20 март 2019 1 226

Як зварити домашній компот з кураги

Компоти з сухофруктів – одне з улюблених зимових ласощів росіян. Серед них великою популярністю користується компот із сушених абрикосів, звільнених від кісточки. Крім чудового смаку, курага – справжнє джерело вітамінів і мікроелементів, що ввібрав в себе всю енергію південного сонця.

Вона дуже корисна і дітям, і дорослим. В сушених абрикосах присутні такі важливі для організму речовини, як калій, зміцнює серцевий м'яз, магній, перешкоджає розвитку гіпертонії, залізо, підвищує гемоглобін.

А також фруктоза, не піднімає цукровий рівень в крові, завдяки чому ці солодкі «цукерочки» можуть є діабетики і ті, кого хвилює питання зайвої ваги. Отже, як же зварити «правильний» компот з кураги?

Інструкція для початківців
Інгредієнти Кількість
курага - 250 г
вода - 2 л
цукор - за смаком
Час приготування: 10 хвилин Калорійність на 100 грам: 58 Ккал

Найпростіший рецепт такої страви подужає не тільки доросла людина, але навіть дівчинка, якій мама вже не боїться довірити самостійно вмикати і вимикати плиту.

Ніяких особливих кулінарних хитрощів для цього знати не потрібно, тим не менш, простота приготування аж ніяк не позначається на смакових якостях напою: він виходить чудовий.

Порядок приготування домашнього компоту з кураги:

  1. Курагу як слід промити під краном у проточній воді, краще кілька разів.
  2. Покласти сухофрукти в каструлю і залити холодною водою.
  3. Додати цукор.
  4. Довести компот до кипіння.
  5. Через 5 хвилин вимкнути плиту.
  6. Готовий напій остудити і поставити в холодильник.

Такий вітамінний напій гарний сам по собі, так і разом з печивом або кексом.

Грудничковое пиття

Першим напоєм в житті будь-якої людини стає звичайна вода. Але у міру того, як він підростає, організму починає турбуватися більш насичене напої – фруктові соки і відвари. Звичайно їх починають вводити в раціон малюка після трьох місяців, роблячи це поступово і обережно.

Потім потрібно починати давати йому відвари з сухофруктів, у тому числі з кураги. Але, оскільки вона все ж здатна стати причиною алергії, краще, якщо мама спершу з'їсть її сама, спостерігаючи за реакцією дитини.

Якщо все пройшло нормально, можна спробувати зварити «малышовый» компот з кураги. У нього входять такі інгредієнти:

  • 100 г кураги – свіжою і м'якою;
  • 1 літр води.

Додавати цукор не слід: сушений абрикос і без того досить солодкий, завдяки фруктозі.

Приготування займе приблизно 15-20 хв.

Число калорій – 30/100 гр.

Як варити компот з кураги для немовляти:

  1. Ягоди ретельно промити і замочити у воді на 3-4 години.
  2. Перекласти в каструлю, залити чистою водою.
  3. Варити на маленькому вогні чверть години.

Такий відвар містить у собі, крім вітамінів і мікроелементів, натуральну клітковину, настільки необхідну зростаючому дитячому організму.

Курага + чорнослив = солодка парочка

Чорнослив і абрикоси чудово доповнюють один одного: з'єднуючись, їх смак і аромат набуває нові нотки і стає більш насиченим. А щоб розповісти про корисні якості цієї «солодкої парочки», потрібна окрема стаття.

Скажемо тільки одне: вона корисна буквально всім, що в ній є, і підійде для всіх, незалежно від віку. Тому, не витрачаючи зайвих слів, приступимо до приготування напою. Нам знадобиться:

  • 2 літри води;
  • 150 гр. чорносливу;
  • 10 штук сушених абрикосів;
  • гурток лимона (зі шкіркою);
  • півсклянки цукру (можна і менше, або більше – кому як подобається).

Період приготування – близько години.

Поживність 100 гр. – 70 – 100 ккал (залежить від кількості цукру).

Як готувати компот з кураги і чорносливу:

  1. Сушені фрукти як слід промити в проточній воді.
  2. Покласти їх у каструлю, залити водою і поставити на середній вогонь.
  3. Почекати, поки закипить, додати цукор і добре розмішати.
  4. Покласти в каструлю лимон.
  5. Зменшити вогонь до мінімуму і тушкувати компот півгодини.
  6. Вимкнути плиту, давши варива настоятися.

Пити можна як теплим, так і холодним, – те й інше однаково смачно.

У чому родзинка?

Абрикос з родзинками – ще один дует смаку. Він не тільки дуже корисний, але і дуже доступний: інгредієнти можна знайти практично в будь-якому гастрономі, і вже тим більше в супермаркеті.

Поєднавши в одне ціле дві сонячні ягоди, отримуємо справжній енергетичний коктейль, не чета хваленим рекламним. Отже, щоб зварити смачний компот з кураги і родзинок, беремо:

  • півсклянки свіжого родзинок;
  • стільки ж в'ялених абрикосів;
  • стільки ж цукру-піску;
  • 4 з половиною літра відфільтрованої води.

Готування триває близько півгодини.

Калорійність – 150/100 гр.

Як готувати:

  1. Сухофрукти ретельно промити і обсушити на рушнику.
  2. Засипати їх в каструлю і залити водою.
  3. Довести до кипіння і висипати цукор, розмішати, щоб швидше розчинився.
  4. Залишити на вогні ще на чверть години.

Пити компот найкраще остиглим, при бажанні фрукти можна відцідити.

Звертаємо увагу, що отриманий напій не підлягає тривалому зберіганню, навіть в холодильнику: троє діб – максимально допустимий термін.

Суп з тушонкою — рецепт з фото і покроковими рекомендаціями.

Як приготувати гостренькі помідори по-корейськи з часником і прянощами читайте в нашій статті.

Читайте як приготувати торт для хлопчиків у відео футбольного м'яча — рецепти з фото.

«Ягідна веселка» в мультиварці

Зварений в мультиварці, компот з кураги, яблук і лісових ягід виходить незвичайно смачним і ароматним, так як ця диво-каструля створює особливі умови його приготування. Спробуємо?

Інгредієнти:

  • 1 літр води;
  • 70 гр. будь лісових ягід, можна заморожених;
  • 50 гр. абрикосової «сушки»;
  • 1 яблуко;
  • цукор – за смаком.

Приготування займе приблизно 15-20 хв + 30 хв для настоювання.

Число калорій – 65/100 гр.

Як зварити компот з кураги, яблук і ягід в мультиварці:

  1. Опускаємо в каструлю по черзі нарізані яблука, промиту курагу і ягоди.
  2. Засипаємо цукор, вибираємо режим варіння на пару і варимо протягом 10 хвилин.
  3. Наполягаємо компот під закритою кришкою півгодини.

Після цього напій готовий до вживання.

Ось яке розмаїття смаків може дати курага. Не варто й говорити, що будь-який напій, приготований, нехай і з сушених, але абсолютно натуральних, і, що особливо важливо, вітчизняних фруктів, не в приклад корисніше магазинних соків, які складаються здебільшого з розведеного водою концентрату, а тим більше газованої води з її хімічним кольором і запахом.

Що ще почитати: