28 март 2019 8 493

Як смачно приготувати перлову кашу з м'ясом

Останнім часом господині стали освоювати нові страви інших національних кухонь і незаслужено забули багато смачні і корисні страви рідної кухні. Так багатьма була позабыта перлова каша, користь якої була оцінена навіть японськими дієтологами, котрі назвали її кашею краси з-за вмісту в ній великої кількості корисних речовин.

Звичайно, можна заперечити, що не складе труднощів знайти більш смачні та корисні страви. Але якщо хтось вважає перловку не смачною їжею, це означає лише, що ця людина просто не вміє її смачно готувати. Про те, як смачно приготувати перлову кашу з м'ясом в сковороді в духовці і мультиварці, буде розказано нижче.

Класичний рецепт
Інгредієнти Кількість
перлової крупи - 160 р
м'якоті свинини - 200 г
ріпчастої цибулі - 100 г
моркви - 120 г
рослинної олії - 30 мл
солі - 5 г
чорний мелений перець та інші спеції - за смаком
Час приготування: 65 хвилин Калорійність на 100 грам: 265 Ккал

Перлова каша, звичайно, ніколи не зможе претендувати на місце на святковому столі, до того ж у багатьох вона асоціюється з дитячим садом, армією чи лікувальним закладом, де її досить можна зустріти в меню.

Але смачно приготовлена перловка за класичним рецептом з м'ясом зможе стерти з пам'яті неприємні асоціації і стати ситним блюдом в збалансованому повсякденному раціоні.

Алгоритм приготування перлової каші з м'ясом:

  1. Секрет смачної перлової каші криється в замочуванні крупи. Її потрібно залити водою і залишити на ніч (мінімум на 8-10 годин). Виняток становлять крупи швидкого приготування, які зазвичай продаються розфасованими в порційні пакети;
  2. Попередньо замочену крупу відварити в киплячій воді, витративши на цей процес 25 хвилин;
  3. Тим часом на сковороду з високими бортиками (обов'язково високими – це дуже важливий момент) влити невелику кількість рослинної олії, і коли воно нагріється обсмажити на ньому невеликі шматочки свинячий м'якоті;
  4. До смаженій м'ясу, додати нашатковану ріпчасту цибулю. Обсмажувати його до прозорого стану, потім додати нашатковану соломкою моркву і тушкувати все разом;
  5. З готової перловки злити воду і викласти її в сковороду до м'яса і овочів, додати за смаком сіль і спеції, залити очищеною питною водою, щоб вона покрила кашу зверху, накрити кришкою і томити близько півгодини до повного випаровування вологи.

Як приготувати перлову кашу з м'ясом у горщику в духовці

Перлова каша, приготована в горщиках в духовці, виходить неймовірно ніжною і розсипчастою. Це обумовлено тим, що вона не вариться, а нудитися, оповита жаром зі всіх сторін, і вбирає в себе всі соки з м'яса і овочів.

Для приготування томленої в духовці перловки знадобитися:

  • 200 г перлової крупи;
  • 250 г м'яса (яловичина або свинина);
  • 100 р ріпчастої цибулі;
  • 100 г моркви;
  • 50 мл томатного соку;
  • 40 мл рослинного масла;
  • 25 г часнику;
  • сіль і спеції за смаком.

Час, який знадобиться для цього варіанту приготування перлової каші, буде в межах 90-120 хвилин.

Калорійність 100 грамів страви з горщика дорівнює 104 кілокалорії.

Порядок роботи:

  1. Попередньо замочену крупу добре обсушити і обсмажити на сухій сковороді до красивого золотистого кольору;
  2. В іншій сковороді на розігрітій олії обсмажити м'ясо, потім разом з ним обсмажити цибулю, а після цибулі додати третій інгредієнт – морква, подрібнену з допомогою великої терки. На обсмажування кожного продукту необхідно витратити 5-7 хвилин;
  3. Через 15-20 хвилин після початку обсмажування м'яса у сковорідку влити томатний сік, додати сіль, спеції і пропущений через прес часник. Протушкувати все під закритою кришкою ще 5 хвилин;
  4. У керамічні горщики викласти обсмажену перловку і м'ясо з овочами зі сковороди. Кожен горщик повинен бути заповнений трохи більше, ніж наполовину;
  5. Долити в кожен горщик води, щоб вона не доходила до верху на 2-3 див. Перемішати вміст ложкою і відправити в духовку;
  6. Спочатку каша повинна провести в духовці півгодини при температурі 200 градусів, а потім температуру слід зменшити до 180 градусів і поставити горщики ще 1 годину;
  7. Через зазначений час каша буде готова, але якщо дозволяє час, її можна залишити на деякий час у вимкненій духовці. Так вона вбере в себе всі аромати м'яса і овочів.

Як приготувати вершково-часниковий соус до риби, м'яса або спагетті читайте в нашій статті.

Пісна випічка без яєць і молока — пропонуємо вам ознайомитися з декількома рецептами.

Ніжний на смак, соковитий і надзвичайно смачний пиріг вийде з пісочного тіста, сир і ягід — візьміть на замітку кілька наших рецептів.

Як готувати страву в мультиварці

У двох попередніх рецептах розповідалося, як приготувати смачну розсипчасту перлову кашу з м'ясом звичайним способом на плиті і в керамічних горщиках в духовці. Але існує ще один спосіб – приготування перловки в мультиварці. Нижче буде наведена детальна покрокова інструкція для мультиварки «Редмонд».

Щоб зварити це блюдо, використовуючи можливості сучасного кухонного гаджета, необхідно взяти:

  • 200 г перлової крупи;
  • 200 г свинячої вирізки;
  • 150 р ріпчастої цибулі;
  • 150 г моркви;
  • 150 г червоного болгарського перцю;
  • 65-70 мл рослинного масла;
  • сіль і спеції за смаком.

Час приготування — близько 3,5 годин.

Калорийность100 г готового страви дорівнює 237,4 ккал.

Як варити перлову кашу з м'ясом в мультиварці:

  1. На дно чаші мультиварки влити рослинне масло, на нього викласти подрібнені цибулю, моркву і перець. Включити режим «Смаження». Для мультиварки «Редмонд» його тривалість складає 18 хвилин. Це треба враховувати при приготуванні страви в пристроях інших виробників;
  2. По закінченні половини циклу встановленої програми додати до овочів нарізане невеликими шматочками м'ясо, все добре перемішати лопаткою для мультиварки або звичайної дерев'яної;
  3. Перлову крупу промити під проточною водою до повної прозорості останньої, а як тільки закінчиться режим «Смаження» перекласти крупу в каструлю і залити 300 мл води;
  4. Далі приготування страви буде відбуватися в режимі «Відкладений старт». Цей режим замінить замочування крупів і допоможе скоротити час приготування каші. Тривалість відкладеного старту – 2 години;
  5. У меню панелі управління слід вибрати програму «Рис/крупи» і встановити в ручну її тривалість – 1 година, оскільки часу, визначеного програмою не вистачить для приготування перловки. При відсутності такої програми, її може замінити програма «Гасіння»;
  6. У середині циклу приготування можна акуратно відкрити кришку мультиварки, перемішати її вміст і при необхідності долити води (50-100 мл). Після кінцевого звукового сигналу каша буде готова.

Кулінарні підказки

Застава смачної розсипчастої перлової каші – попереднє замочування крупи. У воді зерно повинно провести хоча б 2 години, а в ідеалі 12 годин. Тому, вирішивши приготувати це блюдо, можна занурити перловку у воду з вечора, а вже на наступний день готувати. Замочену крупу також потрібно обов'язково добре промити, щоб вода, в якій це робилося, стала прозорою.

Надати готової каші красивий колір зможе така пряність, як куркурма. Її потрібно додати зовсім трошки вже в самому кінці приготування.

М'ясо для перлової каші можна взяти абсолютно будь: курку, свинину, яловичину і навіть баранину. Але чим жирніше буде м'ясо, тим смачніше буде готова каша.

Що ще почитати: