25 апрель 2019 330

Як загасити індичку з овочами на плиті, в духовці і мультиварці

Якщо курка вам набридла, а м'ясо качки не по душі, то прийшов час звернути увагу на один з найбільш низькокалорійних і гіпоалергенних м'ясних продуктів – індичатину. Вона чудово гармонує з овочами і крупами.

Особливо корисно дієтичне м'ясо в поєднанні з тушкованими кабачками, баклажанами, помідорами, капустою, гарбузом, картоплею та іншими овочевими культурами з вашого городу. Ось лише кілька рецептів.

Рецепт покроково
Інгредієнти Кількість
індички - близько кілограма
рослинної олії - 3-5 столових ложок
баклажана молочної стиглості - 2-3 шт.
моркви - 3 шт.
цибулин - 2 шт.
часнику - 3 зубця
помідорів - 5 середніх
болгарського перцю - 1 великий стручок м'ясистий
каррі - пару щіпок
свіжого кропу - пучок
солі і перцю - за смаком
Час приготування: 90 хвилин Калорійність на 100 грам: 72 Ккал

Індичка, тушкована з овочами готується поетапно:

  1. Тушку птиці ретельно промити, обскубти стирчать пір'я (якщо такі є). Обсушіть індичку паперовим рушником і розділіть на денці ножем на порційні шматки;
  2. Кожен шматок посоліть, поперчіть і посипте каррі;
  3. Зніміть шкірку з цибулин, очистіть і сполосніть морквини, часникові зубчики, перець, видаліть плодоніжки з томатів і хвостики у баклажанів;
  4. У глибокому сотейнику або казані нагрійте рослинну олію. Викладіть частини птиці і обсмажте з двох сторін на середньому вогні до рум'яної скоринки;
  5. Цибулини нарізати чверть кільцями, моркву натріть на ручний шатківниці або тертці. Надішліть овочі в сотейник, після того як перевернете шматочки індички для обжарювання з іншого боку;
  6. Баклажани, помідори і болгарський перець нарізати середніми кубиками (1,5-2 см). При бажанні, попередньо видаліть верхню шкірку з помідорів. Зробіть на плодах хрестоподібні надрізи і обдайте їх окропом, тоді плівочки відійдуть без особливих зусиль;
  7. Засипте частини птиці, з пасерованими цибулею та морквою, овочевий нарізкою. Долийте трохи води, прикрийте кришкою і тушкуйте на слабкому вогні протягом півгодини, контролюючи рівень рідини;
  8. Дрібно порубаєте зубчики часнику і пучок свіжого кропу, додайте до тушкованої птиці, спробуйте на сіль, і готуйте ще 7-10 хвилин;
  9. Ідеальним гарніром для даної страви може послужити рис або молода відварна картопля.

Рецепт тушкованою індички з овочами в сметані

Інгредієнти:

  • 0,4 кг м'яса індички без кістки та шкіри;
  • 250 грам сметани жирністю до 15%;
  • 0,2 кг цвітної капусти;
  • 0,2 кг суцвіть брокколі;
  • 2 невеликих цукіні молочної стиглості;
  • 1 пучок петрушки;
  • 3-4 ложки рафінованої дезодорованої соняшникової олії;
  • 2 головки ріпчастої цибулі;
  • приправа Хмелі-сунелі;
  • 2 болгарських перцю (жовтий, червоний).

Час на приготування 1 годину 15 хвилин. На одну стограмову порцію припадає близько 69 ккал.

Приготування страви:

  1. М'ясо птиці обполоснути в мийці, дати воді стекти, порізати соломкою, посипати сіллю і Хмелі-сунелі і залишити маринуватися в тарілці, поки ви працюєте з іншими інгредієнтами страви;
  2. Капустяні качани промити, розділити на невеликі суцвіття, відрізаючи довгі грубі черешки, і відварити в підсоленій воді кілька хвилин до напівготовності;
  3. Головки цибулі очистити і порізати півкільцями. Припустити пару хвилин на соняшниковій олії в казані (місткості з товстим дном і стінками);
  4. Додайте до цибулевої обжарке м'ясну нарізку, перемішайте, дайте час шматочків індички трохи підрум'янитися;
  5. Невеликі молоді плоди кабачків можна порізати тонкими кільцями, не очищаючи від шкірки і насіння;
  6. Солодкі перчини звільніть від насіння і плодоніжок, наріжте великими (за 1,5-2 см) шматочки будь-якої форми;
  7. Засипте в казан порізані кабачки, перець, відварену капусту, залийте сметаною. При необхідності долийте води. Після того як сметанний соус закипить, зменшіть вогонь і тушкуйте під кришкою чверть години;
  8. За пару хвилин до готовності посипте блюдо свіжою зеленню петрушки.

Тушковані овочі з грудкою індички в духовці

Вам знадобиться:

  • 1 невелика грудка індички;
  • 8 картоплин;
  • 2-3 невеликих морквини;
  • щіпка порошку мускатного горіха;
  • 3 зубці часнику;
  • 1,5 чайної ложки солі;
  • 1 чайна ложка меленої паприки;
  • щіпка чорного перцю;
  • 10 мілілітрів оливкової олії;
  • 0,2 кг брокколі;
  • зелень за смаком: кінза, цибуля, кріп.

Час приготування складе 3 години. Калорійність: на 100 грам 70 ккал.

Рецепт по кроках:

  1. Грудку вимийте, зніміть шкіру (якщо є), видаліть надлишок вологи паперовими серветками;
  2. Підготуйте маринад для грудки. У невеликій чаші (ступці) з'єднайте спеції: мускатний горіх, паприку, сіль, мелений перець, подрібнений зубчик часнику, додайте оливкової олії і ретельно розімніть до однорідної маси;
  3. Ввітріть суміш спецій в грудку. Розріжте, що залишилися часничини на невеликі часточки. Гострим ножем зробіть проколи в м'ясі і нашпигуйте його часником. Надішліть птицю в глибоку миску, накроите зверху тарілкою або харчовою плівкою і залиште маринуватися пару годин;
  4. З картоплин овочечисткою зніміть шкірку, наріжте великими часточками або середніми. Очищену моркву натріть на крупній тертці. Брокколі розділіть на невеликі черешки. Дрібно порубаєте свіжу зелень;
  5. Промариновавшуюся грудку, обсмажте на сковороді в рослинному чи тваринному жирі до утворення золотистої скоринки апетитною;
  6. У глибоку форму для гасіння (гусятницю), викладіть картоплю з морквою, посоліть. Зверху укладіть грудку індички і брокколі, долийте води, так щоб покрити овочі, накрийте кришкою і поставте в добре нагріту духовку. Тушкуйте близько півгодини до готовності картоплі;
  7. При подачі на стіл, викладіть грудку в центр блюда на тушковані овочі і посипте зеленню.

Тушкована капуста зі свининою — просте і ситне блюдо на кожен день.

Читайте як приготувати рулетики з начинкою з сиру і зелені.

Як і за скільки готувати манти без пароварки. Візьміть на замітку наші рецепти.

Спосіб приготування страви в мультиварці

Необхідні продукти:

  • 0,6-0,7 кг філе стегна індички;
  • мелене насіння кінзи за смаком;
  • 20 мілілітрів оливкової олії;
  • 3 зубчики часнику;
  • 1 качан білокачанної капусти(0,5 кг);
  • 3 морквини;
  • 4-5 столових ложок концентрованої томатної пасти;
  • 5 картоплин;
  • пучок кропу.

Приготування страви займе близько години. Калорійність: на 100 грам 68 ккал.

Як готувати філе індички, тушковане з овочами в мультиварці:

  1. Філе промийте і наріжте кубиками по 2-2,5 см. Посипте меленою кінзою;
  2. Розігрійте в чашу мультиварки оливкову олію і обсмажте філе 5-6 хвилин в режимі «Смаження», додавши потрібну кількість солі, що дозволить утримати велику частину соку всередині м'ясних шматочків;
  3. Очистіть, відіжміть на м'ясо через часникодавку часникові часточки;
  4. Зніміть шкірку з картоплі та моркви. Обірвіть верхні листочки з качана капусти;
  5. Картопля поріжте невеликими брусочками і додати до філе птиці, вимкніть прилад в режим «Гасіння», закрийте кришкою і готуйте чверть години;
  6. Нашаткуйте тонкою соломкою капусту і моркву, посоліть, перемішайте і відіжміть руками. Викладіть все в ємність мультиварки і продовжуйте гасіння 20 хвилин в тому ж режимі;
  7. Покладіть в чашу мультиварки концентровану томатну пасту, перемішайте, перевірте чи достатньо рідини, спробуйте на сіль, всипте подрібнену зелень;
  8. Дайте покипіти під кришкою 5 хвилин. Вимкніть прилад та залиште настоятися чверть години в такому положенні.

Поради досвідчених кулінарів

  1. Завжди робіть свій вибір на користь свіжого і якісного м'яса, приємного на вигляд і пружного на дотик;
  2. Індики – найбільша з домашніх птахів. Віддавайте перевагу екземплярів поменше, їх м'ясо значно ніжніше;
  3. Готувати з індички дуже просто. Для додання м'ясу птиці ніжного, пряного, насиченого смаку використовуйте різні маринади і соуси.

Приємного апетиту!

Що ще почитати: