10 март 2019 1 487

Як засолити грузді гарячим способом в домашніх умовах

Засолені грузді особливо апетитні. З допомогою хорошого рецепту засолювання груздів гарячим способом можна забезпечити себе запасами на зиму.

У давні часи зазвичай для засолу використовувалися дерев'яні діжечки.

Сьогодні найчастіше застосовується скляна тара, яка відрізняється екологічною безпекою і зберігає всі якості страви.

Підготовка грибів до засолюванні

Грузді, які були тільки зібрані в лісі або придбані в магазині, вимагають ретельного очищення. У банку не повинно потрапити нічого зайвого.

Зазвичай підготовку проводять наступним способом:

  1. Грунтовно гриби очищають від бруду, пилу та сторонніх частинок;
  2. Обов'язково видаляють прикореневі частини ніжок, краще зрізати ніжки повністю – до капелюшків;
  3. Особливо ретельно промивають грибочки під струменем холодної води, щоб вони стали ідеально чистими;
  4. Замочують їх на тривалий час у воді (тільки в холодній), приблизно на півдня (це необхідно для виключення гіркоти);
  5. Холодну воду, в якій вимочуються гриби, потрібно міняти через кілька годин.

Засолювання груздів гарячим способом в домашніх умовах

Існують певні методи засолювання такого виду грибів у банки, якими може скористатися будь-яка господиня. Вони досить прості і доступні, а на виконання такої роботи потрібно трохи часу. Отже, представляємо вам рецепти засолювання груздів гарячим способом.

Солимо білі грузді

Гарячий спосіб засолювання забезпечить сирих грибів приголомшливий смак. При цьому, в ньому немає нічого складного. Для цього способу потрібні такі інгредієнти:

  • Грузді білі (сирі) – 5 кг;
  • Сіль поварена – 250 г;
  • Перець запашний – 25 г;
  • Лавровий лист – 10 штук;
  • Часник – 1 головка;
  • Листки чорної смородини – 4 штуки.

Так само необхідні дані предмети:

  • Містка каструля;
  • Дерев'яна кришка (підійде і пластикова);
  • Широка марля;
  • Гніт (можна використовувати звичайний цегла);
  • Скляні банки з кришками для зимової заготівлі;
  • Сито.

Покрокові дії при засолюванні білих груздів гарячим способом:

  1. Підготовлені звичайним способом і вимочені гриби потрібно кинути в киплячу каструлю, занурити в неї смородинові листочки, перець-горошок і варити близько 13 хвилин;
  2. Поки гриби варяться, потрібно часник очистити, помити його і нарізати;
  3. Коли грузді проварятся, відвар потрібно перелити з допомогою сита в іншу ємність;
  4. Проціджений гриби потрібно викласти в інший посуд (скляна тара або емальований);
  5. У ємність з грибами потім кладуть так само часник, сіль, лавровий лист, смородинові листки, перець-горошок;
  6. Гриби заливають отриманим після варіння відваром;
  7. Ємність накривають кришкою, на яку кладуть цеглу або іншу тягар;
  8. Грузді повинні настоятися протягом 24 годин (виключно в холодному приміщенні, можна використовувати холодильник).

Після того, як гриби будуть готові до вживання, з них можна приготувати будь-яку страву або вживати їх з іншими продуктами.

У тому випадку, якщо планувався засолення груздів на зиму, попередньо перед закупоркою грибів їх потрібно піддати кип'ятіння.

Звичайно дотримуються такого алгоритму дій при засолюванні сирих груздів гарячим способом банки:

  1. Ретельно стерилізують скляні банки;
  2. Гриби в розсолі доводять до кипіння;
  3. У банки кладуть грузді;
  4. Заливають їх отриманим відваром;
  5. Виробляють закатку кришками.

Після цього гриби будуть реально готові до тривалого зберігання. Банки потрібно поставити в темне прохолодне приміщення (комора або підвал).

Кращі домашні заготовки з баклажанів на зиму ви завжди знайдете на нашому сайті.

А якісь заготовки на зиму можна зробити з помідорів? Тут ви дізнаєтесь!

Якщо любите томатний сік, то не полінуйтеся приготувати його в домашніх умовах на зиму самостійно, щоб не купувати в магазині неякісний товар. Рецепти тут. Вдалою консервації!

Рецепт засолу чорних грибів

Цього типу гриби зазвичай фахівці радять солити, застосовуючи метод обробки окропом. В такому випадку вони виходять особливо м'якими і приємними на смак. Що потрібно для приготування засолювання грибів даними способом:

  • Чорні грузді – 3 кг;
  • Великі капустяні листи – кілька штук (щоб накрити поверхню тари);
  • Сіль – 1 столова ложка;
  • Вода – 1300 мл;
  • Насіння кропу – 1/2 чайної ложки;
  • Перець-горошок чорний – 15 шт.;
  • Перець-горошок запашний – 15 шт.;
  • Листи вишневі – кілька штук;
  • Хрін – за смаком;
  • Часник – 5-6 зубків;
  • Зерняток гвоздики – ½ чайної ложки.

Додаткові кошти: каструля емальована, сито, вантаж (гніт), скляні банки і кришки (для закупорки).

Покрокові дії:

  1. Перед засолюванням чорних груздів чисті підготовлені гриби кип'ятять в каструлі протягом шести хвилин;
  2. Окремо готується розсіл: у воду кладуть насіння кропу, гвоздику, вишневі листки, перець-горошок (обох видів), гвоздичні зернятка і сіль. Після цього все доводять до температури кипіння;
  3. Грузді відкидають на сито;
  4. Потім їх кладуть у ємність з розсолом і варять півгодини;
  5. По закінченню варіння в каструлю з грибами кидають хрін і часник, її знімають з вогню;
  6. Поверхня ємності з груздями накривають капустяними листками, зверху кладуть кришку і вантаж. Важливо, щоб гриби були повністю покриті рідиною;
  7. Каструлю з груздями виставляють в приміщення з низькою температурою, на кілька діб;
  8. Після того, як вони добре настоятися, необхідно підготувати стерильні банки, покласти в них грибочки, залити розсільної водою і закатати кришками.

При правильній стерилізації банок і повноцінної їх закупорки такий продукт можна залишити на зиму.

Поради господиням

Гарячий спосіб обробки груздів гарантує особливий смак і повноцінність продукту. Грузді будуть танути в роті. Щоб вони вийшли особливо смачними, необхідно дотримуватися наступних правил:

  1. Перед тим, як залишити гриби для настоювання після кип'ятіння, слід переконатися, що вони добре покриті рідиною. Інакше такі грузді будуть злипатися і втратять свої смакові якості;
  2. Остаточно готовими гриби будуть лише через 30 днів після їх приготування;
  3. Додаткові інгредієнти, як гвоздика, листя смородини, надають грибів особливо пікантний смак, проте не рекомендується ними зловживати – всього має бути в міру.

При дотриманні всіх правил приготування засолювання груздів гарячим способом можна отримати смачний і корисний продукт, який дозволить створювати нові страви. Правильно засолені гриби можна зберігати тривалий час, не побоюючись зниження їх якості.

Що ще почитати: