04 апрель 2019 11 926

Рубець яловичий — що це таке і як його готують

У м'ясному відділі вам часто трапляється назва «рубець яловичий»? Ви не проти його придбати, але не знаєте, що це таке, і яка страва воно придатне? Тоді прочитайте цю статтю, яка допоможе вам розібратися з цими питаннями.

Рубець яловичий – що це?

Рубець яловичий — це аж ніяк не м'ясо яловичини, як багато хто міг припустити. Насправді – це частина коров'ячого шлунка, у якому перетравлюється з'їдене коровою. Ця частина складається з гладких м'язових волокон. Тобто, по суті своїй належить до требухе. Рубець володіє своєрідним запахом і смаком, в процесі приготування набуває сіро-жовтий колір і щільну консистенцію.

Рубець яловичий зсередини суцільно покритий ворсинками. Саме в них відбувається вироблення секреції, з допомогою якої перетравлюється їжа в шлунку тварини. Внутрішня частина може бути пофарбована в інтервалі від суцільного чорного кольору, до кремового. Іноді може потрапляти зеленуватий з домішкою сірого відтінку.

Корисні властивості субпродукту

Рубець яловичий багатий вітамінами, такими як РР, Н, вітамінами групи В (1,2 і 12). Мінеральний склад включає в себе наступний елементи:

  • Залізо;
  • Йод;
  • Кальцій;
  • Калій;
  • Натрій;
  • Марганець;
  • Мідь;
  • Селен;
  • Цинк;
  • Фосфор.

На 100 грамів продукту доводиться 97 кілокалорій, тому продукт буде корисний тим, хто бажає схуднути і стежить за своєю фігурою.

Продукт надзвичайно багатий білком, аж до 97% від загального складу, тому страви з нього чудово підійдуть всім бажаючим наростити м'язову масу.

Також рубець при регулярному споживанні оздоровить вашу шкіру і слизові оболонки. А ще приведе в порядок нервову систему і підправить травну систему.

Благотворно вплине на організм бульйон з цього субпродукту. Крім живильних властивостей і відмінного зігріваючого ефекту, такий бульйон є гарним відновлюючим засобом після похмілля.

Протипоказань даний продукт не має, крім єдиного: якщо у вас є алергія на будь-які яловичі продукти або ж тільки на цю частину яловичини.

Як готувати і що можна приготувати

Найчастіше у продажу можна зустріти яловичий рубець, який пройшов промислову обробку. Як же відбувається його очищення?

  1. Рубець струшують, потім прополіскують у воді, досить теплою;
  2. Далі слід закладка продукту в автоматичний барабан, де відбувається його обробка водяною парою і промивка гарячою водою (що знаходиться на межі кипіння). Заодно в цьому барабані рубець позбавляється свого верхнього шару в нижній частині апарату є диск з ребрами, що і робить обрізання при обертанні. Обробка триває приблизно тридцять хвилин.

Якщо вам довелося придбати сирої рубець яловичий, то приготуйтеся до його тривалій обробці. Спочатку його потрібно вискобліть, дуже ретельно. Потім продукт слід протягом кількох годин протримати під проточною водою, щоб він гарненько промити.

А потім слід тривале варіння аж до зникнення запаху, властивого рубцю. Саме тому радять брати субпродукти, які належали тваринам молодша — від них виходить не настільки сильний запах. Коли запах зник, то бульйон виливають, а субпродукт піддають промивання за допомогою гарячої води.

Але це ще не все — його ставлять варитися далі з додаванням солі і спецій (зокрема, чорного перцю і лаврового листа), до повної готовності оного.

Як бачите, простіше купити яловичий рубець, який був промислово очищений. Але навіть такий продукт перед основною приготуванням потрібно проварити. Як це робиться:

  1. Нарізаємо субпродукт великими шматками і покласти в каструлю з холодною водою. Коли вода закипить, проварюємо рубець від 5 до 15 хвилин, потім дуже добре промиваємо шматки, перекладаємо їх у чистий посуд і знову заливаємо водою;
  2. Додаємо цибулю і спеції (мелені, для бульйону) і варимо від двох з половиною до чотирьох годин (час залежить від статі і віку тварини);
  3. Після варіння до готовності рубець охолоджують у тій же каструлі і використовують для приготування страв.

Відварений продукт нарізають смужками, які можна загасити, наприклад, з овочами, можна посмажити. А бульйон від варіння субпродукту чудово підійде для супу — страва вийде наваристим і ситним.

Також з рубця можна готувати різноманітні рулети, але такі страви обов'язково повинні довго готуватися. Не рекомендується рубець яловичий фарширувати цілком, знову ж таки з-за обов'язкової тривалого готування.

Тушкуємо субпродукт

Якщо враховувати те, що рубець отварен заздалегідь, то цей рецепт дуже добре підійде для швидкого у приготуванні вечері.

Нам потрібні:

  • Рубець яловичий;
  • 70 г томатної пасти;
  • 1 головка часнику;
  • Спеції: сіль і чорний перець;
  • Прянощі: кріп і кінза;
  • 400 мл води;
  • Масло вершкове.

Субпродукт ріжеться смужками (не дуже широкими) і кладеться в сковороду, на якій заздалегідь розтопили вершкове масло.

Обсмажують субпродукт хвилин 15-20, потім доливають розведену у воді томатну пасту, додають дрібно нарізаний часник, солять і додають прянощі і спеції.

Накривають кришкою і тушкують хвилин 10.

У цей час можна відварити макарони, які дуже підійдуть до даного страві. Також таке блюдо буде добре поєднуватися з відварною картоплею або ж крупою.

Рубець, який запікають у духовці

Дуже гарний буде даний субпродукт, запечений в глиняному або керамічному горщику. Вам знадобиться:

  • Рубець яловичий — 500 г;
  • Сметана 20% — 250 г;
  • Сухарі мелені — 25 г;
  • Цибуля ріпчаста — 1 шт;
  • Приправи змішані перець червоний, горіх і мускатний коріандр (мелений);
  • Сир — 50 г;
  • Борошно — 1 ст. л.;
  • Рослинна олія;
  • Сіль

Рубець необхідно заздалегідь відварити протягом трьох або чотирьох годин. Остуджений субпродукт ріжуть на шматочки невеликого розміру, викладають у горщик (на його стінки заздалегідь наносять масло і суміш приправ).

Потім зверху рубця поміщають обсмажену цибулю. На цибулю ллють дуже добре перемішану з борошном сметану (без утворення грудок).

Наостанок висипають натертий сир, змішаний з сухарями. Все це запікається протягом тридцяти хвилин. Ідеальним гарніром для цього послужить рис.

Рецепт тушкованої яловичини з картоплею в мультиварці незвичайні інтерпретації простої страви.

Користь і шкода яловичої печінки в нашій статті.

Як смачно і незвично приготувати яловичі нирки в мультиварці.

Рубець яловичий в якості корму для собак

Даний субпродукт є смачним, поживним і корисним стравою не тільки для людей, але й для чотирилапих улюбленців. Завдяки своєму вітамінним і мінеральним складом, цей продукт надзвичайно корисний для вихованців.

Ще в ньому містяться мікроорганізми, здатні оздоровити мікрофлору в собачому кишечнику. Для цього потрібно рубець яловичий давати в сирому вигляді.

Цей вид тельбуха можна давати вже піврічним цуценятам, але починати рекомендується з дуже малих порцій, при цьому слід стежити за загальним станом собаки.

Для дорослого собаки рекомендується давати раз на сто грам тельбуха на кожні десять кілограм ваги тварини.

Не слід занадто часто годувати тварину рубцем. Незважаючи на всю свою безперечну користь, цей продукт при надмірному споживанні призведе до нудоти і несварению. В ідеалі слід годувати собаку рубцем від двох до чотирьох разів за тиждень. Якщо один із прийомів їжі вихованця входить цей субпродукт, то більше в порцію нічого не повинно входити.

Як бачите, рубець яловичий, виявляється, дуже корисний, та й не тільки людям, продукт. Незважаючи на те, що з його приготуванням потрібно повозитися, смакові якості приготованого блюда і його користь того варті.

До того ж, якщо ви купили вже очищений субпродукт, то клопоти скорочуються в рази, потрібно тільки добре проварити. Так що сміливо вибирайте рецепти з цим субпродуктом і насолоджуйтеся корисною їжею.

Що ще почитати: