30 май 2019 6 014

Як правильно варити червоний рис розсипчастим

Якщо в супермаркеті уважно подивитися на полиці з пачками рису, то можна помітити, як розширився за останні роки асортимент. Зараз можливо купити не тільки звичний для будь-якого росіянина білий сорт рису, але і чорний, коричневий і червоний.

Однак у багатьох виникає питання про те, як же правильно приготувати гарнір з такої крупи і які страви його слід додавати, щоб отримати смачний обід. У статті нижче можна буде дізнатися про користь червоного рису як продукту й найбільш ефективні способи його приготування.

Користь і шкода червоного рису

Вперше червоний рис почав своє поширення по території Китаю, де він подавався до столу лише дуже багатих людей з високим походженням. Зараз же він став доступний для всіх.

Насправді з усіх наявних видів саме червоний рис вважається найбільш корисним. Відбувається це із-за того, що такі зернятка абсолютно не піддаються шліфуванню. Внаслідок цього, червоний рис повністю зберігає в собі всю корисну клітковину. Також таке зерно наповнене великою кількістю амінокислот, вітамінів і мінералів. Все це вкрай корисно для організму.

Червоний рис – це справжнє джерело вітаміну В, фосфору, магнію, міді, кальцію, заліза та інших мінералів. Жінки, які вживають його постійно, не відчувають проблем з волоссям і нігтями.

Що дивно, магній в рисі також допомагає тим, хто відчуває проблеми з безсонням і тиском, а також зміцнює тонус м'язів. З-за наявності кальцію, відбувається зміцнення кісткових тканин, а остеопороз і артрит турбувати просто не буде.

Однак одним з головних корисних властивостей такого рису є те, що він по праву вважається одним з найпотужніших антиоксидантів. При його постійному вживанні зменшується ризик появи ракових пухлин. Містяться в ньому панациониды покращують стан шкіри, роблячи її більш еластичною і знижуючи кількість зморшок.

Як і будь-який вид рису, в червоному міститься досить багато харчових волокон. Його вживання корисно для тих, хто має проблеми з травленням. Однією з функцій є виведення шлаків і перешкоджання розвитку холестерину і діабету.

Червоний рис, як постійний продукт корисний вегетаріанцям, адже містяться в ньому амінокислоти частково можуть замінити собою будь-який вид м'яса. При цьому він абсолютно легкозасвоюваний і дуже поживний.

До речі, ця крупа не містить глютен і має досить низький глікемічний індекс, тому його вживання підходить і для діабетиків.

До негативним сторонам червоного рису можна віднести лише одне – його калорійність. Вона вкрай висока і доходить до 400 Ккал на 100 гр. Тим, хто ретельно стежить за своєю вагою, не слід вживати червоний рис в досить великих кількостях. Інших шкідливих властивостей цього продукту поки не було виявлено і він цілком придатний до вживання людей всіх вікових груп.

Класичний рецепт

Як варити червоний рис:

  1. Перед тим як починати відварювати червоний рис його треба ретельно перебрати. Оскільки він абсолютно не шліфується, то в пачці можна знайти кілька сторонніх домішок. Видаліть сміття і кілька разів промийте зерно;
  2. Склянку зерна слід висипати в каструлю з досить товстим дном і залийте киплячою водою у співвідношенні 1:2,5. Рівень води повинен бути вище рівня рису приблизно на два пальці;
  3. Рис слід приправити і поставити на плиту. Коли крупа закипить, треба зменшити вогонь. При необхідності зніміть з води з'явилася плівку. Готується червоний рис під кришкою приблизно сорок хвилин (більш точний час залежить від сорту);
  4. В приготованому рисі вода повинна повністю зникнути, а зерна стати досить м'якими. Після приготування дайте йому відстоятися протягом п'яти хвилин і заправте його за допомогою оливкової олії.

Як приготувати червоний рис розсипчастим

Насправді, робити яких-небудь особливих маніпуляцій не слід. Сам по собі цей вид рису практично не розварюється, а злипаються між собою дуже мала кількість його сортів. Просто дотримуйтесь кількох простих порад, і кінцевим підсумком стане красиве блюдо, а не слипшаяся каша.

Як правильно варити червоний рис розсипчастим:

  1. Води завжди має бути, щонайменше, у два рази більше, ніж рису;
  2. Рис потрібно висипати лише в киплячу воду, а не просто гарячу;
  3. Варіть рис на слабкому вогні і не відкривайте зайвий раз кришку, щоб не випустити пар;
  4. Дайте рісу кілька хвилин, щоб підійти самостійно.

Як правильно приготувати злак

Кухонний інвентар Поради по приготуванню
Мультиварка У каструлю налийте олію і висипте на нього перебрану крупу. Приправте за допомогою солі і спецій і залийте водою. Закрийте кришку мультиварки і встановіть відповідний режим «Гасіння», «Каша», «Плов» або інші, наявні на приладі. Час приготування – 35 хвилин. Після приготування рис потрібно ретельно перемішати і дати відстоятися.
Пароварка У нижню частину пароварки налийте чисту холодну воду (ніяких добавок не потрібно). Промитий рис викладається в спеціальну ємність, яка встановлюється в пароварку. Перші 5 хвилин рис пропарюється без води. Після цього доливають ще таку ж кількість води, як і використаного рису і виставляється таймер приблизно на 40 хвилин.
Мікрохвильова піч Для такого способу приготування необхідно помістити рис у посуд для СВЧ-печі. Після цього додається вода, масло і сіль. Перші п'ять хвилин рис готується на самому потужному режимі, після чого перемішується і закритий кришкою знову відправляється в піч. Готуватися він буде ще приблизно 15 хвилин. Після приготування дайте йому відстоятися, не відкриваючи дверцята.
Аерогриль Червоний рис висипається в спеціальний керамічний горщик, який попередньо був змазаний маслом. Він заливається вже гарячою водою і солиться. Після цього даний горщик слід поставити в аерогриль і готувати рис приблизно 45 хвилин. Краща температура – 260 градусів. Прослідкуйте, щоб був високий рівень вентиляції. Після цього страву можна викладати на тарілки.

Нюанси варіння

Головним чином уважно дивіться за написаними на упаковці радами за варінні точного сорту. Уважно дивіться за часом приготування різних сортів, вони небагато, але відрізняються один від одного.

  1. Найбільш відомий сорт – «Рубін» вариться на слабкому вогні протягом 35 хвилин. Кришка каструлі обов'язково повинна бути закрита, а масло і сіль додаються лише після безпосереднього приготування страви;
  2. Бутанский червоний рис різко скоротить час приготування, якщо його попередньо замочити. Так він приготується всього лише за 25 хвилин, в протилежність 45;
  3. Рис Hom Daeng обов'язково вимагає замочування на цілу ніч. Зате це дозволить скоротити час приготування всього до п'ятнадцяти хвилин;
  4. Час замочування рису Девзира становить від 3 до 5 годин, після чого він буде варитися протягом приблизно 30 хвилин;
  5. Підвид рису дастар-сарык не вимагає замочування, але при його приготуванні краще буде налити побільше води. Його зерна розбухають приблизно в 7 разів.

З чим подається

Стандартно ця крупа подається як гарнір. Особливо добре він поєднується з різними грибами, овочами та салатами. Однак з-за його високої поживності, поєднання з м'ясом вкрай небажано, особливо з м'ясною підливою. Втім, його цілком можна поєднувати з пісної птахом або рибою.

Як готувати смачні кексики на кефірі силіконових формочках.

Як приготувати щі з кропиви з яйцем читайте в нашій статті.

Спробуйте приготувати соковиті стегенця, запечені в духовці за нашими рецептами.

Цікаві рецепти страв

Салат з червоним рисом, курагою і родзинками
Інгредієнти Кількість
червоний рис - 100 г
вода - 200 мл
курага - 5 шт.
родзинки - 50 г
ріпчаста цибуля - ½ Головки
оливкова олія - 2 стіл.л.
сіль і кардамон - за смаком
Час приготування: 50 хвилин Калорійність на 100 грам: 171 Ккал
  1. Рис ретельно перебирається і промивається кілька разів в холодній воді. Після цього він засипається в каструлю і вариться близько півгодини на середньому вогні;
  2. Сухофрукти промиваються, а курага ще й нарізати на невеликі кубики;
  3. Лук ріжеться півкільцями і обсмажується з кардамоном до золотистого кольору на оливковій олії;
  4. Після цього до цибулі додається курага, і він смажиться ще 3 хвилини. У приготовлений рис додається сіль, родзинки і цибулю. Все добре перемішується і подається до столу.

Плов

Як вже говорилося вище, такий рис практично не розварюється. Саме тому він є прекрасним вибором для приготування різного виду пловів. А до того ж приготований червоний рис має приємний горіховий відтінок смаку.

Інгредієнти:

  • червоний рис – 200 гр;
  • пісна свинина – 250 гр;
  • морква – 1 шт;
  • цибуля – 2 шт;
  • перець чилі – 1 стручок;
  • рослинна олія;
  • сіль.

Час: близько 1 години + час для замочування.

Калорійність: 133 Ккал.

  1. Рис перебирається і замочується його на кілька годин. Найбільш підходящий тут сорт буде червоний самарканд. За час замочування всі наявні шкідливі добавки повністю вийдуть;
  2. М'ясо ріжеться на шматочки і обсмажується на сковороді, після чого перекладається на дно каструлі.
  3. Після цього також варто обсмажити нарізану моркву і цибулю, які також відправляються до м'яса;
  4. Вода, в якій був замочен рис, зливається, а він сам відправляється в ту ж каструлю. Після цього слід додати сіль і перець і все залити водою з розрахунку 1:2,5.
  5. Після закипання води вогонь зменшується, а плов гаситься ще приблизно півгодини. Після цього залиште настоятися під кришкою ще трохи часу і витягніть стручок перцю.

Корисні поради

  1. Сам по собі червоний рис має дуже приємний смак, тому не використовуйте велику кількість приправ, вони дуже сильно притлумлять його;
  2. Перед тим як почати готувати рис перевірте, щоб вода, в якій ви його промивали, була прозора, інакше в їжу можуть потрапити інші домішки.

Приємного апетиту!

Що ще почитати: