26 март 2019 29

Тушкована яловичина з картоплею: калорійність страви, рецепти з фото

Картопля стоїть на одному з перших місць у рейтингу популярності продуктів. Він чудово втамовує апетит. І має в складі багато корисних речовин. Приготувавши вечерю або обід для своєї сім'ї за нашими рецептами, ви отримаєте чудовий м'який картоплю і дуже соковите м'ясо.

Тушкована яловичина з картоплею в казані
Інгредієнти Кількість
Яловичина - 700 г
Цибулина - 3 шт.
Морквина - 3 шт.
Картопля - 10 шт.
Приправа для м'яса східна - 1 упаковка
Часник - 2 зубчики
Сіль - за смаком
Масло рослинне - для обсмажування
Час приготування: 180 хвилин Калорійність на 100 грам: 130 Ккал

Будь-яке блюдо у товстостінній посуді виходить божественного смаку. Природно можна приготувати і в звичайному посуді, але саме в казані картопля готується швидше і виходить набагато смачніше.

Рецепт страви покроково:

  1. М'ясо розрізати на невеликі частини. Краще брати м'якоть;
  2. Отримані шматочки помістити в казан з розпеченим маслом і посмажити;
  3. В цей час моркву пропустити через тертку, а цибулю нашаткувати у вигляді кубиків;
  4. Додати овочі до м'яса, посолити і обсмажити;
  5. Висипати приправу і додати води. Вона повинна покривати м'ясо;
  6. Вода повинна закипіти. Після зменшити вогонь і накрити кришкою;
  7. Майбутнє страва має постоїть півгодини;
  8. У цей час очистити картоплю і порізати. Краще брати невелику картоплю. Різати можна на 6-8 шматків;
  9. Картопля помістити до м'яса і посолити;
  10. Можна ще додати води. Вода повинна накривати овочі. Якщо сім'я любить підливу, то води повинно бути трохи більше;
  11. Залишити готуватися ще півгодини;
  12. Буквально за пару хвилин до закінчення приготування ввести часник;
  13. Щоб картопля мав більш насичений смак – залишити настоюватися ще на півгодини.

Тушковане м'ясо з картоплею та овочами в духовці

Ця страва чудово справляється з голодом. А завдяки методу приготування, у страві залишається багато корисних речовин.

Необхідні продукти:

  1. Яловичина – 700 р;
  2. Червоне вино – 250 г;
  3. Оливкова олія – 3,5 ст. л.;
  4. Морква – 3 шт.;
  5. Печериці – 230 г;
  6. Цибулина – 2 шт.;
  7. Крохмаль — 2 ст. л.;
  8. Часник – 1 зубок;
  9. Яловичий бульйон – 230 г;
  10. Хрін – 2 ч. л.;
  11. Картопля – 550 г;
  12. Сир чеддер – 80 р.

Витрачений час: 190 хвилин.

Поживність: 135 ккал.

Як приготувати:

  1. М'ясо, розрізане на невеликі шматки і замаринувати у вині, солі і перці. Залишити на ніч, але не менше ніж на 4 години;
  2. М'ясо маринувати необхідно неметалевої мисці, а після щільно закрити;
  3. Духовку нагріти до 160 градусів;
  4. Дістати м'ясо і відокремити від маринаду. Маринад не виливати;
  5. У форму для запікання налити олію і розігріти на плиті. Посмажити м'ясо з двох сторін;
  6. Цибулю порізати у формі кубиків, моркву протерти через крупну тертку, часник розчавити. Гриби порізати;
  7. У м'ясо додати гриби, цибулю, моркву, часник і тушкувати ще 5 хвилин;
  8. У форму вилити маринад і бульйон;
  9. Продовжувати гасити ще дві хвилини;
  10. Крохмаль розвести у воді і додати в форму. Щільно закрити форму;
  11. Помістити в духовку на півтори години;
  12. Картоплю очистити і дуже тонко порізати. Порізаний овоч перекласти в окріп на 2 хвилини;
  13. Після дати картоплі стекти на друшляку;
  14. Додати в нього хрін, оливкову олію, тертий сир, сіль і перець;
  15. Вийняти форму і викласти картопляний шар;
  16. Температуру приготування збільшити до 200 градусів і продовжувати готувати ще пів години;
  17. Готувати до появи золотої скоринки.

Як загасити картопля з м'ясом і грибами в горщиках

Для приготування класичної картоплі з м'ясом дуже часто використовують горщики. Але найчастіше, таке блюдо виходить сухим. Щоб цього уникнути в блюдо вводять гриби. Саме вони додають пікантні нотки в готову страву і роблять його набагато соковитіше.

Необхідні продукти:

  1. Яловичина – 500 г;
  2. Картопля – 6 шт.;
  3. Морква – 2 шт.;
  4. Гриби – 9 шт.;
  5. Цибулина – 1 шт.;
  6. Сметана – 5 ст. л.;
  7. Сир твердий – 150 г;
  8. Рослинна олія – 3 ст. л..

Витрачений час: 90 хвилин.

Поживність: 129 ккал.

Як приготувати:

  1. М'ясо вимити і порізати. Різати слід вздовж волокон. Спочатку необхідно вимити цільний шматок, і тільки після його розрізати;
  2. Цибулини нашаткувати півкільцями;
  3. Моркву пропустити через тертку;
  4. Гриби порізати на кілька частин. Якщо вони дуже маленькі, то можна і не різати;
  5. У кожен горщик налити по кілька ст. л. олії;
  6. Викласти шар м'яса і розрівняти;
  7. Наступний шар – цибулю з морквою;
  8. Далі викласти гриби;
  9. Картопля очистити і порізати невеликими шматочками. Викласти шар картоплі і посолити;
  10. Покласти на верх сир. Його можна просто порізати тонкими пластинками;
  11. Сир добре промазати сметаною і поставити в духовку на годину. Температура приготування – 200 градусів;
  12. Страва буде готове, коли вилка легко проткне картоплю.

Візьміть на замітку рецепт приготування тріски по-польськи в нашій статті.

Читайте, як зробити домашню ковбасу з свинини — це блюдо вже стало традиційним в українців, спробуйте приготувати його і ви.

Візьміть на замітку рецепт холодцю з судака — наші рецепти допоможуть приготувати вам смачну страву.

Приготування страви в мультиварці

Не біда, якщо у вас немає духовки, а так хочеться смачної картоплі з м'ясом. Адже його можна не тільки запікати, але і приготувати в мультиварці. Незалежно від вибору м'яса, страву в мультиварці виходить дуже соковитим. Воно добре поєднується з овочами.

Необхідні продукти:

  1. Картопля – 1 кг;
  2. Яловичина – 500 г;
  3. Морква – 1 шт.;
  4. Томатна паста – 2 ст. л.;
  5. Лавровий Лист – 2 шт..
  6. Масло рослинне – 2 ст. л.;
  7. Кріп – 1 ст. л.;
  8. Цибулина – 1 шт.;
  9. Вода – 1-1,5 л;

Витрачений час: 90 хвилин.

Поживність: 144 ккал.

Як приготувати:

  1. У каструлю залити масло і поставити на режим «Смаження»;
  2. Поки масло гріється, підготувати м'ясо. Його необхідно порізати великими шматками;
  3. Обсмажити його з різних сторін. Це не дозволяє соку вийти з м'яса, в результаті виходять дуже соковиті шматочки;
  4. Цибулю порізати великими квадратиками;
  5. Моркву натерти або нарізати невеликий соломкою;
  6. Як тільки м'ясо буде обсмажене – додати овочі;
  7. Закрити кришку мультиварки і готувати ще приблизно п'ятнадцять хвилин;
  8. За цей період необхідно один раз перемішати майбутнє страва;
  9. Картопля підготувати, розрізати на великі шматочки;
  10. Помістити його до м'яса і залити воду. Якщо любите, щоб було багато підливи, то слід додати більшу кількість води;
  11. Додати спеції і томатний соус. Перемішати вміст чаші;
  12. Закрити кришку і змінити режим на режим «Гасіння»;
  13. Виставити час 40 хвилин. Період приготування залежить від того, який сорт картоплі використовують;
  14. Через півгодини перевірити готовність картоплі. Він повинен бути готовим, але зберігати свою форму;
  15. Додати кріп, перемішати і залишити ще на 10 хвилин.

Поради початківцям майстрам кулінарним

  1. Залежно від способу приготування, картоплю і м'ясо необхідно піддати обробці;
  2. Картопля з м'ясом можна обробляти будь-яким способом, проявляти ініціативу і додавати будь-які інгредієнти;
  3. Після очищення овоча, його необхідно занурити у воду, інакше він потемніє і зіпсує зовнішній вигляд готової страви;
  4. Промивати м'ясо слід до того, як ви його розрізали;
  5. Розморожувати слід при кімнатній температурі;
  6. Солити до приготування не слід, інакше воно буде не таким соковитим;
  7. Замочувати м'ясо, так само не рекомендують;
  8. Розрізати його слід поперек волокон;
  9. Готувати можна практично в будь-якому посуді, але особливо смачним воно виходить у чавунній, скляній або посуд з тефлоновим покриттям;
  10. Щоб блюдо швидше приготувався, інгредієнти слід порізати маленькими шматочками;
  11. Страва буде особливо смачним, якщо воду замінити бульйоном;
  12. Чорний перець і лавровий лист слід використовувати у приготуванні незалежно від складових рецепта;
  13. Томатна піджарка зробить смак більш ніжним;
  14. Якщо м'ясо пристає під час смаження, то додайте трохи води;
  15. Для різних рецептів використовують різні різновиди м'яса: м'якоть, реберця, або навіть фарш;
  16. М'ясо слід смажити на великому вогні і додати сіль тільки після появи скоринки. Інакше воно стане сухим і жорстким;
  17. Картоплю необхідно додавати тільки в киплячу воду. Це зменшує кількість втрачених речовин;
  18. Щоб картопля вийшов смачним, його можна обшпарити окропом і висушити. Тільки після цього можна продовжувати його готувати;
  19. Смажити складові страви можна на салі або олії.

Приємного апетиту!

Що ще почитати: