27 апрель 2019 223

Як смачно приготувати варене сало в цибулинні

Багато хто чомусь помилково вважають сало шкідливою їжею. Але лікарі і дієтологи впевнені, що цей продукт володіє великим і навіть безмежною кількістю корисних речовин, необхідних для організму людини.

Звичайно, переїдати його не варто, а ось кілька шматочків в день, безсумнівно, крім користі не принесуть.

Вибір і підготовка

В ідеалі його треба купувати на ринку, ніж у магазині або супермаркеті. Тільки так ви можете дізнатися інформацію про походження товару та навіть спробувати його.

Дотримуючись кілька простих правил ви зможете придбати свіжий, м'який і смачний продукт.

  1. Колір. Жовтий і сіруватий колір свідчить про те, що продукт не свіжий. Якщо на продукті є червонуваті прожилки, його смакові якості будуть трохи гірше. Тому треба вибирати сало білого кольору з ніжно рожевим відтінком;
  2. Смак. Тут ви можете тільки самі спробувати і визначити на ваш смак. Часто продавці надають продукту оманливе привабливий зовнішній вигляд, який не відповідає його смаковими якостями. Не соромтеся продегустувати товар перед покупкою;
  3. Запах. Кабан має своєрідний запах, тому краще віддавати перевагу сала свині. Воно, як правило, дуже легко відокремлюється від шкірки, на ринку ви можете легко це перевірити. В ідеалі продукт повинен мати ніжний аромат, з солодкувато-молочним відтінком;
  4. Зовнішній вигляд. Товщина самого смачного сала, як правило, від трьох до шести сантиметрів. Продукт повинен легко накалываться на шпажку. Найкраще сало з черевної частини тварини, там воно чергується з м'ясними прошарками.

Зверніть увагу, щоб шкурка була без щетини і м'яка. Її колір зовсім ніяк не впливає на якість, тому він може бути яким завгодно.

Добре б звернути увагу на наявність клейма ветслужби на салі і перевірити документи продавця на дану продукцію.

Перед приготуванням сало необхідно ретельно промити в проточній воді і дати йому просохнути.

Рецепт вареного сала в цибулинні
Інгредієнти Кількість
Сало свині - 800 грам
Часник - 3-5 зубчиків
Вода очищена - 1 літр
Лушпиння цибулин - від 6 шт.
Сіль - 60 грам
Коріандр - за смаком
Чорний перець - за смаком
Паприка - за смаком
Перець горошок - 4 штуки
Час приготування: 240 хвилин Калорійність на 100 грам: 300 Ккал

Це відмінна, корисна і смачна альтернатива для любителів копченого, не настільки корисного сала. На вигляд їх і не розрізнити.

Бажано використовувати лушпиння старого лука т. до. вона додасть більш яскравий і пікантний відтінок. Гарненько промиваємо лушпиння від землі та сміття.

У каструлю додаємо сіль і відправляємо її на вогонь. Поміщаємо в воду лушпиння, проварюємо п'ятнадцять хвилин. Вода придбає яскравий золотистий колір, після чого викладаємо в каструлю сало.

Проварюємо його на повільному вогні протягом сорока п'яти хвилин. Для того щоб колір провареного сала був однотонним, періодично перевертайте його. Далі, знімаємо каструлю з вогню і залишаємо постояти п'ятнадцять хвилин.

Перець горошок трохи роздрібніть в піалі, додайте в неї коріандр, паприку, чорний перець, дрібку солі. Гарненько перемішайте всі складові між собою. Очищений і вимитий часник нарізаємо тонкими часточками.

Потримайте сало на тарілці хвилин тридцять і приступайте до подальшого процесу приготування. Натріть його приготованими спеціями гарненько з усіх боків. Зверху наліпити часничку і загорніть у фольгу. При бажанні можна додати будь-яку зелень.

Обворачивайте сало у фользі щільно, щоб сік не міг витікати. Ретельно загорнуте фольгою сало помістіть в звичайний пакет і на пару годин відправте його в морозильник.

Зберігати сало у фользі в холодильнику дуже добре, воно довше залишається свіжим і зберігає корисні властивості. Через дві години вже можна нарізати шматочками сало і викладати на тарілку.

В ідеалі сало подають до столу з чорним хлібом, зеленою цибулею і часником.

Варено-солоне сало в цибулинні

Це чудовий рецепт солоного сала, яка за смаком дуже схоже на копчений окіст. Ідеально підходить для бутербродів і всіляких закусок.

Інгредієнти:

  • Свиняче сало – 3 кілограми;
  • Часник – 4 головки;
  • Сіль – 6 столових ложок з гіркою;
  • Цибулиння – 300 грам.

Добре підійде очеревина з прошарками м'яса.

Викладаємо шматочки сала в каструлю, бажано широку і заливаємо водою, так, щоб вони не плавали.

Після чого виливаємо воду з каструлі з салом в ємність, для того щоб розуміти, яка кількість розчину нам знадобиться.

Очищену і промиту лушпиння поміщаємо в холодну воду, доводимо до кипіння і проварюємо хвилин десять-двадцять.

Процідивши воду від лушпиння, розчиняємо в ній сіль. Заливаємо шматочки приготованою рідиною і зверху робимо прес. Можна покласти тарілку, а на неї поставити велику банку з водою.

Після кипіння, варимо сорок хвилин на середньому вогні. Далі відставляємо сковороду в сторону і залишаємо в такому ж вигляді приблизно на двадцять годин. За цей час встигне просолитися. Воду зливати не потрібно.

Потім викладаємо шматочки на тарілку і даємо час просохнути. Після чого промазуємо його кашкою з роздавленого часнику.

Для тривалого зберігання можна тримати продукт в морозильнику. У розчин, при бажанні, можна додати лавровий лист.

Варене зі спеціями сало в цибулинні

Сало по цьому рецепту виходить особливо вишуканим і смачним. Тому готуйте відразу побільше, а то може не вистачити.

Інгредієнти для готування:

  • Сало – 1 кілограм;
  • Кунжут – половина столової ложки;
  • Подрібнений коріандр – половина чайної ложки;
  • Часник – 1 головка;
  • Солодкий червоний мелений перчик – 1,5 чайної ложки;
  • Полугорький червоний мелений перчик – половина чайної ложки;

Інгредієнти для маринаду:

  • Вода – півлітра;
  • Лавровий лист – три штучки;
  • Сіль – 1,5 столової ложки;
  • Перець горошок чорний і запашний – по 7 штук;
  • Лушпиння з 8 великих цибулин.

Додаємо всі вищевказані спеції для маринаду, лушпиння і сіль в каструлю з водою. Доводимо все до кипіння.

Сало ріжемо на шматочки, викладаємо їх в каструлю і заливаємо отриманим маринадом. Проварюємо на невеликому вогні протягом години.

Тим часом готуємо соус для обмазування продукту. Часник пропускаємо через прес, змішуємо його з усіма перерахованими спеціями для приготування.

Салу даємо стекти пару хвилин і після натираємо його в гарячому вигляді отриманою сумішшю. Відставляємо його до повного охолодження, попередньо помістивши в посуд з кришкою.

Після охолодження ставимо його в холодильник. Після замерзання можна приступати до трапези.

З огірками та помідорами, з картоплею і свіжим хлібом таку страву буде йти вліт.

До сала чудово підійдуть малосольні огірки в пакет.

Фаршировані печериці з фаршем — це відмінна закуска, так і готуються в духовці вони за лічені хвилини.

Як загасити капусту з м'ясом, рецепти на будь-який смак.

Як приготувати варене сало в лушпинні цибулі в мультиварці

Ще один цікавий і сучасний рецепт приготування сала в цибулинні. В результаті воно вийде золотистим і ніжним.

Інгредієнти:

  • Цукор – 3 столові ложки;
  • Лавровий лист – 5 штучок;
  • Цибулиння – 200 грам;
  • Часник – 3 зубчики;
  • Сало – 1 кілограм;
  • Вода – 2,5 літра;
  • Сіль – 250 грам;
  • Перець – за смаком.

Цибульне лушпиння гарненько промити і замочити у воді на півгодини. Після чого половину лушпиння викласти на дно чашки. Зверху викладаємо шматочки, потім лавровий лист і накриваємо все рештою лушпиння.

У киплячій воді повністю розчиняємо сіль і цукор. Заливаємо одержаний розчин поверх в чашу. І протягом однієї години, готуємо його в мультиварці, включивши режим «Гасіння».

По завершенні відключити каструлю і залишити на сім годин настоюватися. Після чого отримуємо продукт з мультиварки і даємо просохнути.

Дрібно нарізаний часник перемішуємо з перцем і натираємо виріб з усіх боків. Після поміщаємо в харчову плівку і залишити на кілька годин в морозильній камері.

Відразу після приготування продукт буде мати солонуватий смак. Після холодильника цей ефект значно послабиться.

Регулярне вживання сала в невеликих кількостях сприяє поліпшенню роботи мозку, серця, покращує склад крові і нормалізує роботу нирок. Пам'ятайте, що все добре в міру!

Що ще почитати: