29 апрель 2019 2 118

Як зварити розсипчасту гречку на воді, бульйоні, молоці і різними способами

Розсипчаста ароматна гречка — не тільки смачне, але і корисне блюдо. Крупа гречки не боїться бур'янів і шкідників, її вирощують без хімічних добрив. В результаті виходить абсолютно екологічно чистий продукт.

Для вегетаріанців гречка є справжньою знахідкою, вона містить настільки багато білка, що повністю замінює м'ясо. Крім того, гречана крупа містить інулін – речовина, нормалізує показники цукру в крові. Саме тому її рекомендують як лікувальне харчування хворим на діабет.

Крім білка і складних вуглеводів, в гречці багато вітамінів, мінералів і клітковини. Незважаючи на досить високу калорійність, вона є основним джерелом вуглеводів для спортсменів і просто тих, хто худне.

Як правильно зварити гречку на воді, щоб вона вийшла розсипчастою

Щоб отримати ароматну розсипчасту гречану кашу, треба дотримувати нескладні правила:

  1. Перед тим як починати готувати, крупу треба перебрати. Багато сучасні господині вважають цей пункт зайвим і абсолютно даремно. Незважаючи на те, що якість заготовки гречаної крупи покращився, в упаковках можуть бути зерна в лушпинні, крупа інших видів, сміття і дрібні камінчики;
  2. Після перебирання гречку необхідно промити до прозорості води. В процесі миття часто спливає дрібне сміття і лушпиння – їх треба акуратно видаляти;
  3. Промиту гречку треба прожарити на сухій гарячій сковороді. Ще можна прогріти крупу в гарячій духовці. Це необхідно для того, щоб зерно в процесі варіння не вбирала занадто багато води і тримало форму;
  4. Розсипчастість готової каші ще залежить від пропорцій гречки і рідини. Оптимальна пропорція — одна частина зерна і дві частини води. Таке співвідношення дозволяє повністю довести крупу до готовності, але при цьому гречка не вбере зайву рідину і не розвариться;
  5. Гречана крупа засипається в киплячу солону воду. Відразу після цього треба зменшити нагрів і закрити посуд кришкою. Не варто в процесі варіння перемішувати кашу, це може призвести до того, що деякі зерна поламаються і готовий гарнір буде слипшимся грудкою. Варять гречку від 5-10 до 20 хвилин. Все залежить від уподобань. Можна проварити 5 хвилин і відставити крупу на 30 хвилин у бік. Тоді вона дійде і буде розсипчастою. А можна варити 20 хвилин, тоді кашу відразу можна накладати на тарілки;
  6. В кінці готування в кашу можна покласти трохи вершкового масла, воно не дасть крупі злипнутися.

Один з найбільш вдалих способів варіння розсипчастою гречки на воді дивіться у відео нижче:

Рецепт розсипчастої гречаної каші на бульйоні з м'ясом
Інгредієнти Кількість
Гречана крупа - 300 г
М'якоть телятини - 400-500 г
Кухонна сіль - 3-5 г
Лаврове листя - 2 шт.
Перець духмяний горошком і - за смаком
Час приготування: 120 хвилин Калорійність на 100 грам: 165 Ккал

Крупа вбере м'ясний смак, а завдяки деякій кількості жиру, залишиться розсипчастою, навіть якщо її попередньо не прожарювати.

Приступаємо до приготування гречаної каші на бульйоні в каструлі:

  1. Крупу перед приготуванням треба перебрати, промити і прожарити в розпеченій духовці п'ять хвилин;
  2. М'якоть телятини обмити, обсушити паперовим рушником і нарізати на невеликі шматочки;
  3. Покласти м'ясо в холодну воду, довести до кипіння;
  4. Зняти піну, посолити;
  5. Варити телятину під прикритою кришкою від 35 хвилин до години, в кінці додати спеції, приправи і сіль;
  6. Коли м'ясо буде повністю готове, можна закладати гречану крупу, простежте, щоб бульйону було трохи більше ніж пів-літра;
  7. Збільште нагрівання і, коли бульйон закипить, засипайте гречку, при бажанні можна досолити, варіть 20 хвилин під закритою кришкою;
  8. Можна піти іншим шляхом і довести кашу до готовності в духовці. Для цього перелийте бульйон в керамічний горщик, насипте в нього крупу, готуйте на середньому нагріванні близько 40 хвилин;
  9. Готову гречку подавайте з січеною зеленню і свіжими овочами.

Не менш корисною крупою є перловка. Як варити перловку на воді швидко і без замочування. Дізнайтеся про всі способи і рецепти!

Скільки б не говорили про користь каш в «чистому вигляді», все одно господині готують додаткові страви до них. Наприклад, тефтелі з підливою. Ух, як смачно буде поєднуватися гречка або перловка з домашніми тюфтелькою. Тут описано кілька рецептів.

Відмінним доповненням до гарніру з гречаної крупи може стати рибка, наприклад, минтай. Найсмачніші рецепти приготування минтая читайте тут. Можете і на сковороді посмажити, і в духовці запекти, і в мультиварці загасити.

Солодка каша на молоці

Для дітей каші найчастіше варять на молоці, воно надає крупам ніжний, вершковий смак і додаткову користь. Втім, дорослі теж не відмовляють собі в задоволенні від такого сніданку.

Зазвичай молочну кашу варити нескладно, крупу засипають у кипляче молоко, але у випадку з гречкою є свої тонкощі. Її спочатку відварюють у невеликій кількості води, потім заливають гарячим молоком і так доводять до готовності.

Для приготування солодкої гречаної каші на молоці знадобиться:

  • Гречана крупа – 250 г;
  • Стакан води;
  • Стакан молока;
  • Масло вершкове – 25 г;
  • Щіпка солі;
  • Білий цукор – 10 г;
  • Трохи гречаного меду для аромату.

Тепер про те, як смачно зварити розсипчасту гречку на молоці:

  1. Перед початком варіння переберіть, промийте і прожарити крупу;
  2. Закип'ятіть склянку води в толстодонной каструлі, всипте гречку;
  3. Додайте сіль і цукор, варіть 10 хвилин;
  4. Поки гречка вариться у воді, закип'ятіть склянку молока, можна нагріти його в мікрохвильовці;
  5. Напівготову кашу залийте гарячим молоком і перемішайте;
  6. Додайте до гречки вершкове масло, зменшіть нагрів і варіть 5-7 хвилин;
  7. Мед додайте в самому кінці, після цього знімайте з плити;
  8. Не збільшуйте час приготування і кількість рідини, інакше гречка не вийде розсипчастим.

Як приготувати гарнір з гречки в пароварці

Найкорисніша і дієтична їжа готується на пару. В пароварці можна зварити практично все: м'ясо, рибу, яйця, овочі, крупи.

Всі продукти виходять з максимально природним смаком.

Час приготування їжі в пароварці звичайно трохи більше, ніж запекти в духовці і тим більше, посмажити.

Будь-яка крупа готується в середньому близько 40 хвилин. Але при цьому каша виходить практично завжди розсипчаста.

Для приготування вам знадобиться:

  • Крупа гречки – 250 г:
  • Дві склянки холодної кип'яченої води;
  • Сіль.

Докладно про те, як зварити розсипчасту гречку на гарнір в пароварці:

  • Гречку промийте і насипте її в спеціальну каструлю для пароварки;
  • Залийте крупу холодною кип'яченою водою і посоліть;
  • Заповніть водою спеціальне відділення в пароварці, її повинно бути достатньо;
  • Поставте спеціальну посуд з залитої водою гречкою на решітку, закрийте кришкою і включіть таймер на 40 хвилин;

Смачний розсипчастий гарнір з гречки готовий!

Рецепт гарніру з корисною крупи з овочами в мультиварці

Багато господинь активно використовують каструлю для приготування каш. Найпростіший спосіб – засипати крупу, залити рідиною, посолити і включити. Виходить просте, ситна і смачна страва без особливих клопотів до певного часу.

При бажанні будь-який рецепт можна урізноманітнити додатковими інгредієнтами і кожен раз отримувати нове страву. Одне з таких блюд – гречка з овочами. Практично всі його складові, крім, звичайно, крупи, можна сміливо прибрати, збільшити кількість, замінити або доповнити.

Для приготування гарніру з гречки з овочами в мультиварці знадобиться:

  • Гречана крупа – 350 г;
  • Кабачки або цукіні – 200 г;
  • Морква – 200 г;
  • Томати – 200 г;
  • Рафінована рослинна олія для смаження;
  • Кухонна сіль;
  • Свежемолотая суміш перців.

Як зварити розсипчасту гречку з овочами в мультиварці? Розглянемо етапи:

  1. Гречку треба перебрати і промити, потім прожарити на сухій сковороді п'ять хвилин;
  2. Кабачки почистити і нарізати на кубики;
  3. Моркву помити, почистити і дрібно нарізати або натерти;
  4. Помідори обдати окропом, очистити від шкірки і теж нарізати;
  5. У чашу мультиварки налити рафінована рослинна олія;
  6. Покласти овочі, включити режим «Смаження», готувати 10 хвилин;
  7. Засипати прогартовану гречану крупу, залити водою із співвідношення один до двох;
  8. Посолити, додати суміш перців свежемолотую;
  9. Закрити кришку і ввімкнути режим «плов».

Пропонуємо вам взяти на замітку наступний відео-рецепт гречки з овочами (без використання мультиварки):

Обходимося без варки!

Особлива структура крупи гречки в тому, що вона легко вбирає вологу. Цим користуються, коли треба висушити ящики для зберігання сухих трав. У них кладуть полотняні мішечки з сухою гречкою.

Цим же властивістю можна скористатися для приготування смачної каші в дорозі або в поході. З додаткового інвентарю знадобиться термос з широким горлом і окріп.

Дуже зручно готувати таку гречку, вирушаючи на природу або на дачу. Адже не завжди є можливість на місці приготувати гарячий обід.

Перед приготуванням ретельно вимийте термос, особливо якщо він зберігався в закритому вигляді. Крупу треба теж ретельно промити, а ще попередньо перебрати. Для такого способу приготування каші беруться пропорції один до одного.

Засипте в термос промиту гречку, посоліть за смаком і залийте окропом. Можна додати масло вершкове або рослинне рафінована.

Закривайте кришку і чекайте не менше години. Готову кашу можна їсти як самостійне блюдо і як гарнір.

Ось ще один цікавий, швидкий, корисний і дуже смачний відео-рецепт приготування розсипчастою гречки без варіння з печеним яблуком. Підійде і для людей, які дотримуються посту.

Корисні поради з купівлі та зберігання крупи

Принісши додому гречку з магазину, помістіть її на добу в морозильник або взимку на балкон. Це допоможе уникнути появи в ній жучків.

Зберігати крупу краще всього в спеціальній ємності з щільною кришкою, в темному і сухому місці. Чудово підійдуть спеціальні харчові контейнери, а так само звичайні скляні банки з кришкою.

Термін зберігання гречаної крупи — приблизно рік. Після цього зерна втрачають форму і починається процес окислення. Зі старої крупи не вийде смачної розсипчастої каші.

Гречка дуже корисна і якщо ви не дуже любите її, то спробуйте один з наведених вище рецептів. Експериментуйте, додавайте різні інгредієнти і спеції.

Ви обов'язково знайдете свій спосіб приготування гречки!

Що ще почитати: