Як спекти домашню самсу в духовці
Сьогодні ми готуємо булочки, але не зовсім звичайні! Спробуйте хоча б заради незвичайної начинки, вам повинно сподобатися. Буде і сир, і курка, і сир. Виходить незабутньо смачно!
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
зіра - | 1 пучку |
вершкове масло - | 0,3 кг |
яйця - | 2 шт. |
білий кунжут - | 5 щепотей |
борошно - | 550 г |
вода - | 200 мл |
баранячий фарш - | 0,8 кг |
цибулю - | 3 головки |
чорний кунжут - | 5 щіпок |
сіль - | 1 пучку |
Час приготування: 150 хвилин | Калорійність на 100 грам: 276 Ккал |
Самий традиційний варіант самси вже прямо перед вами. Для серединки використовуємо соковитий баранячий фарш і багато цибулі. Ароматно і апетитно!
Як приготувати:
- Цибулю очистити і промити, крупно нарізати його.
- Присипати зірою і обім'яти руками, відставити.
- Додати фарш, спеції, добре перемішати компоненти.
- Воду підігріти і посолити.
- Додати одне яйце і третю частину масла. До цього часу воно вже має бути м'яким, щоб добре перемішувалося з іншими продуктами.
- Частинами ввести муку через сито, щоразу вимішуючи до однорідності.
- У результаті повинно вийти м'яке однорідне тісто.
- Вимішувати його протягом п'яти хвилин, потім розділити на п'ять рівних частин.
- Скачати кульки і дати їм відпочити протягом сорока хвилин під рушником.
- Потім кожен з них розкачати в пласт.
- Залишки масла розтопити і змастити ним кожен пласт тіста.
- Дати охолонути і потім скласти їх один на одного, скрутити в рулет.
- Перекласти на тарілку, затягнути плівкою і відправити в холод на годину.
- Потім дістати, присипати борошном і нарізати порційно.
- Розкачати і вирізати круги.
- У центр кожного викласти трохи начинки.
- Скріпити краї так, щоб вийшли трикутники.
- Викласти їх на деко з пергаментом.
- Змастити збитим яйцем і присипати кунжутом.
- Відправити в духовку на сорок хвилин при 210 градусах.
Простий рецепт
Тут ми вирішили випробувати соковиту і ситну яловичину. Взяли вирізку, щоб смак вийшов максимально яскравим, і не пошкодували!
ІНГРЕДІЄНТИ | КІЛЬКІСТЬ |
---|---|
вода для фаршу | 20 мл |
вода для тіста | 200 мл |
яловичина | 400 г |
борошно | 0,4 кг |
вершкове масло | 120 г |
цибуля | 2 головки |
сіль | 1 пучку |
петрушка | 30 г |
Час приготування: 190 хвилин | Калорійність на 100 грам: 234 ккал |
Як приготувати:
- Борошно посолити і висипати в миску з допомогою сита.
- Воду на плиті довести до кипіння і влити в миску.
- Спочатку вимішувати тісто ложкою, а потім, коли охолоне, перемішати вручну.
- Заважати до тих пір, поки воно не почне відходити від рук.
- Масло розпустити в сотейнику або в мікрохвильовій печі.
- Остудити його трохи і відставити.
- Тісто розкачати в досить тонкий пласт.
- За допомогою пензлика змастити його остившім маслом.
- Скласти тісто навпіл, розкачати трохи і знову змастити.
- Продовжувати процедуру до тих пір, поки тісто не буде складено разів п'ять.
- Після цього слід відправити його в холодильник на півтори години.
- За цей час яловичину очистити і промити, порізати на кубики.
- Яловичину пропустити через м'ясорубку два рази.
- Цибулю почистити і дрібно порубати гострим ножем.
- Петрушку помити і подрібнити її точно так само, як і цибуля.
- Змішати компоненти між собою та ввести у готовий фарш.
- Приправити сіллю і чорним перцем, влити води.
- Все це ретельно перемішати і дати настоятися.
- Тісто дістати, розкачати в тонкий пласт.
- Змастити його залишками масла і скачати в рулет.
- Нарізати його скибочками і кожен розкачати в круглий коржик.
- У центр кожної з них помістити ложку начинки.
- Скріпити краю в трикутник і викласти самси у форму.
- Прибрати в духовку на 30-35 хвилин при 200 градусах.
Порада: можна змастити самси жовтками, щоб вони вийшли золотими.
Приготування самси з сиром з листкового тіста
Коли сир використовується в якості начинки, то дуже складно зупинитися, при цьому не важливо, вареники це або торт. З ним завжди буде легко і дуже ніжно, перевірено!
ІНГРЕДІЄНТИ | КІЛЬКІСТЬ |
---|---|
кунжут | 20 г |
рослинна олія | 30 мл |
часник | 3 шматочка |
борошно | 0,5 кг |
чорний мелений перець | 2 дрібку |
сир | 0,5 кг |
яйця | 2 шт. |
вершкове масло | 0,1 кг |
вода | 200 мл |
зелень | 30 г |
сметана | 45 мл |
сіль | за смаком |
червоний мелений перець | за смаком |
жовток | 1 шт. |
Час приготування: 160 хвилин | Калорійність на 100 грам: 252 ккал |
Як приготувати:
- Борошно просіяти в глибоку миску через сито.
- Посолити її і з'єднати з рослинним маслом і одним яйцем.
- Замісити однорідне тісто і поставити його на годину в холодильник.
- Вершкове масло за цей час розпустити.
- Тісто дістати, поділити на чотири частини і кожну з них розкачати в тонкий пласт.
- Скласти їх один на одного, промазуючи кожен шар остившім маслом.
- Згорнути стопку тесту в рулет і прибрати його в холодильник на тридцять хвилин.
- У цей час можна зайнятися підготовкою начинки. Для цього сир протерти через сито або збити заглибним блендером.
- Перемішати його з яйцем і сметаною до однорідності.
- Зелень вимити і покришити гострим ножем.
- Часник почистити і пропустити через тисняву.
- Додати його разом із зеленню в сирну масу.
- Туди ж — трохи спецій, все це змішати до однорідності.
- Дістати Рулет і нарізати порційно, розкачати в коржі.
- Серединки наповнити начинкою і згорнути трикутниками.
- Прибрати в духовку до рум'яності при 180 градусах.
Порада: якщо хочете солодкі самси, додайте в начинку ванільний цукор і корицю, наприклад.
Як приготувати з куркою
Кажуть, курка – найніжніше м'ясо. Саме тому для наступної самси ми використовуємо саме її. Буде дуже смачно, варто спробувати!
ІНГРЕДІЄНТИ | КІЛЬКІСТЬ |
---|---|
вода | 120 мл |
цибуля | 2 головки |
куряче філе | 0,5 кг |
сіль | за смаком |
борошно | 300 г |
чорний мелений перець | за смаком |
молоко | 30 мл |
Час приготування: 40 хвилин | Калорійність на 100 грам: 187 ккал |
Як приготувати:
- М'ясо промити і почистити, нарізати його кубиками невеликого розміру.
- Далі дрібно порубати ножем або подрібнити в блендері.
- Цибулю почистити, дрібно покришити гострим ножем.
- З'єднати з курячим м'ясом, посолити і поперчити, з'єднати з молоком.
- Вимісити до однорідності, потім відбити.
- Воду трохи підігріти, вилити в миску, посолити і ввести муку.
- З отриманої маси замісити однорідне тісто.
- Поділити на 10-12 частин і з кожною зробити коржик.
- У центр покласти ложку курки і защипнути краю.
- Запікати при 240 градусах чверть години.
Порада: щоб начинка вийшла ще й пряної, курку можна попередньо обсмажити в спеціях і потім вже наповнювати нею булочки.
Апетитні слойки з додаванням картоплі
Ці самси вже більше схожі на повноцінне блюдо, адже всередині майже гарнір! Поживна картопля зі свіжим цибулею подобається всім!
ІНГРЕДІЄНТИ | КІЛЬКІСТЬ |
---|---|
часник | 2 шматочка |
картопля | 4 шт. |
яйце | 1 шт. |
спеції | 20 г |
листкове тісто | 0,5 кг |
кунжут | 30 г |
зелена цибуля | 30 г |
сіль | за смаком |
Час приготування: 50 хвилин | Калорійність на 100 грам: 243 ккал |
Як приготувати:
- Тісто заздалегідь дістати, щоб відтануло і стало придатним до роботи.
- Картоплю почистити і вимити, нарізати кубиками.
- Зелену цибулю помити і подрібнити.
- Додати сіль і спеції, часник, пропущений через прес.
- Тісто нарізати колами і наповнити їх начинкою.
- Защипнути краї так, щоб вийшли трикутники, і перекласти на деко.
- Змастити кожну самсу яйцем і присипати кунжутом.
- Прибрати в духовку на півгодини при 180 градусах.
Порада: щоб вийшло оригінальніше, використовуйте для присипки кмин.
Читайте, як правильно приготувати тісто для самси і трохи про історію походження східної випічки.
Тут ви дізнаєтеся, як смачно і правильно готувати ечпочмак по-татарськи.
Візьміть на замітку рецепти свіжих, м'яких і смачних пиріжків з м'ясом.
Дивовижна самса з сиром
В якості начинки для самси ви можете взяти абсолютно будь-сир. У будь-якому випадку вийде дуже смачно, ситно, хрустко і свіжо.
ІНГРЕДІЄНТИ | КІЛЬКІСТЬ |
---|---|
сир | 400 г |
листкове тісто | 0,5 кг |
жовтки | 2 шт. |
Час приготування: 30 хвилин | Калорійність на 100 грам: 370 ккал |
Як приготувати:
- Тісто дістати і розкрити, нехай гріється.
- Сир натерти або розім'яти виделкою в залежності від сорту.
- Розкачати слойку і вирізати з нього кружечки одного розміру.
- У середину покласти начинку і зібрати трикутники.
- Викласти на деко і змастити жовтком.
- Прибрати в духовку на двадцять хвилин при середній температурі.
Трохи хитрощів
Щоб самси виходили красивими, апетитними, рум'яними і глянсовими, обов'язково змащуйте їх поверхні. Можна для цієї мети використовувати жовтки, цілі яйця, воду, масло. Далі верхівки зазвичай присипають кунжутом або кмином.
В залежності від температури духовки запікати самси можна п'ятнадцять хвилин, а можна і всі сорок. Якщо потрібно швидко і терміново, збільште температуру, тоді і випічка буде готова швидше. Але якщо у вас сира начинка, то краще вже почекати. Так як тісто спечеться швидко, а от серединка може підвести.
Самса – це дуже смачно і ситно. Майже завжди вона готується з листкового тіста, яке так любить кожного з нас. Ми запропонували вам кілька варіантів приготування самси з нуля. Тісто виходить смачним, шалено ароматним і готується в рази швидше, ніж звичайна слойка!