22 апрель 2019 7 396

Як смачно приготувати хачапурі з сиром

Існує безліч видів цього відмінного і всіма улюбленого грузинської страви – хачапурі. Самі по собі вони можуть бути як у вигляді коржа, так і «відкриті» – у формі човника, «підсолоджені» зверху сиром або без сирної скоринки.

Крім того, їх можна готувати в духовці, так і на сковороді. Та навіть єдиного рецепту тесту для хачапурі просто немає. Що вже говорити про начинках: різні сири, сир, зелень, квасоля, яйця.

Більш того, наші господині примудряються готувати це блюдо навіть з м'ясом, ковбасою і рибою. Хоча саме слово «хачапурі» твердить, що все-таки це повинен бути хліб (тобто тісто, коржик) і сир (ну або його похідні – сири). З іншого ж боку – яка різниця, коли це дуже смачно!

Підсадивши своїх домашніх на таку вскуснотень, можна балувати їх, продовжуючи дивувати новими смаками хоч кожен день. Може, варто спробувати?

Класичний рецепт
Інгредієнти Кількість
просеянная борошно - близько 2-х склянок + для підмішування
кефір(краще жирний) - 180 г
масло рослинне - 60 г
сіль, сода, цукор - по 0,5 ч. л
яйце куряче 1С - 1 шт.
домашній сир (не рідкий) - 350 г
спеції та сіль - за смаком
Час приготування: 40 хвилин Калорійність на 100 грам: 288 Ккал

Для початку пропонуємо універсальний рецепт, від якого можна «почати танцювати».

Замішуємо тісто правильно: просіваємо борошно, потім окремо змішуємо кефір, яйце, масло, сіль, цукор, соду – все ретельно збиваємо. Вливаємо рідкі інгредієнти в борошно і вимішуємо еластичне «слухняне» тісто. При необхідності додаємо борошно. Даємо тісту відпочити.

Тим часом готуємо начинку. Перетирати сир не треба – буде ще смачніше, якщо у коржику попадуться його грудочки. Хоча, хто як любить. Перемішуємо з сіллю і спеціями. Тут доречно використовувати чорний перець, паприку, можна коріандр. При бажанні додають подрібнений часник.

Відпочиле тісто ділимо на шість частин. З кожної ліпимо корж, кладемо шосту частину начинки. Загортаємо. Акуратно розкочуємо качалкою отриманий «пиріг» в тонкий коло так, щоб тісто не розірвалося, і начинка не просочилася.

Смажимо на повільному вогні сухий (без масла!) сковороді з обох боків до золотистого кольору. Ще гарячі, готові хачапурі з сиром «подслащиваем» шматочками вершкового масла.

Хачапурі з сиром і зеленню

Для тіста потрібно:

  • борошно – приблизно 400 г;
  • вода кип'ячена, трохи тепла – 150 мл;
  • масло кімнатної температури вершкове – 190 г;
  • сіль – щіпка.

В начинку піде:

  • сир середньої консистенції – 250 г;
  • кріп свіжий – 10 г;
  • зелена петрушка – 10 г;
  • кінза – 15 г;
  • яйце куряче 1С – 2 шт. (на любителя);
  • сіль, чорний перець мелений – за смаком;
  • часник – за бажанням.

Готується страва 70 хвилин.

Калорійність ста грамів: 205 Ккал.

Вливаємо склянку борошна трохи теплу підсолену воду. Вимішуємо, потім відправляємо в холодильник. Поки ця частина тесту охолоджується хвилин 15, рубаємо м'яке масло з залишилася борошном. Вимішуємо. Дістаємо першу частину з холодильника, з'єднуємо з другою. Регулюємо при цьому кількість борошна.

Далі розгортаємо тонкий пласт, складаємо вдвоє, вчетверо і т. д. Потім знову розгортаємо. Так проробляємо кілька разів. Знову даємо тісту відпочити в холодильнику.

Тим часом відварюємо яйця для начинки. Моєму і просушуємо зелень. Подрібнюємо. Перемішуємо терті на крупній тертці варені яйця (хто не любить, можна не додавати), сир, спеції, зелень, сіль.

Тісто розкачуємо товщиною приблизно 4 мм. Розрізаємо на 10 квадратиків. У кожен квадрат кладемо десяту частину начинки. Звертаємо квадрат навпіл по діагоналі, защипуємо краю трикутника. Смажимо на сковороді без олії з двох сторін на маленькому вогні. Подаємо хачапурі з маслом.

Хачапурі з сиром в духовці

А тепер приготуйтеся: найсмачніше, що тільки можна придумати – в сирне тісто загортаємо сирні делікатеси.

Для тіста готуємо:

  • вершкове масло – 170 г;
  • яйце 1С – 1 шт.;
  • сир напіврідкий – 250 г;
  • сода (можна не гасити!) – 3 щіпки;
  • борошно – 350 г;
  • сіль – пробуємо на смак.

В начинку підуть:

  • твердий сир (будь-який) – 350 г;
  • часник – зубчик-два;
  • майонез столовий – 40-50 г;
  • сметана – 50 г;
  • сіль, перець – пробуємо на смак;
  • черемша – при бажанні.

Готується страва 50 хвилин.

Калорійність ста грамів: 288 Ккал.

Рецепт хачапурі з сиром і сиром в духовці зовсім трохи відрізняється від двох попередніх. Отже, змішуємо сир з м'яким маслом. Вбиваємо туди яйце, сіль, соду. Додаємо борошно. Вимішуємо м'яке тісто.

Даємо йому віддихатися в холодильнику. Далі тремо сир на крупній тертці, а на дрібній – часник. Додаємо до них майонез, сметану, сіль, перець, можна потрусити подрібненою зеленню, наприклад, черемшею. Вимішуємо начинку.

На деко стелимо папір, притрушиваем борошном. Поверх розкачуємо половину тіста у формі кола. Викладаємо всю начинку, залишаючи вільні краї приблизно один сантиметр. Потім прикладаємо другим колом з решти половини тіста. Краї защипуємо.

Ставимо в духову шафу (попередньо розігріти до 180 градусів) до появи характерного аромату – це близько 35 хвилин. Але будьте пильні! Виймати, коли підрум'яниться, а не згорить. Подавати хачапурі, порізавши на шматки. Можна відійти від традицій і їсти зі сметаною. Дуже смачно!

Що таке кава латте? У чому особливість цього напою, як приготувати його в домашніх умовах і в чому його користь читайте в нашій статті.

Курячі рулетики з грибами і сиром — читайте як приготувати це смачне блюдо.

Читайте як приготувати смачні тюфтельки в мультиварці за нашими рецептами.

Щоб було смачніше

І наостанок хотілося б поділитися маленькими секретами:

  1. Щоб класичні хачапурі вийшли правильні, важливо, щоб тісто не порвалося. Тоді на сковороді млинці надуются і добре пропарити з середини. Потім стіночки коржі встануть на свої місця. Не буде клеящегося до зубів тесту.
  2. Прийнятно готові хачапурі з сиром складати стопкою, перекладаючи шматочками вершкового масла. Тоді вони просочаться маслом, стають соковитіше і ароматні.
  3. Саме слухняну тісто для цієї грузинської страви – сирне. Правильно приготоване, воно буде піддаватися рук господині немов м'який пластилін. Для цього необхідно взяти сир оптимальної консистенції: не занадто рідкий, але без крупинок.

Приємного апетиту!

Що ще почитати: