26 апрель 2019 18 247

Як приготувати тушковану картоплю з м'ясом в каструлі

Колись заморський бульбоплоди картоплю давно став народним улюбленцем. Його варять, смажать, запікають, гасять з м'ясом і овочами. Всі способи приготування не піддаються підрахунку.

Варто пам'ятати, що це дуже калорійний продукт і вживати його потрібно в міру. Багато що залежить від способу кулінарної обробки. Сама калорійна — смажена картопля, а дієтична — відварна.

Постараємося дотримуватися золотої середини і приготуємо кілька різної калорійності страв з тушкованого картоплі.

Покроковий рецепт
Інгредієнти Кількість
картоплин - 8-10 середніх
м'якоті свинини - 300-350 грам
ріпчастої цибулі - 1-3 головки
моркви - 1-2 середні
лавра - 4-5 листочків
запашного перцю - 5-7 горошин
зеленого кропу - пучок
рослинної олії - 50 мілілітрів
морської солі - за смаком
Час приготування: 60 хвилин Калорійність на 100 грам: 96 Ккал

Тушкована картопля з м'ясом у каструлі готується таким чином:

  1. Свиняче м'ясо без кістки (вирізку, окіст, гуляш з лопатки) добре промийте в прохолодній проточній воді. Покладіть на денце і обробити гострим ножем на невеликі шматочки;
  2. Налийте в каструлю кілька ложок рослинного масла і поставте на вогонь. Коли воно нагріється, надсилайте обсмажуватися м'ясну нарізку;
  3. Очистіть цибулини і моркви, поріжте головки півкільцями, а моркву – соломкою;
  4. Всипте овочі до, злегка прихваченному апетитним рум'янцем, м'яса і обсмажуйте разом до золотистого відтінку;
  5. Овочечисткою зніміть шкірку з бульб картоплі, виріжте оченята, місця зіпсовані шкідниками або хворобами (якщо такі є). Поріжте кожен бульбоплоди на кілька частин;
  6. Киньте в каструлю перець горошком, лавровий літ, щіпку солі, викладіть промитий і порізану картоплю і залийте водою так, щоб покрився основний інгредієнт страви;
  7. Від пучка кропу зніміть нижню частину зі стеблами. Дрібно їх порубаєте і відправте в каструльку. Прикрийте страва кришкою і тушкуйте до готовності картоплі;
  8. Подрібніть частину зелені, покладіть тушковану картоплю з шматочками м'яса по тарілках і посипте кропом.

Тушкована картопля з м'ясом курки і овочами в каструлі

Інгредієнти:

  • 1,2 кг картоплі;
  • 5-6 невеликих курячих стегенець або гомілок;
  • 3-5 стебел порею;
  • 2 помідори;
  • 2 зубці часнику;
  • 150 грам сметани;
  • 50 мл рафінованої соняшникової олії;
  • приправа Хмелі-сунелі або спеції для курки;
  • пучок зелені петрушки;
  • пару пучок морської солі.

Загальний час на приготування страви півтори години. Калорійність: на одну стограмову порцію складе 123 ккал.

Рецепт покроково:

  1. Стегенця (гомілки) обмийте, краще зняти шкіру (при бажанні збережіть), посоліть, приправте спеціями (Хмелі-сунелі) і залиште просочуватися аромат приправ в глибокій емальованому або керамічному посуді, прикривши харчовою плівкою від завітрювання;
  2. Картоплини звільніть від шкірки, поріжте великими скибочками, опустіть в каструлю і додайте холодної води, щоб бульбоплоди не потемніли;
  3. З помідорів зніміть шкірку (обшпарте м'ясисті ягоди окропом, і плівочка легко відійде). Очистіть зубчики часнику. Обполосніть стебла порею і петрушку;
  4. Обсмажте в сковороді на соняшниковій олії пряні курячі стегенця;
  5. Картоплю посоліть і поставте варитися на невеликому вогні;
  6. Додайте до закипающему картоплі обсмажену курочку;
  7. Порей пошинкуйте тонкими кільцями і відправте слідом за м'ясом;
  8. Дайте стегенець зваритися до готовності;
  9. З томатів і зелені петрушки зробіть пюре блендером, відіжміть в нього часник, додайте сметану і залийте приготованим соусом ваше блюдо;
  10. Варіть під кришкою 10-15 хвилин і страва готова.

Сирний кекс з родзинками — вишукана і смачна випічка, яка вам сподобається точно.

Пропонуємо вам цікавий рецепт фаршированого болгарського перцю овочами.

На десерт радимо вам приготувати шоколадний бісквіт в мікрохвильовці — це, мабуть, самий швидкий рецепт випічки.

Як загасити картоплю з овочами

Вам знадобиться:

  • 1 кг дрібного молодого картоплі;
  • 2-3 болгарських перцю;
  • 2 цибулини;
  • 1 морква;
  • 1 невеликий кабачок молочної стиглості;
  • 50 грам вершкового масла;
  • свіжа зелень кінзи, петрушки, кропу;
  • морська сіль за смаком.

Час приготування (без урахування підготовки овочів) складе близько 30-40 хвилин. Калорійність: на 100 грам 70 ккал.

Рецепт по кроках:

  1. Промийте картоплини, поскобліть молоді бульби ножем або зніміть тонку податливу шкірку жорсткої стороною губки для миття посуду;
  2. Почистіть моркву і цибулю, вирізати плодоніжку з насінням з перців, обріжте кінчики у плода кабачка. Зелень промийте в мисці;
  3. Пасеруйте на сковорідці у маслі цибулю (нарізка – чверть кільця), подрібнену на крупній тертці моркву і нарізані соломкою стручки солодкого перцю;
  4. Розріжте картоплини навпіл, а кабачок порізати дрібним кубиком;
  5. На дно каструлю покладіть пасеровані овочі, наступним шаром картоплю, потім кабачок. Кожен ярус посоліть, долийте води, так щоб овочі вкрилися і тушкуйте під кришкою близько 20-30 хвилин;
  6. Готову страву подавайте на стіл зі свіжою зеленню.

Кулінарні поради

Час на гасіння картоплі визначається не тільки розміром нарізки, але і її сортом. Майте на увазі, що при тривалій термічній обробці розсипчасті сорти перетворяться на пюре.

Знизити кількість крохмалю в картоплі, що особливо актуально для діабетиків і алергетиків, допоможе попереднє вимочування очищених бульб в холодній воді (від 15 хвилин до декількох годин).

Приємного апетиту!

Що ще почитати: