08 апрель 2019 5 423

Як приготувати самсу з листкового тіста

Самса з листкового тіста – це блюдо східної культури. Являє собою подобу пиріжка, всередині якого знаходиться м'ясо і цибулю. Існує безліч варіантів різних начинок, але в основний рецепт входить баранина, спеції і велику кількість цибулі.

Для приготування вмісту самси м'ясо обов'язково рубають, а не перемелюють. Часто для начинки даного страви застосовують не тільки м'ясо, але і різні овочі, на зразок картоплі, гарбуза або сочевиці.

Дуже велику роль у приготуванні цієї страви відіграють східні спеції. Найчастіше додається чорний перець та зіра.

Найбільш поширена самса в Азії, Африці та Середземномор'ї.

Для приготування даних пиріжків у східних країнах використовують спеціальну піч, яка носить назву тиндир. Але і в сьогоднішніх духовках страва може вийти не гірше.

Рецепти листкового тіста для самси: без дріжджів і дріжджового

Для приготування тіста для самси без застосування дріжджів знадобляться наступні продукти:

  • 1 кг борошна звичайної пшеничної;
  • 2 склянки трохи нагрітого молока;
  • 1 маленька ложечка солі;
  • 4 яйця;
  • 50 грамів маргарину або вершкового масла.

Для початку борошно просіюється і акуратно змішується з сіллю. В окремій ємності необхідно трохи трошки підігріти молоко і вбийте в нього яйця. Все ретельно перемішується до освіти рівною, однорідної маси.

Маргарин або масло потрібно розтопити і дати охолонути, після чого додати в молоко з яйцями. Все знову ретельно вимішується.

І на завершення, змішується отримана суміш з борошном і вимішується тісто, яке повинно вийти гранично еластичним.

Тісто накривається серветкою і просто залишають на деякий час для відпочинку.

Перелік інгредієнтів для приготування тіста на дріжджах:

  • 1 кг борошна пшеничного;
  • 2 склянки води, трохи нагрітої;
  • 30 грам дріжджів, бажано сирих;
  • 1,5 чайної ложечки солі;
  • 1 столова ложка цукру або цукрового піску.

Для приготування береться половина склянки тепленької води і наливається в деяку ємність. До води додається сіль та цукровий пісок, перемішується до повного розчинення, потім додаються дріжджі, які також потрібно перемішати до розчинення. Ємність з вмістом накривається серветкою і залишають у теплому затишному місці на деякий час.

Після того як дріжджі прокинуться, потрібно додати решту води і перемішати.

Борошно потрібно обов'язково просіяти, після чого додавати в невеликих кількостях поступово у воду з дріжджами.

Після того, як основа замесится, її варто поставити в досить тепле місце, щоб дріжджі почали активно працювати і виконувати процес бродіння. Під час цього процесу необхідно обминати тісто деяку кількість разів. Це може зайняти від трьох до чотирьох годин.

Обидва типи тесту досить готувати нескладно, головне, зрозуміти загальну технологію. Але приготування тіста із застосуванням дріжджів займе набагато більше часу.

Рецепт самси з готового традиційного листкового тіста з м'ясом

Список необхідних продуктів:

  • Листкове тісто;
  • 1 кг жирної баранини;
  • 10 цибулин середнього розміру;
  • Чорний мелений перчик і сіль за смаком кулінара;
  • 1 чайна ложка зіри;
  • Маргарин або вершкове (не спред) олію;
  • Для змащення необхідно підготувати рослинне масло.

В першу чергу готується начинка. Для цього м'ясо рубається на дрібні шматочки. Часто застосовується і фарш. При відсутності баранини можна використовувати і яловичину.

У тому випадку, якщо жиру тваринного походження буде замало, можна додати в м'ясо рослинне масло. Цибулю потрібно порізати у формі півкілець, які потрібно розділити наполовину. Подрібнену цибулю додається в м'ясо разом зі спеціями і прянощами.

Весь обсяг тесту потрібно розділити на кілька часточок. Кожну з цих частин розкачують у шар з невеликою товщиною. Поверхня пластів змащується маргарином або селянським маслом, попередньо розтопленим. Потім тісто згорнути в рулет на всю довжину і протягом 12 хвилин охолоджується. Робиться це для того, щоб маргарин або масло при подальшій роботі не розтікався.

Охолоджене тісто порізати поперек на шматки невеликого розміру. Від товщини шматків залежить розмір майбутнього виробу. Кожен з даних частин потрібно поставити у вертикальному положенні і придавити рукою. Потім потрібно скористатися і розкачати качалкою кругле підставу, товщина якого повинна бути не більш п'яти міліметрів.

У середину кожного круглого підстави викладається начинка. Для цих цілей можна застосувати звичайну столову ложку.

Після цього кінці підстави підтягуються і щільно защипываются. Форму виробу можна надати і трикутну, і прямокутну, і будь-яку іншу.

Викладати підготовлені вироби потрібно на деко, який попередньо повинен змазуватися маслом. Поверхня самси варто змастити яєчним желточком, і поверх нього посипати кунжутом або маком.

Духовку потрібно попередньо розігріти до температури 200 °С. Час випікання має становити близько півгодини. Тут все залежить від властивостей самої духовки.

Для приготування самси з м'ясом бажано застосовувати баранину. Але часто застосовують і інше м'ясо. Дуже важливо щоб начинка вийшла соковитою, тому застосовується велика кількість цибулі. Для підвищення соковитості часто у начинку додають деяку кількість рослинного масла.

Самса з куркою з листкового тіста

Дуже часто для приготування самси використовують куряче м'ясо. Часто тісто набувається у вже готовому вигляді. Найголовніше, щоб воно було досить якісним.

Для приготування начинки можна застосувати будь-яку частину курки. Все залежить від уподобань кожної людини.

Список необхідних продуктів:

  • 0,5 кг бездріжджового листкового тіста;
  • 2 цілих курячих філе;
  • 2 цибулини великих розмірів;
  • Приправи за смаком;
  • Половина чайної ложки солі;
  • 1 яйце для змащування зверху тесту;
  • Трохи борошна для розкачування готового тіста;
  • Кунжут.

Цибулю потрібно почистити і нарізати півкільцями. Філе теж нарізається у формі дрібних кубиків. Далі м'ясо перемішується з цибулею, додається сіль і спеції. Після всього цього отриману суміш потрібно ретельно вимішати.

Підготовлене листкове тісто необхідно з допомогою качалки розкотити до товщини, що досягає товщини до 2 мм. Для спрощення цього процесу пласти можна поділити на частини. Вже розкатане тісто потрібно поділити на певну кількість частин квадратної форми. Розмір їх залежить тільки від особистих побажань. У середину кожної заготовки лягає начинка у кількості однієї столової ложки. Можна трохи більше.

Далі тісто згортається по діагоналі і краї його ретельно защипываются. В результаті повинен вийти своєрідний пиріжок трикутної форми. Для краси краю можна обрізати за допомогою фігурного ножа.

Готовий виріб потрібно укласти на деко, який можна заздалегідь змастити маслом або застелити пергаментним папером. Поверхня самси змащується яйцем, попередньо збитим. При можливості і бажанні можна присипати її кунжутом.

Час випікання становить близько 20 хвилин при температурі 200 °с.

Для приготування самси можна сміливо використовувати куряче м'ясо. Для усунення властивою йому сухості додається велика кількість цибулі.

Ще одне азіатське блюдо — ечпочмак по татарськи рецепт з фото і покроковими рекомендаціями. По суті, це різновид самси.

Рецепт тіста для пирога з капустою. Це просто, якщо знати кілька секретом. Ми їх вам відкриємо тут.

Чак-чак по-башкирски рецепти з фото. Це дивовижний татарський рецепт, який варто спробувати.

Як приготувати самсу з листкового тіста з сиром

Самса з сиром є дуже простою у приготуванні стравою. Особливо, якщо для цього використовувати готове листкове тісто.

Для приготування знадобляться такі інгредієнти:

  • 500 грам готового, все того ж листкового тіста;
  • 350 грам розсільного сиру. До таким ставляться: бринза, сир моцарелла, сулугуні.
  • Один збитий жовток.

Готове тісто ретельно розкачати в один великий пласт. Бажано, щоб форма його залишалася прямокутної. При розкочуванні потрібно безперервно підсипати муку, щоб тісто не липло до рук, качалки і поверхні.

Розтопленим маслом потрібно змастити всю поверхню розкачаного шару. Можна поступово складати пласт навпіл і кожен раз розкачати трохи і змащувати маслом до утворення подібності конверта, який потім замотується в харчову плівку і вкладається в холодильну камеру на пару годинок.

Для начинки сир натирається на тертці великого розміру і трохи підсолювати.

Тісто після охолодження, ріжеться на невеликі шматки і розкочується для отримання форми невеликий коржі. В цент її лягає начинка, до якої можна додати подрібнену зелень.

Далі відбувається формування самси, краї якої треба дуже щільно защипнути. В іншому випадку сир може весь виявитися зовні при випіканні.

Деко для випікання потрібно ретельно промазати маслом і викласти туди заготовки самси. Вироби зверху змазують збитим яєчним жовтком. Поверх жовтка можна посипати маком або кунжутом.

Час випікання має становити не більше 2 хвилин.

Самса з сиру готується досить просто і займає це невелика кількість часу. Але, незважаючи на це, страва виходить дуже смачним і зовні привабливим.

Самса з листкового дріжджового тіста з фаршем

Інгредієнти для дріжджовий самси:

  • Дріжджове листкове тісто;
  • 500 грам м'ясного фаршу;
  • 2 сирі картоплини;
  • 100 грам різної свіжої зелені;
  • 2 великих цибулини;
  • Спеції за смаком.

Тісто розкачати в квадрат і змастити шаром м'якого маргарину. Потім загнути пласт у вигляді конверта і залишити хвилин на 10. Знову розкачати даний конверт в квадрат попереднього розміру і змастити маргарином, і так само загорнути в конверт. Дану процедуру варто повторити певну кількість разів. Потім тісто має відпочити.

Тепер потрібно підготувати начинку. Цибулю, зелень і картоплю потрібно дрібно нарізати. Для цих цілей можна застосувати кухонний комбайн, який подрібнить все дані продукти. Отриману суміш змішати з фаршем і додати сіль і всі спеції за смаком.

Якщо начинка виходить недостатньо вологої, можна додати трохи води.

Відпочиле тісто розкочується до товщини 2 мм Різати його потрібно дуже гострим ножем на невеликі квадрати, з яких в подальшому формується самса.

Всі заготовки укладаються на деко і змазують збитим яйцем. Ставити деко потрібно у вже розігріту духовку.

Хитрощі кулінарів

При випіканні самси з використанням дріжджового тіста ні в якому разі не можна відкривати духовку протягом перших десяти хвилин, оскільки тісто може осісти.

Не потрібно робити тісто дуже тонким.

Тісто потрібно заздалегідь дістати з морозильної камери і перекласти в холодильник. Так розморожування пройде більш природно і з тестом не станеться особливих змін.

Самса є дуже смачних і нескладних в приготуванні стравою. Головне в процесі роботи дотримуватися рекомендацій досвідчених кулінарів.

Що ще почитати: