05 июнь 2019 1 972

Як смачно маринувати скумбрію в домашніх умовах

Одним з видів цінної промислової риби, відноситься до загону окунеподібних, є скумбрія. В ній міститься маса вітамінів і мінералів – в три рази більше легкозасвоюваного білка, ніж у яловичині, а також фосфор, сірка, цинк, калій, селен, вітаміни А, В12, D і жирні кислоти, які нормалізують рівень холестерину в організмі.

Часте вживання м'яса такої смачної маринованої риби дозволяє людині вести активний спосіб життя в будь-якому віці.

Вибір і підготовка риби

Щільне м'ясо, мала кількість кісток і маса корисних мікроелементів та вітамін – саме так можна охарактеризувати скумбрію. Процес її вибору, підготовки дивно легкий і простий. У продаж рибка надходить в двох видах – свежемороженом і морозиві, причому охолоджують і заморожують її прямо на тому судні, де спіймали.

Тушка скумбрії часто використовується для засолювання, маринування, тому вибір варто зупинити не цілої рибку з головою, де по очах можна буде визначити якість і свіжість. Вони повинні бути трохи опуклими, не мутними.

Вм'ятина, залишена пальцем на тілі рибки, повинна швидко зникнути, а колір скумбрії переважно бути сірим без різних жовтих відтінків. Також необхідно для процесу маринування вибирати більш велику рибу – вона буде найбільш соковитою, жирної.

Покупну скумбрію не слід розморожувати до м'якості, а варто лише потримати при кімнатній температурі тридцять хвилин і приступати до очищення. Спочатку потрібно відрізати хвіст, голову, якщо рибка не буде після маринуватися, засаливаться цілком.

В іншому разі позбавити її цих частин тушки не слід. Гострим ножем надрізається черевна частина, виймаються нутрощі, видаляється плівка чорного кольору з ребер і хребта всередині. Подальша підготовка риби і збереження її соковитості залежить від способу її приготування.

Дуже смачна скумбрія, маринована цілком
Інгредієнти Кількість
скумбрія (свіжоморожена) - 2,4 кг (4 шт.)
вода - 2,5 л
заварний чорний чай (сухий) - 4 ст. л.
сіль - 150 г
цукор - 75 г
лушпиння від цибулі (для кольору) – дрібно крошеная - 3 жмені (100-150 г)
Час приготування: 4450 хвилин Калорійність на 100 грам: 156 Ккал

Найчастіше на прилавках супермаркетів продають вже мариновану, солону, копчену скумбрію. Але можна самостійно замаринувати її будинку, тоді вона в кілька разів буде соковитіше, смачніше і збереже найбільшу кількість корисних речовин.

Процес її приготування досить простий, нехитрий і кількість спецій можна проконтролювати за розсуд.

Розсолу слід зробити більше, щоб він повністю покривав тушку риби навіть під пресом. У нього не так багато складових, тому зробити більше, ніж потрібно, не складе труднощів. Скумбрію поставити розморожуватися при природній температурі в кімнаті. При цьому не потрібно користуватися допомогою мікрохвильової печі або теплої води, оскільки надалі від цього буде залежати соковитість маринованого страви.

Наразі рибка остигає, на плиту потрібно поставити воду, довести до кипіння, після цього закинути сіль, цукор. Цибулиння ретельно промивається, а потім позбавляється від зайвої рідини з допомогою друшляка і теж поміщається в киплячу воду разом з чаєм. Розсіл повинен кип'ятити п'ять хвилин, а потім охолодити до 30-40°.

У скумбрії за бажанням можна відрізати голову, хвіст, видалити нутрощі разом з чорною плівкою на ребрах, щоб уникнути появи гіркоти. Після цього рибка промивається (особливо ретельно всередині) і з неї видаляється зайва волога з допомогою паперового рушника.

У ємність (бажано скляну і прозору) укладаються тушки, заливаються розсолом, зверху ставиться важкий вантаж, службовець пресом, на ніч. Після рибку в такому ж стані потрібно перемістити в холодне місце, холодильник на три дні. Протягом цих днів її слід перевертати з боку на бік. Маринуватися вона може меншу кількість часу – все залежить від розміру тушки рибки.

Як замаринувати шматочки риби в оцті в домашніх умовах

Мариновану рибу завжди слід добре очищати і бажано видалити всі нутрощі. Вчені встановили, що сучасні ринки в достатку містять продукцію, яка більш ніж на 75% від загальної кількості заражена різними паразитами.

Від вибору, підготовки і способи маринування скумбрії залежить здоров'я близьких людей. Щоб зробити неповторну, соковиту, корисну і смачну рибку, яку з задоволенням з'їдять рідні, будуть потрібні:

  • скумбрія – 2 шт.;
  • цибуля – 250 г;
  • пісне масло – 50 г;
  • перець горошком, чорний і запашний, лавровий лист– за 5 шт.;
  • столовий оцет — 50 мл;
  • сіль – 60 г;
  • гвоздика (на вибір) – 2 шт.;
  • вода – 0,2 л.

Активну час приготування маринованих скумбрії становить двадцять хвилин, а процес просочування займе дві доби. Калорійність 100 г чудовою риби дорівнює 163 ккал.

Щоб заливка, в якій будуть готуватися шматочки риби, була ароматною, спочатку слід приготувати її. Для цього в глибоку ємність заливається вода, оцет, олію, додаються всі спеції, всипається сіль і все добре перемішують до розчинення дрібних крупинок.

Рибу не слід розморожувати до кінця. Тридцяти хвилин її знаходження в теплій кімнаті цілком достатньо. Після слід відрізати голову, хвіст і, зробивши розріз уздовж черева від хвостової частини, вийняти нутрощі.

Ножем потрібно зішкребти чорну плівку всередині, а потім промити скумбрію під водою, приділивши особливу увагу внутрішньої частини – крові не повинно бути зовсім. Риба ріжеться на шматочки по півтора сантиметра завширшки (порційні). Цибуля чиститься, шинкуется тонкими кільцями, півкільцями.

У широку і глибоку посуд наливають на дно трохи заливки і викладається шарами, чергуючись, рибка і цибулю. Після виливаються на поверхню залишки маринаду, ємність накривається, трохи струшується і відправляється в холодильник на два дні.

Заливки можна зробити більше – вона повинна покривати верхній шар риби і цибулі.

Маринуємо з гірчицею і цибулею в банку

Дуже цікавий, насичений смак скумбрії можна надати за допомогою додавання в маринад-заливку гірчиці. Шматочки риби настільки просочаться нею в поєднанні з цибулею, що просто будуть непомітно зникати зі столу. Для створення такої чудової маринованої скумбрії знадобляться:

  • скумбрія – 1,2 кг (2 шт);
  • яблучний оцет 5% — 30 мл;
  • цибуля – 150 г;
  • соєвий соус – 1 ст. л.;
  • суміш перців – 10 г;
  • масло пісне (без запаху) – 50 мл;
  • суха гірчиця, цукор, приправа для риби – по 1 ч. л.;
  • сіль – 30 г;
  • лавровий лист – 1-2 шт.

Маринована риба буде готова вже через одну добу, а сам процес її створення займе всього півгодини. Харчова цінність 100 г ароматною скумбрії дорівнює 193 ккал.

Скумбрію поставити розморожуватися при кімнатній температурі на двадцять хвилин. Потім обробити рибу – відрізати хвіст, голову, а на череві зробити надріз вздовж тушки і вийняти серединку. Після потрібно промити, обсушити тушку і порізати шматочками шириною по три сантиметри.

Для маринаду слід змішати всі спеції в одній ємності, всипати сіль, вливши масло, оцет, соєвий соус, додавши приправу, лавровий лист і гірчичний порошок. У банку на дно шар викладається з цибулі, очищеного, нарізаного кільцями. Поверх заливається дві ложки маринаду, викладається рибка упереміш з іншими цибульними кільцями або укладається шарами. У банку виливається інший маринад, який має рівномірно розподілитися.

Банку накривається, ставиться в холодильник на 24 години і періодично струшується, щоб маринад розподілявся на верхні шматочки рибки. Деякі спеції можна замінити коханими, а також додати кріп, розмарин, лист смородини, пару зубчиків часнику.

Риба в томатному маринаді

Дуже швидким і одночасно не зовсім звичайним способом маринування скумбрії є додавання томата в маринад. Риба готова вже через вісім годин, а смак рибного філе без кісточок просто приголомшливий. Для приготування чудової рибки будуть потрібні:

  • скумбрія (заморожена) – 2 шт.;
  • оцет 9% — 15 мл;
  • цукор – 50 г;
  • цибуля – 150 г;
  • масло пісне – 100 мл;
  • сіль – 60 г;
  • томатний сік – 200 мл

Створення скумбрії в томаті будинку займає сорок хвилин з урахуванням процесу розморожування. Калорійність такого ситного страви дорівнює 197 ккал.

В першу чергу риба поміщається контейнер, де повинна трохи відтанути перед очищенням. У цей час можна почати підготовку маринаду. Для цього цибулю чиститься, ріжеться кільцями. У сковорідці розігрівається масло, після ж заливається томатний сік, викладається цибулю, засипається цукор, сіль. Томатна заливка повинна кип'ятити п'ять хвилин, а після в неї вливається оцет і маринад отставляется в сторону до повного охолодження.

У скумбрії відрізається голова, хвіст, видаляються всі нутрощі. Риба обробляється, хребет виймається. Філейна частина промивається, з неї видаляється зайва волога. Після вона нарізають порціонними шматками, викладається шарами, рівномірно залитими томатним маринадом. У такому вигляді рибу потрібно відправити в прохолодне місце на шість годин, а потім можна буде подати її до столу.

Салат з вареною ковбасою — ціла підбірка рецептом від класичного «Олів'є», до екстравагантних теплих салатів.

Рецепт з фото і покроковими рекомендаціями оригінального салату «Шапка Мономаха».

Спробуйте приготувати яскравий салат «Кавунова часточка», який нагадає вам про сонячному серпні.

Простий рецепт з лимонним соком

Легкий, досить простий рецепт з обмеженою кількістю інгредієнтом дозволить зробити жахливо смачну скумбрію для подачі на стіл вже через годину після маринування. Оцет замінюється лимонним соком, який робить рибу м'якше, ніжніше на смак, а улюблені спеції тільки посилять духмяність страви. Для приготування маринованої скумбрії будуть необхідні:

  • тушки скумбрії – 1 кг;
  • лимон (великий) – 1 шт.;
  • приправа для риби – 10 г;
  • сіль – 30 г;
  • цукор – 5 г;
  • дезодорована олія – 50 мл;
  • цибуля – 100 г;
  • часник – 1 зуб.

Зробити таку смачну скумбрію можна за двадцять хвилин, а калорійність її буде дорівнює 196 ккал в 100 р.

Рибу слід розморозити, відрізавши після голову, хвіст, видалити нутрощі. Промиті тушки скумбрії порізати на шматочки, ширина яких не повинна перевищувати трьох сантиметрів.

У глибокий контейнер помістити всі частини риби, поверх вичавити з лимона сік, а м'якоть порізати і додати до скумбрії. Цибулю і часник очистити, причому нарізати відповідно тонкими кільцями і пластинами. Ці овочі змішати з сіллю, приправою, цукром, олією і влити до риби. Потім для маринування всіх шматочків ретельно перемішати, збовтати рибку і залишити настоюватися.

Мариноване частування буде готове вже через п'ятнадцять хвилин, але все ж можна дати скумбрії просочитися соком і ароматом інших спецій протягом чотирьох годин.

Сухий спосіб маринування риби без оцту

При готуванні розсолу, маринаду, заливки для маринування риби потрібно багато часу для просочування усіма спеціями і придбання потрібного аромату. Щоб зберегти більш природний і натуральний смак скумбрії слід використовувати сухий спосіб маринування.

Даний рецепт не потребує використання оцту і лимонного соку, що дозволяє максимально передати ніжний, соковитий і жирний смак рибних шматочків. Для сухого засолу будуть потрібні:

  • скумбрія – 0,8 кг (в очищеному вигляді — 2 шт.);
  • сіль (дрібна) – 60-80 г;
  • цукровий пісок – 25 г;
  • перець духмяний (горошок) – 6 шт.;
  • кріп – 50 г (1 пучок).

Для такого способу маринування скумбрії знадобиться двадцять хвилин часу без обліку процесу соління риби. Енергетична цінність 100 грам страви дорівнює 173 ккал.

Рибу розморозити, видалити нутрощі, зробивши надріз на черевній частині, відрізати голови, хвости. Необхідно промивати під проточною водою, якщо залишилася плівка чорного кольору всередині, то її потрібно зіскоблити ножем.

У ємність, де буде проходити сухе маринування, на дно насипати ложку солі, 3 горошини перцю, кілька гілочок кропу. Решту кількість спецій змішати між собою, обтерти тушки скумбрій зовні, всередині і викласти в ємність. Гілочки кропу покласти всередину і поверх риби.

Посуд накрити, відправити в холодне місце на 72 години, а може і менше. Після того як скумбрія замаринувалась в сухому засолі, її треба промити від солі, обтерти серветкою, позбавляючи від зайвої рідини, і пробувати.

Корисні поради

Невелику рибку даного виду краще запікати, а ось для примірників, вага яких перевищує триста грам, найкращим чином приготування стане маринування. Слід врахувати, що:

  1. Спочатку визначається процес і спосіб маринування, а тільки потім скумбрія обробляється;
  2. Голову слід відрізати лише для прискорення процесу маринування, просочування спеціями;
  3. Звичайний 9-ти процентний оцет можна замінити будь-яким іншим – винним, яблучним, рисовим, від цього рибка стане ще м'якше і ніжніше на смак;
  4. Збільшити строк придатності скумбрії, замаринованной будинку, можна так – шматочки риби викласти в скляну ємність, залити олією, шари перекласти цибулею, морквою, зеленню (за смаком).

В будь-якому вигляді, при будь-якому способі приготування маринаду, розсолу, заливки, маринована скумбрія просто неймовірно ароматне і смачне частування, яке славиться не лише малим вмістом кісток, але і багатим комплексом мікроелементів, вітамінів.

Що ще почитати: