21 май 2019 2 441

Як приготувати віденську каву в домашніх умовах

Під кави по-віденськи зазвичай мають на увазі каву (в більшості випадків – чорний, але в деяких рецептах можуть його розбавляти з молоком) в склянці з великою шапкою зі збитих вершків зверху. Проте з цим напоєм не все так просто. У самому Відні віденською кавою скоріше назвуть звичний всім рецепт з молоком і цукром.

Можливо, за межами австрійської столиці під цією назвою став відомий напій зі збитими вершками, так як він асоціюється з пишністю віденської архітектури, урочистій та приємною атмосферою міста.

Версій походження рецепту і появи його у Відні також існує кілька. Цікаво, що в кожній з них важливу роль в появі в місті традиції пити каву зіграли не австрійці, але іммігранти з різних країн.

Історія виникнення

Де ж придумали такий напій? Кава вперше з'явився в Європі на венеціанських ринках, потім цей вишуканий напій турецького походження стали готувати в Англії і у Франції. Це відбулося приблизно в середині XVIII ст.

В Австрії кавові зерна теж завезли приблизно в цей же час, але знайомі були на той момент з ним тільки аристократи, і пили вони його виключно вдома. Кав'ярень, як у Парижі, у Відні не відкривали до 1683 р., коли, згідно з легендою, в своєму будинку першу кав'ярню влаштував один з героїв війни з турками.

Цією людиною був Юрій Кольшицкий (в деяких джерелах – Кульчицький). Він народився на території, яка зараз належить Україні, але його вважають найчастіше поляком, хоча колись в уявленні віденців він був сербом.

Юрій був знайомий з турецькою культурою, довгий час жив серед турків, був перекладачем. Йому подобалася турецька традиція пити каву, і він вирішив привчити до цього напою австрійців (саме у Вену він поїхав з рідних місць і залишився тут жити).

До гіркого чужоземного напою вінці ніяк не хотіли звикати, тому Кольшицкий став експериментувати, додаючи різні підсолоджувачі: мед, корицю, цукор. Зрештою, популярність отримав рецепт з молоком і цукром.

Після того, як напій став готуватися таким чином, справи у кав'ярні Кольшицкого пішли в гору.

За іншою версією, першими господарями кав'ярень у Відні були вірменські іммігранти, яким ліцензію на відкриття закладу дав імператор Леопольд I. Тим не менш саме Кольшицкому відкрито у Відні пам'ятник, як першовідкривача кави для австрійців.

Скульптура на стіні будинку, де, ймовірно, і перебувало заклад, зображує людину в турецькій національному одязі (в ній, як свідчить легенда, Юрій обслуговував відвідувачів) з тацею, на якій стоять чашки, і з кавником в руках.

Здобув популярність в Англії та Америці через деякий час рецепт зі збитими вершками, став називатися «Кава по-віденськи», але причини, з яких саме Відень обрана його батьківщиною, невідомі.

У рецепті, який вважається у віденців класичним (часто цей спосіб приготування називають «меланж») можуть міститися збиті вершки, але не в такій кількості, і обов'язково буде присутній молоко.

Класичний рецепт
Інгредієнти Кількість
мелених обсмажених зерен кави - 28-36 р
води - 240 мл
молока - 2 невеликих чашки
Час приготування: 30 хвилин Калорійність на 100 грам: 127 Ккал

Приготувавши напій за таким рецептом, можна здивувати гостей тим, що він буде виглядати не зовсім так, як вони очікували від «кава по-віденськи». У цей момент вам і стане в нагоді легенда появи кави у Відні.

Виглядає це кава не так пишно і красиво, як більш популярний рецепт з великою кількістю збитих вершків, але смак напою виходить дуже насичений, глибокий, як і аромат.

У нього є ще одна назва: «Віденський меланж» (від французького слова mélange «суміш»).

Зазначених інгредієнтів вистачить на 4 чашки напою. Найбільш підходяща для приготування еспрессо ступінь обжарювання – середня. Саме таку обжарку воліють використовувати у віденських кав'ярнях.

Зерна найкраще купити вже готовими до помелу, так як обсмажування зелених зерен – не самий простий процес. Спосіб приготування еспресо можна вибрати будь-який (в турці, кавоварці).

Одночасно потрібно нагріти молоко (але не допускати скипання). Молоко необхідно збити, для цих цілей підійде капучинатор кавомашини. Якщо її немає, можна збивати в процесі нагрівання міксером або налити гаряче молоко у френч-прес і акуратно збити там.

Готовий еспресо і збите молоко одночасно наливають у попередньо підігріті чашки. Пропорції молока і кави повинні бути рівними. Зверху можна покласти кілька ложок молочної пінки або збиті вершки.

Кава по-віденськи зі збитими вершками

Якщо рецепт, який використовується для приготування кави по-віденськи у більшості кав'ярень здається кращим, то можна з легкістю приготувати саме такий напій. Пишна шапка вершків виглядає красиво і святково. Посилити цей ефект допоможе чашка скляна прозора або високий стакан.

Інгредієнти:

  • 2 чашки міцного еспресо;
  • ½ Чашки збитих вершків (потрібно вибирати свіжі, жирні вершки, краще всього купити домашні або фермерські, якщо є така можливість);
  • кориця (мелена), шоколад (тертий) – за бажанням.

Час приготування: 30 хв.

Калорійність: 213 ккал (100 г).

Приготований еспресо потрібно розлити по чашках (їх перед цим обов'язково підігрівають за допомогою мікрохвильової печі або окропу).

Зверху викладають вершки, які безпосередньо перед цим потрібно збити, поки вони не стануть дуже густими.

Можна посипати корицю або шоколад. Для великої шапки вершків краще вибрати високий келих. Вершки викладають у такій кількості, щоб вони не вилилися через край в процесі танення.

Рецепт з цикорієм

Цикорій колись використовували як більш дешевий аналог кави. Напій з цикорію досить корисний, але смакові якості його не порівняти з справжніми кавовими зернами. Щоб приготувати смачний і корисний напій, можна додати до нього трохи цикорію.

Це додасть йому трохи гіркуватий терпкий відтінок смаку. П'ють напій холодним, тому він може стати гарною альтернативою молочних коктейлів влітку.

Продукти:

  • 1 чашка еспрессо;
  • 2 ч. л. цукрової пудри;
  • 50 г вершків з найвищим відсотком жирності;
  • 2 г цикорію.

Затрати часу: 1/2 ч.

Калорійність 100 г напою: 213,5 ккал.

Рецепт кави по-віденськи з цикорієм легко відтворити. Каву варять будь-яким способом, заливають в скляний підігрітий стакан і залишають остигати. Якщо ви п'єте каву з цукром, то його потрібно додати на тому етапі, коли кава ще теплий, щоб цукор добре розчинився.

Коли напій охолоне, потрібно збити вершки, всипати до них попередньо цикорій і пудру. Збиту масу кладуть зверху на каву.

Віденська кава з цукровою пудрою і какао

Продукти:

  • 1 чашка міцного, тільки що звареної кави;
  • 2 ч. л. цукрової пудри;
  • какао – 1/3 ч. л. для прикраси;
  • можна додати трохи шоколадного сиропу зверху для прикраси;
  • 50 г вершків.

Час приготування: 30 хв.

Калорійність: 215 ккал (100 г).

Як приготувати напій? Каву наливають у скляну нагріте склянку, залишивши місце, щоб покласти вершки. Перед тим, як це зробити, кави потрібно трохи настоятися, але не охолонути. Густі збиті з цукровою пудрою вершки викладаються обережно, щоб не змішати їх з рідиною, потім їх присипають какао і поливають сиропом.

Кава по-віденськи з цедрою

Щоб освіжити будь-який рецепт кави по-віденськи, додавши цитрусовий присмак і яскравий колірний акцент, можна посипати збиті вершки дрібно натертою цедрою апельсина або лимона. Фрукт потрібно добре помити перед тим, як натерти цедру. Краще вибирати стиглі, але не старі фрукти з пружною, товстою шкіркою.

Як п'ють каву по-віденськи

В рецептах з великою кількістю збитих вершків, крім калорійності, криється ще одна проблема: непосвяченим може бути не дуже зрозуміло, як його пити. Робити це звичайним чином, якщо шар вершків дуже високий, незручно. Так, як подавати та пити таку каву?

Каву треба подавати відразу після викладання вершків, поки вони не розтанули. Цукор додавати зручніше перед тим, як покласти вершки, тому краще відразу довідатися про переважному кількості цукру у гостей.

Можна пити напій через трубочку, а потім з'їсти вершки ложкою (для високих стаканів в такому випадку подають ложки з довгою ручкою). Кава при цьому не повинен бути гарячим, інакше можна обпектися, тому перед тим, як викласти вершки, йому дають злегка охолонути. Якщо в чашці вершків трохи, і вони не заважають пити каву, то його варто вживати повільно, невеликими ковтками, насолоджуючись смаком.

Сирний суп в мультиварці зварити дуже просто. Спробуйте — ми зібрали кілька варіантів рецепта.

Читайте як приготувати квас з житнього борошна в домашніх умовах в нашій статті.

Як приготувати смачне куряче філе на сковороді — візьміть на замітку цей простий рецепт.

Корисні поради по приготуванню

Поради з приготування смачної кави по-віденськи не будуть сильно відрізнятися від правил приготування звичайного напою. Перш за все, потрібні якісні зерна і добра вода (мінеральна або відфільтрована). Зерна краще смалывать перед приготуванням, щоб отримати більш насичений смак і аромат.

Найсмачніша кава по-віденськи виходить з жирними домашніми вершками, але якщо часу на готування зовсім мало, то можна взяти і готові вершки в балонах. Збити вершки зручніше, коли їх багато. Тому, якщо готується напій на одну людину, краще взяти велику порцію, а надлишок вжити з фруктами.

Не можна недооцінювати рада нагріти чашки або склянку перед тим, як залити туди еспресо. Холодна посуд негативно позначиться на смаку напою.

Приготований з будь-якого рецепту кава по-віденськи допоможе ще більше полюбити кави, розкривши цей напій з нової сторони. З таким кави можна приємно посидіти з друзями або прикрасити їм свій вечір.

Що ще почитати: