5 м;
  • перець мелений чорний – 5 м;
  • сіль – за смаком.

Час приготування – 5-6 годин.

Калорійність – 157 ккал.

Перед запіканням сало гарненько вимийте, злегка просушіть і зріжте з нього шкуру. Часник краще всього нарізати тонкими пластинками, петрушку дрібно нарубаєте, а лавровий лист подрібніть в крихту.

Шматок сала з усіх боків натріть сіллю і перцем. Якщо ви любите різні приправи, то можна додати кмин, коріандр і паприку.

На внутрішню сторону майбутнього рулету покладіть часник, подрібнений лавровий лист і петрушку. Максимально щільно його згорніть і зверху обмотайте зрізаної шкурою. З допомогою щільної нитки зав'яжіть рулет, щоб він не розвертався.

Замотайте продукт фольгою і відправляйте його в розігріту духовку на півтори години. Температура, при якій повинен готуватися рулет, близько 160-170 градусів. Через зазначений час вийняти його з духовки, відкрити фольгу і поставити назад ще хвилин на 15 до утворення гарної скоринки.

Після того як рулет приготується, перекладіть його на паперовий рушник. Це дасть можливість стекти зайвому жиру. Повністю охолодивши продукт, упакуйте його в харчову плівку і перемістіть в холодильник години на 3. Через зазначений час його можна діставати, зніміть плівку і шкуру, наріжте рулет на шматочки і подавайте до столу.

Сало, запечене з картоплею в рукаві

Інгредієнти:

  • сало свіже – 100 г;
  • картопля (середній) – 10-12 шт.;
  • масло рослинне – 5-6 ч. л.;
  • приправа для картоплі – 5 м;
  • часник – 3-4 зубчики;
  • сіль і перець – за смаком;
  • рукав для запікання – 1шт.

Час приготування – 1 година 30 хвилин.

Калорійність – 150 ккал.

Очищаємо картоплю і ріжемо його на шматочки середнього розміру. Сало нарізається пластинами близько 5 міліметрів в товщину. Перекласти інгредієнти в глибоку миску і посолити.

Окремо готуємо соус. Для цього змішуємо всі спеції, додаємо часник і масло рослинне. Заливаємо ним картоплю з салом, ще раз все ретельно перемішуємо, щоб вся картопля просочилася соусом. Потім перекладаємо її в рукав для запікання.

Попередньо розігрійте духовку і помістіть в неї сало з картоплею. Запікати краще при температурі близько 170 градусів, по часу 60-80 хвилин. Тоді картоплю добре пропечеться і буде дуже ніжним на смак.

Підлива з курки — навчитеся готувати смачне доповнення до будь-якого гарніру.

Сирна запіканка без яєць і манки. Дієтичне блюдо, яке найкраще замінить вам шкідливі десерти.

Як приготувати соте з баклажанів читайте в нашій статті.

Як запекти сало в банку

Інгредієнти:

  • сало (щока або очеревина) – 1 кг;
  • сіль – за смаком;
  • перець червоний і чорний – 5 м;
  • приправа для м'яса – 5 м;
  • часник – 5-6 зубчиків.

Час приготування – 1 годину.

Калорійність – 380 ккал.

Нічого складного в запіканні сала в банку немає. Очеревину з м'ясним прошарком поріжте на шматочки. Вони не повинні бути занадто дрібні, так як під час приготування втратять свої смакові якості. Але й великі не робіть, сало повинно поміщатися в горловину банки.

Кожен шматочок з усіх боків гарненько посоліть, присипте перцем і приправою для м'яса. Якщо ви любите експериментувати, то можна додати кмин, коріандр, паприку або ще щось. На шматочках зробіть невеликі поглиблення і покладіть в них дрібно нарізаний часник.

Перекладіть сало в банку, але при цьому сильно не трамбуйте. Між шматочками повинно зберігатися невеликий простір. Також не заповнюйте банку до верху, залиште сантиметра 3-4 вільними.

Накрийте кришкою і поставте в холодну духовку. Включаємо її при мінімальній температурі і даємо можливість поступово нагріватися. Хвилин через 10 доведіть температуру до 160 градусів. Продукт запікається близько 1 години. Через зазначений час вимкніть духовку, і нехай вона остигає разом з банкою. Після повного охолодження готовий продукт можна подавати на стіл.

Кулінарні підказки

  1. Перед тим як приступити до запіканню сала, обов'язково промийте його і гарненько просушіть;
  2. Якщо у вас товщина сала не перевищує 2 сантиметри, то краще його запікати рулетом;
  3. Не знімайте нитки з рулету сала, поки він не настоїться в холодильнику 3 години. Інакше воно може повністю втратити свою форму;
  4. Вибирайте для запікання в духовці тільки свіжі шматочки сала з приємним ароматом.

Бажаємо вам смачної трапези і відмінного настрою!

Що ще почитати: