14 апрель 2019 30

Як правильно смажити овочі на сковороді гриль

Сковорода гриль є самим корисним предметом на кухні. Її можна використовувати для приготування різних страв, включаючи овочі гриль. Їх можна робити в різний час року і влітку, і взимку, при цьому вони завжди виходять дуже смачними і ароматними. Тим більше їх приготування досить просте, їх може зробити кожен, головне, було б бажання.

Корисні овочі, смажені на сковороді гриль

Багатьох цікавить важливе питання – чи дійсно корисні овочі, приготовані на сковороді гриль? Вони виходять дуже смачними, повною мірою зберігають всі свої смакові якості і корисні властивості. Крім цього, при їх обсмажуванні не потрібно використовувати масло, яке у великих кількостях може бути шкідливо.

Так чим же корисні овочі, приготовані на грилі:

  • в овочах гриль міститься високий рівень клітковини, яка посилює процес очищення організму;
  • в них не містяться шкідливі речовини;
  • вони не завдають шкоди фігурі, тому що при приготуванні не використовується сіль і масло.

Які підібрати приправи

Для приготування овочів гриль можна використовувати різні види приправ. Найбільш смачними і ароматними овочі виходять при їх доповненні наступними спеціями:

  • морква в сушеному вигляді;
  • сушений лук;
  • томат;
  • часник у свіжому і сушеному вигляді;
  • лавровий лист;
  • зелень селери;
  • зелень петрушки;
  • кріп;
  • базилік;
  • перець чорний в молотом вигляді;
  • запашний перець;
  • куркума;
  • кмин.
Простий рецепт
Інгредієнти Кількість
кабачок - 1 шт.
баклажан - 1 шт.
цибулина - 1 шт.
томат - 1 шт.
печериці свіжі - 7-8 штук
болгарський перець - 2 шт.
масло, краще соняшникову - 50 мл
сіль і перець - на смак
часник - 3 зубця
кріп і петрушка - 5-6 гілок
Час приготування: 15 хвилин Калорійність на 100 грам: 65 Ккал

Як будемо готувати овочі на сковороді гриль:

  1. Для початку всі овочі слід ретельно промити від бруду, пилу і добре протерти;
  2. Якщо кабачки не молоді, то краще з поверхні зрізати шкірку;
  3. Цибулю очищаємо від лушпиння;
  4. Далі кабачки, цибуля, помідори ріжемо кружальцями. Кружечки не повинні бути дуже товстими, їх товщина повинна складати близько 1 см;
  5. Баклажани потрібно розрізати на кружечки за розміром товщини 0,5 см;
  6. Солодкі перці ріжемо навпіл, видаляємо насіння і видаляємо частину із плодоніжкою;
  7. Ріжемо очищений перець на прямокутники;
  8. Печериці слід нарізати на кілька частин;
  9. Всі нарізані компоненти перекладаються в миску, приправляються спеціями, сіллю, поливаються маслом;
  10. З часникових зубчиків потрібно зчистити шкірку і пропустити через часникодавку;
  11. Викладаємо часник до овочів і знову перемішуємо;
  12. На сильний вогонь ставимо сковороду гриль і прогріваємо;
  13. Викладаємо овочі на поверхню сковороди в один шар і обсмажуємо;
  14. Смажити слід не до кінця 4-5 хвилин з двох сторін;
  15. Далі викладаємо овочі і розкладаємо інший шар;
  16. Готові овочі гриль будуть прекрасним гарніром до м'яса, рибі.

Як смажити овочі мариновані

Продукти для приготування:

  • 3 картопляні бульби;
  • один баклажан;
  • один кабачок;
  • солодкий перець – 2 штуки;
  • цибуля – 1 штука;
  • 300 грам шампіньйонів;
  • паприка – 1 штука;
  • суміш приправ для овочів;
  • трохи чорного перцю в молотом вигляді;
  • лимон – ½ частину;
  • 2 великі ложки оливкової олії;
  • сіль на свій смак.

Період приготування – півгодини.

Калорійність — 69 ккал.

Процес приготування:

  1. Картопля очищаємо, промиваємо і ріжемо тонкими кружечками, потім їх розрізаємо на дві частини;
  2. Баклажан промиваємо, протираємо насухо і нарізаємо на тонкі кружечки за розміром товщини 0,5 см;
  3. Кабачок споліскуємо, якщо на поверхні овоча шкурка має щільну структуру, то її слід зрізати;
  4. Розрізаємо кабачок тонкими кружечками товщиною 1 см;
  5. Перець споліскуємо, ріжемо і прибираємо все насіння;
  6. Нарізаємо перець на квадратики великого розміру;
  7. Паприку потрібно розрізати на дві частини. Вирізаємо все насіння, прибираємо перегородки і кожну половину потрібно розрізати на 4 частини;
  8. Лук очищаємо і нарізаємо тонкими кружечками;
  9. Печериці споліскуємо, чистимо капелюшки і ріжемо на дві частини;
  10. Всі нарізані компоненти перекладаємо в ємність, насипаємо приправи, сіль;
  11. Поливаємо соком лимона і оливковим маслом;
  12. Залишаємо маринуватися протягом чверті години;
  13. Сковорідку-гриль ставимо на вогонь, добре прогріваємо;
  14. Викладаємо шаром на її поверхню промариновані овочі і обсмажуємо з обох сторін по 5 хвилин.

Кабачки і баклажани з пряними травами

Компоненти для приготування:

  • два баклажана;
  • кабачки – 2 штуки;
  • часник – 2 зубчики;
  • олія оливкова – 50 мл;
  • сіль на свій смак;
  • кілька щіпок перцю чорного в молотом вигляді;
  • суміш пряних трав для овочів.

Скільки потрібно готувати – 25 хвилин.

Калорійність – 59 ккал.

Як приготувати кабачки і баклажани з пряними травами на сковороді гриль:

  1. Баклажани і кабачки ретельно промиваємо, протираємо, зрізаємо плодоніжки;
  2. Потім ріжемо тонкими кружечками товщиною 1 см;
  3. Викладаємо в чашку і перемішуємо;
  4. Підливаємо оливкову олію і знову перемішуємо кружечки овочів;
  5. Часточки часнику чистимо від шкірки і нарізаємо пластинками, викладаємо часник до овочів і знову перетряхиваем кружечки, щоб пластинки часнику рівномірно розподілилися;
  6. Підсипаємо трохи чорного меленого перцю, солі і пряних трав, добре розмішуємо;
  7. Ставимо на великий вогонь сковороду гриль і розігріваємо;
  8. На гарячу поверхню сковороди викладаємо кружечки кабачків і баклажанів, обсмажуємо з обох сторін по 7 хвилин;
  9. Готові овочі перекладаємо на тарілку і подаємо у вигляді гарніру до будь-якого основного блюда.

Печериці з сиром

Компоненти для приготування:

  • 10 штук печериць великого розміру;
  • 100 грам сирного продукту;
  • 50 грам коров'ячого масла;
  • 5-6 гілочок петрушки;
  • кілька щіпок суміші спецій;
  • сіль поварена – на свій смак.

Час приготування – 30 хвилин.

Калорійність – 110 ккал.

Як посмажити гриби з сиром на сковороді гриль:

  1. Варто використовувати печериці свіжі з м'якою структурою;
  2. Зрізаємо ніжки, капелюшки очищаємо від шкірки, яку можна з легкістю зняти ножем;
  3. Скибочка сиру потрібно протерти на тертці з дрібною решіткою;
  4. Стебла петрушки потрібно промити, струсити і порізати дрібними шматочками;
  5. Засипаємо зелень до протертого сиру і перемішуємо;
  6. Бажано коров'яче масло заздалегідь вийняти з холодильника, щоб воно размягчилось;
  7. Додаємо масло до сиру з зеленню, підсипаємо спеції, мелений перець, сіль і добре перемішуємо;
  8. Ставимо на сильний вогонь сковорідку-гриль і розігріваємо;
  9. Викладаємо капелюшки внутрішньою стороною на поверхню сковороди і пропекаем близько 5 хвилин;
  10. Потім перевертаємо капелюшки, викладаємо в середину начинку;
  11. Засмажуємо грибочки приблизно 5-7 хвилин;
  12. Викладаємо фаршировані капелюшки грибів на тарілку і подаємо на стіл.

Як приготувати нагетси з курячого філе в домашніх умовах читайте в нашій статті.

Візьміть на замітку рецепт простого кексу, який можна досить швидко спекти до чаювання.

Рецепт смачною мамалиги з кукурудзяного борошна тут.

Як готувати тушковані овочі на сковороді гриль

Інгредієнти для приготування:

  • кабачки – 2 штуки;
  • баклажан – 1 штука;
  • одна головка червоної цибулі;
  • два помідора;
  • 2 великі ложки рослинного масла;
  • сіль за смаком;
  • суміш приправ для овочів на грилі.

Період приготування – 20 хвилин.

Калорійність – 68 ккал.

Як будемо робити:

  1. Промиваємо всі овочі, насухо протираємо рушником;
  2. Кабачки слід нарізати середніми кубиками;
  3. Помідори ріжемо часточками;
  4. Очищаємо цибулю й ріжемо півкільцями;
  5. Баклажани слід порізати так само, як і кабачки – кубиками середнього розміру;
  6. На сильний вогонь ставимо сковорідку-гриль і розігріваємо;
  7. Підливаємо трохи олії і викладаємо овочі;
  8. Додаємо до овочів сіль, приправи, все розмішуємо;
  9. Обсмажуємо овочі близько 10 хвилин;
  10. Потім викладаємо тушковані овочі разом з соком, що виділився на тарілку і подаємо до основної страви.

Хрустка картопля на сковороді гриль газ

Компоненти для приготування:

  • кілограм картопляних бульб;
  • 2 великі ложки рослинного масла;
  • сіль за смаком;
  • трохи сушеного часнику;
  • гілочка розмарину.

Час приготування – 25-30 хвилин.

Калорійність – 105 ккал.

Приступаємо до приготування:

  1. Картоплю потрібно очистити від шкірки, добре промиваємо очищені бульби;
  2. Картоплю потрібно добре протерти сухою серветкою;
  3. Краще використовувати бульби жовтих сортів, тому що білі розсипаються під час варіння або смаження, при цьому перетворюючись у безформну кашу;
  4. Очищені бульби слід нарізати соломкою або половинками кружечків;
  5. На сильний вогонь потрібно поставити сковорідку-гриль і прогріти;
  6. Наливаємо на сковорідку рослинне масло і розігріваємо;
  7. Засипаємо картоплю, залишаємо смажитися на сильному вогні протягом 5-7 хвилин. Обов'язково помішуємо кожну хвилину;
  8. Після цього потрібно зменшити вогонь до середнього рівня і залишаємо обсмажуватися ще близько 10-12 хвилин. Також потрібно розмішувати;
  9. Хвилин за 5 до кінця приготування підсолюємо картоплю, додаємо часник в сушеному вигляді;
  10. Викладаємо гілочку розмарину, вона додасть приємний аромат страви;
  11. Якщо ви хочете, щоб на поверхні картоплі залишалися смуги від гриля, його потрібно смажити невеликими порціями, злегка придавлюючи до поверхні сковороди.

Овочі, приготовані на грилі, завжди виходять дуже смачними і корисними. Їх можна використовувати як гарнір до будь-якого основного блюда з м'яса, риби. Також можна вживати в період різних дієт, але в цих випадках варто готувати без масла і з мінімальною кількістю солі.

Що ще почитати: