26 март 2019 1 329

Як приготувати банани в карамелі в домашніх умовах

Смачний і корисний десерт на дитяче свято або до чаювання можна приготувати з бананів, якщо покрити їх карамеллю. Приготувати таку страву вдома досить просто, і це не займе багато часу.

Бананово-карамельний десерт обов'язково сподобається і дітям, і дорослим. Він досить калорійний і ситний, але банани покращують настрій і є джерелом багатьох корисних речовин, що може служити виправданням тим, хто звик підраховувати калорії і стежити за своєю вагою.

Домашній рецепт свіжих бананів в карамелі
Інгредієнти Кількість
бананів (середньої стиглості, не зелених, але і не дуже м'яких) - 3 шт.
цукру - 1 ст.
будь-якого солодкого сиропу - 3 ст. л.
слив. масла - 1 ч. л.
води - 4 ст. л.
Час приготування: 30 хвилин Калорійність на 100 грам: 274 Ккал

У цьому рецепті використовуються свіжі банани, які не піддаються термічній обробці, тому зберігають більше корисних речовин. Але готувати десерт в цьому випадку краще безпосередньо перед вживанням.

Якщо він полежить більше години, то банани почнуть темніти і втрачати свої смакові якості. Для приготування знадобляться палички (дерев'яні або будь-які інші), щоб насадити на них шматочки бананів, та фольга або поліетиленовий пакет.

Як готувати банани в карамелі в домашніх умовах? Спочатку краще зайнятися карамеллю, щоб фрукти не потемніли. Цукор, воду і масло потрібно підігріти в каструлі або сковороді (на маленькому вогні).

Триває цей процес до тих пір, поки цукор не розплавиться і не стане світло-коричневого кольору. У цей момент потрібно влити сироп, перемішати і відставити посуд від плити. Банани очищають від шкірки і ріжуть як більше подобається – на гуртки або довгасті шматочки.

Насадивши фрукти на паличку, їх опускають в карамель, повертають таким чином, щоб вони виявилися покриті їй повністю, і відкладають на фольгу.

Коли карамель затвердіє, десерт можна подавати.

 

Приготування десертних фруктів по-китайськи

Це блюдо є традиційним для китайської, а точніше, сичуаньської, кухні. Там, крім бананів, можуть готувати таким же чином і яблука, гарбуз, баклажани.

Продукти:

  • 3 шт. бананів (не самих стиглих);
  • 4-5 ст. л. крохмалю (краще кукурудзяного);
  • 1 ч. л. кунжутного масла;
  • 75 мл води (краще підготувати питну – мінеральну або відфільтровану);
  • 200 мл будь-якого раст. масла;
  • 225 г цукру;
  • 2 ст. л. кунжуту;
  • лід – кілька кубиків, заморозити заздалегідь.

Затрати часу: 30-40 хв.

Калорійність 100 г десерту: 237 ккал.

З фруктів знімається шкірка, плоди ріжуться шматочками. Їх потрібно обваляти в ємності з крохмалем, щоб фрукти вкрилися їм повністю. У сковорідці (плиту включити на 180 градусів, заздалегідь додати масло, щоб воно прогрілося) підсмажують шматочки бананів дуже швидко – не більше 2 хвилин. Потім їх відкладають на тарілку.

Далі слід приготувати карамель. Для цього в каструлі підігрівають цукор з 75 мл води. Коли вода закипить, а цукор розчиниться, їх помішують до утворення світло-коричневої маси. Потім карамель знімають з плити.

Шматочки бананів опускають в неї за допомогою паличок, щоб вони вкрилися сиропом. Зверху посипають кунжут. Тепер залишилося з'ясувати, для чого потрібен лід. Справа в тому, що страва подають відразу, і воно може бути дуже гарячим.

Поруч з ним на стіл ставлять ємність з залишком води і льодом. Перед тим, як з'їсти шматочок, його опускають на кілька секунд у холодну воду, щоб охолола і затверділа карамель. Для цього краще використовувати палички.

Гороховий суп з яловичиною або копченностями — спробуйте приготувати першу страву за нашими рецептами.

Читайте як приготувати деруни з грибами — рецепт смачного і корисного страви на кожен день.

Візьміть на замітку рецепт фаршированих макаронів черепашок — незвичайна подача просто страви.

Ідеї з приготування

Щоб приготувати десерт, необов'язково використовувати крохмаль, кунжут, як в китайському рецепті. Шматочки фруктів можна просто обсмажити в олії. Для приготування карамелі з різними смаками, використовують різні добавки, які потрібно додати до сиропу в момент зняття з плити. Це можуть бути:

  • сік лимона, лайма, апельсина (близько 1 ч. л.);
  • сиропи з різними смаками (можна придбати в магазинах);
  • мед;
  • згущене молоко;
  • лікери.

До страви можна подати морозиво, горіхи, посипати його шоколадом, корицею.

Смажені банани з медом

Дуже швидке, смачне і корисне блюдо.

Продукти:

  • 3 шт. бананів (занадто м'які краще не брати);
  • 2 ст. л. цукру;
  • 50 г слив. олії (заздалегідь розтопити);
  • 2 ч. л. будь-якого меду, який вам більше подобається (але зручніше взяти рідкий);
  • трохи лимонного соку.

Час приготування: 20 хв.

Калорійність на 100 г: 206 ккал.

Як посмажити банани в карамелі з медом? Фрукти звільнити від шкірки, нарізати, трохи бризнути на них соком лимона.

Приготувати звичайним способом карамель (закип'ятити і розмішати в сковороді або каструлі цукор з маслом до світло-коричневого відтінку). В гарячу карамель влити мед, розмішати.

Опускати в сироп шматочки банана і відкладати. Коли сироп затвердіє, десерт буде готовий. Смажені банани в карамелі готові до поїдання!

Маленькі секрети

Головне в цьому десерті – вибрати хороші банани – не занадто м'які, але і не зелені. Зі стиглими фруктами страва вийде ніжним і дуже смачним.

Щоб не обпектися, краще підготувати палички, за допомогою яких можна буде опускати банани в карамель. Перед цим сироп потрібно зняти з плити, інакше він може бризкатися.

Сироп потрібно постійно помішувати при готуванні, щоб він вийшов однорідним і не підгорів.

Сік лимона допоможе запобігти потемнінню бананів на якийсь час. Їм збризкують при необхідності ще свіжі шматочки фруктів.

Якщо залишилася зайва карамель, її можна налити невеликими порціями на фольгу або в неглибокі формочки, вкриті фольгою або пергаментом. Після затвердіння, карамельні цукерки можна скласти окремо і вживати як самостійний десерт, або посипати їм випічку, торти, попередньо раскрошив.

Що ще почитати: