20 май 2019 160

Як робити заправку для борщу на зиму

Борщ є шалено смачним, ароматним і наваристим традиційно українським блюдом, смак якого не проти насолодитися як дорослі, так і діти.

Буряк – той інгредієнт у складі борщу, який надає йому ні з чим незрівняний, яскравий бордовий колір, завдяки якому його цінують у всіх світових країнах. Тарілочка гарячого м'ясного борщу на обід – що може бути краще?

Якщо ви бажаєте у холодні зимові дні балувати своїх домашніх смачним і ароматним стравою, то доведеться запастися заправкою для борщу про запас.

Заправка для борщу на зиму: найкращі рецепти

З буряка

Щоб приготувати ароматну перше страву, треба обов'язково мати в наявності бурякову заправку для борщу на зиму. Для приготування рекомендується брати лише стиглі овочі зі свого городу, що за користь не можна порівняти з магазинними.

Крім того, взимку ви зможете істотно заощадити час на приготуванні борщу.

Перед тим, як приступити до готування, підготуйте і стерилізуйте банки і кришки.

Список необхідних продуктів:

  • Перезрілі помідори – 1 кг;
  • 1,5 кг буряків;
  • 0,5 кг ріпчастої цибулі;
  • 500 грам моркви;
  • 1 склянку олії;
  • 2 ложки оцту;
  • 1 ст. ложка солі.

У процесі приготування заправки для борщу на зиму з буряка віддавайте перевагу стиглим м'ясистим помідорів, завдяки яким у вас вийде густа і апетитна закуска. Із зазначеної кількості інгредієнтів можливо приготувати 3 літри заправки з буряком.

Покрокове керівництво:

  1. Овочі ретельно вимийте;
  2. Цибуля ріпчаста нарубайте ножем дрібно;
  3. Моркву і буряк необхідно натерти на тертці;
  4. Помідори подрібнюємо, можна за допомогою м'ясорубки.

Візьміть на замітку! У разі подрібнення овочів в блендері у вас вийде найсмачніший буряковий соус, який можна додати в борщ. Або можна скористатися м'ясорубкою.

Отже, приступаємо до приготування заправки для борщу:

  1. У глибоку ємність кладемо подрібнені овочі, солимо, додаємо 1 ст. ложку оцту і масло. Масло вибирати, спираючись на власні смакові пристрасті. Тут все на любителя: комусь подобається кукурудзяна, комусь оливкова, а кому - то звичайне нерафінована;
  2. Поставити каструлю на середній вогонь і, періодично помішуючи, варити протягом 40 хвилин;
  3. На закінчення влити в суміш 1 ст. ложку оцту і звести вогонь на мінімальний рівень;
  4. Гарячу заправку розлити по чистим стерилізованим банкам, закатати. Досвідчені кулінари радять при цьому не знімати каструлю з вогню, нехай заправка повільно кипить. Слідкуйте за тим, щоб вариво не підгоріло.

З капустою

Здогадайтеся, який овоч служить основою для будь-якого борщу? Звичайно ж, це білокачанна капуста, вирощена на власному городі.

З капустою заправка стає в рази смачніше і вишуканіше. Доведеться докласти чимало зусиль і праці в процесі приготування, щоб догодити своїм домочадцям, проте це того варто.

Що ж потрібно для приготування заправки для борщу з капустою на зиму? На 10 півлітрових баночок нам знадобиться:

  • Качан капусти – 2 кг;
  • 900 грам ріпчастої цибулі;
  • Буряк – 3 кг;
  • Цукор – 2 ст. ложки;
  • Морква – 1 кг;
  • 1 стакан рослинного масла;
  • Сіль – 2,5 ст. ложки;
  • Оцтова кислота – ¾ склянки;
  • Кілька горошин перцю, лавровий лист.

Промити буряк і моркву, зняти з неї шкірку. Далі натираємо їх на крупній тертці.

Після капусту потрібно нашаткувати, цибулю дрібно нарізати.

Подрібнені овочі перекладаємо в ємність невеликих розмірів і ставимо на вогонь. Чекаємо, поки ароматна заправка для борщу не почне кипіти і булькати.

Не забувайте періодично помішувати майбутню заготовку. Після того, як вона закипить, додаємо оцтову кислоту, сіль, перець і лавровий лист. Час варіння забере у вас не більше 1 години.

Після гарячу заправку для борщу з капустою розлити по стерильним банкам, накрити кришками і закатати.

Зберігання можливе при кімнатній температурі, однак ідеальні умови створені в підвалі або коморою.

Готова заправка з капустою привнесе взимку краплю користі і вишуканості у ваше повсякденне блюдо і зробить його більш ароматним.

Без буряка

Цікавість у багатьох хазяєчок викликає рецепт заправки для борщу на зиму без буряка. В чому ж полягає принадність цієї заправки? Благородний колір, густа консистенція, відмінний смак – і це далеко ще не весь перелік переваг, а головне – в склад заготовки взагалі не входить оцет!

Щоб приготувати 7 літрів заправки без буряка треба використовувати:

  • Томати – 8 кг;
  • Перець духмяний горошком – 10 шт;
  • Часник – 3 зубчики;
  • Перець болгарський – 2 кг;
  • Лавровий лист – 4 шт.

В чому суть приготування цієї заправки для борщу?

  1. Перед тим, як приступити до приготування, ретельно вимийте кришки банки. Стерилізуйте їх близько 5 хвилин;
  2. Для подрібнення перцю застосуйте м'ясорубку, попередньо вийміть зерна;
  3. Перетворити помідори в кашку за допомогою кухонних предметів. У велику каструлю покласти перець і томатний сік, тримати суміш на плиті ще приблизно 15 хвилин;
  4. В простерилізовані банки покласти кілька часточок часнику, перець горошком, лавровий лист;
  5. Суміш з помідорів влити в банки і закатати.

Виходить приголомшлива консервація, якій будуть раді всі ваші близькі!

Продовжуючи тему консервації, хочеться особливо відзначити наступні рецепти. Як приготувати баклажани по-корейськи на зиму. Спробуйте і оцініть їх приголомшливий смак!

А тут читайте про те, як консервувати помідори у власному соку на зиму.

Варення з лісової суниці, намазане на повітряні млинці — ось яким має бути доповнення до ароматного гарячого чаю в холодний зимовий день! Тут ви знайдете декілька покрокових рецептів суничного варення. Вдалих заготовок вам, дорогі господині!

У чому секрет заправки для борщу з квасолею?

Квасоля – це унікальний продукт, але, на жаль, в список основи для борщу він не входить. Борщ, приготовлений із застосуванням квасолі, виходить просто смакота! Аби в зимову пору не витрачати багато часу на приготування борщу, знадобиться вдатися до приготування спеціальної заготовки.

Продукти:

  • Капуста – 2 кг;
  • Сіль – 200 грам;
  • 0,1 кг цукру;
  • Квасоля – 250 грам;
  • Помідори – 1 кг;
  • Рослинне масло – 1 склянку;
  • Буряк – 500 грам;
  • Цибуля – 500 грам;
  • Морква – 500 грам;
  • Кілька горошин запашного перцю;
  • Оцтова кислота – 2/3 склянки.
Зовсім необов'язково використовувати м'ясну основу, адже квасоля є незамінним джерел білка, який може замінити тваринний продукт.

Спосіб заготівлі заправки для борщу з квасолею на зиму:

  1. Квасоля вимочити у воді протягом 12 годин. Далі відварити 40 хвилин;
  2. Звільнити овочі від шкірки. Цибулю нашаткувати кільцями. Капусту нарізати. Буряк і моркву натерти на тертці;
  3. У ємність великих розмірів влити олію і після того, як вона нагріється, опустити туди моркву, буряк, а далі цибулю;
  4. Капусту засипати сіллю і пом'яти до виділення соку. Покласти в каструлю з овочами, а також квасолею;
  5. Ретельно перемішати всі інгредієнти в каструлі. Додати цукровий пісок, перець і влити охолоджений томат;
  6. Гасити суміш протягом 45 хвилин;
  7. На завершення влити оцет;
  8. Готову заготовку розлити по чистим банкам ємністю по пів-літра, закатати їх.

Апетитна, ситна заправка для борщу з квасолею на зиму готова!

Що ще почитати: