24 июнь 2019 1 987

Заварне тісто для пельменів: всі секрети приготування

Незважаючи на те, що багато хто звик вважати пельмені не надто вишуканою їжею полуфабрикатного походження, у більшості країн існують окремі технології приготування цієї страви.

В залежності від географічного розташування можна знайти кардинально різняться рецепти і назви цих смачних кульок з тіста з начинкою.

Наприклад, в Італії для них придумали назву «равіолі», чехи із задоволенням готують кнедлики, доповнюючи їх фруктовою начинкою, а в Китаї існує цілих два різновиди пельменів, іменованих «вонтони» і «гедз». Жителі центральної Азії готують манти, а в грузинів популярні соковиті м'ясні хінкалі.

Іноді можна натрапити на однойменні напівфабрикати в супермаркетах, але їх смак далекий від еталонного, оскільки виробники рідко дотримуються рецептуру.

Традиційний рецепт
Інгредієнти Кількість
Борошно - 500 г
Яйце - 2 шт.
Вода - 1 склянка (200 г)
Масло рослинне - 1 їдальня ложка
Сіль - 1 чайна ложка
Час приготування: 30 хвилин Калорійність на 100 грам: 237 Ккал

У простому класичному рецепті тісто складається з борошна, яєць і води, іноді додається невелика кількість солі. Є й інші різновиди: заварне, сметанне, кефірний, яєчне.

Якщо додати топлене молоко, тісто стає дуже ніжним, деякі ще використовують під час приготування гречану муку.

  1. Для початку вам необхідно висипати всю муку на стіл або дошку і зробити невелике поглиблення в середині майбутнього тесту.
  2. Туди розбиваються яйця і додаються всі інші складові (вода, сіль, масло). Не всі використовують останній компонент під час готування за традиційним рецептом, але він допоможе домогтися більш ніжної консистенції.
  3. Поступово помішуйте отриману масу до однорідного стану. Зачекайте трохи, щоб тісто пом'якшало — і можна розкочувати його на пельмені.
  4. Найкраще робити пласти товщиною не більше двох міліметрів, тоді подальший процес приготування буде відбуватися швидше і легше.

Пропонуємо до перегляду відео-рецепт приготування пельменів на заварне тісто:

Просте в приготуванні заварне тісто з яйцем

Першим правилом приготування заварного тіста для пельменів вважається ідеальне співвідношення борошна і рідини, а саме 10:4. Не всі розуміють, що поняття «рідина» передбачає не тільки воду, яйця та інші рідкі складові теж розраховуються за цим принципом.

Отже, на один кілограм борошна вам буде потрібно взяти 400 грамів рідини — води, молока, яєць, кефіру та інших компонентів, в залежності від рецепту. Виходячи з цього, для приготування тіста з яйцем знадобляться такі інгредієнти:

  • 1 кг борошна;
  • 3 яйця;
  • 100 мл води;
  • 1 ч. л. рослинного масла;
  • 2 ч. л. солі.

Даний рецепт краще всього підходить для заморожуються запас пельменів, оскільки тісто не буде тріскатися при різких перепадах температури.

Отже, для початку вам знадобиться змішати воду і масло, довести рідину до кипіння. Тим часом на робочій поверхні викладається приблизно половина підготовленої борошна.

Після того, як вода закипіла, «заваріть» борошно з її допомогою.

Потім влийте в субстанцію одне яйце.

Зачекайте, поки тісто охолоне, потім додайте ще два яйця і борошно.

Розкочувати можна трохи товщі, ніж зазвичай, після варіння тісто стане ніжним і м'яким.

Найкраще скрутити з тіста невеликі ковбаски, нарізати їх на шматки і розкачати кожен пельмень індивідуально, тоді втрати будуть мінімальні, а консистенція в кожному виробі вийде однаковою.

Деякі спочатку замішують яйце з сіллю, отримуючи консистенцію, як у омлету, а вже потім цю суміш додають у тісто. Підсумковий варіант можна дрібно нарізати, вийде смачна домашня локшина.

Універсальний рецепт заварного тесту, придатного для пельменів і вареників

Щоб приготувати універсальне заварне тісто, яке в подальшому підійде для пельменів і вареників, потрібно знати деякі особливості його замішування. Насамперед запам'ятайте, що цей рецепт не містить солі, заготовка повинна бути прісною.

Як правило, для вареників не потрібно так тонко розкачувати тісто, як для пельменів, але досвідчені кулінари стверджують, що це лише справа смаку. Якщо ви звикли накладати більше начинки, краще розкачати його товщі, і навпаки.

Рецепт універсального тесту містить такі компоненти:

  • Борошно — 1 кг;
  • Вода або молоко — 400 р;
  • Яйце — 1 шт.

Як і в більшості рецептів, для початку вам знадобиться розкласти борошно на дошці, зробивши в ній невелике поглиблення.

Рідина (вода або молоко) доводиться до кипіння, після чого додається в муку, тісто заварюється.

Спочатку слід перешкодити вміст виделкою, потім закінчити цей процес вручну. Зазвичай достатньо 15-20 хвилин для досягнення ідеальної консистенції.

Яйце є необов'язковим компонентом, але його використання допоможе поліпшити смак.

Вбийте яйце в гарячу рідину перед заварюванням тіста, подальші дії описані вище. Сіль в цьому рецепті не фігурує, але деякі господині додають щіпку цукру під час замішування.

Особливо доречним буде це додаток для солодких вареників з фруктовою начинкою, але для м'ясних пельменів теж підійде.

Відео-рецепт ідеального заварного тіста для вареників і пельменів дивіться нижче:

Як приготувати смачні пельмені будинку

Після того, як ви приготували відмінне заварне тісто, настав час приступати безпосередньо до процесу його розкочування і ліплення смачних пельменів. Для цього можете скористатися нескладним рецептом, який користується популярністю у господинь.

Щоб приготувати 80 пельменів, вам буде потрібно взяти такі інгредієнти:

  • Заздалегідь підготовлене тісто — 800 г;
  • Домашній фарш 700 г;
  • Цибуля — 2 шт.;
  • Часник — 4 зубчики;
  • Вода (можна замінити молоком) — 150 г;
  • Вершкове масло — 100 г;
  • Сіль, перець і приправи за смаком.

Фарш для пельменів підходить практично будь-який, але смачніше всього готові вироби будуть з сумішшю яловичини і свинини приблизно в рівних пропорціях. Прокрутіть через м'ясорубку, додавши в процесі цибулю, часник і приправи. Посоліть, поперчіть, налийте в подрібнений фарш трохи води або молока.

Потім приступайте до ліплення. Найзручніше буде розділити тісто на невеликі ковбаски, які потім розрізають на шматочки і розкачують кожен пельмень окремо.

Покладіть на розкачані кульки начинку, акуратно зліпіть всі краї. Варити пельмені потрібно в киплячій воді не більше п'яти хвилин після того, як вони спливуть.

В цей час покладіть невеликий шматочок масла в іншу ємність, куди згодом і будуть поміщені готові пельмені.

Перед подачею можна прикрасити страву зеленню або полити соусом.

Кулінари часто сперечаються з приводу соусу для пельменів. Загальноприйнятими є такі варіанти, як майонез, кетчуп або їх суміш. Рідше використовується сметана або тартар. У хінкалі, наприклад, традиційно не додається соус, оскільки вони і так досить соковиті.

Корисні поради та висновок

Досвідчені кухарі діляться та іншими секретами приготування пельменів. Якщо знати про ці нюанси, можна заощадити чимало часу, адже краще вчитися на чужих помилках.

Завжди варто вибирати добре просіяне борошно. Пам'ятайте, що замішується тісто в один бік по колу (як правило, господині місять його за годинниковою стрілкою, але це не принципово).

Після закінчення замішування слід покласти зверху на тісто вологий рушник і почекати близько півгодини. Завдяки цьому клейковина розбухає, що сприяє підвищенню еластичності, отже, допоможе в подальшій ліпленні пельменів.

Перемішувати тісто завжди рекомендують руками, тільки так можна добитися ідеальної ніжної консистенції. Багато стикалися з готовими пельменями, які найбільше нагадують гуму за смаком і відчуттям — це відбувається саме з-за машинного замісу.

З приходом теплої весняної пори на столах з'являється він — король всіх супів! Так-так! Рецепти легендарного зеленого борщу з щавлем. Обов'язково збережіть ці легкі рецептики.

Шаурма в домашніх умовах? Так, легко! На нашому сайті розміщені покрокові рецепти цієї закуски. Спробуйте спочатку класику, а потім можна і поекспериментувати зі смаками і поєднаннями продуктів.

Якщо задумали тортик, то подбайте про крем для нього. Одним з найпопулярніших вважається сметанний крем. Тут ми докладно описали способи його приготування.

Не менш важливо приготування фаршу. У класичному рецепті пельменів використовується суміш свинини, яловичини і баранини. Зараз мало хто дотримуються цього правила, застосовуючи під час готування свиняче або навіть куряче м'ясо.

Щоб фарш легше ліпився і був соковитим, туди додають невелику кількість дрібно порізаного або перетертого лука. Іноді кулінари експериментують, для поліпшення смаку доповнюючи фарш грибами, креветками або часником.

Деякі кухарі вибирають досить дивні, на перший погляд, компоненти. Приміром, в класичний рецепт іноді додають дві ложки апельсинового соку, нібито, це додає особливий пікантний присмак.

Також його додають у рибний і м'ясний фарш для соковитості. Для цієї мети підійде і цибульний сік.

Пам'ятайте, що готувати потрібно з любов'ю і в гарному настрої, тоді вам буде під силу навіть самий складний рецепт.

Що ще почитати: