06 апрель 2019 464

Як приготувати батончики мюслі в домашніх умовах

У 1900 році М. Беннер (лікар з Швейцарії) розробив новий дієтичний продукт для лікувального харчування, і з тих пір батончики мюслі завоювали величезну популярність серед адептів здорового способу життя в різних куточках світу.Як приготувати батончики мюслі в домашніх умовах

Що ж входить в їх склад, яку користь вони приносять організму людини, так чи нешкідливо захоплення ними і як приготувати смачні дієтичні батончики на своїй кухні – на ці питання дасть вичерпну відповідь наступна стаття.

Склад, користь і шкода

Основний інгредієнт у складі батончиків мюслі – це пресовані злаки (овес, ячмінь, пшениця або жито). Щоб надати готовому виробу більшої користі, поживності і смаку основною складовою додають сушені ягоди і фрукти, горіхи і насіння, мед або патоку, шоколад, какао, йогурт.

За технологією приготування батончики бувають сирими, які не пройшли термічної обробки, і запеченими або обсмаженими. Сирі мюслі вважаються більш корисними і менш калорійними, але вони складніше засвоюються організмом, ніж бруски, запечені з додаванням масел при високих температурах.

Корисні властивості батончиків мюслі обумовлені їх багатокомпонентним складом:

  1. Цільні злаки дають організму необхідну кількість клітковини, яка благотворно впливає на перистальтику кишечника, приводить в норму процеси вуглеводного обміну в організмі, дарують тривале відчуття ситості організму;
  2. Сухофрукти та мед служать багатим джерелом вітамінів і корисних макро - і мікроелементів, повільних і швидких вуглеводів, які здатні наситити людину надовго, не викликавши різких змін рівня цукру в крові;
  3. Горіхи і насіння, як і сорту дорогої риби, у повній мірі можуть забезпечити організм ненасиченими жирними кислотами (Омега-3, Омега-6), а також білками, клітковиною, залізом, фосфором і вітамінами груп B, E і A.

Крім перерахованої для організму користі, батончики мюслі – це зручний перекус в дорозі, який не тільки здатний повністю замінити цукерки, вафлі і печиво, але й істотно знизити тягу до солодкого.

Незважаючи на всі плюси, деякі дієтологи все-таки бачать недоліки у цього продукту харчування, які можуть зашкодити організму людини. Це в першу чергу висока калорійність і значний вміст фруктози і сахарози, якої багаті сухофрукти. Тому не рекомендується вживати в їжу більше 30 грамів батончиків мюслі в день, а людям з цукровим діабетом краще взагалі відмовитися від них.

Лазанья під соусом бешамель — спробуйте приготувати смачну страву за нашими рецептами.

Як приготувати смачний суп з свіжих печериць — візьміть на замітку кілька рецептів цього блюда.

Як правильно заварювати зелений чай і як правильно його пити читайте в нашій статті.

Простий рецепт
Інгредієнти Кількість
вівсяних чи інших злакових пластівців - 200 г
горіхового асорті і насіння - 200 г
сухофруктів (курага, чорнослив, родзинки) та сушених ягід - 200 г
меду - 70 г
фруктового соку - 60 мл
рослинної олії - 10 мл
Час приготування: 40 хвилин Калорійність на 100 грам: 402 Ккал

Склад магазинних батончиків мюслі (вони ж гранола) при детальному розгляді не так вже й нешкідливий. Звичайно, за сто років технологія їх виробництва значно змінилася, а склад встиг збагатитися різними консервантами, стабілізаторами і барвниками.

Це перетворило гранолу промислового виробництва в досить сумнівний продукт, але абсолютно нескладно приготувати більш корисні батончики з пресованих злаків в домашніх умовах.

Як готувати батончики мюслі своїми руками:

  1. Горіхи і великі насіння (наприклад, гарбузові) потрібно порубати ножем на дрібні шматочки;
  2. Половину сухофруктів з декількома краплями меду подрібнити до стану пюре. Іншу половину сухих ягід і фруктів також подрібнити ножем;
  3. У посудині відповідного розміру змішати всі продукти добре вимішати масу, щоб вона стала однорідною;
  4. Отриману масу рівномірно розподілити на деку, застеленому папером для випічки. Товщина шару не повинна перевищувати півтора сантиметра;
  5. Горіхово-вівсяну масу помістити в духовку на 20-25 хвилин підсушитися при 180 градусах. Гарячий пласт гранолы розрізати на порційні батончики і остудити.

Дієтичні батончики мюслі

Рецепт домашніх дієтичних батончиків гранолы не має у своєму складі рослинного масла і меду. Вони виключені, як додаткові джерела калорій. Також таке ласощі ідеально впишеться в меню віруючих людей. Наведене базове поєднання продуктів можна змінювати, наприклад, замінивши частину бананової м'якоті натертим яблучком.

Продукти для дієтичного варіанти злакового перекусу слід брати у такому співвідношенні:

  • 300 г стиглих бананів (3-4 штуки);
  • 300 г вівсяних пластівців;
  • 50 г подрібнених фініків без кісточок;
  • 50 г порізаної шматочками кураги;
  • 100 г рубаного мигдалю або волоських горіхів;
  • 5 г кориці;
  • 7 г порошку ванілі.

Тривалість приготування – 50-55 хвилин.

У ста грамах дієтичного батончика буде 292,2 кілокалорії.

Хід роботи:

  1. М'якоть бананів розім'яти виделкою, додати вівсяні пластівці, сухофрукти і горіхи, корицю і ваніль. Масу добре вимішати;
  2. Попередньо розігріти духовку до 170 градусів. Деко застелити пергаментом так, щоб він закрив і бічні борти;
  3. Бананово-вівсяну суміш щільно утрамбувати на деко і відправити в духовку на 35-40 хвилин. Щоб гранола була більш хрусткою її потрібно потримати в духовці довше. Після охолодження пласт слід порізати на батончики.

Батончики мюслі своїми руками за рецептом Джеймі Олівера

Було б дуже дивно, якби у всесвітньо відомого кухаря, популяризують домашню кухню і здорове харчування, не було б свого рецепту приготування цих батончиків, які він називає енергетичними. У Джеймі Олівера є кілька рецептів батончиків мюслі: з каштанами та прянощами, а також з темним шоколадом і сухофруктами.

Оскільки не всім подобаються яскраво виражені пряні смаки, можна приготувати більш солодкий, але менш калорійний варіант енергетичних батончиків, для яких потрібні:

  • 250 г вівсяних пластівців;
  • 100 г асорті насіння;
  • 75 г фісташок без шкаралупи;
  • 150 мл води;
  • 100 г кураги;
  • 100 г фініків без кісточок;
  • 50 г екстрачорного шоколаду
  • 60 мл мигдалевого масла;
  • 100 мл кленового сиропу;
  • 10-20 мл оливкової олії для змащування дека.

На приготування гранолы за рецептом Д. Олівера доведеться витратити 110 хвилин.

Калорійність енергетичного батончика складе 164,0 ккал/100 р.

Приготування:

  1. На змащеному деку протягом 20 хвилин обсмажувати в духовці, періодично помішуючи, рубані фісташки, насіння і вівсяні пластівці. У результаті обсмажування суміш повинна придбати красивий золотистий колір;
  2. Кленовий сироп, подрібнені фініки, воду і мигдальне масло проварити протягом 10 хвилин в сотейнику, а потім розтерти в однорідний липкий соус;
  3. В чаші відповідного обсягу з'єднати подрібнені абрикоси, обсмажену горіхово-вівсяну суміш, солодкий соус і подрібнений шоколад;
  4. Добре вымешанную суміш утрамбувати у формі розміром 20 на 20 см і запекти в духовці протягом 15-20 хвилин.

Корисні поради

Приготування батончиків мюслі в домашніх умовах не представляє нічого складного, але важливо врахувати два моменти:

  1. До складу батончика повинні входити «склеюючі» інгредієнти. Це може бути мед, паста з горіхів або сухофруктів або шоколадні чіпси;
  2. Суміш потрібно дуже ретельно утрамбувати і ущільнити у формі. Чим старанніше це буде зроблено, тим міцніше будуть готові батончики.

Зазвичай ви таке не почуєте про солодощі, але в даному конкретному випадку можна сміливо сказати: «Їжте на здоров'я!»

Що ще почитати: