06 июнь 2019 6 215

Як приготувати картоплю з грибами в горщиках

Картопля, зварений у горщиках – блюдо, яке досить часто подається у багатьох сім'ях. Він завжди виходить м'яким, ніжним, а якщо додати до нього інші продукти, то його смак повністю зміниться. Подавати таку страву можна не тільки на вечерю, але і радувати своїх гостей і рідних.

Рецепт картоплі з грибами в горщиках
Інгредієнти Кількість
печериць - 200 грам
солі - за смаком
майонезу - 10 столових ложок
картоплі - 1,2 кг
цибулин - 3 шт.
Час приготування: 80 хвилин Калорійність на 100 грам: 134 Ккал

Для такої страви краще всього використовувати свіжі гриби, але якщо в будинку є заморожені або сушені, то можна приготувати і з них.

  1. Печериці помити, почистити, нарізати пластинками і відварити їх 5 хвилин у воді, просушити;
  2. Очистити картоплю, помити його і порізати часточками;
  3. Цибулю почистити, порізати її невеликими кубиками, викласти на сковорідку і обсмажити на олії до прозорості, додати гриби, сіль, готувати ще 5 хвилин;
  4. У горщики налити по 150 мілілітрів води, покласти картоплю, смажені овочі, спеції, накрити кришками;
  5. Запікати 50 хвилин в духовці при 180 градусах;
  6. Готову картоплю полити зверху майонезом, поставити назад в вимкнену духовку, щоб страва настоялося.

При бажанні, під час приготування можна використовувати овочі, а також всі види грибів, придатних для смаження, які зроблять страву більш соковитим.

Запечена картопля з грибами зі сметаною

Картопля зі сметаною і грибами, приготований в порційних горщиках обов'язково сподобається і дорослим і дітям. Готувати його дуже просто і на це йде зовсім небагато часу.

Інгредієнти:

  • 900 грам картоплі;
  • розмарин;
  • 1 склянка сметани;
  • печериці – 350 грам;
  • цибулина;
  • соняшникова олія.

Час приготування: 75 хвилин.

Калорійність на 100 грам: 145 ккал.

  1. Печериці чистяться, швидко мити під проточною водою, просушуються і нарізаються шматочками;
  2. Лук ріжеться кубиками, обсмажується до м'якості, до нього викладаються печериці, все перемішується і гаситься 10 хвилин;
  3. У сковороду з цибулею налити половину сметани, покласти розмарин, сіль, перемішати;
  4. Картопля чиститься, миється, нарізається кубиками невеликого розміру і обсмажується на сковороді з маслом;
  5. Горщики заповнюються на 1/3 картоплею, зверху викладаються печериці зі сметаною, потім ще картоплю, все заливається водою, поливається сметаною;
  6. Запікати в духовці 45 хвилин.

Таке смачне блюдо краще всього подавати в горщиках, виходить дуже незвично і по-домашньому.

Візьміть на замітку нашу добірку рецептів гарнір з картоплі. Ці страви допоможуть вам зробити меню більш різноманітним навіть якщо є лише один картоплю.

Читайте як приготувати каву по-ірландськи з лікером — напій дуже ніжний і в той же час густий і ароматний.

На десерт можна приготувати хрусткі трубочки з білковим кремом.

Картопля з куркою і печерицями

З доступних, здавалося б, простих інгредієнтів, завжди можна створити щось смачне та вишукане. Картопля з м'ясом і грибами в маленьких і красивих горщиках можна з гордістю поставити на стіл, а гості будуть в захваті від цієї страви.

Інгредієнти:

  • 0,5 кілограма курячого м'яса;
  • сіль;
  • печериці – 250 грам;
  • морква – 1 штука;
  • зелень;
  • спеції;
  • картопля – 700 грам;
  • цибуля – 1 штука;
  • чебрець;
  • часник – 2 зубчики;
  • олія соняшникова.

Час приготування: 80 хвилин.

Калорійність на 100 г: 180 ккал.

  1. Почистити цибулю з морквою, нарізати кубиками, викласти на розігріту сковороду і обсмажити;
  2. Нарізати пластинками печериці і відправити їх на сковорідку до овочів, протушкувати 10 хвилин, щоб зайва волога випарувалася, додати подрібнений часник, чебрець, перемішати;
  3. Філе нарізати шматочками, викласти його на низ двох горщиків, зверху покласти шар порізаного кубиками картоплі, смажені овочі;
  4. В одній склянці води розчинити чайну ложку солі, залити цим розчином вміст двох горщиків;
  5. Помістити горщики в духовку, включити її на 240 градусів і готувати протягом години;
  6. Зелень дрібно порізати, посипати нею блюдо, накрити кришкою і дати 10 хвилин настоятися.

Зелень, чебрець і часник надають страві незвичайний смак і аромат, але їх не повинно бути дуже багато, особливо якщо воно готується і для дітей.

Підказки кулінарів на замітку

Готувати картоплю в горщиках дуже просто і легко, але для святкового застілля дуже важливо розраховувати необхідну кількість порцій. Кожному гостю – свій горщик, якщо страва готується порційно. Його розмір не повинен бути дуже великим, тому ідеальний обсяг – 0,5 літра, щоб подача була оригінальною і незвичайною.

Щоб горшки не тріснули, їх потрібно ставити не тільки в розігріту духовку на спеціальні або дерев'яні підставки і тільки після цього встановлювати режим приготування страви. Посуд буде прогріватися поступово, а це запобігає розтріскуванню.

Для приготування їжі, краще всього використовувати керамічні ємності, які забезпечують рівномірний нагрів і довго зберігають тепло. Скляний посуд прогрівається не рівномірно, тому страва може вийти наполовину сирим.

Щоб картопля з грибами в горщиках не перетворилася в пюре, краще всього діставати страву з духовки за 10 хвилин до того, як воно повністю приготуватися. Кераміка зберігає тепло протягом тривалого часу, тому вміст горщика буде нудитися і повністю приготуватися.

Страва вийде більш ароматним, якщо використовувати свіжі гриби. Заморожені трохи втрачають свій аромат, крім того, їх треба попередньо підготувати і видалити зайву вологу. Сушені гриби навпаки, роблять картоплю ще смачніше, особливо якщо їх поєднувати зі свіжими печерицями, лисичками, вешенками, білими і іншими приємними грибами.

Чебрець, розмарин, лавровий листя, мелений перець, часник і багато інші спеції зроблять смак картоплі з грибами більш насиченим, тому можна сміливо фантазувати, але не занадто захоплюватися ними.

Що ще почитати: