15 май 2019 5 371

Як правильно варити борщ зі свіжою капустою

Борщ — це те блюдо, яке кожна господиня готує по-різному. Тим не менш, цей ситний суп не може залишити байдужим нікого. Сьогодні ми поговоримо про те, як приготувати кілька варіантів борщу із свіжої капусти, а також розкриємо декілька секретів для ідеального смаку.

Як правильно варити борщ з буряком і свіжою капустою
Інгредієнти Кількість
свинина на кісточці - 400 грамів
вода - 2 л
цибулю - 2 штуки
морква - 1 для бульйону і одна для засмажки
буряк - 4 середніх
томат-паста - 2 столових ложки
капуста - 400 грамів
оцет або лимонний сік - 1 їдальня ложка
картопля - 3 бульби середньої величини
лавровий лист - 3 штуки
Час приготування: 150 хвилин Калорійність на 100 грам: 160 Ккал

Це класичний рецепт борщу зі свіжою капустою. Він може готуватися як на м'ясному бульйоні, так і на овочевому. Ми будемо готувати його з м'яса на кісточці.

Отже, ми почнемо з приготування бульйону. М'ясо добре промиваємо, заливаємо холодною водою і ставимо на плиту. Як тільки вміст закипить, знімаємо піну і зменшуємо потужність конфорки. Бульйон повинен нудитися на повільному вогні.

Якщо у вас є мультиварка, можна зварити його в приладі. Кладемо цілу цибулину і невелику морквину для аромату і кольору. За бажанням можна покласти корінь петрушки.

Для приготування засмажки розігріваємо рослинне масло. Цибулю нарізаємо досить дрібно.

Морква подрібнюємо на крупній тертці. Овочі злегка обсмажуємо до золотистого кольору.

Буряк очищаємо і ріжемо кубиками.

Кладемо її до цибулі і моркви і накриваємо кришкою. Присипаємо половиною чайної ложки цукру, додаємо томат-пасту і залишаємо тушкуватися ще на 20 хвилин. Як тільки буряк буде готова, додаємо в зажарку оцет або лимонний сік. Накриваємо кришкою і відставляємо в сторону.

Бульйон готовий. Дістаємо м'ясо і нарізаємо його. Додамо його вже в готовий борщ. Цибулину і моркву можна викинути. Приправляємо сіллю і спеціями. Починаємо шаткувати капусту. Найкраще робити це тонко.

Що стосується того, доварювати її повністю, то це справа смаку. Деякі люблять, щоб капуста злегка похрустывала. Якщо овоч шинкуется тонко, то картоплю можна додавати разом з капустою.

Якщо ж ні, то додаємо кубики картоплі через десять хвилин. Як тільки всі овочі будуть готові, додаємо зажарку в суп. Вимикаємо вогонь, кладемо лавровий лист і роздавлений часник.

Даємо борщу настоятися. Подавати можна зі сметаною та пампушками.

 

Як приготувати страву з українським рецептом

Рецептів українського борщу існує величезна кількість. На яловичому бульйоні, на свинячому, на пісному, з грибами, з квасолею... Продовжувати можна нескінченно. Сьогодні ми приготуємо борщ по-українськи з квасолею і шкварками! Таке блюдо вийде кілька більш калорійним, ніж варіант вище, але не менш смачним.

  • яловичина на кістці — 400 грамів;
  • вода — 2 л;
  • квасоля біла — 1 склянка;
  • сало — 100 грамів;
  • картопля — 3 штуки;
  • цибуля — 2 цибулини;
  • морква — 2 невеликих;
  • томат-паста — 2 с. л;
  • оцет — 10 мл;
  • капуста — 400 грамів;
  • буряк — 3 штуки;
  • перець горошком, лавровий лист, сіль, часник — за смаком.

Тривалість приготування без варіння квасолі — близько 2 годин. Енергетична цінність — 200 ккал на 100 грам.

Почнемо ми з підготовки квасолі. Її краще замочити заздалегідь в холодній воді. Наприклад, на ніч. Потім відварюємо до готовності. У цьому варіанті борщу ми також зваримо заздалегідь буряк. Для цього коренеплід миємо щіточкою, заливаємо холодною водою і варимо до м'якості.

Варимо м'ясний бульйон. Всі дії аналогічні варінні в першому рецепті. Шаткуємо капусту і трохи мнемо її з сіллю.

Сало нарізаємо тонкими смужками. На розігрітій сковороді вытапливаем жир і підсмажуємо шматочки до золотистого кольору. Прибираємо на окреме блюдце шкварки. На жирі, що залишився підрум'янюємо цибулю і моркву. Як тільки овочі стануть м'якими, додаємо томатну пасту. Прикриваємо кришкою і тушкуємо 20 хвилин.

Буряк натираємо на тертці. Поливаємо її оцтом і ретельно перемішуємо.

Тим часом у готовий бульйон кладемо капусту і варимо до напівготовності. Картоплю чистимо і ріжемо кубиками. Додаємо в суп. Кладемо квасоля, зажарку, буряк. Даємо борщу потомитися 5 хвилин і вимикаємо вогонь. Роздавлений часник і лист лавра додадуть борщу приголомшливий аромат. В якості заключного акорду розкладаємо по тарілках шкварки і сметану.

Готуємо борщ з курки зі свіжою капустою

Борщ з капусти виходить не менш смачним. Відмінний варіант для тих, хто не їсть м'ясо, а також для тих, хто обмежений у грошах, адже птах дешевше, ніж м'ясо.

  • курячий окорочок — 1 штука;
  • курячий суповий набір — 300 грамів для наваристого бульйону;
  • капуста — 300 грам;
  • вода — 2 л;
  • буряк — 2 штуки;
  • морква — 2 штуки;
  • цибуля — 2 цибулини;
  • томатна паста чи томати в своєму соку — половина склянки;
  • оцет — 1 ч. л;
  • картопля — 2 бульби;
  • корінь петрушки, часник, сіль і чорний перець.

Тривалість приготування — 1 ч. 30 хвилин. Енергетична цінність — 180 ккал на 100 грамів.

Починаємо ми з варіння бульйону. Стегенце і суповий набір гарненько промиваємо. Заливаємо холодною водою, доводимо до кипіння. Знімаємо піну і знижуємо потужність конфорки. Курячий бульйон вариться близько 1 години. Стежте, щоб саме він нудився. Не забудьте також покласти корінь петрушки, цибулю і моркву (цілі).

Цибулю нарізаємо півкільцями. Морквину подрібнюємо на крупній тертці. Буряк ріжемо невеликими брусочками. У великій кількості олії тушкуємо овочі з додаванням томатної пасти. Як тільки суміш трохи охолоне, додаємо оцет.

У готовий бульйон кладуть нашатковану капусту і картоплю. Як тільки овочі будуть зварені, кладемо засмажку. Приправляємо борщ потрібними спеціями і подаємо до столу!

Як готувати простий і смачний салат «Курочка Ряба» читайте в нашій статті.

Класичний покроковий рецепт торта «Захер» — спробуйте приготувати його з нашими підказками.

Неймовірно смачне блюдо — білі гриби тушковані зі свининою в сметанному соусі. Рецепт тут.

Поради досвідчених кухарів

Щоб борщ зі свіжою капустою вийшов особливо смачним, потрібно знати декілька нюансів:

  1. Щоб буряк не втратила колір під час гасіння, необхідно робити це у великій кількості жиру, а також покласти трохи цукру.
  2. Вибирайте томатну пасту без хімічних добавок і загусників. У сезон можна використовувати помідори. Попередньо обдайте їх окропом і зніміть шкірку.
  3. Борщ можна готувати також на бульйоні з качки. Таке блюдо виходить досить жирним.
  4. В якості заправки до борщу краще всього використовувати сметану, зелень і часник.
  5. Якщо ви не вмієте або не хочете пекти пампушки, можна поступити простіше — придбати готові булочки. Готуємо заправку — 2 ложки соняшникової олії змішати з розчавленим часником і кропом. Поливаємо сумішшю булочки і ставимо їх в гарячу духовку на 20 хвилин.

Сподіваємося, що наші рецепти допоможуть вам приготувати смачний борщ. Приємного апетиту!

Що ще почитати: