02 май 2019 2 190

Як замаринувати і приготувати скумбрію на грилі

Відпочинок на природі – найкраще проведення часу з сім'єю і друзями. Невід'ємним атрибутом вилазки на чисте повітря стає приготування шашлику. Однак, крім традиційного блюда, можна урізноманітнити стіл скумбрією на грилі.

У риби не тільки відмінний смак, але ще в ній міститься мінімальна кількість кісточок. Зацікавилися? В такому випадку пропонуємо почати приготування з декількох видів маринадів.

Як замаринувати рибу

Перед обсмажуванням на грилі рибу бажано замаринувати, щоб надати і без того відмінному смаку насиченість і нотки пікантності.

Спосіб 1
Інгредієнти Кількість
лимон - 2 шт.
риба - 4 шт.
цибулина - 2 шт.
сіль, базилік перець - за смаком
Час приготування: 260 хвилин Калорійність на 100 грам: 152 Ккал

Технологія:

  1. Якщо скумбрія заморожена, то її необхідно попередньо розморозити і бажати провести цей процес в природних умовах;
  2. Далі очистіть рибку, відріжте голову і, зробивши глибокий надріз вздовж хребта, очистіть продукт від нутрощів;
  3. Після натріть тушку підготовленою сумішшю приправ;
  4. Очищене черевце начиніть кільцями цибулі і тонкими кружечками лимона;
  5. На завершальному етапі відправте рибний продукт в холодильник на 4 години.

Спосіб 2

Що необхідно:

  • скумбрія – 2 тушки;
  • петрушка з селерою – по одному корінця;
  • лимон;
  • гілочки кропу з петрушкою за смаком.

Скільки готувати: 3 години.

Кількість калорій: 60 ккал.

Технологія:

  1. Тушки промити, якщо потрібно розморозити в природних умовах, розрізати на шматочки і видалити нутрощі;
  2. Нарізати на шматочки коріння петрушки і селери. Викласти в глибоку посуд;
  3. Подрібнити петрушку з кропом і начинити зеленню шматочки риби;
  4. Далі відправляємо інгредієнт у посуд до коренів селери і кропу. Ретельно солимо і наостанок поливаємо вичавленим соком цитруса;
  5. Маринувати рибу 3 години в холодильнику. Якщо немає обмежень по часу краще прибрати інгредієнт на одну ніч.

Візьміть на замітку рецепт смачних і корисних оладок з вівсяних пластівців.

Читайте як приготувати вишуканий салат з селерою і куркою.

Рецепти татарської кухні — спробуйте ці страви і стати шанувальником цих духмяних і пряних східних страв.

Спосіб 3

Що необхідно:

  • свіжі тушки скумбрії – 5 шт.;
  • каперси – 3 ч. л.;
  • цибулини – 2 головки;
  • паприка мелена – 1 ч. л.;
  • гілочки свіжого чебрецю – 5 шт.;
  • зубчик часнику;
  • соус соєвий – 50 мл;
  • помідор – 1 або декілька.

Скільки готувати: 20 хвилин на підготовку + 2 години маринування.

Кількість калорій: 82 ккал.

Технологія:

  1. Тушки риб очистити і розпотрошити;
  2. Цибулини нарізати тонкими полуколечками, часник порізати навпіл, а помідори дрібним кубиком;
  3. У кожне распоротое рибне черевце покласти підготовлений цибулю, гілочку чебрецю і трохи каперсів;
  4. Поверх риби викласти залишки цибулі, помідори і часник;
  5. Все це полити соусом і обсипати паприкою;
  6. Відправити інгредієнт на 2 години маринування. Через годину переверніть рибу, щоб інгредієнт промариновался з кожної сторони.

Рецепт скумбрії на грилі

У цьому рецепті бажано використовувати не засоленість, скумбрію, а свіжу.

Що необхідно:

  • лимон – 2 шт.;
  • чебрець з розмарином – по 2 гілочки;
  • скумбрія – 2 тушки;
  • білий мелений перець за смаком;
  • оливкова олія – 2 ст. л.;
  • солити за смаком.

Скільки готувати: 50 хвилин.

Кількість калорій: 110 ккал.

Технологія:

  1. На початковому етапі необхідно випатрати тушки риб і обов'язково промити їх водою;
  2. Уздовж хребта зробити 4 надрізи глибиною до 1 см;
  3. Половину одного лимона нарізати тонкими полуколечками, а з другої частини видавити сік, який необхідно змішати з маслом і полити отриманим складом рибні тушки;
  4. Слідом потрібно обсипати і натерти рибу сумішшю з білого перцю і солі;
  5. Зроблені на першому етапі надрізи вкласти по часточці цитруса і гілочці розмарину з чебрецем. У такому вигляді риба повинна промаринуватися 30 хвилин;
  6. Промариновані тушки смажити з кожного боку за 8 хвилин;
  7. Перед подачею потрібно віджати сік з решти лимона і полити їм готову страву.

Скумбрія у фользі

Готується ця рибка на грилі різними способами. Але самим перевіреним і рекомендованим, вважається варіант з фольгою.

Що необхідно:

  • лимон;
  • петрушка з кропом – за смаком;
  • помідор;
  • скумбрія – 2 шт.;
  • майонез за смаком;
  • цибулина;
  • сіль з перцем додаються за смаком.

Скільки готувати: 35 хвилин.

Кількість калорій: 66 ккал.

Технологія:

  1. Промиті і очищені тушки риби необхідно натерти сумішшю, що складається з солі і перцю, а в кінці зробити кілька надрізів упоперек;
  2. У кожну рибку акуратно укласти полуколечки цибулі, лимона і томата, а в распоротое черевце покласти суміш свіжої зелені;
  3. Поверхня скумбрії ретельно, але не у великій кількості промазати майонезом і акуратно загорнути інгредієнт у фольгу;
  4. Рибу смажать приблизно 15 – 20 хвилин при помірній температурі, встановленої на грилі;
  5. У завершенні теплової обробки фольгу потрібно розкрити і в такому стані потримати на грилі ще кілька хвилин. блюдо готове.

Скумбрія по цьому рецепту вийде соковитою, а завдяки приправ і додаткових компонентів ароматної і смачної.

Як приготувати рибу в духовці

Одне з універсальних страв, грунтуючись на цей рецепт можна приготувати у фользі (або спеціальному рукаві) в духовій шафі. У цьому випадку продукт пропечеться рівномірно, а завдяки «упаковці» збереже аромат і соковитість.

Що необхідно:

  • риба (скумбрія) – 1 тушка;
  • спеціальна суміш приправ для риби;
  • головка цибулі;
  • майонез – 3 ст. л.;
  • лимон;
  • перець з сіллю додати за смаком;
  • томатний соус – 2 ст. л.

Скільки готувати: 45 хвилин.

Кількість калорій: 130 ккал.

Технологія:

  1. Тушку при необхідності потрібно розморозити, але не в НВЧ-печі, а природних умовах, інакше мікрохвилі зруйнують корисні якості продукту. Рибу почистити і видалити нутрощі. Після того як будуть зрізані всі плівки нарізати інгредієнт на однакові шматки;
  2. Кожен шматок обваляти в рибної суміші, поперчити і якщо необхідно злегка посолити;
  3. Цибулину нарізаємо не товстими кільцями, а в окремій чашці змішати соус з майонезом;
  4. Розігріти духовку;
  5. Кожен шматок рибного продукту вмочити в готовий томатно-майонезний соус і викласти на деко, який заздалегідь потрібно застелити пергаментом;
  6. Між шматочками розкласти кільця цибулі і все страву полити соусом;
  7. Запікати 30 хвилин до виникнення на поверхні хрусткої скоринки.

Страву подавати з часточками лимона.

Кулінарні поради

  1. Як було сказано раніше, розморожування повинна проходити в природних умовах. Однак для спрощення нарізки продукту не варто чекати повного розморожування. Обов'язково зрізайте плавники і голову, а також не забувайте видалити темну плівку, яка знаходиться в черевній порожнині. Якщо цього не зробити готову страву буде сильно гірчити;
  2. Якщо планується смаження цілої тушки, то процес піде близько 15 хвилин для кожної сторони. Відповідно тривалість обжарювання невеликих шматочків займе менше часу. Приблизно за 7 хвилин на кожну сторону;
  3. У процесі смаження скумбрії на грилі потрібно використовувати вершкове або рослинне масло. Оливкова буде чадити під час нагрівання, тому від нього краще відмовитися;
  4. Обов'язково маринуйте скумбрію. Під час смаження продукт видає неприємний аромат, саме тому багато хто не беруться готувати цей вид риби. Але потримавши її мінімум півгодини в маринаді специфічного запаху можна уникнути.

Приємного апетиту!

Що ще почитати: