13 апрель 2019 2 856

Як приготувати картоплю з грибами в духовці

Картопля, запечена в духовці, виходить не таким жирним, як смажений. При запіканні зберігається більше корисних речовин, ніж при варінні. Є кілька способів приготувати це блюдо. Всі вони дуже різні, але в будь-якому випадку картопля після духовки буде м'яким, ніжним і смачним.

Це блюдо краще всього підходить для обіду або вечері. Якщо ви звикли вечеряти пізно, то краще приготувати що-небудь легке, так як їжа повинна встигнути перетравитися до того, як ви ляжете спати.

Простий рецепт
Інгредієнти Кількість
картоплі - 1 кг
печериць - ½ Кг
цибулин - 2 шт.
перцю, солі, будь сушеної зелені - по 2 г
сухарі для посипання страви - 1 ст. л.
будь раст. масла - 2 ст. л.
сметани - за смаком
Час приготування: 60 хвилин Калорійність на 100 г: 88 Ккал

Для цього розсипчастого гарніру знадобляться найпростіші продукти, а його приготування не займе багато часу. Поки картопля з грибами запікається в духовці, можна відволіктися на інші справи.

Картоплю добре помити, зрізати шкірку, а потім порізати його на невеликі (приблизно 1,5 – 2 см) шматочки. Цибулю нарізати теж не дуже крупно і підсмажити його на сковорідці в раст. олії, поки він не стане золотистим.

Печериці, якщо вони сирі, потрібно помити і порізати на середнього розміру кубики. Консервовані гриби ріжуть тільки якщо вони цілі. Гриби і цибулю перемішують з сіллю, перцем, зеленню.

Можна додати ще якісь спеції, але не дуже багато (наприклад, мускатний горіх). Посуд, де будуть запікатися продукти, змащують маслом. Потім кладуть половину картоплі суцільним шаром.

Зверху викладають печериці, потім – решту картоплі.

Цей шар потрібно змастити сметаною і посипати поверх неї сухарі.

У духовці блюдо запікають 30 хв. Температура 180 градусів. В тарілці гарнір можна прикрасити свіжою зеленню.

Картопля з грибами в горщику

Страви, приготовані в глиняних або керамічних горщиках, виходять ще смачнішими, ніж запечені в звичайній формі. Такий посуд дозволяє продуктам готуватися в своєму соку і зберігати свої корисні властивості.

При приготуванні в горщиках використовується менше жирів, так як їх не треба змащувати – до стінок горщика нічого не пристане. Картопля, запечена з грибами в сметані в горщику, виглядає оригінально і красиво.

Продукти (на один горщик, або однієї людини):

  • 250 г картоплі;
  • 130 г грибів (печериць або білих);
  • 30 г будь-якого сиру твердих сортів;
  • 50 г цибулі;
  • 2 г солі (підійде будь-який вид – від звичайної до морської);
  • 1 г перцю;
  • 40 р раст. масла будь-якого;
  • 2 ст. л. сметани (краще взяти 20 %-ву);
  • будь-яка зелень, згідно перевагам, для прикраси.

Час приготування: 1 ч.

Калорійність 100 г страви: 149 ккал.

Порізані цибулю і гриби (можна різати, як більше подобається) підсмажують в раст. олії 10 хв. Додають сіль, перець, заливають сметану і тушкують ще 5 хв на маленькому вогні. Картоплю, порізану на невеликого розміру кубики, засипають в горщик.

Заливають до нього гриби зі сметаною. Зверху посипають натертим сиром. Випікається це блюдо в духовці, включеної на 200 градусів, всього 20 хв. Горщик в духовці повинен бути накритий кришкою, оскільки виділення соку буде відбуватися швидше, і продукти добре пропечуться.

Запечена картопля з грибами і м'ясом

Щоб вийшло повноцінне основне блюдо, можна запекти картоплю, гриби і м'ясо разом.

Продукти (для 4 осіб):

  • 400 г м'яса (краще яловичини або баранини, можна і птиці);
  • 4 картоплини;
  • по 1 шт. цибулі і моркви;
  • 400 г печериць (взяти консервовані, краще порізані);
  • 2 ст. води;
  • 200 г сметани (15 %-ний);
  • по 10 г солі і перцю;
  • 150 г улюбленого твердого сиру;
  • 20 г будь-якого раст. масла.

Час, потрібний на готування: 1,5 ч.

Калорійність на 100 г: 109 ккал

Як приготувати картоплю з білими грибами і м'ясом в духовці? Розглянемо весь процес готування. Картопля, гриби і цибулю ріжуть на невеликі кубики. Моркву і сир потрібно натерти.

М'ясо миють під струменем холодної води, дають йому підсохнути і ріжуть такими ж шматочками, як картоплю. Перед тим, як покласти м'ясо в горщик, його 10 хв смажать на будь-якому раст. олії.

У горщики розкладають нарізані овочі, картопля, гриби, додати сіль з перцем. У кожен заливають ½ ст. води і ¼ частина сметани. Все перемішується і посипається сиром зверху.

При 180 градусах страву в горщиках, накриті кришками, запікається годину.

Салат з селерою, яблуком і куркою — смачно і корисно. Готується дуже просто — спробуйте.

Пиріжки з картоплею і капустою — спробуйте приготувати цю домашню випічку.

Кекс з начинкою — рецепти покроково з фото і рекомендаціями кулінарів.

Картопля з грибочками і фаршем під сирною скоринкою

Можна запікати картоплю не тільки з порізаним м'ясом, але і з фаршем.

Продукти (8 осіб):

  • 1 кг картоплі;
  • ½ Кг фаршу з м'яса птиці або яловичини;
  • 200 г цибулі;
  • 200 г йогурту (не дуже жирного, не містить смакові добавки);
  • 150 г сиру будь-якого твердого сорту;
  • 150 г томатів (краще брати стиглі, але міцні);
  • 10 г будь-якого раст. масла;
  • по 2 г солі і перцю.

Час приготування: 1,5 ч.

Калорійність в 100 г: 89 ккал.

У форму, стінки якої змащені будь раст. маслом викладають кільця сирої картоплі. Порізати цибулю дрібно, змішати з фаршем, сіллю і перцем, покласти рівним шаром на картоплю.

На фарш покласти гуртки томатів (при бажанні з них можна зняти перед нарізкою шкірку. Для більш легкого зняття помідори обдають окропом). Залити йогуртом, а зверху засипати натертим сиром.

Картопля з грибами, фаршем та сиром готувати в духовці 1 год при 200 градусах.

Поради кулінарів

Якщо ви готуєте в горщику, не варто ставити його відразу в нагріту максимально духовку. Поставити його туди можна відразу, коли ви вмикаєте, щоб він рівномірно нагрівався.

Продукти можна класти в теплий горщик і повернути його в духовку вже для приготування страви. Готувати страву потрібно обов'язково з кришкою, але можна зробити її з тіста – листкового або того, що використовується для пельменів. Так страва вийде ще більш незвичайним.

Мити горщики слід виключно содою, так як кераміка, глина можуть увібрати і зберегти сліди засобів для миття посуду, що не дуже добре вплине потім на смак страв.

Картоплю перед запіканням в горщику радять п'ять хвилин поварити в гарячій воді, щоб він встиг приготуватися разом з іншими продуктами. Бульби повинні бути не пророслими, без позеленілих, гнилих або потемнілих ділянок.

Форму, в якій запікають блюдо, теж можна накрити – наприклад, фольгою. Тоді продукти швидше приготуються до виділяється ними соку і будуть ще більш ніжними і м'якими.

Для прикраси можна спробувати використовувати будь-яку свіжу зелень, яка більше подобається. Це додасть гарний колірний акцент і додасть цікавий відтінок смаку. Спецій ж варто використовувати мінімальну кількість.

Після вимкнення духовки страву можна залишити в ній ще хвилин на 5-7, а потім подавати на стіл. Спочатку можна спробувати один шматочок картоплі, щоб зрозуміти, чи готова вона чи ні.

Всі інші продукти у разі готовності картоплі можна не перевіряти, так як він готується найдовше. Запечена картопля з грибами в духовці важко зіпсувати, адже це одне з найпростіших страв.

Що ще почитати: