17 апрель 2019 5 472

Як швидко і смачно приготувати гречку

Навряд чи знайдеться більш популярна, і при цьому ще і більш улюблена у нас каша, ніж гречка. Уявити без неї повсякденний раціон майже неможливо, тому і підняття цін на цю крупу завжди викликає такий ажіотаж.

До того ж, гречка вкрай корисна – в ній міститься маса вітамінів, заліза, клітковини і незамінних амінокислот.

У неї є свій характерний смак, який не можна сплутати ні з чим, але будь-який продукт можна бути ще смачнішим, якщо приготувати його найбільш вдалим чином і знати секрети кулінарії.

Смачні рецепти

Здавалося б, що може бути простіше, ніж приготування гречаної каші – залив крупу водою в потрібній пропорції, посолив і поживне блюдо готове. Але це лише здавалося б, тому що гречка запросто може вийти майже позбавленою смаку і перевареної або навпаки недовареною. Класичний варіант смачної каші виглядає трохи інакше.

Класична гречана каша
Інгредієнти Кількість
гречаної крупи - 1 склянка
чистої води - 2 склянки
вершкового масла - 50 г
солі - за смаком
Час приготування: 40 хвилин Калорійність на 100 грам: 150 Ккал

Спочатку крупу потрібно перебрати і добре промити в декількох водах, потім прожарити на сухій сковороді, поки вона не почне потріскувати.

Багато хто відмовляється від цього етапу і відразу засипають гречку в воду, але це помилка, тому що саме прокаленная гречана крупа додасть каші особливий аромат і смак.

Найкраще варити гречку в казанку або в каструлі з товстим дном, так як рівномірно розподілене нагрівання зробить блюдо ще смачніше. Підготовлену крупу потрібно залити водою і відправити на сильний вогонь, поки вона не закипить, потім майбутню кашу потрібно посолити, присмачити олією і залишити пріти на маленькому вогні протягом п'ятнадцяти хвилин.

Далі каструлю потрібно зняти з плити і укутати її теплою ковдрою, залишивши так не менш ніж на 40 хвилин під закритою кришкою. За такий час вся рідина остаточно вбереться в крупу, і вона повністю настоїться.

Звичайно ж, можна зварити гречку не тільки на воді, але на молоці – це дуже смачно. Алгоритм приготування страви той ж, якщо хочеться зробити розсипчасту кашу, змінивши воду на молоко, але є ще й варіант приготування в'язкої гречаної каші на молоці.

Молочна гречана каша з родзинками

Необхідні інгредієнти:

  • 1 стакан гречаної крупи;
  • 2 склянки молока;
  • 2 склянки чистої води;
  • 50 гр. вершкового масла;
  • жменю родзинок;
  • сіль і цукор на смак.

Час приготування: приблизно 40 хвилин.

Калорійність: близько 180 Кк/100 гр.

Гречку треба перебрати і промити, а потім всипати в доведену до кипіння солону воду і знову все закип'ятити, а потім зменшити вогонь до мінімального, накрити каструлю кришкою і варити кашу 20 хвилин.

Далі в каструлю потрібно влити підігріте молоко і покласти вершкове масло, додати родзинки і цукор, дати каші закипіти, на слабкому вогні, вимкнути і залишити її під кришкою настоюватися ще 15 хвилин. Смачна каша готова!

Чудовим сніданком або вечерею може стати гречка з яйцями, яка буде ще більш поживною і багатою білком, і напевно стане одним з постійних страв на столі.

Гречка з яйцями

Необхідні інгредієнти:

  • 1 стакан гречаної крупи;
  • 2 склянки чистої води;
  • 2 яйця;
  • 50 гр. вершкового масла;
  • сіль на смак.

Час приготування: приблизно 40 хвилин.

Калорійність: близько 220 Кк/100 гр.

Підготовлену звичним чином гречку потрібно залити водою і відправити на сильний вогонь до закипання, потім додати сіль, закрити каструлю щільно кришкою і залишити кашу упрівати на півгодини.

У цей час потрібно зварити яйця, і тут є вариатив – можна зварити їх круто, а можна некруто. У першому випадку яйця потрібно буде покришити, а в другому розім'яти виделкою, і в кожному з них каші буде надано свій особливий смак.

Готову гречку треба полити вершковим маслом, додати підготовлені яйця і страва готова.

Як смачно приготувати гречку на гарнір

Гречка є не тільки самостійним блюдом, але і прекрасним гарніром до курки, котлет, сосискам і навіть до риби. Але приготувати такий гарнір можна з додаванням до нього деяких інгредієнтів, що перетворюють розсипчасту кашу в соковиту і ароматну.

Необхідні інгредієнти:

  • 1 стакан гречаної крупи;
  • 2 склянки чистої води;
  • 1 середнього розміру цибулю;
  • 1 середня морква;
  • 3 ст. ложки соняшникової олії;
  • сіль на смак.

Час приготування: приблизно півгодини.

Калорійність: близько 120 Кк/100 гр.

Підготувати крупу – перебрати, промити, прожарити, і всипати в каструлю з окропом. Посолити, влити 2 ст. ложки рослинної олії, довести до закипання, знизити вогонь і варити кашу під кришкою протягом 20 хвилин.

У цей час потрібно порізати цибулю і натерти моркву, після чого відправити їх обсмажуватися на рослинному маслі до рум'яного кольору – спочатку в сковороду засипається цибулю, потім до нього додається моркву. Готову гречку залишиться висипати в сковороду до зажарки і протушкувати ще 5 хвилин всі разом. Готово!

Карась в духовці — рецепти з фото і покроковими рекомендаціями. Кілька варіантів цього блюдо.

Як приготувати смачну тріску в мультиварці читайте в нашій статті.

Як готують тартар з лосося — рецепт з покроковими фото і рекомендаціями.

Як приготувати смачну гречану кашу з м'ясом

Гречка з м'ясом ще називається гречкою по-купецькому, і таке блюдо не може залишити байдужим взагалі нікого, настільки смачним і поживним воно виходить у результаті.

Необхідні інгредієнти:

  • 1 стакан гречаної крупи;
  • 400 гр. свинини;
  • 2 склянки чистої води;
  • 1 середня цибулина;
  • 1 середня морква;
  • рослинна олія для обсмажування;
  • сіль і перець на смак.

Час приготування: приблизно 40 хвилин.

Калорійність: близько 250 Кк/100 гр.

Крупу потрібно підготувати звичайним способом, а свинину – невеликими шматочками. М'ясо викласти в сковорідку з рослинним маслом і смажити до напівготовності, після чого додати до нього дрібно нарізану цибулю і натерту моркву і ще трохи тушкувати все разом до м'якості овочів.

Потім в сковороду потрібно влити воду, дати їй закипіти і всипати гречану крупу. Перемішати, закрити кришкою і залишити тушкуватися страва на повільному вогні до моменту випаровування всієї рідини.

На це потрібно вимкнути вогонь і залишити гречану кашу під кришкою ще на 10 хвилин для настоювання. Страва готова!

Що приготувати з крупи в мультиварці

Мультиварка істотно полегшує життя господині – не треба стояти біля плити і стежити за приготуванням блюд, досить закинути їх в цей агрегат і отримати вже готові. Це ж відноситься і до гречки, класичні рецепти якої підходять і для мультиварки.

Запіканка

Необхідні інгредієнти:

  • 2 мультиварочных склянки гречаної крупи;
  • 4 мультиварочных склянки м'ясного бульйону (можна з кубика);
  • 200 гр. твердого сиру;
  • 3 ст. ложки майонезу або сметани;
  • 3 яйця;
  • сіль, перець на смак.

Час приготування: приблизно годину.

Калорійність: близько 150 Кк/100 гр.

Підготовлену гречку треба засипати в чашу мультиварки, залити бульйоном, посолити, поперчити і виставити потрібний режим. Це може бути «Гречка» або «Каші»: готуватися вона буде близько години.

Як мультиварка відключиться, дістати кашу і дати їй охолонути. Потім натерти сир і всипати його в кашу, відклавши частину сиру в бік. Далі вмішати в масу збиті яйця і майонез або сметану, викласти її в змащену жиром чашу мультиварки і посипати зверху відкладеним тертим сиром. Готувати на режимі «Випічка» півгодини.

В мультиварці можна легко зробити і гречку з грибами, яка буде дуже смачною.

Гречка з грибами

Необхідні інгредієнти:

  • 1,5 склянки гречаної крупи;
  • 400 гр. грибів;
  • 2 склянки чистої води;
  • 1 середня морква;
  • 1 середня цибулина;
  • 1 ст. ложка соняшникової олії;
  • сіль, перець на смак.

Час приготування: приблизно годину.

Калорійність: близько 230 Кк/100 гр.

Крупу потрібно підготувати, а гриби нарізати маленькими шматочками. Потім налити в чашу мультиварки вершкове масло, встановити режим «Смаження» або «Випічка» і викласти в неї гриби разом з подрібненими овочами.

Готувати близько 20 хвилин, потім покласти до отриманої піджарки гречану крупу і воду, посолити, перемішати і встановити вже режим «Гречка» на 30 хвилин. Коли мультиварка вимкнеться, страва повністю готове.

Секрети приготування

Навіть за умови, що гречану кашу досить складно зіпсувати, ніколи немає межі досконалості, для чого варто керуватися декількома кулінарними хитрощами:

  1. Для приготування гречаної каші не підходить алюмінієва або емальований посуд, смачною вона вийде тільки в товстостінній посуді або навіть чавунці. У цих цілях можна використовувати навіть гусятницю. Ще гречку готують в горщиках.
  2. Після закипання гречана крупа вариться на сильному вогні пару хвилин, потім його потрібно зменшити до мінімального і варити кашу обов'язково під щільною кришкою.
  3. Гречану кашу не потрібно перемішувати під час готування, інакше вона розвалиться. Правильне приготування передбачає «забування» про цю страву на плиті.
  4. Якщо гречка готується на гарнір, то можна прожарити її не на сухій сковорідці, а на невеликій кількості соняшникової олії – від цього її смак тільки виграє.
  5. Занадто довго варити гречку не варто, тому що від цього вона стане несмачною. Більш тривала варіння не може стати повноцінною заміною упариванию.
  6. Зробити гречану кашу більш ароматною можна, додавши в неї в середині варіння подрібнену цибулину, просто кинувши її зверху і не перемішуючи. Також можна всипати кашу подрібнені в кавомолці сухі гриби: досить пари шматочків.
  7. Дуже смачною може зробити гречану кашу додавання (після приготування і упарювання) смаженої цибулі. Разом з ним гречці потрібно дати настоятися 5 хвилин.

Якими б смачними і різноманітними не були страви з гречки, їх можна їсти не частіше трьох разів на тиждень, інакше користь даної крупи почне переходити на шкоду.

Що ще почитати: