26 июнь 2019 1 452

Як приготувати класичний «Фрікасе з курки

Світ кулінарного мистецтва надав можливість кожній господині створити на своїй кухні черговий шедевр. Додаючи улюблені спеції, приправи, ароматні трави, експериментуючи над приготуванням страви, можна щодня радувати близьких все новими рецептами перших, других, гарячих і холодних страв.

Саме так з'явилося чудове блюдо з мелодійною назвою «Фрікасе», створений досвідченими кулінарами Франції.

Що це за страва?

У Франції віддають перевагу ніжним, м'яким тушкованих і смажених страв під ароматними та смачними соусами. Поява рецепту приготування м'ясного рагу з курки під ніжним вершковим соусом «Фрікасе», а також його поширення та популяризацію пов'язують з чудовою історією про Наполеона, який не любив зовсім даний м'ясний продукт.

В один прекрасний день новий кухар, не мав уявлення про уподобання знаменитого імператора, підніс Наполеону блюдо, в якому дрібні шматочки курки були обсмажені на маслі, а після тушкувалися у вершковому соусі.

Незважаючи на гнів грізного правителя, переляканій кухареві все ж вдалося переконати спробувати «Фрікасе», який не тільки дуже сподобалося Бонапарту, але і стало основною стравою в меню імператора.

Харчо по-грузинськи — навчитеся правильно готувати цей запашний, пряний і не схожий ні на одне перше страву суп.

Рулетики з курячого філе з різними начинками — візьміть на замітку наші рецепти.

Візьміть на замітку рецепт китайської капусти з огірком або морепродуктами.

Класичний рецепт
Інгредієнти Кількість
філе куряче - 4 шт. (1 кг)
цибулю - 100 г
вершкове масло - 50 г
морквина - 100 г
гриби (вешенки, опеньки, печериці або лисички) - 200 г
часник - 10 г
вино (сухе біле) і вода - по 75 мл
вершки (10-%) - 150 мл
борошно - 15 г
спеції (сіль, перець) - по 15 г
Час приготування: 90 хвилин Калорійність на 100 грам: 104 Ккал

Класичний рецепт приготування французького страви зі звучним красивою назвою «Фрікасе» передбачає в першу чергу використання білого м'яса курки. Багато кухні світу все частіше замінюють основу з даного м'ясного продукту на телятину, кролятину, індичку і навіть свинину.

Однак передати справжній смак чудового, традиційного блюда можливо тільки при використанні курятини в поєднанні з грибами.

Як приготувати «Фрікасе з курки з грибами? М'ясо слід нарізати таким чином, щоб було не більше десяти соковитих шматочків. У глибокій сковороді «вок» розігріти олію і на ньому обсмажити курячі частини до отримання золотистих, рум'яного кольору м'ясних шматочків.

Після шумівкою вийняти м'ясо в окрему ємність, а у гарячій сковороді підрум'янити дрібно нашатковану цибулю, крупно натерту моркву протягом п'яти хвилин.

Після до овочів додати дрібненько нарізані гриби і подрібнений будь-яким способом часник. Перемішавши овочеву масу поверх необхідно викласти м'ясні шматочки, полити їх вином, водою, всипати спеції.

Тушкувати страву слід, перемішавши, протягом півгодини на максимально зменшеному вогні. По закінченню цього часу м'ясо овочева маса заливається вершками з попередньо розведеної в них борошном.

З гарніром з рису страву можна подавати вже через десять хвилин, загасивши м'ясо під вершками.

«Фрікасе з курки з овочами

 

Чіткого рецепту приготування класичного «Фрікасе», що передбачає певну кількість продуктів, не існує.

Є лише перелік інгредієнтів, які повинні обов'язково бути присутніми у страві, а за бажанням доповнити, прикрасити ситна страва з курки можна улюбленими ароматними і корисними овочами. Для створення чудового соковитого «Фрікасе», до якого підходить будь-який гарнір, потрібні:

  • курча-бройлер – 1,2 кг;
  • цибуля – 100 г;
  • перець солодкий (зелений) – 200 г;
  • свіжі томати – 200 г;
  • пісне масло – 40 мл;
  • сметана – 100 мл;
  • приправа для курки, сіль – за смаком.

Зробити чудове французьке блюдо вийде протягом п'ятдесяти хвилин, а 100 г «Фрікасе» буде містити 175 ккал з курячої шкіркою або 105 ккал без неї.

Розділеного курчати промити, обсушити, відокремити крильця, гомілки, стегна, шию і грудку, розрізану на три частини. Вибрані м'ясні частини всипати до розігрітому олії на сковорідці і, часто заважаючи, обсмажувати сім хвилин.

Овочі очищаються від шкірки, насіння і ріжуться тонкою соломкою. По черзі до м'яса через кожні п'ять хвилин всипається цибулю, потім перець і помідори. Коли виділився з продуктів сік почне кипіти, потрібно буде додати всі спеції.

Маса перемішується, вогонь зменшується до мінімуму, «Фрікасе» гаситься 20 хвилин, вливається сметана і страва тримається на плиті ще 10 хвилин під закритою кришкою.

Гарніром до нього може стати навіть домашня локшина та інші макаронні вироби. Подати можна з зеленню, ароматною петрушкою і базиліком.

Кулінарні нотатки

При заміні вершків на свіжу густу сметану, створюючи «Фрікасе з курки, слід у вигляді згущувача ввести в тушковане блюдо курячі жовтки після початку кипіння молочного продукту. Під сметаною тушкувати страву не потрібно довго – вона може згорнутися. Існує ще кілька порад-нотаток при готуванні м'ясного ароматного французького «рагу»:

  1. У страву можна додати консервовані продукти, але не слід їх змішувати зі свіжими овочами;
  2. Замість вина, води можна влити бульйон і лимонний сік;
  3. Для «Фрікасе» необхідно вибирати тільки м'ясні частини без вмісту великої кількості жиру (без курячої шкірки);
  4. Додавання овочів може бути абсолютно різним – це можуть бути загальнодоступні цибулю, солодкий перець, морква або рекомендовані досвідченими кулінарами каперси, зелений горошок і спаржа.

«Фрікасе з курки можна приготувати, скориставшись універсальним кухонним обладнанням – мультиварка. Також дане частування, при його створенні, зберігає більше корисних вітамінів, мінералів в духовій шафі.

Що ще почитати: