27 апрель 2019 36

Користь і шкода кураги для організму

Корисні властивості сухофруктів складно переоцінити, адже в них залишаються майже всі корисні елементи, які присутні у свіжих плодах.

Одним з найбільш цінних сухофруктів є курага, адже в ній міститься багато вітамінів і мікроелементів.

Крім цього, в даному продукті є клітковина і пектини, які становлять особливу цінність для організму людини.

Що таке курага?

Цим словом називають сушені абрикоси без кісточок.

Для виготовлення цього продукту, використовують великоплідні сорти абрикоса, які сушать на сонці 6-8 днів.

Щоб отримати кілограм кураги, знадобиться близько трьох-чотирьох кілограмів свіжих плодів.

Якісні сухофрукти повинні бути великими, чистими, мати середню пружність і жорсткість.

Дуже красиво виглядає курага яскраво-оранжевого кольору, проте найчастіше цей відтінок отримують шляхом використання спеціальних хімікатів. Натуральні ж фрукти під час сушіння блякнуть і набувають злегка сіруватий відтінок.

Якщо ж технологія виготовлення була порушена, може з'явитися винний присмак, крім того, вона стає більш жорсткою.

Хімічний склад

Хоча курага входить в категорію сухофруктів, основну частину її становить вода.

Так, 100 г плодів містить близько 70 г води.

На наступному місці за кількісним складом знаходяться вуглеводи – їх в куразі 25,16 р.

Трохи більше 4 г приходиться на харчові волокна – це кількість становить 20 % від добової норми, якої потребує організм людини.

Близько 1 г займають зольні речовини, а 1,17 г припадає на білки.

Решту складають жири — всього 0,15 р.

Досить багато в сушеному фрукті і вітамінів.

Так, в 100 р. цих плодів міститься:

  • 107 мг вітаміну А;
  • 1,4 мг вітаміну С;
  • 0,1 мг піридоксину (вітаміну В6);
  • 0,19 мг вітаміну В5;
  • 0,85 мг вітаміну РР.

Крім того, курага містить рибофлавін і тіамін, що в поєднанні з іншими вітамінами робить її ще корисніше.

Також корисні властивості цього продукту визначає його макро - і мікроелементний склад.

Приміром, 100 г плодів містить 443 мг калію.

Крім того, в ній присутній фосфор (38 мг), магній (15 мг) і кальцій (15 мг).

Дуже багато в сушених плодах абрикоса і мікроелементів.

Так, в 100 г кураги міститься 0,14 мг міді, 1,52 мг заліза, 0,09 мг марганцю, 0,24 мг цинку.

Досить широко представлені в куразі амінокислоти. Особливо цінним вважається вміст лізину, триптофану, треоніна, ізолейцину.

Корисні властивості

Корисні властивості кураги складно переоцінити.

Насамперед вона справляє на організм прекрасний загальнозміцнюючий ефект.

Крім того, цей фрукт здатний попередити розвиток анемії, захворювань серцево-судинної системи, органів травлення.

Цей вид сухо-фрукта, допомагає поліпшити зір, попередити закупорку судин і розвиток твердих пухлин.

Крім того, ці плоди дозволяють зберегти красу шкіри і волосся.

Курага відрізняється м'яким сечогінним ефектом, тому густі настої з цього продукту нерідко призначають при хворобах нирок або серцево-судинної системи.

Не менш корисна курага тим людям, які страждають патологіями щитовидної залози, цукровий діабет, гіповітаміноз.

Дієтичні властивості цього продукту зумовлені тим, що в ньому переважають солі калію над солями натрію.

Крім того, в абрикосах міститься багато магнію, що дозволяє використовувати її для терапії гіпертонічної хвороби, а також певних форм недокрів'я.

Дуже корисна вона і вагітним жінкам.

У період виношування дитини серце і нирки майбутньої мами відчувають підвищене навантаження.

Щоб зменшити тиск і вивести з організму зайву рідину, лікарі радять включити в свій раціон курагу.

В силу високого вмісту заліза вона прекрасно підходить тим жінкам, у яких при виношуванні дитини знижується гемоглобін.

Так само важлива для жінок і здатність кураги зміцнювати імунну систему.

Не варто забувати і про її здатність приводити в норму роботу органів травлення, що дуже цінно для жінок, які страждають від запорів при вагітності.

За допомогою цього продукту можна привести в норму функціонування підшлункової залози і вивести шлаки з печінки.

Також важливою особливістю є вміст в цьому вигляді сухофруктів клітковини, що забезпечує нормальне формування плоду.

Завдяки регулярному вживанню цього продукту, вдається уникнути таких поширених проблем, як розшарування нігтів, випадання волосся і зубів.

Поряд з цим не рекомендується зловживати курагою під час грудного вигодовування, оскільки вона може викликати розлади шлунка у дитини.

Скільки білка в білку яйця, не замислювалися? Якщо вам цікаво, читайте статтю на нашому сайті!

Якщо дуже хочеться зеленого борщу зі щавлем, читайте цю статтю, в якій вказано його калорійність. Харчуйтеся правильно!

Цікавий рецепт минтая з «родзинкою», написаний тут: #deletetag#/retsepty-blyud/ry-ba/file-mintaya-v-dyxovke.html.

Однак з метою профілактики вірусних захворювань і для зміцнення імунної системи її можна класти в компот з іншими сухофруктами.

Протипоказання

Хоча курага надзвичайно корисна, вона має і певні протипоказання:

  • Сушені плоди абрикоса здатні знижувати тиск, тому вони можуть викликати проблеми у гіпотоніків;
  • Не рекомендується вживати її занадто багато людей, які мають зайву вагу або страждають діабетом. У цьому випадку варто отримати консультацію лікаря;
  • Здоровим людям теж не рекомендується вживати велику кількість кураги. Дієтологи вважають, що п'яти плодів середнього розміру дорослій людині буде цілком достатньо;
  • Деякі виробники під час сушіння фруктів застосовують хімічні речовини, які роблять готову продукцію небезпечною для здоров'я. Тому курагу, що має яскраво-помаранчевий колір, перед вживанням рекомендується кілька разів промити і замочити хвилин на десять у воді.

Курага – це дуже корисний для здоров'я продукт, в якому присутня багато вітамінів і мікроелементів.

Тому в раціоні кожної людини повинні бути присутні ці смачні і ароматні плоди.

Однак для того щоб не завдати шкоди здоров'ю, важливо враховувати всі протипоказання до вживання кураги, а при наявності будь-яких сумнівів варто проконсультуватися з лікарем.

Відео десерт

Дуже цікаве і пізнавальне відео ,в якому вам розкажуть у чому користь кураги, а так само які протипоказання до неї.

Що ще почитати: