06 март 2019 2 374

Як приготувати лікер Бейліз в домашніх умовах

Люди знають Ірландію по-різному. Для когось це рыжебородые кельти, армійці в кілтах, хтось зберігає у своєму серці єдиний у світі герб із зображенням музичного інструменту – арфи.

Підлітки знають її за містичним лепреконам, католики знають, що це – батьківщина Святого Патріка.

Але є ще одна безперечна асоціація з Ірландією, з якою не стане сперечатися ніхто в світі. Це – вершковий лікер Бейліз (Baileys Irish Cream).

Історія виникнення самого смачного ірландця

Коли в 1974 році його создатеи — група технологів компанії Gilbeys of Ireland випустили першу партію цього лікеру, вони навіть не могли припустити, що цей напій підірве світ.

Чотирма роками раніше ці молоді експериментатори тільки приступали до розробки продукту, вони поставили собі завдання — об'єднати в легкому алкогольному напої те краще, що є у ірландців: їх легендарні вершки і віскі.

Цікаво, може вони стали поїти корів віскі, щоб ті почали давати «ароматне» п'янке молочко? Але ж на те вони технологи, а не ті, хто ставить експерименти над тваринами.

Хоча, що може бути простіше: потрібно об'єднати смаки двох делікатесів – потрібно їх просто перемішати. Та не тут-то було.

За смаком виходило дуже непогано, але особливості консистенції компонентів були такі, що як тільки змішування зупинялося, інгредієнти відшаровувалися один від одного.

Розробка рецепту тривала довгих чотири роки. До процесу були залучені кращі хіміки, і шляхом дистиляції однорідна структура була досягнута.

Залишалося довести смакові якості до тієї досконалості, які знає весь світ сьогодні. Для цього в лікер додали ваніль, карамель, шоколад і цукор. Напій вийшов дуже м'яким і густим.

Відразу після досягнення результату рецептура була запатентована і зберігається в найсуворішому секреті донині.

Унікальність інгредієнтів, суворе дотримання рецептом і використання останніх технічних новинок в обладнанні – ось запорука отримання неповторного і знаменитого на весь світ Baileys Irish Cream.

При виготовленні лікеру не використовуються барвники, смакові добавки та консерванти, але завдяки ідеально підібраним складом термін зберігання становить 18 місяців.

Рецепт приготування класичного лікер Бейліз в домашніх умовах
Інгредієнти Кількість
Вершки жирністю 25% - 1 літр
Цукрова пудра - 200 грам
Жовтки - від 4 яєць
Ванільний цукор - 10 грам
Розчинна кава - 5 чайних ложок
Горілка - 200 мл
Віскі - 200 мл
Час приготування: 20 хвилин Калорійність на 100 грам: 177 Ккал

Приготувати цей полюбився всім без винятку цінителів вишуканого алкоголю лікер можна і не виходячи з дому.

Процес приготування починається з того, що на слабкому вогні нагріваються вершки. Жирність вершків може варіюватися – від 10% до 25%, від цього показника буде залежати, наскільки густим вийти майбутній напій.

При безперервному помішуванні вершки потрібно додати цукрову пудру і попередньо збиті міксером або блендером, а можна і просто вилкою жовтки яєць.

Так як використовуються сирі яйця, до високої температури нагрівати суміш не можна, щоб не дати жовтка згорнутися і не забувати постійно заважати майбутній лікер. Тепер потрібно додати ванільний цукор.

Якщо, приміром, у випічці ванілін і ванільний цукор – речі взаємозамінні, то тут – ванільний цукор – справа принципу.

Скільки його покласти – справа хазяйська, класична рецептура рекомендує 10 грам, тобто один стандартний пакетик, особливі шанувальники додають ще один для посилення смаку.

Тепер пора додати каву. Кава має бути тільки розчинна.

Яким би не був гурманом той кулінар, який взявся за приготування вишуканого напою, тут доведеться поступитися своїми принципами і використовувати звичайний розчинну каву.

Якщо такого в будинку не водиться, зовсім необов'язково купувати для цього цілу банку. Підійде звичайний кави в стіках, так буде навіть зручніше відміряти необхідні 5 чайних ложок.

Нагадування: весь цей час безперервно помішуванням наш майбутній Бейліз, не даючи йому нагрітися вище 40проС. Далі можна знімати каструлю з плити.

Тепер настає кульмінаційний момент – додавання спиртних компонентів. Від того, якої якості вони будуть, залежить, яким вийде напій в цілому.

Якщо для приготування взяти тільки горілку, на класичний лікер Бейліз буде походити мало, а якщо тільки віскі – його специфічний присмак буде відволікати від процесу насолоди ароматом майбутнього шедевра. Тому половина норми горілки, половина коньяку – в самий раз, по 200 грамів кожного.

Почати ретельно збивати міксером до утворення густої піни – для цього потрібно 3-5 хвилин. Ось і все – лікер Бейліз за класичним рецептом готовий. Залишається розлити його в красиві пляшки і подати до столу.

Зберігатися в холодильнику такий лікер може не більше 7 днів, все-таки вершки сирі яйця краще вжити скоріше.

Але цей напій, по-перше, так простий в приготуванні, що якщо він потрібен з певного приводу, то його за 15 хвилин зробить навіть самий недосвідчений кулінар, а по-друге, якщо пляшка з них вже відкрита, то в холодильник вона вже точно не повернеться.

Лікер Бейліз без яєць зі згущеним молоком і каву в домашніх умовах

Рецепт домашнього Бейліса з фото вийде точно! | Як зробити самій
Підготуйте:

  • Розчинна кава — 2 ст. ложки;
  • Згущене молоко — 1 банка — 400грамм;
  • Молочний коктейль «Диво» шоколадний (можна замінити вершками) — 1 літр;
  • Ванільний цукор — 1 чайна ложка;
  • Коньяк — 180 мл

У посуд ємністю не менше 2 літрів або чашу міксера вилити нагрітий до кімнатної температури молочний коктейль або вершки, додати згущене молоко. Наступний крок — ванілін і розчинну каву. В останню чергу — коньяк.

Потім потрібно ретельно протягом 3-4 хвилин перемішати суміш міксером, для досягнення однорідної структури і повного розчинення кави.

За співвідношенням кількості алкоголю з загальним обсягом отриманого напою його фортеця становить 17-18%, як у класичного ірландського Baileys.

Шоколадний Бейліз в домашніх умовах

А для приготування домашнього шоколадного Бейлиза знадобляться такі продукти:

  • 200 мл коньяку;
  • 200 мл горілки;
  • Вершки жирністю від 20%;
  • Згущене молоко — 400 грам — 1 банка;
  • 200 грам шоколаду — 1 плитка чорного і 1 плитка молочного;
  • 10 грам ванільного цукру — 1 пакетик.

Готується шоколадний лікер за такою технологією. Почати слід з підготовки шоколаду — його потрібно розтопити на паровій бані, потрібно використовувати невелику посуд, так менше розтопленого шоколаду залишиться на стінках і дні.

Шоколаду не потрібно давати закипіти, треба лише перетворити його в однорідну масу. Доки топиться шоколад можна збити вершки з ванільним цукром.

Вершки не повинні бути занадто холодними, інакше, коли в них буде додано шоколад, він кристалізується. Продовжуючи збивати вершки міксером, влити шоколад тонкою цівкою.

Коли все це перетвориться в однорідну масу (вона повинна бути достатньо густою), можна додавати алкоголь. Тепер отриманий лікер потрібно ще раз добре перемішати, перелити в пляшку і відправити в холодильник настоюватися.

Через дві години він уже готовий до вживання. Зберігатися шоколадний Бейліз може до 5 місяців, але навряд чи до цього дійде справа, як тільки доведеться скуштувати його смак.

Корисні поради

  1. Якщо в рецепті вказаний коньяк, віскі або горілка можна сміливо міняти ці компоненти один на одного або змішувати в рівних; пропорціях;
  2. Тим, хто уникає вживання кофеїну, можна порекомендувати замінити каву при приготуванні лікеру в домашніх умовах на какао;
  3. Бейліз можна і потрібно додавати в каву – він не тільки успішно замінить і цукор з вершками, але і додасть напою самобутній смак і аромат;
  4. Лікером заправляють фруктові салати, але обов'язково потрібно попередити того, хто буде їсти такий салатик, що він може злегка закрутити йому голову;
  5. Бейліз входить до складу багатьох класичних коктейлів, лікер, виготовлений своїми руками для цього теж цілком придатний;
  6. Якщо в лікері немає сирих яєць, він може зберігатися в холодильнику в темній закритій пляшці до двох місяців, якщо додані сирі жовтки – до 1 тижня.

Тірамісу — що це таке, як готувати і як подавати, читайте на наших сторінках.Суфле " пташине молоко в домашніх умовах, читайте в нашій статті кращі рецепти.Класичний торт «Прага» — кращі покрокові рецепти з фото — смак як у дитинстві, читайте!

Бачить око, та зуб не йме

Те, що ірландський вершковий лікер люблять всі — це факт незаперечний. Але всім можна вживати його, ось в чому питання?

Є категорії осіб, яким суворо не рекомендується вживати Бейліз ні домашнього приготування, ні в якому іншому вигляді:

  • Вагітні та жінки;
  • Діти і підлітки до 18 років;
  • Особи, які страждають індивідуальною непереносимістю молочних продуктів;
  • Люди з захворюваннями серцево-судинної системи і шлунково-кишкового тракту;
  • З обережністю слід ставитися до напою людям, що страждають ожирінням і цукровим діабетом.

Приємного апетиту!

Що ще почитати: