Як спекти самсу з м'ясом в домашніх умовах
Чи знаєте ви, що таке справжня самса? Ні, це зовсім не трикутний листковий пиріжок з м'ясом. Це страва з прісного тіста, з начинкою з м'яса, цибулі, курдючного жиру та спецій. До речі, традиційно її випікають в тандирі.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
молоко жирністю 3,2% - | 250 мл |
борошно - | 400 г |
сіль - | 20 г |
маргарин розм'якшений - | 50 г |
курдючний жир баранячий - | 100 г |
олія рафінована рослинна - | 40 мл |
яйце - | 1 шт. |
кунжут - | 1 жменю |
зіра і чорний перець - | по 1 щіпці |
жир яловичий (внутрішній) - | 50 г |
філе яловичини (вирізка) - | 200 г |
цибулю - | 3 великих головки |
Час приготування: 60 хвилин | Калорійність на 100 грам: 210 Ккал |
Що таке самса по-узбецьки? Це пиріжки, зроблені у формі трикутника. Тісто завжди робиться без дріжджів, а начинка з дрібно порубаного м'яса яловичини.
Розглянемо покроково узбецький рецепт самси з м'ясом в домашніх умовах.
Крок 1
У невеликій каструлі витопити сало курдючне. Вистелити дно друшляка марлею і процідити через неї вытопленное сало.
Крок 2
Для тіста використовувати тільки теплі продукти, тому маргарин з молоком дістати з холодильника заздалегідь.
Крок 3
Поєднати в мисці борошно, молоко, сіль, маргарин, замісити. Влити масло рослинне і ще раз вимісити.
Крок 4
Розкачати тісто дуже тонко, його товщина не повинна перевищувати 2 мм Тонку пластину змастити розтопленим салом. Підсушити і згорнути у вигляді рулета.
Крок 5
Рулет нарізати на однакові шматочки і розкачати їх у коржі, які укладати один на одного, прикриваючи серветкою. Перед розкочуванням стіл посипати борошном.
Крок 6
Для начинки: яловичину з цибулею і нутряним жиром нашаткувати дрібним кубиком. Все викласти в глибоку чашку, добре перемішати, додавши зіру, сіль і чорний перець.
Крок 7
Викласти коржі з тіста на робочу поверхню, покласти начинку в кожну, сформувати трикутні пиріжки. Яйце збити віночком, змастити трикутники, зверху присипати насінням кунжуту.
Крок 8
Духовку попередньо розігріти до 180 градусів. Викласти самсу на змащене деко. 20 хвилин випікати.
Самса з бараниною з листкового тіста
Начиняють самсу завжди сирими продуктами, і не важливо, овочі чи м'ясо. Хоча за традицією її випікають в тандирі, але і в духовці вона чудово виходить.
Вам знадобиться:
- 100 мл води;
- 400 г борошна;
- 3 великих свіжих яйця;
- 1 пачка розм'якшеного масла;
- по 1 щіпці солі і соди;
- 200 г баранини (філейна частина);
- 1 щіпка зіри;
- 50 г внутрішнього жиру;
- 2 великі цибулини;
- перчити за смаком і солити.
Самсу можна зробити за 1 годину 20 хвилин. Блюдо в розрахунку на одну порцію містить 200 ккал.
Як приготувати?
Крок 1. Борошно пропустити через сито, сформувавши з неї гірку.
Крок 2. У чашці змішати вінчиком яйця з водою, посипати сіллю і содою.
Крок 3. Розтопити в каструлі масло. Потрібно 23 олії, які треба змішати з борошном, щоб вона вийшла жирної. Додати рідину з миски, вимісити тісто до гладкості і еластичності.
Крок 4. Сформувати з тіста рулет, змастити залишилися розтопленим маслом, загорнути в пакет і покласти його в холодильник приблизно на 15 хвилин.
Крок 5. Зайнятися приготуванням начинки: баранину промити, обсушити, нарізати м'ясо і внутрішній жир баранячий маленькими кубиками, ріпчасту цибулю нашаткувати дрібно. Всі компоненти перемішати, додавши зіру, чорний перець, сіль.
Крок 6. Вийняти рулет з холодильника, нарізати його на шматочки у вигляді барильця, прим'яти і кожен розкачати в корж.
Крок 7. У центр коржики покласти начинку, заліпити краї так, щоб вийшов трикутник. На змащене деко викладати швом вниз.
Крок 8. Кожен виріб змастити яєчної сумішшю, присипати кунжутом, можна білим і чорним. Випікати півгодини в духовці.
Візьміть на замітку рецепт тірамісу без яєць — цей десерт підкорить серця навіть самого вибагливого гурмана.
Візьміть на замітку рецепт домашнього пирога з картоплею та м'ясом.
Що приготувати на друге швидко і смачно — найбільш оригінальна добірка рецептів.
Листкова самса з м'ясом курки і сиром
Найвідоміше блюдо середньоазіатської кухні можна приготувати з начинкою з тертого сиру і шматочків курячого м'яса.
Потрібно:
- ½ Пачки вершкового масла;
- половина склянки води;
- щіпка солі;
- 2 тонких склянки борошна;
- 500 г курячого м'яса;
- 3 цибулини;
- 200 г подрібненого на терці сиру;
- щіпка перцю;
- посолити за смаком;
- 1 жменька кунжуту.
Необхідний час: 1 година 15 хвилин. Калорійність порції не перевищить 230 ккал.
Приготування:
- Для тіста натерти на тертці вершкове масло. До нього додати просіяне борошно, всі інгредієнти ретельно розтерти. Влити воду і енергійно перемішати. Прибрати тісто в холодильник на півгодини і більше;
- Для начинки: дрібно порубати три цибулини і куряче філе, всі продукти перемішати руками, додавши натертий сир і спеції за смаком;
- На робочому столі сформувати з тіста 12 ковбасок, кожну прим'яти руками і розкачати в тонкий корж;
- В середину коржів викласти начинку. Зліпити вироби у вигляді трикутників. Змастити яєчної рідиною кожен пиріжок;
- Деко вистелити кулінарної папером, викласти на неї самсу, помістити в розігріту духовку на 30-40 хвилин.
Самса з картоплею і м'ясом
Не кожен трикутний пиріжок з м'ясом і картоплею можна називати самсою, а тільки зроблений за традиційним рецептом.
Вам знадобиться:
- 450 г борошна;
- 60 г розм'якшеного масла;
- велике куряче яйце;
- 2 щіпки солі;
- для посипання жменю кунжуту;
- 6 штук картоплин;
- 2 звичайного розміру цибулини;
- 300 баранини;
- з 1 щіпки зіри і чорного перцю;
- солити за смаком;
- 100 г курдючного жиру.
Страва вдасться приготувати за 1 годину 20 хвилин. По калорійності одна порція не перевищить 230 ккал.
Як зробити:
- Для самси замісити звичайне тісто. У склянку з водою, додати сіль. Борошно просіяти у вигляді гірки, в центрі зробити воронку в неї влити рідину, вимісити, тісто має бути крутим і еластичним. Прикрити його рушником, залишити в спокої на півгодини;
- На посипаний борошном стіл викласти тісто, розділити його на два шматки. Розкачати перший шматочок в тонкий пласт, змастити його олією;
- Тісто накрутити на звичайну качалку, потім розрізати уздовж. Повинні вийти вузькі прямокутники, в яких кілька шарів тіста. З другим шматочком поступити таким же чином;
- Зробити начинку: картоплю, цибулю, м'ясо, курдючний жир порізати дрібними кубиками, додати спеції, перемішати;
- Пластини з тіста поділити на вісім частин, потім частини розкачати в коржі;
- Викласти на кружечки начинку по 2 ст. ложки. Защипнути краю, сформувавши трикутник;
- Духовку попередньо розігріти до 200 градусів. На деко покласти папір для випічки, викласти самсу, змастити її яєчним жовтком, зверху присипати насінням кунжуту;
- Відправити самсу в духовку на 30-35 хвилин. Подавати на стіл в гарячому вигляді.
Самса з гарбузом і м'ясом
Рецепт самси можна постійно урізноманітнювати, додаючи різні начинки, наприклад, дрібно порубані шматочки гарбуза і баранини.
Вам знадобиться:
- борошно – 3 повних склянки;
- яйця – 1 штука;
- вода – 200 мл;
- масло вершкове розм'якшене – 50 г;
- гарбузова м'якоть – 400 г;
- шматочок баранячого курдючного сала – 50 г;
- 2 невеликі цибулини;
- баранина, частина філе – 300 г;
- масло топлене – 2,5 ст. ложки;
- 1 щіпка перцю;
- за смаком приправити сіллю.
На готування піде 1, 5 години. Звичайна порція вагою в 100 г містить 230 ккал.
Покроковий спосіб готування:
- У мисці з'єднати яйце з водою, перемішати. Борошно просіяти, додати яєчну рідина, замісити тісто (не дуже круте). Загорнути його в пакет, залишити на столі, щоб воно «відпочило» і стало зручним для ліплення;
- Викласти тісто на стіл, розім'яти і розкачати в пласт. Змастити цю пластину розтопленим вершковим маслом, скрутити в рулет, прибрати в холодильник;
- Для начинки порізати маленькими кубиками м'ясо, гарбуз, сало, цибулю. Змішати всі інгредієнти, додавши за смаком спеції;
- Тісто розрізати на шматочки, кожен розкачати в корж. Викласти начинку з м'яса і гарбуза, защипнути краї тіста так, щоб вийшов трикутник;
- Духовку розігріти до 200 градусів. Випікати самсу близько 40 хвилин. Гаряче виріб змастити топленим маслом і відразу подавати.
Кулінарні поради
Класичне тісто для самси з м'ясом повинно бути крутим, щоб його розкачати, треба докладати великі зусилля. За рецептурою, співвідношення борошна і води 4:1. Таке тісто розкачати під силу тільки чоловікам. Щоб полегшити собі задачу, треба збільшити порцію доданої води, наприклад замість однієї склянки взяти півтора.
Взагалі, тісто готується просто – борошно, вода, сіль і трохи розтопленого баранячого жиру. В сучасних рецептах його замінили вершковим маслом. Жир вмішують в тісто або промащують їм тонко розкатаний пласт, який згортають в рулет, відправляють в холодильник і тільки після цього нарізають на шматочки.
Немає часу замішувати тісто, можна використовувати готове листкове. А ще ідеально підійде тісто «філо». Залишається тільки порізати на квадрати або смужки, викласти начинку і загорнути у вигляді трикутника.