28 март 2019 1 271

Як смачно приготувати салат «Курочка Ряба»

Запитавши будь-яку господарку кухні про приготуванні листкових салатів, можна почути у відповідь не один варіант приготування класичних страв і, як водиться, пару-трійку власних фірмових. Навіть людині, не досвідченому в кулінарному майстерності, при згадці листкових салатів, на розум приходять: популярна шуба, соняшник, мімоза і... Курочка Ряба!

Всім відома героїня дитячої казки, давно здобула другу славу у формі закуски, відрізняється ніжним смаком і оригінальною подачею. Структура всіх листкових салатів дозволяє виходити за рамки рецептури, експериментуючи зі складом, створювати нові страви і шедеври. Цей принцип застосуємо і «Курочку Рябу», коли на основі традиційного рецепту, були придумані нові, доповнені різними інгредієнтами.

Основний компонент салату – філе курки, тому всім любителям курячого м'яса, напевно припадуть до душі запропоновані нижче рецепти. Кожен з них по-своєму оригінальний, при цьому, всі приготовані салати виходять однаково ситними і смачними.

Класичний рецепт
Інгредієнти Кількість
м'ясо куряче варене - 350 г
печериці - 300 г
середня цибулина-ріпка - 1 шт.
огірочки свіжі - 200 г
зварене яйце - 6 шт.
майонез невисоку калорійність - 150 г
сир твердий - 150 г
сіль - за смаком
кріп, петрушка - пучок
Час приготування: 30 хвилин Калорійність на 100 грам: 265 Ккал
Класичний рецепт салату «Курочка Ряба» не вимагає складних маніпуляцій і тривалих тимчасових витрат. Використовувані продукти доступні і корисні, а результат приготування схвалять і дорослі, і діти.

Маленьких гурманів можна порадувати подвійно – подавши на стіл не просто страва з закускою, а викласти з салату справжню «Курочку Рябу». Цікаво буде залучити малюка на допомогу, і спільними зусиллями приготувати смачну казку.

Після оформити страву до подачі у вигляді курочки або півника. Використовуючи для прикраси порізані помідори і болгарський перець, оливки і маслини, кукурудзяні зерна і багато чого іншого з того, що захочеться або опиниться під рукою.

Заздалегідь відварене (за 13-18 хвилин) в злегка солоній воді м'ясо грудки, охолодити і розрізати вздовж волокон на тонкі смужки. Ріпчасту цибулю звільнити від лушпиння, дрібно порубати.

Круто зварені яйця очистити, подрібнити на дрібній тертці або блендером. Одне з яєць залишити не зворушеним, воно стане в нагоді в оздобленні салату. До покришеною яйцям додати 4 столові ложки майонезу, порубаний лук, підсолити за смаком і ретельно перемішати до отримання єдиної консистенції.

Печериці свіжі нашаткувати пластинками злегка обсмажити, з невеликим додаванням масла. Або ж взяти готові консервовані гриби, які не потребують обжарювання, також порізати. Найшвидший варіант – взяти велику банку консервованих різаних грибів і зцідити воду, викласти на тарілку, недовго обсушити.

Свіжі огірки нарізати тонкою, невеликою соломкою, залишити кілька колечок для прикраси готового страви. Пучки зелені помити, просушити, намельчить. Сир натерти.

Після того як все необхідне порізане і підготовлено, пора приступити до формування салату. Салат укладається шарами на широку, неглибоку тарілку. В допомогу чіткого контуру можна задіяти роз'ємну форму, зі знімним кільцем, діаметра 18-20 див.

Перший шар салату – це м'ясо курки, укласти на тарілку рівним колом, у формі – прим'яти. Зверху посипати малою частиною підготовленого сиру, близько 1/3 від натертого, додати невелику кількість зелені. Яєчну суміш поділити на три частини, взявши одну частину від загальної маси, промазати шар курки.

Поверх яєчного шару, укласти огіркову соломку, злегка підсолити, приправити кропом, петрушкою. Рівномірно обмазати другою частиною суміші яйця і майонез. Наступний за огірковим шаром – грибний.

Печериці укласти, рівномірним шаром, ущільнити ложкою, за бажанням підсолити, враховуючи кількість вже використаної солі в попередніх і залишилися шарах. Також не забувати про зміст солі в майонезі!

Поверх грибного шару рівномірно розподілити останню частину яєчної маси, за бажанням додати ще 1 ложку майонезу. Присипати верх тертим сиром, зеленню. Прикрасити страву залишеними огірками, грибами, яйцями або іншими потрібними продуктами на особистий розсуд. Салат «Курочка Ряба» за класичним рецептом готовий!

Однак цей салат, як і більшість інших листкових, пропонується потримати в холодильнику, не менше 1-2 годин. Така витримка дозволяє просочитися кожному шару, що надає страві ще більш соковитий смак. При використанні рознімної форми, та знімається після витримки в холодильнику.

Салат «Курочка ряба» з куркою і грибами

Склад відрізняється від класичного рецепту великим вмістом грибів і заміною огірка на відварену моркву. Основа ж приготування не змінюється, і формування салату відбувається тим же чином – пошарово.

Необхідні інгредієнти:

  • філе курячого м'яса, варене – 300 г;
  • суміш з лісових грибів, печериці — 400 г;
  • морква відварна, середня – 2 шт.;
  • цибуля ріпка – 2 шт.;
  • яйце куряче «круто» — 5 шт.;
  • сир тертий твердих сортів — 200 г;
  • майонез легкий – 200 г;
  • зелень свіжого кропу – 1 пучок;
  • олія оливкова, соняшникова олія – 50 г;
  • сіль – за смаком.

Час приготування: 30 хвилин. Калорійність на 100 г: 238 Ккал.

Зварену грудку курячу розділити на волокна, або порізати дрібними смужками. Круті яйця дрібно перетерти або подрібнити блендером, додати сіль, майонез, половину тертого сиру, добре перемішати.

Моркву почистити, крупно натерти. Акуратно накришити цибулю, і разом з нашаткованим грибами просмажити на олії до готовності. Кріп подрібнити, кілька гілочок приберегти для прикраси.

Коли всі підготовлені продукти, приступити до укладання шарів салату. Перший основний шар – з грудки, присипати подрібненою зеленню, промазати яєчною сумішшю, прим'яти ложкою або лопаткою.

Обсмажені з цибулею гриби, розділити на 2 порції. Одну з них укласти поверх курки, нанести шар яйця з майонезом і сиром.

Над першим рядом грибів покласти терту варену моркву, підсолити. Зробити яєчно-майонезну прошарок. Викласти зверху гриби, укрити залишилася майонезній-яєчною сумішшю, висипавши зверху протертий сир. Витримати в холодильнику пару годин. Прикрасити залишилася зеленню і приступити до трапези!

Консистенція цього салату виходить м'якою і ніжною. При вирішенні оформити салат у вигляді курочки, рекомендується відварити і потерти на 1-2 морквини більше. Терту моркву можна ефективно використовувати як імітацію пір'я.

Читайте що можна приготувати з молока — кілька варіантів страв від ситного сніданку, до легкого і вишуканого десерту.

Як загасити картоплю в мультиварці з м'ясом або овочами читайте в нашій статті.

Візьміть на замітку рецепт лепешняку на сметані в мультиварці — смачний і по домашньому ароматний десерт.

Як приготувати «Курочку Рябу» з ананасом

Беручи за основу все той же класичний рецепт, можна приготувати нетрадиційну «Курочку Рябу» з ананасами. Ананас – фрукт низькокалорійний і збагачений мінералами, куряче філе, в свою чергу, дієтичне м'ясо. Єдність таких продуктів в салаті, дозволяє отримати легке і поживне блюдо, з яскравим свіжим смаком. Такий салат можна, не замислюючись, вписати у святкове меню, і піднести в будь-якій формі – листковій, у вигляді курочки, або укласти змішані компоненти гіркою.

Необхідні інгредієнти:

  • м'ясо курячої грудки, відварне – 500 г;
  • консервовані шматочки ананаса – 500 г;
  • зварене яйце куряче – 4 шт.;
  • маложирний майонез — 120 г;
  • горіхи волоські чищені – 200 г;
  • натертий сир твердих сортів – 200 г;
  • сіль, перець чорний мелений – за смаком;
  • свіжа зелень петрушки на декорування – кілька стеблинок.

Час приготування: 15 — 20 хвилин. Калорійність на 100 г: 220 Ккал.

Маючи під рукою готові основні продукти, такий салат не віднімає багато часу на складання та оформлення. Розглянемо докладно рецепт салату «Курочка ряба» з ананасом. Відварене куряче м'ясо порізати невеликими кубиками. З консервованих ананасів злити воду, якщо потрібно — шматочки розрізати на більш дрібні.

Очистити яйця від шкаралупи, порізати або подрібнити блендером, з волоськими горіхами чинимо також — кришимо.

Можна укладати шарами в послідовності: курка, ананас, горіхи, на кожен шар додаємо майонез, присипаючи сиром і подрібненими яйцями.

А можна перемішати між собою всі нарізані і протерті інгредієнти, приправивши сіллю і майонезом. Викласти на блюдо високою гіркою, при бажанні додати верхній обмазочный шар з майонезу і декорувати зеленими гілочками.

Такий рецепт і форма подачі допускають не вистоювати готовий салат в холодильнику, великий вміст соковитих ананасів виключає сухість страви. Салат «Курочка Ряба» з ананасами, на смак виходить соковитим і оригінальним.

Салат «Курочка Ряба» з чорносливом

Ситний і смачний салат виходить з додаванням чорносливу. Крім того, чорнослив сприятливо позначається на роботі травлення, багатий вітамінами групи В і калієм. Чорнослив привносить в салат «Курочка Ряба» не просто нову смакову нотку, але і користь.

Необхідні інгредієнти:

  • грудка курки, подкопченная — 400 г;
  • чорнослив сушений, м'який без кісточок – 150 г;
  • цибуля ріпка – 1 шт.;
  • печериці консервовані, свіжі — 200 г;
  • огірочки мариновані – 200 г;
  • масло рослинне – 50 г;
  • майонез з низьким вмістом жирів – 130 г;
  • сіль і спеції – за смаком;
  • кінза зелена для прикраси – кілька стеблинок.

Час приготування: 25 хвилин. Калорійність на 100 г: 280 Ккал.

Цибуля звільнити від лушпиння, покришити. Злегка пасерувати в олії, додати до цибулі гриби, нарізані тонкими пластинами, досмажити все до готовності.

Чорнослив використовувати м'який, наприклад, каліфорнійський, або попередньо замочений у воді, нарізати довільно. Мариновані огірочки нарізати тонкими кільцями або не крупною соломкою. Змішати з чорносливом. Додати посмажені гриби з цибулею.

Копчене філе курки нарізати кубиками або соломкою, перекласти в загальну чашу до підготовлених овочів. Всі продукти приправити сіллю, меленим чорним перцем та іншими спеціями за смаком, майонезом. Ретельно перемішати, розкласти порційно, прикрасити кожну порцію зеленої кінзою і подавати до столу.

Радимо не боятися в приготуванні салату «Курочка Ряба» креативу і сміливих експериментів, додаючи м'ясо індички, різні відварені або консервовані овочі, і навіть фрукти. Цей салат все одно виходить смачним і улюбленим усіма гостями та членами сім'ї.

Що ще почитати: