24 июнь 2019 2 684

Як приготувати гречану кашу на молоці

Говорячи про здорове харчування, відразу згадуються різні каші. Одна з найбільш популярних – гречана. А якщо приготувати її на молоці, то крім поповнення організму корисними мікроелементами, ви відчуєте, наскільки це смачно!

Проте варто відзначити, що гречка так популярна тільки в країнах пострадянського простору. В Європі та інших частинах світу, не прийнято їсти цю крупу цілою. Її перемелюють на борошно, і використовують у різних хлібобулочних виробах.

Це пов'язано з тим, що гречка має свій специфічний присмак, який не відчуває людина, з дитинства привчена до неї.

Користь

Чим корисна гречка на молоці: містить мало вуглеводів, в той же час, в її склад входить велика кількість важливих амінокислот. В її складі багато заліза, є кальцій, також є фосфор, йод. Багата вона на вітаміни групи B.

Велика кількість клітковини сприяє відмінній очищенню шлунково-кишкового тракту від шлаків. Додавання до цієї багатої корисними мікроелементами крупі молока примножує користь, додаючи калорійність, доповнює білки, що містяться в каші, амінокислотами.

Як варити гречану кашу на молоці
Інгредієнти Кількість
гречки - 1 склянка
молока - 4-5 склянок
цукру - 2 столові ложки
масла вершкового - 25 г
ваніліну - щіпка
солі - щіпка
Час приготування: 60 хвилин Калорійність на 100 грам: 200 Ккал

Приготувати її не складе вам праці. Основне ваше завдання – простежити за тим, коли молоко закипить. Дієтологи радять включати цю крупу хоча б 3 дні в тиждень починати з неї, це забезпечить вам необхідну кількість вітамінів B-групи, а також заповнить нестачу заліза та йоду.

Якщо є періодично на сніданок, то ви забезпечите себе запасом сил на весь день.

Підготувавши необхідні інгредієнти, переходьте до наступних етапів:

Обов'язково перед тим, як приступити безпосередньо до приготування, промийте добре крупу, щоб вода, яку ви виливаєте, була прозорою;

Налийте молоко в каструлю, поставте на вогонь. Коли молоко закипить, додайте ванілін, сіль і цукор;

Закиньте чисту гречку, доведіть до кипіння, перемішуючи її;

Коли каша закипить, встановіть малий вогонь, додайте ложку масла і накрийте кришкою;

Варіть 30 хвилин, перевірте рівень готовності, але не раніше, ніж через 20 хвилин;

Після того, як вона буде готова, залишити її хвилин на десять настоятися.

Важливим моментом є постійне перемішування, щоб уникнути утворення молочної пінки. Замість цукру, який ви додавали, можна перед тим, як подати на стіл, додати мед, або згущене молоко, так виходить ще смачніше.

Порада: вибирайте посуд з товстими стінками, краще не вдаватися до використання емальованої каструлі, інакше ви потім ще довго будете відмивати її, а каша пригорить, і буде віддавати гіркотою.

Як варити гречану кашу з молоком в мультиварці

У багатьох на кухні є такий чудовий пристрій, як мультиварка, що значно спрощує життя. Прекрасною її особливістю є те, що в ній можна готувати практично все, в тому числі, і гречку на молоці. До того ж, вам не потрібно боятися, що каша пригорить, звідси випливає, що ваша присутність зовсім необов'язково.

Якщо ви вирішили побалувати себе таким сніданком, то вам буде потрібно:

  • 1 склянку гречки;
  • 3-4 склянки молока;
  • Цукор і сіль;
  • Вершкове масло;
  • Ванілін для аромату.

Час, який необхідно для кулінарної обробки – 1 годину 15 хвилин.

Розраховуючи порцію, знайте, що калорійність 100 грамів гречки на молоці становить 180-200 кКал.

Після того, як ви все це підготували, переходите до готування:

  1. Переберіть крупу ретельно, очищаючи її від сміття та бруду;
  2. Викладіть промиту гречку в чашу;
  3. Залийте молоко, посоліть, додайте цукор, ванілін і закрийте кришку;
  4. Знайдіть режим «каша на молоці» або «гречка» і перетворити його на 40-45 хвилин;
  5. Коли страва буде готова, додайте в нього ложку масла і залиште хвилин на десять.

Їсти кашу, приготовану мультиварка, ви помітите, що вона виходить набагато більш ніжною і ароматною.

Порада: якщо ви в результаті хочете отримати в'язку кашу, то для приготування краще використовувати роздроблену крупу, а якщо рідку – то цілі ядра.

Насправді, цей спосіб прекрасно підходить для людей, які зранку встають і не хочуть чекати, або щось робити. Ви можете навіть з вечора закинути в каструлю всі необхідні інгредієнти і поставити на відкладений старт. Таким чином, ви встанете зранку, а каша вже готова. Але варто відзначити, що цей спосіб більше підходить, якщо варити гречку на воді. Адже молоко може згорнутися. Зваріть її таким чином на воді, а з ранку додайте молоко.

Як зварити гречану кашу на молоці для дитини

Коли у вас маленька дитина то, безумовно, найкращим харчуванням для нього буде материнське молоко. Але в процесі росту, необхідно потроху привчати його до іншої їжі. Якщо ви вирішили нагодувати малюка молочної гречаною кашею, то будьте впевнені, що вона чудово підійде в якості прикорму.

Вже з 5-місячного віку дитину можна годувати рідкими кашами, наливаючи їх у пляшечку. Завдяки тому, що гречка багата на білки, залізо, магній, кальцій, клітковину та інші мікроелементи, вона буде дуже корисна вашу дитину. А приготувавши її на молоці, ви напевно йому попадете.

Організм дитини дуже ніжний, тому виберіть кращу крупу з тих, що знайдете. Промиваючи її, будьте уважні, все сміття і нерозкриті зерна потрібно буде видалити. Після того, як промили, осушіть і подрібніть її.

Для приготування рідкої гречаної каші на молоці для дитини, вам потрібно:

  • Чайна ложка меленої крупи;
  • 100 мл води

Час, який необхідно для кулінарної обробки – близько 50 хвилин.

Розраховуючи порцію, знайте, що калорійність 100 грамів гречки на молоці становить 180-200 кКал.

Варіть 15-20 хвилин, постійно помішуючи її. Можете додати грудне молоко або суміш, поки дитина не звикне до каші. Пізніше варіть вже дві ложки крупи в тій же кількості води.

Коли дитині стане 7-8 місяців, можете почати варити рідку кашу на молоці. Після того, як він ще більше зросте, почніть додавати вершкове масло, цукор.

Є ще варіант: спочатку зварити гречку, після цього подрібнити її і додати суміш, або молоко.

Організм немовлят дуже чутливий, тому будьте уважні, щоб у нього не з'явилися ознаки алергії на який-небудь продукт. Врахуйте, що дитячу кашу не варто солити.

Рецепт дієтичної гречаної каші на молоці

Якщо ви вирішили стежити за своєю фігурою і харчуватися правильно, то можете сміливо включити гречку в свій раціон. Але якщо ви хочете, щоб вона була ще смачніше, то можете її приготувати на молоці, однак варто відзначити, що молоко саме по собі складно назвати дієтичним продуктом.

Як при будь готуванні гречаної крупи, її необхідно ретельно промити перед тим, як йти далі і починати готувати.

Вам знадобляться такі інгредієнти:

  • 1 склянки гречки;
  • 2 склянки води;
  • 1 склянки молока з жирністю до 1,5%;
  • Сіль.

Час, який необхідно для кулінарної обробки – 40 хвилин.

Розраховуючи порцію, знайте, що калорійність 100 грамів гречки на молоці становить 180-200 кКал.

Процес приготування не відрізняється особливою оригінальністю:

  1. Налийте воду в посудину і доведіть до кипіння;
  2. Після того, як вода закипить, закиньте крупу і зменшіть вогонь до мінімуму;
  3. Накрийте кришкою так, щоб була щілина для пари, і дочекайтеся, поки вода не випарується;
  4. Після цього вилийте в каструлю молоко кімнатної температури, додайте солі за смаком;
  5. Варіть хвилин десять, постійно перемішуючи, а потім зніміть з вогню, щільно накрийте і залиште на деякий час, щоб каша настоялася.

Не додавайте цукор, якщо не хочете збільшувати енергетичну цінність страви. Якщо ви хочете, можете додати трохи яблука, або банан. Вийде дієтичне і дуже смачне блюдо.

Вишуканий торт «Чорний ліс» стане прикрасою будь-якого свята. Це неймовірно смачний десерт який варто обов'язково приготувати.

Читайте як правильно приготувати піци на кефірі на сковороді. Тісто виходить пишним і надзвичайно ніжним — спробуйте цей рецепт.

А вам відомий рецепт панкейків на молоці? Читайте нашу статтю з покроковими фото і збіркою рецептів.

Корисні поради

Ви можете приготувати кашу так, як захочете, однак, дотримуючись деяких рекомендацій, ви поліпшите свій результат:

  • Щоб якісно очистити крупу, засипте її в дрібне сито і промивайте проточне воді. Після цього, щоб переконатися в її чистоті, уместите її в чашку, залийте водою і збовтайте. У разі якщо вода залишилася прозорою, ви добре промили;
  • Якщо ви хочете, щоб ваше блюдо вийшло смачним і оригінальним, ви можете поекспериментувати, додавши горіхи або родзинки в нього;
  • Будьте уважні, готуючи гречку на молоці, адже ви повинні стежити за молоком, а також весь час перемішувати кашу аж до її приготування;
  • Посуд, в якій ви збираєтеся готувати кашу, повинна бути з такого матеріалу, на якому не буде пригорати молоко. Не використовуйте емальовані каструлі, для цього підійдуть скляні або інші, з товстими стінками;
  • Можете замінити звичайне молоко сухим, це зменшить калорійність. Але краще цього не робити, адже користі в такому випадку буде менше.

Як бачите, маючи такі прості інгредієнти, як молоко, масло, сіль і гречана крупа, можна з легкістю приготувати дивовижно смачне блюдо. Перевірте і переконайтеся, воно, напевно, доведеться всім за смаком. Не бійтеся експериментувати, придумайте свій «фірмовий» рецепт і пригощайте ним своїх гостей!

Приємного апетиту!

Що ще почитати: