13 апрель 2019 180

Вміст клітковини в продуктах, користь і шкода

Клітковина – це порожні волокна, з яких складається органічна маса рослинного походження.

Якщо волокна помістити в рідину, то вони починають збільшуватися в об'ємі.

Цей процес демонструє головну користь клітковини: нормалізація ШКТ і його очищення.

Дані компоненти їжі, є одним з головних компонентів довголіття, тому нехтувати ним не варто.

Що треба знати

Організмом волокна не розщеплюються і вони не піддаються переварюванню.

Тому ефективно описуване речовина саме як несуча маса, яка здатна стимулювати перистальтику, прискорюючи і полегшуючи процес випорожнення.

Набрякла клітковина виводить всі накопичені органічно забруднення.

Крім безсумнівного позитивної дії, яка волокна впливають на травну систему, клітковина також сприяє зниженню холестерину.

Часто її використовують ті, хто хоче скинути кілограми.

Адже після вживання волокон вони збільшуються в об'ємі (в рідкому середовищі), а значить, насичення приходить швидше.

У яких продуктах шукати

По якостях продукту дієтологи поділяють його на два основних види, що мають свої певні особливості:

  • Нерозчинна. Вона міститься в шкірці фруктів або овочів, також в оболонці зернових і бобових культур рослини;
  • Розчинна. Це природна речовина, яку можна перетворити в желеподібну масу типу смоли, пектину, геміцелюлози.

Приміром, багато пектину в яблуках і капусті, картоплі або цитрусових фруктах.

Геміцелюлоза міститься в борошні грубого помелу, брокколі або звичайною капусті, зеленому горошку і шкірці огірків.

Розчинною клітковиною багаті на ягоди, овес, насіння і квасолю.

До шлунку цього вид волокон відноситься дбайливіше.

Якщо йдеться про штучні добавки клітковини, то їх також можна поділити на кілька видів:

  • Велика, за рахунок розміру здатна активно виводити токсини, які утворюються в результаті перетравлення їжі в нижніх відділах тонкого і товстого кишечника. Вона також покращує кровотік в судинах малого тазу;
  • Дрібна клітковина надає негайний вплив на верхню частину черевної порожнини. Вона допомагає шлунку і тонкому кишечнику, благотворно впливає на легені і серце. Присутність дрібно клітковини в організмі допомагає краще переварити їжу і більш активно всмоктувати всі поживні речовини.

Це цікаво!

Якщо кишечник не спорожняється повністю або кількість шкідливих бактерій більше, ніж корисних, то починається процес гниття.

Це означає, токсини починають потрапляти в кров, а потім і тканини організму.

Розчинна клітковина вступає у зв'язок з токсинами і гормонами тому при її достатній кількості процес травлення буде правильним і налагодженим.

Це надійно захистить від раку, хвороб кишечника.

Продукти, багаті клітковиною:таблиця


Найменування Кількість Клітковина (в грамах)
Фрукти
Яблука з шкіркою 1 середнє 5,0
Абрикос 3 середніх 0,98
Абрикоси сушені 5 частин 2,89
Банан 1 середній 3,92
Чорниця 1 чашка 4,18
Мускусна диня, кубики 1 чашка 1,28
Сушені фініки 2 середніх 3,74
Грейпфрут 1/2 середнього 6,12
Апельсин 1 середній 3,4
Персик 1 середній 2,0
Персики, сушені 3 частини 3,18
Груша 1 середня 5,08
Зливу 1 середня 1,0
Ізюм 1,5 унції 1,6
Малина 1 чашка 8,34
Полуниця 1 чашка 3,98
Овочі
Авокадо (фрукт) 1 середній 11,84
Буряк, приготована 1 чашка 2,85
Листя буряка 1 чашка 4,2
Бок чой, приготовлений 1 чашка 2,76
Брокколі, приготована 1 чашка 4,5
Брюссельська капуста 1 чашка 2,84
Качанова капуста, приготована 1 чашка 4,2
Морква 1 середня 2,0
Морква, приготована 1 чашка 5,22
Цвітна капуста, приготована 1 чашка 3,43
Шаткована капуста 1 чашка 4,0
Солодка кукурудза 1 чашка 4,66
Зелена квасоля 1 чашка 3,95
Селера 1 стебло 1,02
Листова капуста, приготована 1 чашка 7,2
Свіжий лук 1 чашка 2,88
Горох, приготовлений 1 чашка 8,84
Солодкий перець 1 чашка 2,62
Повітряна кукурудза 3 чашки 3,6
Картопля запечена в мундирі» 1 середній 4,8
Шпинат, приготовлений 1 чашка 4,32
Гарбуз звичайний, приготована 1 чашка 2,52
Солодкий картопля, варений 1 чашка 5,94
Мангольд, приготовлений 1 чашка 3,68
Помідор 1 середній 1,0
Гарбуз великоплідний їдальня, приготована 1 чашка 5,74
Цукіні, приготовлені 1 чашка 2,63
Зернові, зерна, макаронні вироби
Хліб з висівками 1 чашка 19,94
Цільно зерновий хліб 1 скибочка 2,0
Овес 1 чашка 12,0
Цільно зернові макаронні вироби 1 чашка 6,34
Коричний рис 1 чашка 7,98
Бобові, горіхи, насіння
Мигдаль 1 унція (28,35 гр) 4,22
Чорні боби, приготовлені 1 чашка 14,92
Горіхи кешью 1 унція (28,35 гр) 1,0
Насіння льону 3 ложки 6,97
Плоди (боби) нуту, приготовлені 1 чашка 5,8
Квасоля, приготована 1 чашка 13,33
Сочевиця, приготована 1 чашка 15,64
Боби ліма, приготовлені 1 чашка 13,16
Арахіс 1 унція (28,35 гр) 2,3
Фісташки 1 унція (28,35 гр) 3,1
Гарбузове насіння 1/4 склянки 4,12
Соєві боби, приготовлені 1 чашка 7,62
Насіння 1/4 склянки 3,0
Волоські горіхи 1 унція (28,35 гр) 3,1


Фрукти

Велика група, яку виділяють дієтологи.

Найбільш цінні в цьому плані яблука і груші, чорнослив, апельсини і лимони, банани.

Також абрикоси в свіжому і сушеному вигляді.

В принципі, будь-які сухофрукти складаються з волокон, так що, вони також є хорошим джерелом.

Важливо перед проковтуванням добре розжовувати фрукти.

Овочі

Тут в першу чергу виділяють все зелене: горошок, кріп і петрушку, листя салату, капусту, кабачки, огірки.

Також багато волокон в огірках, томатах, буряку і моркві.

В овочах містяться і рослинні волокна, і клітковина.

Тому важливо ретельно пережовувати їх, щоб уникнути проблем з ШКТ.

Горіхи

Ядра мигдаля і лісового горіха, також боби арахісу і волоських горіхів.

Горіхи дуже добре засвоюються, якщо поєднувати їх зі свіжими овочами зеленого кольору.

А от мед буде заважати правильному засвоєнню клітковини.

Цільнозернові борошно

Якщо з неї робити хліб та інші несолодкі виробу, то вона також буде корисна в описуваної ситуації.

Також треба звернути увагу на хліб з висівок або проростків зерен злакових.

Корисні властивості листя кропиви, вже ні для кого не секрет. Дізнайтеся все про це корисній рослині на нашому сайті!

Дана статтярозповість вам про такий квасолі, як ліма і її корисні властивості.

Зварити смачну рідку манну кашу може далеко не кожен, тут описано, як її легко можна приготувати: #deletetag#/retsepty-blyud/kashi/kak-svarit-mannyyu-kashy.html Приємного апетиту!

Скільки клітковини потрібно і чи є протипоказання

Щоб отримувати достатню кількість клітковини, важливо просто правильно харчувати.

Всілякі добавки з цим компонентом може призначати дієтолог чи лікар тільки за конкретними показниками.

Крім клітковини овочі і фрукти дають організму вітаміни, поживні речовини, макро і мікроелементи, що також є безсумнівним плюсом для тих, хто прагнути до здорового способу життя.

Тридцяти грамів клітковини на день буде достатньо, діабетикам середнє добове кількістю можна збільшити до 50 грамів.

Особливих протипоказань немає, але важливо не переїдати, тому що це загрожує здуттям живота, закрепами.

Клітковина вкрай корисною для кожної людини, тому, що вона нормалізує роботу ШЛУНКОВО-кишкового тракту.

Якщо вирішено відтепер давати організму більше цієї речовини, то вводити його в раціон необхідно поступово.

Буває, що різке збільшення кількості волокон викликає неприємні наслідки (діарея).

Чим менш термічно оброблені продукти, які містять клітковину, тим воно корисніше.

Але важливо ретельно пережовувати їх.

Відео десерт

У цьому відео, нам розкажуть, що таке клітковина, її брак і навіщо вона потрібна організму.

Що ще почитати: