07 май 2019 23 005

Як варити варення з полуниці з цілими ягодами

Полуниця – це перша літня ягода, яка з'являється на присадибних ділянках, а отже, і на прилавках ринків. Про смак і корисні властивості цієї ягоди можна говорити дуже довго, але все і так давно про них знають, тому господині старанно консервують всілякі заготовки з полуниць на зиму.

З безлічі видів варення, компотів і джемів найбільшою популярністю користується варення з полуниці з цілими ягодами. Дітям подобаються цілі ягідки, що нагадують їм про літо, а господиням – можливість зварити ароматне варення практично за 5 хвилин.

Класичний рецепт варення з полуниці з цілими ягодами
Інгредієнти Кількість
ягід полуниці - 1 кілограм
цукрового піску - 750 грам
лимона - 0,5 шт.
Час приготування: 1440 хвилин Калорійність на 100 г: 180 Ккал
Це смачне напівпрозоре варення не тільки чудово млинці та оладки, але і цілі ягідки з нього можна використовувати як прикрасу для будь-якого десерту. Його приготування – це процес дуже трудомісткий, але вимагає певних витрат часу, які з лишком покриє насолоду від результату.

Послідовність дій:

  1. Спочатку потрібно підготувати ягоди. Це відповідальний процес, від правильності його виконання залежить результат. Ягоди потрібно вимити під проточною водою, використовуючи друшляк. Не можна замочувати у воді полуницю або занадто довго мити, щоб вона не засвоїла зайвою вологою;
  2. Вимиті ягоди розкласти в один шар на паперовому рушнику, щоб вони обсохнули. Потім видалити всі листи і хвостики;
  3. В каструльку з товстим дном викласти шарами ягоди, пересипаючи кожен шар цукром. Пересипану полуницю потрібно залишити на ніч, щоб вона пустила сік і наситилася цукром. Це допоможе ягодам залишитися цілими в процесі варіння;
  4. На наступний день варення можна варити. Посудину з ягодами поставити на середній вогонь і, обережно помішуючи, довести до повного розчинення цукру. Потім влити сік половини лимона. Він допоможе зберегти гарний колір і аромат зробить ще більш насиченим;
  5. Після цього вогонь зробити максимальним, на ньому довести вміст каструлі до кипіння, прокип'ятити 9 хвилин і прибрати з плити;
  6. Наступний етап – перевірка готовності і консистенції. На блюдце налити трохи варення і подивитися, як воно буде себе вести після охолодження. Готове не буде розтікатися, якщо цього не трапилося, його потрібно проварити ще 5 хвилин і знову перевірити. Повторювати кип'ятіння потрібно до отримання потрібної консистенції;
  7. Готовому варення дати трохи охолонути близько 20 хвилин, щоб всі ягоди не опинилися на його поверхні, а потім розкласти по теплим стерилізованим банкам і закрити.

Густе варення з полуниці з цілими ягодами

Густе варення з полуниці – це не тільки смачне доповнення до чаю, але і смачна начинка для пирогів. Його приготування відрізняється від класичного рецепту тим, що кількість кип'ятіння збільшується до 3-4 замість двох, або використовуються загусники (желатин, пектин, агар-агар).

Нижче наведено рецепт без загусників. Для його приготування буде потрібно додатковий інвентар – чотири охолоджених в морозилці блюдця, щоб перевіряти готовність.

Щоб зварити дві півлітрові баночки густого варення необхідно взяти такі інгредієнти:

  • 900 грам полуниці;
  • 1 кілограм цукру;
  • сік півлимона близько 30 мл (за бажанням);
  • 10 грам вершкового масла.

Приготування:

  1. Підготувати ягоди до термічної обробки: помити, обсушити, перебрати, пересипати цукром і залишити на 8-12 годин;
  2. Підготовлену полуницю починати варити на повільному вогні, а після розчинення цукру, довести до кипіння і проварити 10-15 хвилин на сильному. На цьому етапі можна додати сік лимона;
  3. Проварені ягоди зняти з вогню, а крапнути трохи сиропу на охолоджене блюдце. Якщо сироп не буде розтікатися, то варення готове. В іншому випадку проварити ще раз, після його повного охолодження;
  4. У процесі останнього кип'ятіння додати до варенню 10 грам вершкового масла. Готовому варення дати трохи охолонути, а після розкласти по банках і закрити.

Смачне варення з полуниці цілими ягодами «П'ятихвилинка»

Особливість цього варення в тому, що ягоди проварюються протягом п'яти хвилин, і настоюються у власному соку протягом 2-3 діб.

На 2,5 літра варення знадобляться:

  • 2 кілограми полуниці;
  • 1 кілограм цукру.

Від початку підготовки до закочування варення в банки пройде 2-3 дні, але більшу частину цього часу будуть займати не активні дії, а наполягання ягід в сиропі.

Хід роботи:

  1. Підготовлену полуницю пересипати цукром, і залишить на ніч, щоб вона настоялася у власному соку з цукром;
  2. На наступний день варити варення: до розчинення цукру – на повільному вогні, а після прокип'ятити 5 хвилин на сильному;
  3. Дати варенню охолонути і настоятися протягом доби. Так повторити 2-3 рази, після чого вона буде готова.

Скільки варити свинячий язик щоб він був м'яким і ніжним читайте в нашій статті.

Як приготувати шикарний маннік на кефірі за класичним рецептом — рецепт тут.

Як зробити хлібної квас в домашніх умовах. Візьміть на замітку декілька різноманітних рецептів цього напою.

Варення з цілих ягід з желатином в мультиварці

Процес приготування варення в мультиварці не дуже сильно відрізняється від звичайного. Єдине, що не потрібно робити – це постійно стежити за процесом. За рахунок того, що варення готується під закритою кришкою, і волога не випаровується, воно часто виходить рідкуватим. Виправити це допоможе використання загусників, таких як желатин.

Для варення в мультиварці з желюючою складом знадобляться:

  • по 1 кілограму цукру і полуниці;
  • ½ Мультистакана води;
  • 2 столові ложки желатину.

Процес варіння в мультиварці займе 1 годину.

Етапи приготування:

  1. Ягоди промити, перебрати, засипати цукром і залишити на час від 8 годин настоюватися. Краще відразу зробити це в чашу мультиварки, щоб не пом'яти ягоди при перекладанні;
  2. Злити частину виділився сиропу, щоб розвести в ньому желатин. Долити трохи води і варити 1 годину, використовуючи опцію «Гасіння»;
  3. За 2 хвилини до закінчення програми ввести розведений в полуничному соку желатин. Готове варення з полуниці закупорена в гарячі стерильні банки.

Корисні поради

Готувати варення з цілими ягодами краще спочатку випробувавши рецепт на невеликій кількості полуниці, а потім, врахувавши всі свої помилки, перейти на обсяги побільше.

Для варення слід вибирати трохи недостиглі плоди і ні в якому разі не м'яті або переспілі, інакше замість варення вийде джем.

У процесі кипіння на поверхні вмісту каструлі буде утворюватися піна. Її краще збирати, оскільки в ній будуть кісточки і ворсинки з ягід, які в готовому варення будуть зайвими.

Ягоди обов'язково повинні постояти засипані цукром, інакше вони просто розповзуться при кип'ятінні, а цукор, що осів на дні, пригорить. З цією ж метою використовують і посуд з товстим дном.

У процесі приготування ягоди краще зайвий раз не чіпати і не заважати варення, а якщо робити це, то дуже обережно силіконової або дерев'яною лопаткою.

Що ще почитати: