07 май 2019 1 420

Смачні страви з м'яса свинини в духовці

Страви зі свинини з'являються в меню кожної середньої по достатку сім'ї зі стабільною періодичністю. Цей продукт на прилавках в магазинах поступається за вартістю тільки птиці. Крім того, м'ясо з різних частин туші суттєво відрізняється за змістом жиру, це дозволяє готувати страви різної калорійності.

Запечене в духовці з ароматними травами, під маринадами, у власному соку з гарніром і без — воно дуже ніжне і смачне. Нижче розглянемо покрокові рецепти смачних страв з м'яса свинини в духовці.

Свиняча шийка, запечена з чорносливом в духовці
Інгредієнти Кількість
свинячий шиї - 1,2-1,5 кг
чорносливу без кісточок - 200-250 грам
великих болгарських перцю - 2 шт.
моркви - 0,3 кг
зерновий гірчиці - 2 столові ложки
часнику - 4 великих зубчики
сушеного базиліка - щіпка
хмелі-сунелі - щіпка
свіжої петрушки - пучок
солі - за смаком
Час приготування: 420 хвилин Калорійність на 100 грам: 236 Ккал

Хід робіт:

  1. Підготуйте пряний маринад для м'яса, змішавши в невеликій ємності зернову гірчицю (можна замінити на звичайний), Хмелі-сунелі, базилік, 2 протертих зубчики часнику;
  2. Шийку обмийте, промокніть вологу паперовими серветками. Краще віддати перевагу свіжому чи охолодженому сировини, а не замороженому. Гострим ножем зробіть глибокі поперечні надрізи з кроком 2-3 см по довжині всього шматка, трохи не доходячи до низу;
  3. Обмажте м'ясо пряної гірчичною сумішшю і укласти в миску, прикривши тарілкою. Залиште на 1,5-8 годин просочуватися;
  4. Чорнослив запарте гарячою водою, видаліть пісок і сторонній сміття. Коли сухофрукти розм'якнуть, розріжте кожну ягоду (2/3 від усього обсягу) на 3-4 частини;
  5. Морква і перець очистіть, вимийте і поріжте соломкою. Посоліть, додайте залишився часник пропустити через часникодавку), 2/3 пучка петрушки і різані плоди чорносливу;
  6. Пропитавшуюся гірчичним соусом шийку нашпигуйте чорносливом, прокладаючи розрізи цільними ягодами;
  7. В рукав для запікання викладіть овочі, зверху промариновавшуюся шийку. Якщо м'ясо зовсім пісне, то додайте трохи води. Зафіксуйте кліпсами або зав'яжіть рукав з двох сторін. Наколіть виделкою в декількох місцях для виходу пари;
  8. Випікайте в розігрітій духовій шафі 50-70 хвилин. При подачі прикрасьте листочками петрушки.

Курка на пару в мультиварці — дієтичне м'ясо ніжне і смачне.

Як приготувати смачний шоколадний брауні в мультиварці читайте в нашій статті.

Ще один рецепт для мультиварки, але на цей раз вже куряча тушка цілком, запечена з травами і овочами. Спробуйте!

Шашлик з вирізки на шпажках в духовці

Інгредієнти:

  • 1-1,3 кг свинячої вирізки;
  • набір спецій для шашлику;
  • 1-2 плода стиглого граната;
  • 5-6 дрібних головок ріпчастої цибулі;
  • пучок листя зеленого салату;
  • 100 грам копченого сала;
  • 10-12 гілочок кропу.

Загальне витрачений час на приготування шашлику (з маринуванням) — близько 10 годин. Калорійність — на одну стограмову порцію припадає 144 ккал.

Рецепт крок за кроком:

  1. Вирізку сполосніть прохолодною водою, обсушіть паперовим рушником. Наріжте на невеликі прямокутні шматочки (трохи менше, ніж для звичайного шашлику). Складіть всю нарізку в глибоку емальований посуд;
  2. Візьміть стиглий гранат (або декілька) і, придавивши рукою або важким предметом, починайте катати по рівній поверхні столу, намагаючись придушити всі зернятка під товстою шкірою. Коли плід стане м'яким, зробіть невеликий надріз і відіжміть сік. На кілограм вирізки знадобитися близько склянки;
  3. Очищені головки цибулі наріжте кружальцями завтовшки 5-6 міліметрів;
  4. З'єднайте м'ясні шматочки і цибульні кільця, посоліть, приправте спеціями, залити гранатовим соком і перемішайте. Накрийте кришкою і відправте в холодильник на нижню полицю доходити 8-10 годин;
  5. Копчене сало порізати на тоненькі скибочки;
  6. Підготуйте суху чисту трилітрову банку, довгі дерев'яні шпажки, шматок фольги для запікання;
  7. Нанизайте на шпажки шашлик, чергуючи шматочки вирізки з салом і цибулею;
  8. Складіть шашличні шпажки в банку. На дно можна підлити трохи маринаду або води. Накрийте горлечко відрізу фольги і поставте банку в холодний духову шафу;
  9. Готуйте півтори години при температурі не вище 180 градусів;
  10. Ароматний шашличок викладайте на листя салату, присипавши рубаним кропом.

Оригінальні рулети з карбонату в духовці

Вам знадобиться:

  • 0,7-0,9 кг свинячого карбонату;
  • 0,4 кг свіжих печериць;
  • 2 цибулини;
  • 1 морквина;
  • 0,4 кг сирної стружки;
  • 2 столових ложки сметани;
  • спеції для свинини;
  • 80-100 мл сухого червоного (білого) вина;
  • 20-30 мілілітрів оливкової олії;
  • 50 грам вершкового спреду;
  • 50 грам зелені кучерявою петрушки.

Час приготування складе 2 - 2,5 години. Калорійність: на 100 грам 160 ккал.

Рецепт смачного блюда з свинини в духовці покроково:

  1. Шматок карбонату сполосніть під проточною водою, розріжте так, щоб у вас вийшли рівні порційні биточки по 2,5-3,5 см завтовшки;
  2. Покладіть биточки на денце, накрийте харчовою плівкою і добре відбийте молоточком з двох сторін, перетворивши в тонкі пласти, натріть їх спеціями і сіллю. Складіть м'ясо в тарілку, оберніть плівкою і займіться начинкою;
  3. Очистіть цибулини і морквину, помийте в мисці гриби і петрушку. Дрібно порубаєте печериці та цибулю, моркву потріть на тертці. Обсмажте начинку на сковороді у вершковому спреді, посоліть за смаком;
  4. Коли начинка охолоне, викладіть кілька ложечок по центру, встигли просочитися спеціями, пластинок карбонату. До кожної порції додайте по дрібці сирної стружки;
  5. Поверніть свиняче м'ясо в рулетики, закріпіть нитками, зубочистками або спеціальними голками, силіконовими перетяжками. Тим, що виявиться у вас під рукою;
  6. Укладіть м'ясні рулети у форму для запікання;
  7. Зробіть заливку, перемішавши в глибокій тарілці оливкову олію, сметану і вино. Полийте їй рулети зверху, присипте залишками сирної стружки і подрібненою зеленню петрушки. Надсилайте форму в добре прогрітий духовку на 50-60 хвилин.

Рецепт жаркого з свинячих реберець з овочами в горщику

Необхідні продукти:

  • близько півкіло свинячих реберець;
  • 5-8 картоплин;
  • 3 стебла цибулі-порею;
  • 200 мілілітрів вершків;
  • 150 грам сиру твердих сортів;
  • суміш прованських трав;
  • 1 солодкий болгарський перець;
  • 2 морквини;
  • 2 столові ложки рослинного масла;
  • 2 таблетки замороженого шпинату.

Загальний час на підготовку і запікання — близько 90-100 хвилин. Калорійність: на 100 грам 150 ккал.

Хід робіт:

  1. Реберця обмийте водою, обсушіть, приправити сумішшю прованських трав і сіллю. Обсмажте на сковороді в розігрітому рослинному маслі до утворення рум'яної рум'яної скоринки з кожної із сторін;
  2. Тонко нашаткуйте стебла порею;
  3. Таблетки (пресовані заморожені шайби) шпинату оттайте в невеликій кількості окропу;
  4. Зніміть шкірку з картоплин, помийте і поріжте невеликими скибочками;
  5. Вийміть серцевину перчины, видаліть насіння, промийте, наріжте півкільцями;
  6. Моркву очистіть і натріть на тертці;
  7. Помірно обсмажте на сковороді овочі. Пасеруйте моркву з цибулею, злегка підсмажте картоплю;
  8. На дно глиняного горщика покладіть реберця, пасеровані моркву і цибулю, картоплю. Шари овочів солимо. На завершення розкладіть півкільця болгарського перцю, залийте кашкою з шпинату. Додайте в горщик окропу, посипте сиром і поставте нудитися в духовку на 60 хвилин, до готовності картоплі.

Свинячий окіст з картоплею в духовці

Необхідні продукти:

  • 1,2 кг окосту;
  • спеції для м'яса;
  • 10 бульб картоплі;
  • 8 часточок часнику;
  • паприка;
  • 3 цибулини;
  • 4 столові ложки рослинної олії;
  • зіра за смаком.

Приготування страви займе не більше 3 годин. Калорійність: на 100 грам 177 ккал.

Від вас потрібно:

  1. Відруб окосту промийте під краном, просушіть на рушник. Гострим ножем зробіть пару десятків уколов-надрізів і закладіть туди крупно порізані часникові часточки;
  2. М'ясо посоліть, обваляйте в спеціях і паприці, намажте олією з усіх сторін;
  3. Щіпку зіри розітріть між долонь і посипте зверху;
  4. Промажте глибоке деко олією і викладіть на нього очищений і нарізаний товстими чипсинами картопля, заповнивши всі дно;
  5. Зніміть шкірку з лука і порубаєте його середніми кільцями або півкільцями. Нарізку викладіть на картоплю, підготувавши подушку для окосту;
  6. Зверху на цибульний п'єдестал поставте цільний шматок окосту;
  7. Надішліть деко в розігріту духовку на 60-80 хвилин.

Свиняча грудинка з овочевою гармошкою в духовці

Необхідні продукти:

  • 0,3 кг свіжої грудинки без кісточок;
  • 5-6 великих бульб молодого картоплі;
  • 1 головка ріпчастої цибулі;
  • 5 столових ложок оливкової олії;
  • 2 зубчики часнику;
  • 0,2 кг тертого сиру;
  • 1тонкий баклажан молочної стиглості;
  • 1 стиглий помідор;
  • 1 банка маслин без кісточки;
  • щіпка сушеного чебрецю;
  • щіпка меленого насіння кмину;
  • 1 столова ложка приправи Чаман (будь-яка інша за вашим бажанням).

Час приготування — 80-90 хвилин. Калорійність: на 100 грам 197 ккал.

Ваші дії:

  1. Картопляні бульби ретельно вимийте. Вибирайте рівні овочі без слідів псування;
  2. Грудинку помістіть на нетривалий час в морозильну камеру, так її буде легше порізати. Наріжте шматок грудинки тонкими скибочками, посипте кмином;
  3. Вимитий баклажан, помідор і пару консервованих олив без кісточки, наріжте кружальцями, цибулю півкільцями;
  4. Гострим ножем зробіть в кожній бульбі безліч поздовжніх надрізів;
  5. Закладіть між картопляних скибочок пласти грудинки (прошарком сала у всередину), кружечки баклажана і томати, цибуля (чергуйте закладки).Припорошите по верху приправою Чаман;
  6. У 1/3 склянки оливкової олії розведіть протерті на тертці зубчики часнику, щіпку порошку чебрецю (інші приправи на ваш розсуд);
  7. Покладіть овочево-м'ясні гармошки у саморобні порційні формочки з фольги, в одну або кілька одноразових покупних формочок для запікання. З допомогою силіконової кисті просочіть свинину з овочами пряної часниково-оливковою сумішшю. Посоліть, поставте в духовку. Блюдо буде готове через годину;
  8. За чверть години до готовності посипте овочі і грудинку тертим сиром, прикрасьте кільцями маслин.

Приємного апетиту!

Що ще почитати: