07 май 2019 1 541

Як спекти шоколадні кекси з рідкою начинкою

Мало що може зрівнятися за смаком з якісним шоколадним десертом — кексом. А якщо такий кекс, до того ж, буде мати рідкий центр, то, крім цього, випічка відразу ж стане дуже вишуканою. Шоколадний фондан сміливо можна назвати одним з найсмачніших у світі. Винайдений у Франції, він наче увібрав у себе всю оригінальність кухні цієї країни.

Обов'язково для його приготування використовуйте якісний темний шоколад, а до столу подавайте тільки гарячим. Як доповнення можна додати кулька ванільного морозива, який дасть трохи прохолоди до страви.

Уважно стежте за часом приготування, він досить короткий з-за того, що кекс повинен бути запечений лише зовні, а всередині його консистенція повинна бути дуже рідкою.

Проте, правильно приготований, цей десерт має просто приголомшливий смак, особливо коли він приготований своїми руками.

Класичний покроковий рецепт
Інгредієнти Кількість
борошно - 120 г
жовтки - 6 шт.
яйце - 4 шт.
цукор - 100 г
масло вершкове - 200 г
темний шоколад - 400 г
сіль - щіпка
Час приготування: 40 хвилин Калорійність на 100 грам: 444 Ккал

Шоколадні кекси з рідкою начинкою готуються наступним чином:

  1. Вершкове масло нарізають на дрібні шматочки. Після цього також досить дрібно розламується шоколад. Після масло і шоколад слід викласти у скляну миску і розтопити на водяній бані. Також для цього підійде мікрохвильова піч;
  2. Яйця збиваються разом з жовтками, після чого додається цукор. По мірі збивання повинна утворюватися густа піна. Після цього її слід додати в охолоджену шоколадну суміш і все перемішується. Просійте борошно і додайте її разом з сіллю в ту ж миску. Швидко перемішайте все до однорідності, щоб не з'явилося грудочок;
  3. Заповніть формочки для тіста сумішшю. Вони обов'язково повинні бути змащені маслом, щоб готові кекси легше відстали. Духовку розігрійте до 200 градусів і поставте в неї кекси не більше ніж на 10 хвилин. Головне, приглядывайтесь до моменту, коли кекси піднімуться, а на скоринці з'явиться тріщина;
  4. Кекси готові до подачі, можете додати морозиво або ягоди.

Французький фондан з рідкою начинкою з додаванням фундука

Саме фондан є тим десертом, яким будь-яка господиня може похвалитися перед своїми гостями. Просто слідуйте всім рекомендаціям, і приголомшливе блюдо з легкістю скрасить вам час і підвищить настрій.

Інгредієнти:

  • борошно – 110 гр;
  • яйце – 4 шт;
  • фундук стовчений – 100 гр;
  • пудра цукрова – 4 стіл.л.;
  • вершкове масло – 120 гр;
  • маса шоколадно-горіхова – 2 стіл.л.;
  • какао – 2 стіл.л.;
  • гіркий шоколад – 200 гр;
  • розпушувач;
  • сіль.

Час приготування: 45 хвилин.

Калорійність: 527 Ккал.

Готуємо французький шоколадний кекс з рідкою начинкою по кроках:

  1. Розламайте шоколад на шматочки і поставте їх в глибокій чаші на водяну баню. Топіть його до рідкої консистенції. Після цього додайте в нього шоколадно-горіхову масу і масло. Продовжуйте помішувати на водяній бані, поки суміш повністю не стане однорідною;
  2. Збийте яйця, підсипаючи до них поступово цукрову пудру, поки вони не стануть нагадувати дуже густу піну. Після цього додайте до них просяну борошно, розпушувач, какао та сіль. Тільки після цього додається фундук. Після цього все потрібно перемішати до тих пір, поки не вийде однорідна маса;
  3. За цей час шоколад повинен був повністю охолонути, тому варто поступово вливати яєчну суміш. Після цього готове тісто виливається у формочки і ставиться на 7 хвилин у духовку (температура 200 градусів). Готові кекси дістаються з формочок і викладаються на тарілки.

Що таке яловичий огузок і страви з нього в нашій статті.

Візьміть на замітку рецепт помадки для ромової баби.

Спробуйте запекти картоплю з грибами і фаршем в духовці за нашим рецептом.

Шоколадні кекси з рідкою начинкою в гуртку

Якщо ви хочете приготувати міні-десерт на основі даного страви, то мікрохвильова піч стане незамінним помічником. Він не вимагає великої кількості тимчасових витрат, а приготувати його можна з найпростіших інгредієнтів.

У такий кекс можна додати подрібнені горіхи, вони трохи змінять занадто м'яку і тягучу текстуру. Навіть такий абсолютно простий десерт може захопити своїм смаком.

Інгредієнти:

  • борошно – 100 гр;
  • вода – 15 мл;
  • яйце – 1 шт;
  • цукор – 50 гр;
  • какао – 2 стіл.л.;
  • кориця;
  • темний шоколад – 80 гр;
  • вершкове масло для змащування.

Час приготування: 15 хвилин.

Калорійність: 60 Ккал.

Рецепт приготування шоколадних кексів з рідкою начинкою в гуртку в мікрохвильовці:

  1. Яйця необхідно збити спільно з цукром, після чого до цієї маси слід поступово додавати вже попередньо просіяне борошно. Також необхідно додати корицю і какао. Все перемішується до однорідного стану, після чого додається вода;
  2. Шоколад розламується на шматочки і додається в тісто, після чого вся маса розливається по змазаним гурткам;
  3. Кекс готується в мікрохвильовій печі приблизно одну хвилину на найвищому режимі. Якщо він менше 800 вт, час приготування варто збільшити.

Корисні поради

  1. Тісто для приготування фонданов можна зберігати протягом пари днів у холодильнику, однак, тоді час приготування слід збільшити в два рази;
  2. Кекси з рідкою начинкою слід подавати досить гарячими або хоча б теплими, інакше шоколад всередині їх повністю застигне. Якщо начинка стане щільною, то кекс абсолютно втратить весь свій неповторний смак і стане звичайною, хоч і смачною випічкою. Не втрачайте часу і їжте його відразу ж після приготування;
  3. Для приготування шоколадних кексів з рідкою начинкою використовувати силіконові форми. Саме вони найкраще підходять для такої випічки;
  4. Можливо, приготувати шоколадний фондан з першої спроби абсолютно правильно не вийти, адже цей десерт вимагає великого досвіду. Саме тому не прагніть відразу ж приготувати всю партію. Запечіть спочатку один з кексів і перевірте стан його начинки. Це допоможе відрегулювати необхідний час і температуру;
  5. Крім ванільного морозива, такий кекс чудово поєднується з карамеллю, м'ятою, ягодами і вершковим кремом.

Вдалих кулінарних експериментів та приємного чаювання з смачною випічкою в родинному колі!

Що ще почитати: