20 апрель 2019 330

Як правильно приготувати тісто для хінкалі

Хінкалі – це традиційне грузинське блюдо, дуже схоже на російські пельмені. Правильно приготовані хінкалі виходять дуже соковитими, ситними і смачними. І секрет тут не тільки в особливій начинці з бульйоном, але і в замішуванні самого тесту. Існує кілька способів його приготування, і про кожного з них буде написано нижче.

Класичний рецепт
Інгредієнти Кількість
Борошно пшеничне - 3 склянки
Вода чиста - 1 склянка
Сіль - 1 ч. л.
Час приготування: 50 хвилин Калорійність на 100 грам: 35 Ккал

Багато хто думає, що правильного приготування тіста для цього кавказького страви – ціле мистецтво, яким володіють тільки грузинські кулінари, але насправді нічого складного в цьому немає.

Як готувати правильне тісто для хінкалі:

  1. В підходящу глибоку посудину всипати три склянки борошна без гірки (приблизно 750 гр);
  2. У борошно додати трохи солі і влити воду;
  3. Тісто замішується руками спочатку в мисці, потім його можна перенести на обробну дошку і продовжувати місити вже на ній;
  4. Тісто має бути тугим (в цьому відмінність від тесту для російських пельменів, яке за традицією замішується м'яким);
  5. Після того, як воно перестане липнути до рук, його необхідно загорнути в харчову плівку і залишити на 30 хв підходити.

Грузинський рецепт тіста для хінкалі (з яйцем)

Ще один спосіб приготування тіста для цієї грузинської страви заснований на додаванні яйця. Рецепт приготування простий, так як багато господинь практично завжди додають його в випічку. Що тут знадобиться:

Необхідні продукти В якій кількості брати
Борошно вищого гатунку 1,2 кг
Яйце куряче 2 шт
Вода тепла 450 мл
Сіль За смаком

Таке тісто готується дуже швидко – всього за 15 хв. Калорійність продукту на 100 гр не перевищить 34 ккал.

Як приготувати (покроково):

  1. В підходящу глибоку миску насипається борошно, в середині робиться невелика ямка;
  2. В цю ямку необхідно вибити 2 яйця, потім зверху присипати все невеликою кількістю солі;
  3. Замішувати тісто необхідно за допомогою рук, спочатку це робиться в самій мисці (5 хв), потім воно перекладається на стіл або дошку, де вимішується ще 5 хв;
  4. Потім його необхідно розкачати у великий пласт, після чого можна формувати з нього кружечки для м'яса.

У даному рецепті краще всього використовувати яйця кімнатної температури, в такому випадку тісто вийде більш еластичною.

Рецепт тіста з кефіром на хінкалі

Ще один варіант приготування – це додати рецепт трохи кефіру. Також тут буде потрібно наступне:

Що потрібно Скільки потрібно
Борошно пшенична 1 кг
Кефір 2 склянки
Сіль За смаком
Сода 2 ч. л.

Готується таке тісто близько 2,5 год., з яких 30 хв підуть на замішування, а 2 ч – на очікування, поки воно підійде. Калорійність такого продукту – 36 ккал на 100 гр.

Поетапне приготування:

  1. У невелику посудину просіюється борошно, потім у неї всипається сода (погасити її не потрібно) і сіль, вся маса злегка перемішується;
  2. У борошно вливається кефір, його має бути приблизно 0,5 л, але насправді необхідно додавати до тих пір, поки тісто не стане тугим;
  3. Всі інгредієнти слід гарненько вимісити руками, робиться це до тих пір, поки тісто не перетвориться в тугий і еластичний шар;
  4. Тісто готове, але тепер йому потрібно підійти: для цього воно поміщається в холодильник і залишається там протягом приблизно 2 годин;
  5. По закінченні часу, його можна діставати і розкачувати для подальшого приготування страви.

У даному рецепті замість кефіру можна використовувати скисле молоко.

Тісто на мінералці

Тісто вийде дуже смачним, якщо в його готуванні мінеральну воду. Готується воно досить швидко, також тут знадобляться такі продукти:

Що необхідно Потрібну кількість
Борошно пшеничне вищого сорту 4 склянки
Мінеральна вода (газована) 1 склянка
Яйце куряче 1 шт
Цукор 2 ч. л.
Сіль 1 ч. л.

Час приготування займе всього 30 хв. В 100 гр продукту буде міститися не більше 25 ккал.

Як готується продукт:

  1. У глибокий посуд вбивається яйце, до нього додається сіль і цукор, все інгредієнти збиваються за допомогою міксера;
  2. Далі до них додається мінеральна вода і поступово всипається борошно, після чого тісто необхідно ретельно вимісити руками (спочатку в мисці, потім на столі);
  3. Готове туге і еластичне тісто необхідно залишити на 20 хв, після чого його можна розкочувати для подальшого приготування хинкалей.

Як робити начинку по-грузинськи

Існує кілька варіантів приготування смачної начинки для такого грузинської страви, як хінкалі. Основний інгредієнт у них – це м'ясо, інші складові можуть змінюватися або доповнюватися. Кілька таких способів приготування будуть описані нижче.

Спосіб №1 – Рецепт класичний «гірський»

Інгредієнти Пропорції
Баранина або яловичина 300 гр
Сало свиняче або курдючний жир 100 гр
Часник 2 зубчики
Сіль 1 ч. л.
Зіра (той же кумин) 1 ч. л.
Перець червоний (чилі не) 1 ч. л.
Перець чорний 1 щіпка
Кінза 1 пучок
Вода холодна 1 склянка

Час приготування такої начинки – не більше 30 хв. Калорійність в 100 гр — 352 ккал.

Як правильно приготувати фарш:

  1. М'ясо баранини або яловичини необхідно пропустити через м'ясорубку, але обов'язково з крупною решіткою, щоб фарш вийшов не дуже дрібний;
  2. У готовий фарш необхідно всипати всі зазначені спеції: зіра, перець червоний і чорний, сіль;
  3. Часник пропустити через прес, додати до м'яса;
  4. Кінзу порубати, так само відправити у фарш;
  5. Всі інгредієнти необхідно ретельно перемішати, після чого додається склянку води, так як справжня начинка для хинкалей повинна бути рідкуватий;
  6. Знову вимішується фарш, на цей раз ложкою, тепер він повинен бути схожий на кашу.

Води тут необхідно додавати до тих пір, поки сам фарш н перестане бути щільним. Кількість води, що вливається залежить від його кількості, а також від того, домашній він або ж покупної.

Курдючний жир або сало тут необхідні тільки тоді, коли в якості м'яса береться яловичина. Якщо використовувати баранину, то жир не буде потрібно.

Спосіб №2 – Начинка з рубаного м'яса

Це ще один класичний спосіб для грузинської страви, для якого також знадобляться такі продукти:

Продукт Пропорції
Баранина 500 гр
Мінеральна вода 150 гр
Часник 2-3 зубчики
Кінза 1 пучок
Перець чорний 1 щіпка
Перець червоний 1 ч. л.
Зіра 1 ч. л.

Час приготування начинки – 30 хв. Калорійність такого продукту – близько 225 ккал на 100 гр.

Покроковий рецепт:

  1. Цільний шматок баранини необхідно порізати поздовжніми смужками, після чого вони нарізати поперек на маленькі кубики;
  2. Отримані шматочки ретельно порубати ножем або спеціальним сокирою, після чого його потрібно помісти в миску;
  3. До м'яса додаються всі спеції, включаючи пропущений через прес часник і рубану кинзу;
  4. Начинка вимішується до однорідності, вона повинна бути тугий;
  5. Додається мінеральна вода, так як справжні хінкалі не можуть містити в собі круту начинку.

Спосіб №3 – Начинка на бульйоні

Як вже відомо, смачні хінкалі містять всередині не тільки м'ясо, але і бульйон, який виходить, якщо додати під час приготування начинки воду. Але ще смачніше він вийдуть, якщо воду замінити м'ясним бульйоном:

Необхідні інгредієнти Їх кількість
М'ясний фарш (яловичина або баранина) 500 гр
Цибулина велика 1 шт
Кінза 1 пучок
М'ясний бульйон 80 мл
Сіль За смаком
Перець, спеції За смаком

Приготування займе близько 25-30 хв, калорійність продукту не перевищить 250 ккал на 100 гр.

Покрокове приготування:

  1. М'ясо пропускають через велику м'ясорубку, кладуть у миску;
  2. Цибулину необхідно порізати максимально дрібно або перемолоти в блендері;
  3. З'єднати разом м'ясо і цибулю, додати до нього сіль, перець, приправи, зелень, все перемішати;
  4. Готовий бульйон поступово вливати в м'ясо, одночасно перемішуючи його. Готову начинку можна викладати в кружечки з тіста.

Бульйону потрібно саме стільки, скільки зможе увібрати в себе м'ясо. Якщо бульйон став відділятися від начинки, значить його занадто багато, а це неприпустимо в приготуванні хинкалей.

Як ліпити і варити хінкалі

Формування мішечків з тіста для хинкалей – справа не проста, проте, з досвідом воно буде відбуватися на автоматиці. За традицією, кожен мішечок повинен мати 22 складочки, а деякі досвідчені кулінари можуть сформувати і 36 таких складок. Але для звичайної домашньої кухні їх цілком можна скоротити до будь-якого числа.

Отже, для початку тісто треба розкачати у великий пласт товщиною 1,5 мм, а за допомогою великого склянки вирізати кружечки, їх діаметр повинен бути від 10 см до 12 див.

В серединку кружальця кладуть невелику кількість рідкої м'ясної начинки, після чого краї тіста піднімають і защипываются складками одна за одною. Таких складок потрібно зробити хоча б 14, щоб хінкалі вдалися.

Нерівний край тесту, який утворюється зверху в результаті ліплення, зрізається ножем. Хінкалі злегка присипаються борошном, потім їх можна відварювати.

Варити хінкалі можна як в простій воді, так і в бульйоні. За бажанням їх також можна трохи обсмажити після варіння. Загальний час варіння становить 15-20 хв, воду також можна злегка присолити або додати лавровий лист для аромату.

Татарська кухня рецепти з фото і покроковими відео — спробуйте ці неординарні страви азіатської кухні.

Рецепти простий випічки: швидко і смачно. Рецепти до чаю і на солодкий стіл — вибирайте на будь-який смак.

Візьміть на замітку рецепт мафінів, які готуються всього п'ять хвилин.

Як подавати

Хінкалі подаються по кілька штук на тарілці, зверху їх можна присипати меленим чорним перцем та зеленню. Також допускаються і різні соуси.

Їсти хінкалі з допомогою ножа і вилки не прийнято. Таке блюдо традиційно їдять руками, а робиться це наступним чином:

  • мішечок береться за верхній хвостик, трохи піднімається боком і надкусывается;
  • усередині мішечка є смачний і ароматний бульйон, який необхідно втягнути в себе, в іншому випадку він перетвориться на тарілку, а страва втратить свій оригінальний смак;
  • далі страву можна їсти шматочок за шматочком, а хвостики є необов'язково, їх можна відкладати на тарілку.

Корисні поради

Недосвідченим господаркам, які ще жодного разу не готували цю страву, потрібно вибирати найпростіший рецепт тесту, в якому присутня тільки вода, борошно та сіль. Таке тісто виходить найбільш еластичним і щільним, і з нього не буде витікати бульйон.

Під час приготування спочатку готується тісто і тільки потім начинка.

Начинку бажано робити виключно з баранини, але якщо такої немає, цілком підійде і яловичина, змішана з невеликою кількістю сала або курдюка.

Якщо є бажання приготувати справжню начинку, яка вважається найбільш правильною, то для неї необхідно брати тільки рублену баранину, мелений червоний і чорний перець, часник і зіру. Інші варіації з додаванням різних спецій і трав були придумані пізніше.

Що ще почитати: