14 июнь 2019 1650

Як робити тісто для булочок на молоці з дріжджами

Булочки – випічка, яка актуальна завжди. Тому гріх не знати кілька рецептів приготування цієї випічки.

Сьогодні ми будемо готувати булочки на молоці з сухими дріжджами, такі ж зі свіжими, без яєць, без молока і на кислому молоці. П'ять варіантів, з яких кожен точно стане в нагоді.

Чому ж ми так наполягаємо? Це лише тому, що булочки повинні бути в кожному будинку і повинні бути свіжими. Їх можна їсти до чаю, змастити варенням. Вони можуть бути подані до бульйону чи борщу або ж вприкуску до свіжого салату/овочевий нарізці. Також буде смачно з звичайними котлетками або відбивними. Варіантів – море.

Якщо у нас вийшло переконати вас, приступайте до вивчення рецептів і швидше вирушайте за продуктами.

Простий рецепт
Інгредієнти Кількість
молока - 135 мл
цукру - 45 г
яєць - 1 шт.
борошна - 680 г
рослинної олії - 40 мл
дріжджів - 15 г
Час приготування: 110 хвилин Калорійність на 100 грам: 313 Ккал

Як підготувати тісто для булочок на молоці з сухими дріжджами:

  1. Молоко підігріти так, щоб воно було теплим, не гарячим. У гарячому молоці активного підйому опари не буде;
  2. У теплому молоці повністю розчинити дріжджі;
  3. Додати цукор і теж заважати, поки кристали повністю не розчиняться;
  4. Також вчинити і з сіллю;
  5. А потім вбити яйце, додати рослинне масло і масу збити віночком;
  6. Далі в кілька етапів додати борошно, щоразу перемішуючи все віночком до однорідності;
  7. Чим далі, тим складніше буде вінець, тому доведеться замішувати далі вже руками;
  8. Вимішати з маси м'який, пружний шар і помістити його в миску;
  9. Накрити його і залишити в теплому місці на тридцять хвилин;
  10. Коли пройде час, тісто обім'яти і знову помістити в миску;
  11. На цей раз дати йому одну годину на підйом;
  12. Після цього з нього можна формувати булочки бажаної форми і розміру.

Як замішують опарне дріжджове тісто на молоці

  • 50 г пресованих дріжджів;
  • 420 мл молока;
  • 7 г солі;
  • 900 г борошна;
  • 60 мл рослинного масла;
  • 290 г цукру;
  • 7 жовтків.

Скільки робити – 7 годин.

Скільки калорійність – 341 калорія.

Приготування:

  1. Нагріти молоко до теплого стану і 50 мл перелити в глибоку миску або велику чашку;
  2. Додати до нього одну ложку цукру, розмішати до розчинення;
  3. Тепер додати всі (!) дріжджі розім'яти їх ложкою або руками так, щоб не залишилося ні одного шматочка;
  4. Прибрати миску на двадцять хвилин у тепле місце для того, щоб маса дала піну і піднялася шапкою;
  5. Далі четверту частину борошна пропустити через сито в миску і додати до нього залишки теплого молока;
  6. Масу довести до однорідності;
  7. Піднялася масу перемішати і влити до інших компонентів;
  8. Знову перемішати всі компоненти і залишити в теплому місці, але тепер вже на цілу годину;
  9. Коли опара підніметься і почне падати – це ознака того, що вона готова;
  10. Поки маса піднімається, в іншу миску помістити жовтки, залишки цукру і сіль;
  11. Масу збити віночком до розчинення цукру;
  12. У піднялася масу влити яєчну масу і перемішати;
  13. Всипати через сито залишки борошна і замісити м'який і еластичний шар;
  14. Перемістити його на стіл змащений олією і вимішувати його не менше двадцяти хвилин;
  15. Після цього помістити його в миску, накрити і дати зрости протягом двох годин;
  16. Через дві години обім'яти, щоб вийшов зайвий повітря, і дати йому знову підійти протягом трьох годин;
  17. Піднялося тісто, нарешті, можна використовувати за призначенням.

Як смажити рибу на сковороді в борошні читайте в нашій статті.

Салат з тунця з авокадо і огірком — цікаве поєднання, яке чудово доповнює один одного, усвідомлюючи воістину кулінарний шедевр.

Обов'язково перегляньте на відео рецепт з покроковими підказками.

Тісто для булочок на молоці

  • 75 + 560 г пшеничного борошна;
  • 8 г солі;
  • 25 г свіжих дріжджів;
  • 90 мл рослинного масла;
  • 0,32 л молока;
  • 40 г цукрового піску.

Скільки робити – 35 хвилин.

Скільки калорійність – 397 калорій.

Приготування:

  1. Молоко підігріти і налити її в миску;
  2. Всипати цукор і покришити дріжджі, заважати масу до розчинення обох компонентів;
  3. Додати меншу частину борошна через сито (70 м) і перемішати до однорідності;
  4. Прибрати в тепле місце на двадцять хвилин;
  5. Якщо дріжджі хороші, якісні, то вони піднімуть усю масу шапкою;
  6. По закінченню часу сіль, рослинне масло і перемішати;
  7. Після цього всипати більшу частину борошна (560 г) через сито і вимісити руками тісто, яке не липне до рук. Може знадобитися трохи менше борошна або трохи більше. Тому її краще додавати поетапно;
  8. З готового тіста можна починати формувати булочки.

Варіант здоби на кисляку

  • 490 мл кислого молока;
  • 60 мл рослинного масла;
  • 950 г борошна;
  • 11 г дріжджів;
  • 60 мл води;
  • 3 дрібку солі;
  • 15 г цукру;
  • 2 яйця.

Скільки робити – 1 годину 35 хвилин.

Скільки калорійність – 265 калорій.

Рецепт тіста для булочок на кислому молоці з дріжджами по кроках:

  1. Підігріти воду, щоб вона стала теплою, але ні в якому разі не гарячою;
  2. Розвести дріжджі у воді;
  3. Яйця розбити, відокремивши один білок для змазування булочок;
  4. Решта яйця (одне ціле + жовток) розтерти з цукром і сіллю, до розчинення сипучих компонентів;
  5. Додати до яєць масло і добре збити масу віночком;
  6. Влити молоко, продовжуючи активно збивати;
  7. Потім влити рідку масу, збиваючи масу не менш активно;
  8. Далі через сито додати всю муку, але робити це потрібно в кілька етапів;
  9. Додавати її до тих пір, поки тісто не перестане липнути до рук;
  10. Залишити його в мисці під плівкою на одну годину;
  11. По закінченню години масу обім'яти і готувати бажану випічку.

Кому без молока?

  • 15 г сухих дріжджів;
  • 8 г солі;
  • 50 + 570 г борошна;
  • 90 мл рослинного масла;
  • 40 г цукру;
  • 330 мл води.

Скільки робити – 55 хвилин.

Скільки калорійність – 406 калорій.

Приготування тіста для булочок на дріжджах без молока:

  1. Воду підігріти, щоб була теплою, і вилити її в миску;
  2. Додати до неї дріжджі, цукор і меншу частину борошна (55 г);
  3. Довести всі інгредієнти до однорідності;
  4. Відкласти масу на чверть години;
  5. По результату часу додати сіль, масу розмішати і влити олію;
  6. Перемішати і частинами додавати борошно до тих пір, поки маса не стане гладкою і не перестане липнути до рук і ємності;
  7. Пружне тісто знову прибрати в миску і дати відпочити п'ятнадцять хвилин;
  8. Коли час пройде, можна готувати все, чого душа забажає.

Корисні поради

Дріжджове тісто можна спокійно порівняти з маленькою дитиною, адже воно неймовірно примхлива. Щоб воно правильно і добре піднімалося, йому необхідно забезпечити тепло і відсутність вітру/протягів. Вона любить тепло і гарний настрій, як би це смішно не звучало.

Молоко у випічці завжди можна замінити водою або іншим молочним продуктом. Але пам'ятайте, що з молочними продуктами випічка завжди ніжніше і смачніше! А кефір, до речі, сприяє пишноти майбутньої випічки.

Перш ніж відправляти булочки в духовку, дайте готовим виробам відпочити ще хвилин п'ятнадцять. За цей час вони піднімуться і запекутся в такому пишному вигляді. В іншому ж випадку вони зарум'яняться в первісному вигляді.

Не варто додавати в тісто занадто багато цукру, так як він тане у процесі запікання, починає горіти, а булочки від цього швидко стає рум'яним. Це при тому, що всередині вона ще може бути сирою.

Для дріжджового тіста для булочок на молоці краще використовувати продукти однієї температура, а саме – кімнатної. Для цього просто потрібно вийняти всі продукти з холодильника хоча б за годину до початку приготування. Винятком будуть лише випадки, якщо в рецепті просять підігріти або ж, навпаки, охолодити той чи інший продукт.

Борошно обов'язково потрібно просіяти, щоб наситити його киснем. Адже чим більше кисню в борошні, тим пишніше буде тісто, а згодом і випічка.

Щоб маса не липла до робочої поверхні, рук і качалці під час розкочування, потрібно скористатися допомогою борошна або ж рослинного масла.

Щоб ваша випічка була рум'яною і апетитно блищала, змастіть ще сирі, але вже підросли булочки сирим жовтком, цілим яйцем, маслом, солодкою або солоною водою.

Якщо картопляний крохмаль розвести водою і додати в тісто трохи, то це зробить майбутню випічку пишніше і легшим. Такою вона буде і на другий день.

Приготувавши булочки за нашими рецептами з усіма порадами, ви станете володарем найсвіжішої випічки мінімум на два дні. У разі, звісно, якщо вони у вас зможуть так надовго затриматися. Врахуйте, що це дуже малоймовірно! Найчастіше таких булочок вистачає не більш, ніж на годину.

Що ще почитати: