16 апрель 2019 1 941

Як готувати кекси з цукатами в силіконових формочках

Кольорові плями цукатів роблять цей десерт оригінальним, яскравим, і навіть без додаткових прикрас він може зайняти гідне місце на святковому столі.

Подавати його краще вже нарізаним на порції до чаю або кави після основних страв, або можна влаштувати справжнє англійське чаювання – чай з молоком або лимоном і кекс, приготований по одному з декількох рецептів. Потрібно пам'ятати, що кекс перед подачею повинен до кінця охолонути в духовці.

Традиційний рецепт
Інгредієнти Кількість
цукру - 200 г
цукатів - 350 г
яєць - 4 шт.
слив. масла - 200 г
рому або коньяку - 100 мл
борошна - 250 г
солі - 0,5 ч. л.
розпушувача - ¼ Ч. л.
мигдалю - 150 г
гвоздики і кориці - по 1 г
Час приготування: 105 хвилин Калорійність на 100 грам: 338 Ккал

Кекс з цукатами і сухофруктами є невід'ємною частиною святкового різдвяного столу в Європі вже багато століть. Зберігати можна кілька днів, загорнувши в харчову плівку, тому можна не боятися, що не вийде з'їсти все відразу.

Цукати, якщо вони досить великі, можна порізати шматочками розміром з ізюм. Потім разом із родзинками та іншими сухофруктами їх потрібно покласти в миску і залити обраним алкоголем або соком приблизно на три-чотири години.

Якщо за цей час не вся рідина вбереться, то залишки потрібно злити. Мигдаль також потрібно підготувати – відварити 1-2 хвилини в окропі, щоб відійшла шкірка. Потім 50 г горіха подрібнити, а решта розрізати на плоскі половинки.

Масло збивається з цукром (краще за допомогою міксера).

Потім, продовжуючи збивати, туди додають по одному яйця. В отриману масу додають борошно (перед цим її потрібно просіяти), сіль, корицю, гвоздику, розпушувач.

Обережно перемішують (на даному етапі краще зробити це вручну).

Цукати обвалюють у невеликій кількості борошна, потім додають їх і перетертий горіх в тісто. Знову перемішують масу.

Підготовка форми: стінки змастити маслом, посипати трохи борошном, на дно краще покласти спеціальний папір для випічки.

У форму заливають тісто. Потрібно вибирати таку ємність, щоб рідка маса заповнила її приблизно на 2/3, адже в процесі випічки об'єм збільшиться. Цукати не повинні виглядати назовні з тіста, інакше вони можуть підгоріти.

Зверху рядами потрібно викласти решту мигдаль. Духовку включають на 180 градусів, розігрівають і ставлять туди кекс. Зазвичай він пропікається за 1 год 15-30 хв.

 

Рецепт кексу на кефірі з родзинками і цукатами

Цей рецепт дуже легкий і досить швидкий у приготуванні. Для його приготування цукати також краще замочити заздалегідь на кілька годин, щоб вони були більш соковитими.

Продукти:

  • 1 склянка цукру (в цьому випадку підійде коричневий, так і білий);
  • 100 г цукатів і родзинок;
  • 2 яйця;
  • 100 р слив. олії (попередньо розм'якшити);
  • 50 мл рому, коньяку або яблучного або виноградного соку;
  • 1-2 ст. борошна (пшеничного);
  • 1 ч. л. соди;
  • ½ Ст. кефіру (взяти нежирний);
  • 1 уп. ванільного цукру.

Час на приготування страви: 1 год (не рахуючи замочування цукатів).

Калорійність на 100 г: 285 ккал.

Масло, попередньо розтоплене, перетирається з цукром. В кефірі гаситься сода, в окремому посуді збиваються яйця. Потім з'єднуються разом масло з цукром, кефір та яйця.

Всі інгредієнти перемішуються, поки не вийде однорідний склад. Всипають попередньо замочені в алкоголі або соку цукати, родзинки, додають ванілін і знову заважають.

У формі, стінки якої змащені маслом (заповнювати її тестом потрібно не до кінця, щоб залишалося місце для підняття), випікають виріб в духовці з виставленим температурним режимом 180 градусів приблизно півгодини.

Готове тісто, перевіряють за допомогою сірника або зубочистки – якщо на них не залишиться слідів сирого тіста, то кекс готовий.

Сирні кекси з зацукрованими фруктами

Можна спекти відразу кілька невеликих кексів, щоб не ділити на порції велике виріб. Для цього краще взяти силіконові формочки, які можна знайти практично в будь-якому супермаркеті або в магазинах посуду.

В них тісто добре пропікається, а готові кекси потім буде легше вийняти.

Продукти:

  • 100 г цукатів (можна купити або приготувати апельсинові цукати – тоді кекси будуть з приємною цитрусової кислинкою);
  • 3 яйця;
  • 150 г слив. або будь-якого раст. олії (у першому випадку його потрібно буде трохи розтопити перед готуванням);
  • 1 ч. л. розпушувача (обов'язково для пишності і розсипчастості десерту);
  • 200 г сиру (краще не жирного);
  • по 200 г борошна і звичайного або коричневого, у відповідності з уподобаннями, цукру;
  • ½ Ч. л. ванільного цукру.

Витрати часу на приготування: 40-50 хв

Калорійність 100 г продукту: 320 ккал.

Розглянемо рецепт сирних кексів з цукатами в силіконових формочках у всіх деталях. Сир ретельно перемішується з маслом, додаються яйця, звичайний і ванільний цукор, все знову мішається.

Потім в процесі перемішування всипається просеянная борошно, розпушувач, змішується однорідне тісто. Останніми додають цукати.

Тісто розкладають по формах, заповнюючи їх не до самого верху. Ще один плюс силіконових формочок – їх не змащують маслом. Час, який знадобиться на випікання – від 25 до 35 хв (при 180 градусах).

Рецепт салату зі шпротами — візьміть на озброєння ці кілька рецептів, які так прості у виконанні і смачні.

Як запекти ніжну яловичину в рукаві — спробуйте яке смачне м'ясо вийде за нашими рецептами.

Як зробити копчену скумбрію в домашніх умовах.

Швидкий рецепт випічки в мікрохвильовці

Цей кексик можна спекти вранці перед роботою або у вихідний. Для нього потрібна буде посуд приблизно такого ж обсягу, як тарілка для супу. Рецепт розраховано на 2-3 порції.

Продукти:

  • 50 г цукатів або будь-яких сухофруктів;
  • 1 яйце;
  • 1 ст. л. какао (звичайного або розчинної);
  • 2 ст. л. цукру (взяти тростинний);
  • по 4 ст. л. борошна (пшеничного) та відфільтрованої або мінеральної води;
  • 3 ст. л. будь-якого раст. масла.

Затрати часу: 15-20 хв.

Калорійність 100 г кексу: 287 ккал.

Просіяне борошно, какао і цукор перемішують. Додають масло, воду і знову перемішують до однорідної консистенції. Потім додають яйце і цукати, замішують тісто знову. У змащену маслом посуд, придатну для мікрохвильової печі, виливають тісто (залишаючи місце до країв і ставлять на максимальну потужність розігріву на 3-5 хвилин.

Кекс з сметанного тесту з цукатами в мультиварці

Для приготування десерту можна використовувати також мультиварку.

Продукти:

  • 50 г цукатів (при бажанні їх можна заздалегідь кілька годин протримати в алкоголі або яблучному соку);
  • 50 г будь-яких подрібнених горіхів;
  • 4 яйця;
  • 60 мл будь-якого раст. масла (воно не так калорійно);
  • 1,5 ч. л. розпушувача;
  • 270 г сметани (краще взяти 10 %);
  • по 180 г борошна і коричневого цукру;
  • по 1 г солі і ваніліну.

Час на готування: 1 год 45 хв.

Калорійність 100 г: 311 ккал.

В окремому посуді збивають яйця з цукром і ваніліном, після чого заливають сметану і засипають сіль, знову збивають. Перемішуючи, поступово всипають попередньо просіяне борошно, розпушувач, змішують однорідне тісто.

Додають цукати і горіхи, потім вливають олію і ще раз перемішують. Тісто поміщають в ємність мультиварки, стінки якої потрібно змастити маслом.

Готувати кекс на сметані з цукатами в мультиварці потрібно годину в режимі «Випічка», а потім півгодини при режимі «Підігрів». Після мультиварки кекс повинен охолонути перед вживанням.

Корисні поради

Продукти перед приготуванням краще дістати з холодильника заздалегідь, щоб всі вони були кімнатної температури. Борошно просівають безпосередньо перед додаванням в тісто, щоб виріб було більш повітряним і пишним.

Для прикраси страви можна використовувати будь-яку глазур, корицю, цукрову пудру, листочки м'яти.

Кекс подають повністю остиглим, краще навіть потримати його добу в харчовій плівці в сухому місці. В Європі різдвяний кекс могли приготувати за місяць до свята, щоб він просочився ромом і був соковитим.

Що ще почитати: