07 март 2019 195

Хінкалі: рецепт і секрети приготування кавказького страви

Хінкалі – неймовірно смачне блюдо, яке прийшло до нас з Кавказу. Його історія дуже цікава, а приготування має свої неповторні особливості.

У багатьох російських сім'ях господині люблять готувати хінкалі для своїх домашніх. І це не дивно, адже така страва має не тільки чудовими смаковими якостями, але і великою користю і поживністю. Хінкалі стануть важливою складовою будь-якого столу, будь то святкове застілля або звичайний сімейний обід.

Історія хінкалі: де ж бере свої витоки це блюдо?

Існують такі особливі страви, які подобаються абсолютно всім, вони поширюються по всьому світу, і рецепти їх приготування передаються з покоління в покоління. Саме такою стравою і є хінкалі.

Хоч воно так широко відомо, у нього все-таки є своя батьківщина. Це сонячна Грузія.

Хінкалі воістину стали візитною карткою цієї країни. Дане ситне блюдо ви зможете зустріти практично в будь-якому грузинському ресторані.

Існує дуже цікава легенда про появу хінкалі. Вважається, що вони з'явилися тоді, коли грузини воювали з Персією. Практично весь час воїни були в бою, і їм ніколи було готувати їжу, щоб відновлювати сили.

Один боєць був сильно поранений в шию і повернувся додому. Його сестра бачила, як він страждає, не може приймати їжу через своєї рани. І тоді вона придумала поживне блюдо для брата з того, що було під рукою: баранина, цибулю, борошно і часник. Відваривши інгредієнти, вона загорнула їх разом з бульйоном в тісто, щоб було більш поживне.

Як приготувати правильні і смачні хінкалі?
Інгредієнти Кількість
пшеничного борошна вищого сорту - 500 г
солі в тісто - щіпка
води - півтора склянки
яєць - 1 штука
свіжого м'яса (можна взяти свинину, баранину або яловичину, але найкращим варіантом буде поєднання цих трьох видів м'яса) - 1 кг
цибулин - одна невелика
кінзи - маленький пучок
солі в начинку - 1 чайна ложка
Час приготування: 90 хвилин Калорійність на 100 грам: 230 Ккал

Багато господинь помилково вважають, що хінкалі – це практично те ж саме, що і звичайні пельмені. Звичайно, основні інгредієнти цих страв однакові – м'ясо і тісто, але специфіка приготування значно відрізняється, що і робить хінкалі такими особливими і неповторними.

Рецепт приготування по кроках:

Замісіть тісто: спочатку насипте в ємність борошно, потім розбийте яйце, а потім почніть повільно вливати воду невеликими порціями, після кожної порції розмішуйте тісто.

Наприкінці повністю вимісити тісто, щоб воно було досить пружним і не прилипало до рук. Покладіть його в окреме місце на деякий час, поки будете готувати фарш;

Візьміть інгредієнти для фаршу і пропустіть їх через м'ясорубку. Додайте сіль, фарш перемішайте. Якщо ви вважаєте, що він недостатньо соковитий, то можна влити трохи води, але не перестарайтеся;

Тепер можна почати збирати хінкалі. Розкачайте тісто в дуже тонкий пласт.

Потім виріжте рівні гуртки. Це можна зробити за допомогою блюдця або невеликий тарілки. Не беріть чарку або чашку: кружечки вийдуть занадто маленькими.

Як же ліпити їх? Все дуже просто: в шматочки тіста загорніть м'ясо з бульйоном.

Відварюйте після спливання протягом 15 хвилин, але це залежить від розміру ваших борошняних виробів.

Особливості приготування справжніх грузинських хінкалі

  • Зелень і спеції. Вважається, що хінкалі були придумані жителями гір, а в горах зелені не було. Тому традиційний рецепт виключає цей інгредієнт. Але зараз допускається додавання будь-яких трав і спецій, вони роблять смак більш насиченим і незвичайним;
  • Великий розмір. Справжні хінкалі повинні бути великого розміру, вміщати в себе багато начинки. Тому розгортайте тісто як можна тонше, щоб зробити якомога більше складочок на них. У цьому полягає один із цікавих звичаїв: чим більше складок зробила господиня, тим вище її кулінарну майстерність. Зазвичай їх близько 24-26, але деякі майстрині примудряються зробити і 36;
  • Правильний фарш. Краще всього використовувати жирне м'ясо, щоб бульйон був більш наваристим, а в цілому, начинка – більш соковитою. Також не шкодуйте спецій, особливо гострих, адже гострота – це одна з головних особливостей хінкалі.

Як правильно їсти хінкалі в гостях і ресторані?

  • Зазвичай хінкалі роблять з маленьким хвостиком. Саме за нього і треба їх брати. Після того, як з'їсте, не треба доїдати хвостик, так не прийнято;
  • Ні в якому разі не користуйтеся ножем і виделкою під час поїдання цієї страви. Якщо ви так зробите, то витече весь гарячий бульйон, адже господиня намагалася зліпити хінкалі саме так, щоб він там зберігся. Візьміть страву за хвостик, переверніть, злегка надкусіть, а потім випийте бульйон, потім з'їжте все інше. Деякі умільці відразу їдять їх цілком, але це дуже складно;
  • Їжте їх обов'язково гарячими, але будьте обережні: не обожгитесь киплячим наваристим бульйоном. Краще всього є це блюдо відразу ж після приготування, розігріті або взагалі холодні хінкалі вже не так смачні.

Пельмені в горщику в духовці рецепт який потрібно вивчити напам'ять.

Як смачно і правильно запекти пельмені в духовці з майонезом, читайте тут.

Візьміть на замітку рецепт смачного м'ясного фаршу для пельменів.

Як правильно подати страву?

  1. Стандартна порція хінкалі складається приблизно з 3-4 штук. Цього достатньо, щоб ситно поїсти, адже вони дуже великі;
  2. Дане блюдо подають без хліба та інших закусок. Це самостійне блюдо, і воно не вимагає яких-небудь доповнень;
  3. Перед подаванням страву слід посипати чорним меленим перцем. Воно традиційно вважається гострим стравою, тому не шкодуйте перцю і гострих спецій, але стежте за тим, щоб не переборщити з ними;
  4. Так як хінкалі їдять руками, то не слід подавати до них якісь столові прилади.

Щоб приготувати правильні хінкалі та приємно здивувати своїх гостей і домашніх, необхідно ретельно вивчити технологію їх приготування і правила подачі. Готуючи Цю страву регулярно, ви можете намагатися привносити щось своє, робити різні експерименти, щоб створити свої неповторні хінкалі, від яких ваші рідні і друзі будуть у захваті.

Що ще почитати: