22 апрель 2019 9 711

Клітковина для схуднення: види, способи застосування, відгуки

Рослинні волокна, стійкі до ферментів травлення, називаються клітковиною.

Основа для правильного харчування

Почати опис клітковини потрібно з того, що вона буває двох видів:

  1. Розчинна – складається з смол рослинного походження і пектину. Набухаючи в воді, вона поглинає жовчні кислоти, тим самим не дозволяючи їм проникати в кров. Розчиняючись у воді, перетворюється на желе і заповнює шлунок, не дозволяючи вживати багато їжі;
  2. Нерозчинна – в складі є целюлоза і лігнін. Набухання призводить до швидкого спорожнення кишечника і виводить з організму холестерин. Також нормалізує процес обміну речовин, запобігає запори та знижує ризик виникнення в жовчному міхурі каменів.
Протягом тривалого часу клітковиною ніхто не цікавився, поки дієтологи не звернули увагу на її здатність до зниження рівня холестерину.

За твердженням дієтологів, вживання 1,5 чашки вівсяних висівок в добу зменшує в організмі кількість токсинів. А клітковина, поглинаючи шкідливі речовини, що потрапляють в кишечник, знижує ризик захворювання раку.

Різновиди клітковини для схуднення

Насіння гарбуза

Як відомо, гарбузове кісточки багаті вмістом міді, цинку, селену, магнію, фосфору, ефірних олій, вітаміну Е, а також деякими вітамінами групи В, До, З, А, D.

Користь насіння гарбуза:

  • Нормалізують рівень холестерину і цукру;
  • Покращують стан організму при порушеному обміні речовин, підвищеному тиску і цукровому діабеті;
  • Утворюючи в шлунку так званий харчової грудку, добре зберігають вологу і допомагають вивести жовч;
  • Містяться в гарбузовому насінні пектини захищають кишечник від канцерогенів;
  • Усувають запори і цінні при дисбактеріозі;
  • Клітковина насіння гарбуза для схуднення — прекрасний засіб для профілактики глистів;
  • Розбухаючи в шлунку людини, клітковина поглинає шлаки, надлишок аміаку, токсини.

Для схуднення необхідно приймати по 2 ст. л. гарбузового насіння двічі на добу за годину до їжі, запиваючи склянкою води.

Курс прийому триває 3 місяці.

До протипоказань можна віднести індивідуальну непереносимість і захворювання шлунково-кишкового тракту.

З розторопші (молочний чортополох)

У цьому рослині багато кальцію, кремнію, міді, силімарину, заліза і біофлавоноідів.

Користь клітковини з розторопші:

  • Володіє сильним абсорбуючим властивістю;
  • Відмінний профілактичний засіб для стимулювання виділення жовчі;
  • Знижує рівень впливу інтоксикація після алкоголю. Входить до складу розторопші селемарин потужний антиоксидант, що допомагає прискорити метаболізм і захистити клітини від руйнування;
  • Прекрасний засіб для збереження молодості шкіри;
  • Піднімає імунітет.

Виходячи з перерахованих достоїнств, випливає одне: розторопша або молочний чортополох в якості продукту для схуднення впливає посередньо.

Шляхом очищення печінки відновлює її функції, тим самим сприяє нормалізації роботи інших органів.

Для схуднення розторопшу використовують наступним чином:

  1. Дозування для дорослих — 1-2 ст. ложки на добу за годину до їжі, запиваючи або розчинивши в 250 мл води;
  2. При серйозних проблемах, пов'язаних з роботою печінки, перед вживанням проконсультуйтеся з лікарем;
  3. Під час використання клітковини не забувайте збільшувати норму споживання води.

Увага: не вживайте молочний чортополох під час годування груддю, вагітність, онкологічних захворювань, проблем з шлунково-кишковим трактом і індивідуальної нестерпності.

Також пам'ятайте, що надмірне вживання розторопші призводить до газоутворення, головних болів, розладу шлунка та алергічних реакцій на шкірі.

Пшенична

Насамперед, це висівки (пшеничні), а також ягоди, фрукти, трави і горіхи.

Якщо ваша дієта заснована на вживанні клітковини пшениці, то розчиніть 2-4 ложки продукту в склянці рідини і приймайте отриманий склад під час кожного прийому (основного) їжі. Найчастіше вона служить доповненням до супів і бульйонів.

Велике благо для товстої кишки приносить регулярне вживання великої пшеничної клітковини. Вона здатна очистити стінки від слизу, яка виникає в результаті переварювання їжі. Крім цього, покращує кровообіг в малому тазу і стан сечостатевої системи.

Добова норма вживання для дорослої людини: 2-6 ст. ложок.

Сибірська клітковина (аптечна)

До її складу входять:

  • Пектин – міститься в капусті, буряках і цитрусових фруктах;
  • Висівки корисних трав і злаків;
  • Легнін – отримують з полуниці, гороху, томатів;
  • Смола бобових.

Як бачите, у складі сибірської клітковини для схуднення, так само, як і в інших видах, відсутні консерванти, ароматизатори і всі натуральні продукти.

Як стверджують лікарі, це гідна і ефективна заміна виснажливих дієт. Кожен компонент, що входить до складу добавки не перетравлюється організмом, але сприяє зниженню жовчних кислот і холестерину.

Сибірська клітковина має консистенцію порошку, прийняття якого необхідно починати з малої дози з поступовим збільшенням. Добова норма споживання харчової добавки залежить від особливостей організму людини.

Так само, як і інші клітковини, сибірську необхідно розбавити в кефірі, йогурті або соку, тобто в чистому вигляді вона не використовується.

Для щоденного і нешкідливого спалювання жиру достатньо розбавити 1-2 ст. ложки продукту. Для досягнення кращого ефекту не забувайте про регулярність (2-3 рази на добу).

Мій досвід схуднення

Хочу розповісти про те, як я використовую клітковину в готовому вигляді і вживаю з продуктами харчування. Я купую клітковину в аптеці. Продають її в пляшці або коробці. Змішувала 1,5 ст. ложки клітковини в склянці кефіру і пила замість сніданку.

Через деякий час помітила перші результати: швидке угамування голоду і налагодження роботи травлення. Вже позбулася 2 кілограм і продовжую худнути.

Відгуки лікарів

Як стверджують лікарі, вона дійсно здатна позбавити людину від зайвих кілограм. Терапевтичні дії кожного її виду однакові, різниця лише в ціні і смаку.

Тому для схуднення фахівці дозволяють приймати будь-який вигляд. Але лікарі попереджають: головне в цій справі знати, що вага йде завдяки свідомому обмеженню раціону.

І якщо вживати клітковину, ви будете харчуватися так само, як і раніше, ніякого ефекту не доб'єтеся.

Коли людина зважується худнути, то доводиться обмежувати себе в їжі. Але є безперечний плюс — на столі залишається корисна їжа. Ось, наприклад, йогурт. Його можна зробити нежирним натуральним і абсолютно без хімії. Рецепти натурального йогурту: легке приготування в йогуртниці. Головне — «розумна» техніка все зробить сама.

З тієї ж серії — морська капуста. Така корисна і потрібна в період схуднення. Тут написано докладніше про її властивості і застосування.

Про те, як використовувати ліпоєвої кислоти для схуднення, читайте тут. Протипоказання та відгуки.

Відгуки худнуть

Після пологів, протягом довгого часу за рекомендацією лікаря пила клітковину (1 ст. л. 2раза в день). Результатом задоволена, так як моя вага нормалізувався. Тільки знайте, що вживання рідини в добу повинна бути не менше 2-х літрів.

Вікторія, Самара

Приймаю клітковину вже п'ятий місяць і розповім про свої враження. Вона допомогла не тільки позбутися від 7 зайвих кілограмів, але і поліпшила колір обличчя. Тим, хто тільки зараз приступає до вживання клітковини, хочу порадити почати з чайної ложки, і з часом збільшувати дозування, щоб уникнути неприємних моментів. Так як багато моїх знайомих вживали її відразу у великих кількостях, а потім скаржилися на здуття живота. Організм повинен звикнути до нового продукту. І наостанок хочу сказати, що вживання клітковини допомогло мені відмовитися від хліба, що дуже радує.

Наталя, Бобруйськ

Вживання клітковини ділю на кілька прийомів. Наприклад, вранці розбавляю її зі склянкою йогурту. При цьому, залишаю клітковину на 10 хвилин для настоювання і тільки потім п'ю. Вдень додаю її в суп, а ввечері в кефір. Результатом поки не хвалюся, бо його ще немає, але я думаю, що зовсім скоро він проявиться.

Інна, Воронеж

Мені вона взагалі не допомогла і я думаю, що це просто розвод на гроші. Хоча як кажуть, одного ліків на всіх не буває.

Тетяна, Калінінград

Вважаю, що користь для шлунково-кишкового тракту від клітковини є, але сподіватися схуднути тільки за рахунок неї – нерозумно. Не варто забувати про правильне харчування і фізичні навантаження.

Лілія, Уфа

Завдяки регулярному вживанню клітковини скинула майже 14 кілограмів. Раджу всім, хто ще не пробував, але повторно її приймати мені не хочеться, смак не сподобався.

Аріна, Білгород

Про корисні властивості клітковини начиталася на різних жіночих форумах і вирішила спробувати на собі. Смачної придбану добавку я не назву, але розчинивши в кефірі або йогурті вживати можна. Незважаючи на те, що приймаю клітковину я всього кілька тижнів, перші результати я помітила: без зусиль втратила 1,5 кілограма.

Ірина, Кострома

Прочитавши велику кількість захоплених відгуків щодо ефекту від регулярного використання клітковини, вирішила купити і дізнатися чи це так насправді. Якщо комусь вона допомогла стати стрункіше і красивіше, то мені вона подарувала масу болів в животі і зробила частим гостем в туалеті. Тепер думаю, може збільшити кількість споживання капусти і яблук, ніж знову звернутися за допомогою до «аптечної» клітковині.

Євгенія, Сизрань

Природно, якщо регулярно їй об'їдатися, лежати на дивані і чекати поки вона сама буде боротися із зайвими кілограмами — безглуздо. Не забувайте, що все має відбуватися комплексно – поїли клітковину, не забуваємо про фізичні вправи. Таким чином, я змогла за 3 місяці втратити 10 кілограм. Тому не лінуйтеся і слідуйте за своєю «стрункої» мрією!

Таїсія, Волзький

Що ще почитати: