21 апрель 2019 2 511

Як приготувати фрикадельки в сметанному соусі

Фрикадельки з використанням сметанного соусу гасяться як на плиті, так і запікаються в духовці. В якості основи береться як свиняче, так і куряче м'ясо. Для дієтичного варіанту можна використовувати філе індички або риби.

Фрикадельки з додаванням сметанного соусу є дуже смачним, ароматним і простим у приготуванні стравою. Його люблять не тільки діти, але і дорослі. Можна подавати до столу не тільки в обідній час, але і на вечерю. Розглянемо докладніше різноманітні рецепти фрикадельок.
Покроковий рецепт
Інгредієнти Кількість
фарш свино-яловичий свіжий - 1 кг
курячі яйця - 2 шт.
цибулина - 2 шт.
рис - ½ Склянки
сіль - 20 г
перчик мелений чорний - виходячи з особистих переваг
олія рафінована рослинна - приблизно три столові ложки
сметана - повний стакан об'ємом в 200 мл
чистої холодної води - цілий стакан
морква - 2 шт.
Час приготування: 120 хвилин Калорійність на 100 грам: 175 Ккал

Процес приготування фрикадельок в етапах:

  1. Спочатку, потрібно приготувати рис. Для цього його помістити в сито і поставити під холодну проточну воду, промивати до того моменту, поки йде вода не стане повністю прозорою;
  2. Висипати вимиту крупу в каструлю невеликих розмірів і залити водою. Дуже важливо, щоб кількість води перевищувала кількість рису рівно на 1 ½ пальця;
  3. Поставити на плиту, вогонь виставити середньої інтенсивності і накрити ємність кришкою;
  4. Довести рис з водою до кипіння і висипати дві щіпки солі;
  5. Ретельно вимісити. Варити до стану напівготовності;
  6. Зняти з плити, вилити вміст в сито і знову промивати під проточною прохолодною водою;
  7. Цибулю почистити від луски і добре помити, подрібнити на кубики дрібного розміру;
  8. Поставити сковороду на вогонь середньої інтенсивності і змастити рафінованим рослинним маслом. Висипати в розігріту ємність підготовлений цибулю;
  9. Обсмажити до отримання прозорості;
  10. У миску висипати весь кількість підготовленого фаршу, додати два курячих яйця, доведені до напівготовності рис і обсмажену цибулю. Все ретельно перемішати;
  11. Туди також всипати потрібну кількість солі і перцю. Знову добре вимісити складу;
  12. Тепер варто зайнятися формуванням м'ясних кульок;
  13. Для цього необхідно змочити руки під водою і набрати в них невелика кількість фаршу. Сформувати невелику кульку і викласти його на обробну дошку або тарілку;
  14. Після того, як весь фарш буде використаний, необхідно обмотати спеціальною плівкою для харчових потреб підготовлені фрикадельки і відправити у морозильну камеру;
  15. Моркву почистити і подрібнити на тертці середніх розмірів;
  16. Цибулю також потрібно звільнити від лушпиння, добре помити і подрібнити на кубики невеликого розміру;
  17. У ємність невеликих розмірів вилити воду і сметану. Відразу ж поперчити і посолити, а потім ретельно вимісити до утворення однорідного складу;
  18. Сковороду поставити на плиту, змочити рафінованим рослинним маслом і розігріти. Висипати підготовлену моркву і цибулю;
  19. Накрити кришкою і згасити протягом десяти хвилин;
  20. Викласти до засмажки фрикадельки і залити водою. Кількість повинна бути приблизно дорівнює половині склянки;
  21. Накрити кришкою, тушкувати протягом 20 хвилин;
  22. Вилити підготовлений соус на основі сметани і ще залишити під закритою кришкою на десять хвилин;
  23. Після закінчення даного періоду вимкнути плиту і надати страві трохи часу для відпочинку. Після можна подати на стіл.

Фрикадельки в сметанному соусі, запечені в духовці

Така страва стане чудовою заміною котлет, які є досить шкідливою і важкою їжею. Фрикадельки ж, приготовлені в духовці, набагато корисніше і менш калорійні.

Для приготування фрикадельок необхідно:

  • свіжий свино-яловичий фарш – 800 грам;
  • цибулина – одна, розміри невеликі;
  • часникові зубчики – два, можна менше;
  • ¾ Склянки рису;
  • куряче яйце;
  • трохи солі, а також додати перець, виходячи з власних уподобань.

Також потрібна підготовка соусу. Буде потрібно наступний перелік складових:

  • сметана: об'єм 0,5 л;
  • невелику кількість борошна – приблизно одна стандартна столова ложка;
  • цибулина, розміри невеликі;
  • ціла морква;
  • олія рослинна рафінована.

Час приготування – 120 хвилин.

Калорійність – 192, 2 ккал.

Процес приготування в етапах:

  1. Рис поставити під проточну холодну воду і відварити до стану напівготовності. Злити воду, знову промити і залишити;
  2. До фаршу додати попередньо оброблені і подрібнені цибуля та часник. Вбити яйце. Додати сіль і перець;
  3. До цієї суміші висипати підготовлений рис;
  4. Ретельно все перемішати і добре відбити для того щоб маса стала однорідною і в'язкою;
  5. Тепер можна притупити до формування фрикадельок. Для цього береться невелика частина фаршу і формується у вигляді невеликої кульки;
  6. Підготувати деко з високими бортиками і обмазати внутрішню частину рослинним маслом. Помістити з нього сформовані фрикадельки;
  7. Приготує соус. Для цього з лука зняти лушпиння, помити і розрізати на кубики невеликого розміру, обсмажити на сковороді з додаванням рослинної олії;
  8. Моркву натерти крупно з допомогою терки і обсмажити разом з цибулею;
  9. Додати в сковороду борошно, перемішати і ще трохи обсмажити;
  10. Повільно, не кваплячись додати сметану, інтенсивно розмішуючи, щоб уникнути утворення грудок. Довести суміш до кипіння;
  11. Вилити підготовлений соус до фрикадельок. У тому випадку, якщо соусу недостатньо для повного покриття варто доповнити кип'яченою водою або бульйоном у невеликій кількості;
  12. Духовку розігріти до 200С і поставити фрикадельки на півгодини, максимум хвилин на 40.

Курячі фрикадельки в сметані

Для того, щоб приготування дане страву, потрібно підготувати такий перелік складових:

  • філе куряче кількістю 0,5 кг;
  • цибулина – одна, розміри середні;
  • крохмаль кукурудзяний — одна столова ложка;
  • сіль, приблизно одна чайна ложка.

Також потрібна додаткова підготовка продуктів для виготовлення соусу:

  • ½ Частина кубики бульйону;
  • вода об'ємом 0,2 л;
  • сметана об'ємом 0,2 л;
  • вершкове масло кількістю 20 грам;
  • борошно – одна столова ложка.

Час приготування – 35 хвилин.

Калорійність – 123 ккал.

Безпосереднє приготування страви:

  1. З лука зняти лушпиння і розібрати на дрібні кубики. Нагріти на плиті сковороду і обсмажити овочі до золотистого кольору;
  2. Змішати м'ясо, цибулю, кукурудзяний крохмаль і сіль в одній ємності;
  3. Подрібнити все в блендері або м'ясорубці;
  4. Змочити руки в прохолодній воді і зробити кульки невеликого розміру з підготовленого фаршу;
  5. Розігріти сковороду, обов'язково перед цим оброблену маслом рафінованим рослинним і трохи обсмажити на ній сформовані фрикадельки;
  6. Тепер підготувати соус. Для цього в дуже гарячій воді розчинити кубик бульйону;
  7. У сковороді розпустити вершкове масло і додасть борошно. Дуже ретельно перешкодити до повного поширення борошна;
  8. Додати в суміш розчинений бульйон;
  9. Повільно влити до цієї суміші сметану. Ретельно розмішати;
  10. Кип'ятити соус до загустіння;
  11. Залити соусом фрикадельки і тушкувати протягом п'яти хвилин. Страва повністю готове.

Дієтичні фрикадельки з індички

Це дієтичне блюдо, яке спочатку вариться, і тільки потім гаситься. Завдяки цьому фрикадельки виходять дуже соковитими і м'якими.

Для приготування необхідно заздалегідь приготувати:

  • свіже філе індички кількістю 0,5 кг;
  • столова ложка панірувальних сухарів;
  • столова ложка манної крупи;
  • пучок зелені;
  • спеції і сіль у відповідності з особистими перевагами;
  • сметана в кількості 300 грам;
  • вершкове масло – близько чотирьох столових ложок.

Час приготування – 60 хвилин.

Калорійність – 156 ккал.

Безпосередній процес приготування страви:

  1. Подрібнити підготовлене м'ясо з допомогою м'ясорубки;
  2. Потім додати до нього панірувальні сухарі;
  3. Також висипати манну крупу;
  4. Пучок зелені відокремити від жорстких гілок і дуже дрібно подрібнити з допомогою ножа. Додати у фарш;
  5. Додати до фаршу близько трьох столових ложок води і посолити за смаком;
  6. Зробити фрикадельки, причому розмір їх повинен бути невеликим;
  7. Поставити на плитку каструлю і довести в ній воду до кипіння;
  8. Опустити сформовані фрикадельки і трохи варити, приблизно близько семи хвилин;
  9. Для того щоб зробити соус потрібно розтопити на плиті в ємності масло і додати борошно. Трохи обсмажити;
  10. Додати також бульйон, в якому були зварені фрикадельки, приблизно склянку, можна трохи більше;
  11. Уважно заважати до тих пір, поки повністю не розчиняться всі грудочки;
  12. Туди ж вилити сметану, а також додати всі необхідні приправи і знову перемішати;
  13. Протушкувати на вогні мінімальної інтенсивності протягом п'яти хвилин;
  14. До соусу викласти проварені фрикадельки, і знову тушкувати протягом п'яти хвилин.

А ви знаєте скільки мл в одній чайній ложці?

Як приготувати соковиту буженину запечену у фользі з травами і прянощами читайте в нашій статті.

Для тих, хто любить гостреньке пропонуємо спробувати наш рецепт пікантного м'яса по-грузинськи.

Рибні тефтелі в томатно-сметанному соусі

Для приготування страви потрібно:

  • свіже філе риби кількістю в 800 грам;
  • цибулина – одна, розміри великі;
  • морква — одна;
  • куряче яйце – одне, бажано свіже;
  • три столові ложки панірувальних сухарів;
  • пучок зелені;
  • приправи у відповідності з особистими перевагами;
  • сметана – один стакан об'ємом в 200 мл;
  • томатна паста – приблизно дві столові ложки;
  • вода об'ємом до 100 мл

Час приготування – 70 хвилин.

Калорійність – 62 ккал.

Приготування страви:

  1. Овочі очистити, помити, скласти з рибним філе в блендер і подрібнити;
  2. Додати також яйце, сильно подрібнену зелень і сухарі для панірування;
  3. Додати приправи;
  4. Ретельно все перемішати;
  5. Приступити до приготування соусу. У сметану вилити томатну пасту, додати невелику кількість кип'яченої води. У соус можна ще додати деякі приправи і зелень;
  6. Дуже ретельно все перемішати;
  7. З підготовленого рибного фаршу зробити фрикадельки і розкласти в змоченому рафінованим рослинним маслом деку;
  8. Залити фрикадельки підготовленим соусом;
  9. Нагріти духовку до 180С і помістити туди підготовлену ємність з стравою на півгодини.

Корисні поради

  1. При додаванні в фарш для фрикадельок рис варто дуже уважно стежити за пропорціями. При занадто великій кількості крупи страва може не вийти;
  2. При поєднанні декількох типів фаршу необхідно надати час для просочення їх ароматом один одного;
  3. Після того як фрикадельки сформовані, бажано помістити їх на кілька хвилин у холодильник.

Фрикадельки в сметанному соусі – це блюдо, яке можна зробити як поживним і ситним, так і дієтичним. Все залежить від обраного м'яса і способу приготування.

Що ще почитати: