19 июнь 2019 8 074

Як приготувати дріжджове тісто на молоці

Дріжджова випічка завжди була символом не тільки ситості і достатку, але і вміння господині смачно готувати. Перелік страв, які можна зробити з дріжджового тіста, величезний.

Не існує одного універсального рецепту тесту, який підійде для приготування будь-якої випічки. Щоб стати знатною господинею, потрібно освоїти кілька варіантів і наведені нижче рецепти дріжджового тіста на молоці допоможуть у цьому.

Рецепт дріжджового тіста на молоці для пирогів
Інгредієнти Кількість
сухих дріжджів - 10 г
цукру - 60 г
молока - 350 мл
рослинної олії - 30 мл
кухонної солі - 5 г
борошна - 800 г
Час приготування: 90 хвилин Калорійність на 100 грам: 228 Ккал

Це простий рецепт дріжджового тіста на молоці з використанням відносно молодого інгредієнта сухих дріжджів. Він підійде для великих пирогів, шаньги, булочок, кулеб'яки, маленьких пиріжків з несолодкої і солодкою начинкою. Для солодкої випічки необхідно лише в два рази збільшити кількість цукру.

Алгоритм дій:

  1. В половину загальної кількості борошна додати сухі дріжджі в порошку, сіль і цукор. Все добре перемішати, щоб інгредієнти рівномірно розподілися борошна;
  2. Окремо тепле молоко розмішати разом з рослинною олією;
  3. Потім до молока невеликими частинами засипати і вмішувати борошно з сухими інгредієнтами. Спочатку це буде дуже зручно робити ложкою, а потім руками;
  4. Коли борошно, змішана з дріжджами закінчиться, потрібно додавати решту чистий без домішок інших інгредієнтів;
  5. В результаті повинен вийти шар еластичного, м'якого тесту, який слід залишити підходити на столі, накривши перевернутої каструлею або великою мискою, щоб воно не втекло. Етап збільшення в об'ємі і розшаровування може займати від 30 хвилин до однієї години.

Дріжджова основа на кисляку

Для пиріжків

Рецепт дріжджового тіста на кислому молоці для пиріжків виручить будь-яку господарку і перетворить зіпсувався продукт в ніжну і повітряну випічку. З нього можна пекти пироги, пиріжки, сосиски або котлети в тісті. Смачним воно буде не тільки запечене в духовці, але і обсмажене на маслі.

Перелік необхідних продуктів:

  • 8-10 г сухих дріжджів;
  • 50 мл теплої води;
  • 90 г цукру;
  • 5 г солі;
  • 2 жовтка курячих яєць;
  • 500 мл кислого молока;
  • 50 мл рослинного масла;
  • 1000 р борошна.

На замішування і расстойку доведеться затратити близько півтора годин.

Калорійність 100 г цього тесту на кислому молоці – 265,4 ккал.

Хід роботи:

  1. У теплій воді розчинити сухі дріжджі;
  2. Жовтки курячих яєць розтерти (не збивати!) з цукром і сіллю, слідом додати масло і трохи збити масу ручним віночком;
  3. Потім влити кисле молоко, розведені у воді дріжджі, добре розмішати масу;
  4. Після чого потроху частинами всипати борошно і вимісити м'яке тісто, яке не буде прилипати до рук. Дати 1 годину, щоб воно підійшло і можна приступати до випічки. Якщо обсяг отриманого тесту занадто великий, щоб осилити спекти і з'їсти за один раз, його можна заморозити. Після розморожування воно не втратить своїх властивостей.

Для млинців

Крім пирогів, на дріжджовому тесті з кислого молока можна приготувати найтонші ажурні млинці. Звичайно, з такими млинцями доведеться повозитися довше, ніж з приготованими на прісній основі, але результат буде відмінним.

Необхідні інгредієнти:

  • 1000 мл кислого молока;
  • 15 г свіжих дріжджів;
  • 2 яйця;
  • 60 г цукру;
  • 3 г кухонної солі;
  • 55-60 мл рослинного масла без запаху;
  • 450 г борошна.

Час приготування складе 3 години.

Калорійність готових млинців буде дорівнює 198,3 ккал/100 р.

Послідовність процесів:

  1. Спочатку потрібно приготувати опару. Для неї розім'яти дріжджі з цукром, влити склянку теплого кислого молока і додати 60 г борошна. Розмішати, щоб суміш стала однорідною, і поставити її у велику каструлю, наповнену теплою водою, на 40 хвилин;
  2. У готову опару ввести інше кисле молоко, збиті в окремому посуді яйця і решту борошна. Вийде тягуча, не густа і не рідка маса, яку потрібно відправити підходити в теплі ще 2 години;
  3. По закінченні відведеного часу, можна приступати до смаження млинців. Вони вийдуть неймовірно красивими і ажурними. Якщо тісто вийшло дуже густе, це можна виправити, додавши теплого кип'яченого молока.

Тісто для піци на молоці

Дріжджове тісто для піци, замішане на молоці, виходить тонким з хрусткою скоринкою, але в той же час ніжним і повітряним. На ньому можна спекти смачний відкритий пиріг з начинкою зверху не тільки в духовці, але і в мультиварці або мікрохвильовій печі.

Для приготування основи для піци з дріжджового тіста на молоці необхідно взяти:

  • 100 г пресованих живих дріжджів;
  • 500 мл молока будь-якої жирності;
  • 50 г вершкового масла або маргарину;
  • 2 курячих яйця;
  • 10 г солі;
  • 15 г цукру;
  • 950-1000 р пшеничного борошна.

Час замісу і вистоювання становитиме 1 годину 40 хвилин, а спечеться піца з такого тіста за 30 хвилин.

Калорійність цієї складової піци дорівнює 258,8 ккал/100 р.

Покрокова інструкція замішування:

  1. Перше, що потрібно зробити, як і для будь-якої випічки з використанням дріжджів, активізувати цей компонет. Для цього їх потрібно розім'яти в глибокій посудині (миски чи каструлі), додати цукор і пару ложок молока теплого молока. Після цього дріжджову масу потрібно залишити в спокої на чверть години або трохи більше, поки вона не почне активно пінитися;
  2. Тим часом необхідно зайнятися підготовкою інших інгредієнтів. Молоко нагріти до 35-40 градусів. Масло або маргарин розтопити і охолодити, щоб воно не було гаряче молока. Яйця кімнатної температури збити з сіллю;
  3. По закінченні відведеного часу в миску з дріжджами обережно влити молоко, рідке масло і збиті яйця. Розмішати, щоб ця рідка суміш стала однорідною;
  4. У миску до рідких інгредієнтів невеликими порціями просіяти борошно і замісити еластичне тісто;
  5. Добре вымешанную масу скачати в колобок і залишити на годину підходити в теплому місці у великій мисці або каструлі під сухим чистим рушником;
  6. Протягом цього часу вміст миски обов'язково потрібно кілька разів обім'яти, а готове тісто можна розкачати основи для піци в тонкий пласт в 3-4 мм.

Читайте як приготувати картоплю на мангалі — спробуйте цей варіант овочевого шашличка.

Після свят потрібно допомогти організму і як раз, буде до речі, наш рецепт киселя з вівса для очищення печінки.

Читайте як приготувати міні кейки в паперових формочках — рецепти у нашій статті.

Корисні поради

Для дріжджового тіста на молоці використовуються сухі і пресовані дріжджі. Ці два інгредієнти в будь-якому рецепті абсолютно взаємозамінні, потрібно тільки знати пропорції їх заміни одне одним. Замінити одну частину сухих дріжджів можливо трьома частинами пресованих і навпаки. Таким чином, 10 г сухих швидкодіючих дріжджів в порошку за рецептом замінюють на 30 г пресованих.

Якість дріжджів для цього виду тесту має величезне значення. Вони обов'язково повинні бути свіжими, ознакою цього буде ненав'язливий спиртовий запах. Якщо виникли сумніви з приводу свіжості даного інгредієнта, можна влаштувати невелику перевірку. Зробити невелику порцію опари і просіяти на неї трохи пшеничного борошна, якщо через півгодини вона покриється тріщинами, то такі дріжджі не придатні для подальшого використання.

Щодо інших інгредієнтів, то їх пропорції ні в якому разі не можна змінювати. Їх кількість повинна повністю відповідати рецептурі, а якщо господиня хоче приготувати більше або менше тесту, то збільшувати (зменшувати) кількість інгредієнтів потрібно пропорційно.

Не варто забувати, що не тільки молочні продукти, що становлять основу майбутнього замісу, повинні бути теплими, але і інші інгредієнти потрібно дістати з холодильника за кілька годин до початку роботи, оскільки холод знизить активність дріжджів і загальмує підйом.

Кількість часу, який знадобиться для підйому тесту, також дуже сильно залежить від навколишньої температури. Оптимальною вважається в межах від 30 до 35 градусів, а от показники нижче 10 або вище 55 градусів і процес бродіння – речі не сумісні.

Під час расстойки збільшується в обсязі масу потрібно обов'язково обминати 1-2 рази, але руки під час цього процесу повинні бути абсолютно сухими. Тривалість кожної обминки повинна тривати одну – дві хвилини.

Не можна затягувати процес бродіння дріжджів і вистоювання тіста довше, ніж на 3 години. Це критично позначиться на якості готових виробів.

Головний секрет вдалої випічки з дріжджового тіста на молоці криється в неквапливості. У процесі випічки пирогів у жодному разі не варто поспішати, а вже тим більше формувати вироби з не підійшов тесту. Тільки неспішна робота в гарному настрої увінчається ароматною і пишною випічкою.

Що ще почитати: