16 май 2019 299

Яловичий огузок — що це таке, які страви з нього можна приготувати

Що таке яловичий огузок? Багато хто навіть і гадки не мають, що це за частина туші, і де вона знаходиться. А з неї можна готувати дуже смачні частування, тільки її потрібно піддавати тривалому процесу підготовки. Огузок з яловичого м'яса ідеально підходить для запікання, він виходить дуже соковитим і з рум'яною скоринкою. Правильна підготовка огузка, зробить його дуже м'яким і ніжним. Але для початку потрібно розглянути детальну характеристику цієї частини туші.

Огузок яловичий — що це таке, як правильно вибирати

Яловичий огузок – це відруб з туші в стегнової частини, який береться між тазової кісткою і крижами.

Ця різновид яловичини не має кісток, а також володіє середнім ступенем жирності. При цьому жирові відкладення обволікають всю поверхню огузка, тому їх можна з легкістю видалити. При видаленні жиру виходить м'ясо з низькою калорійністю, яке можна включати до складу дієтичного харчування.

Під час вибору цього виду яловичини варто звернути увагу на кілька важливих моментів:

  • уважно дивіться зовнішній вигляд. Це повинен бути цілісний шматок м'якоті без кісточок;
  • на поверхні повинно бути велика кількість жиру, допускається невелика кількість вкраплень жиру зверху і всередині;
  • зверніть увагу на колір. Свіже м'ясо має яскраво-червоним кольором;
  • м'якоть не повинна бути заветренной, а також мати неприємний запах. Ці якості свідчать про те, що м'ясо не першої свіжості.

Властивості і калорійність

У кулінарії яловичий огузок цінується високо. Ця частина туші є найбільш придатною для приготування міцного і чистого бульйону. За структурою яловичий огузок досить м'ясистий, він має соковиту і м'яку м'якоть.

З яловичого огузка можна зробити не тільки смачний бульйон, він також підходить для гасіння і відварювання. Його можна запікати, при цьому м'ясо виходить дуже соковитим, а зверху утворюється ароматна хрустка скоринка. З нього виходять дуже смачні котлети, биточки, перші і другі страви.

Калорійність яловичого огузка не висока. На 100 грам вона становить близько 156 ккал.

Регулярне вживання цього виду м'яса дуже корисно для здоров'я. Вся справа в тому, що в його склад входять велика кількість корисних компонентів:

  • вітаміни групи В;
  • вітамін К;
  • вітамін РР;
  • вітаміни групи Е;
  • мінеральні компоненти – марганець, селен, цинк, мідь, залізо, фосфор, калій, магній, натрій, кальцій.

Що ж приготувати з яловичим огузком? Пропонуємо розглянути рецепти страв.

Готуємо рубаний біфштекс з соусом блю-чіз і салатом зі шпинату і сиру фета
Інгредієнти Кількість
яловичий огузок - 500 г
сир горгонзола - 50 г
сметана з жирністю 30 % - 1 велика ложка
молодий шпинат - 100 г
сир фета - 100 г
мелена паприка - половина чайної ложки
морська сіль - на свій смак
мелений чорний перець - на свій смак
сушений орегано - ½ Ч. ложки
оливкова олія - на свій смак
Час приготування: 60 хвилин Калорійність на 100 грам: 750 Ккал

Як потрібно готувати:

  1. Для початку промиваємо м'ясо, при бажанні можна видалити зайвий жир;
  2. За допомогою ножа з гострим лезом нарізаємо огузок на дрібні шматочки. Його можна пропустити через м'ясорубку або змолоти в блендері, але тоді це буде вже не рубаний біфштекс;
  3. Викладаємо дрібно нарізане м'ясо в ємність, додаємо сіль, посипаємо перцем, додаємо паприку і орегано;
  4. М'ясо ретельно перемішуємо, щоб спеції рівномірно розподілилися;
  5. Можна фарш скласти в пакетик і злегка постукати їм об стіл;
  6. Після цього прибираємо на кілька годин у холодильник;
  7. Сир горгонзола нарізаємо на середні кубики, викладаємо їх в миску;
  8. Додаємо до сиру сметану, розминаємо сир виделкою і перемішуємо зі сметаною до утворення маси з більш менш однорідною консистенцією;
  9. Додаємо до сирного соусу сіль і перець, добре розмішуємо;
  10. З фаршу робимо біфштекси з товщиною 2-3 см і обсмажуємо їх на сковороді з кожного боку за 2-3 хвилини;
  11. Далі викладаємо на деко, можна попередньо постелити фольгу;
  12. Ставимо деко в духовку і запікаємо при 180 градусах протягом 5-7 хвилин;
  13. Сир фета нарізаємо кубиками;
  14. Листя шпинату споліскуємо і ріжемо невеликими шматочками;
  15. Сир фета змішуємо зі шпинатом, приправляємо сіллю і оливковою олією;
  16. Подаємо біфштекси з сирним соусом і салатом з сиру фета і шпинату.

Рецепт збитню в домашніх умовах — кілька варіантів нс медом, алкоголем або фруктами.

Як варити юшку з минтая читайте в нашій статті.

Торт із заварного крему «Дамські пальчики» — дуже смачний десерт до чаю.

Рецепт борщу

Які продукти будуть потрібні:

  • 800 грам яловичого огузка;
  • вода – 2,5 літра;
  • 300 грам картоплі;
  • 400 грам червоної квасолі, можна використовувати в консервованому вигляді;
  • цибуля – 100 грам;
  • ½ Буряків;
  • одна невелика морква;
  • перець солодкий – 1 штука;
  • половина вилка капусти;
  • 2 великі ложки томатної пасти;
  • лавровий лист – 1-2 штуки;
  • рослинна олія;
  • сіль за смаком;
  • трохи суміші приправ.

Період приготування – 2,5 години.

Калорійність – 420 ккал.

Як потрібно готувати:

  1. Огузок промиваємо, можна розрізає на кілька частин;
  2. В каструлю, заливаємо воду, поміщаємо туди м'ясо і ставимо отвариваться до готовності;
  3. Вариться огузок близько 1 години 20 хвилин, все залежить від м'яса і віку тварини;
  4. Тим часом готуємо овочі. Картоплю чистимо від шкірки, нарізаємо середніми кубиками;
  5. Морквину промиваємо, очищаємо і протираємо на крупній тертці;
  6. Буряк чистимо, натираємо на велику стружку;
  7. Цибулю очищаємо від лушпиння і шаткуємо кубиками;
  8. Всі овочі, крім картоплі, перекладаємо в сковорідку;
  9. Капусту нарізаємо тонкою соломкою;
  10. Як тільки м'ясо буде готове, його потрібно вийняти з каструлі. При необхідності підливаємо води;
  11. Засипаємо в бульйон картоплю і капусту. Залишаємо отвариваться близько 15 хвилин;
  12. Далі в сковорідку з овочами наливаємо рослинне масло, ставимо на вогонь;
  13. Обсмажуємо овочі близько 10 хвилин, потім додаємо томат і розмішуємо;
    Засмажку з томатом обсмажуємо ще хвилин 5-7;
  14. Викладаємо зажарку в бульйон з картоплею і капустою;
  15. Викладаємо туди ж консервовану квасолю;
  16. Додаємо сіль, лавровий лист і приправляємо спеціями;
  17. Борщ добре розмішуємо і відварюємо ще 7-8 хвилин;
  18. Готовий борщ подаємо з шматочками м'яса і зеленню.

Запечений огузок в духовці

Які інгредієнти потрібні:

  • яловичий огузок на 1,5 кілограма;
  • 4-5 часникові часточки;
  • чорний перець крупного помелу на свій смак;
  • суміш приправ для м'яса;
  • сіль на свій смак.

Час приготування – 2 години.

Калорійність – 730 ккал.

Як будемо готувати:

  1. Огузок ретельно промиваємо під прохолодною водою;
  2. Його можна трохи посолити, натерти спеціями, чорним перцем крупного помелу і трохи відбити кухонним молоточком, щоб м'ясо стало набагато м'якше і соковитіше;
  3. При бажанні яловичину можна полити невеликою кількістю соку лимона;
  4. Прибираємо в холодильник на кілька годин;
  5. Зубчики часнику очистити від шкірки;
  6. Кожну часточку розрізаємо на дві частини поперек;
  7. Після цього робимо в м'якоті яловичини проколи з розміром глибини до 1 см;
  8. Кожен прокол вставляємо шматочок часнику;
  9. Звертаємо у вигляді рулету і пов'язуємо за допомогою кухонного мотузки;
  10. Духовку слід попередньо прогріти до 180 градусів;
  11. Поміщаємо огузок на решітку духовки, а знизу встановлюємо деко, куди стікатиме сік від м'яса;
  12. Випікаємо м'ясо протягом 1,5 години, при бажанні його можна потримати в духовці довше;
  13. Після цього виймаємо огузок, прибираємо мотузку, розрізаємо м'ясо тонкими шматочками і подаємо на стіл.

Поради шеф-кухарів

  • для того щоб яловичий огузок після приготування був м'яким і соковитим, його потрібно попередньо відбити і промаринувати в спеціях;
  • якщо ви хочете використовувати цей вид м'яса для дієтичного меню, то обов'язково в процесі його приготування зрізайте жир з поверхні;
  • відварювати або випікати огузок потрібно не менше 1,5 години, а краще два.

Яловичий огузок потребує тривалої попередньої підготовки. Багато досвідчені кулінари рекомендують його попередньо відбити і натерти спеціями, бажано після цього м'ясо прибрати на пару годин в холодильник. При виконанні цих умов у підсумку можна отримати дуже м'яке і соковите м'ясо.

Що ще почитати: