06 июнь 2019 1 290

Як смачно приготувати яловичину в горщиках

Страву в горщиках завжди виглядає красиво і апетитно, і тому цілком підійде навіть для святкового застілля. Дуже смачно, а деколи просто вишукано.

Яловичина в горщиках зі сметаною в духовці
Інгредієнти Кількість
яловичини (лопатка, шия) - 650 грам
дрібної картоплі - 0,5 кг
цибулин - 2 середні
бульйон м'ясний або вода - ¼ Частину склянки
сметани - 250 р сметани
лавра - 1 аркуш
сухого вина - 100 г
масла вершкового - 60 г
кропу - 2 гілочки
перцю і солі - за смаком
білого борошна - 50 г
Час приготування: 60 хвилин Калорійність на 100 грам: 330 Ккал

Якщо яловичину змішати з нарізаною кубиками картоплею, приправити сметаною, вийде дуже смачне і ситне блюдо.

Розглянемо докладний рецепт приготування яловичини в горщиках зі сметаною в духовці. Отже, спочатку потрібно нарізати яловичу м'якоть великими шматочками. У чашку насипати сіль, борошно, поперчити і добре перемішати. Обваляти в цій суміші м'ясні шматочки. Вони повинні бути рівномірно покриті борошном, а надлишки краще струсити.

Очищені бульби картоплі, нарізати великими кубиками і злегка підрум'янити в олії. Також трохи обсмажити цибулю, нашатковану кільцями. На сильному вогні в посуді з товстим дном розігріти олію. В ньому обсмажити близько 6 хвилин яловичину, не заважаючи, поки м'ясні шматочки з одного боку не підрум'яняться. Потім перемішати, готувати ще 3 хвилини.

Взяти керамічний горщик, покласти в нього приготовані інгредієнти шарами: м'ясо, потім обсмажені картопляні кубики, зверху кільця цибулі, все приправити спеціями. Влити гарячий бульйон або воду.

Духовку попередньо розігріти до 160 градусів, поставити в неї на 30 хвилин горщик з яловичиною. За 10 хвилин до кінця гасіння додати в блюдо сухе вино, згідно з рецептурою. За 2 хвилини до закінчення приготування яловичину залити сметаною, посипати подрібненим кропом.

Тушкована яловичина з картоплею

Це, напевно, самий легкий із усіх відомих способів приготування яловичини в горщику. Щоб вийшло смачно, зовсім не обов'язково купувати дорогі продукти.

Знадобиться:

  • 0,4 кг яловичої м'якоті;
  • 7 дрібних картоплин;
  • 1 середня морква;
  • 2 середніх цибулини;
  • соус томатний і сметана по 1 ст. ложці;
  • вода – 1 літр;
  • по 35 г масла рослинного і вершкового;
  • за смаком лавровий лист, спеції.

Приготування займе 1, 5 години, калорійність готового страви — близько 350 ккал.

Як готувати тушковану яловичину з картоплею в духовці:

  1. М'ясо помити холодною водою, потім ретельно обсушити паперовими рушниками. Подрібнити м'ясо будь-яким способом, але краще великими кубиками. Обсмажити з усіх боків у гарячому маслі, поки шматочки не підрум'яняться. Приправляти м'ясо сіллю треба в кінці смаження.
  2. Картоплю очистити, також подрібнити м'ясо. Злегка підрум'янити на маслі, посолити. На крупній тертці моркву подрібнити, цибулю порубати на дрібні шматочки. В олії спочатку обсмажити цибулю, потім додати до нього моркву, тушкувати 5 хвилин.
  3. Укладаємо інгредієнти в підготовлені горщики. На дно покласти м'ясо, на нього картоплю, зверху буде шар моркви з цибулею.
  4. Покласти в 1.5 літрову каструлю томатний соус, сметану, приправити спеціями, залити підігрітою водою, ретельно змішати. Соус готовий. Залишилося рівномірно розподілити його по горщикам, додати в кожну по одному лавровому листу.
  5. У холодний духова шафа поставити всі горщики. Виставити температурний режим, не вище 180 градусів. Гасити яловичину з картоплею близько 45 хвилин. У готову печеню додати сметану, подрібнену зелень. Вимкнути плиту, а страва поки залишити в ній. Нехай сметана гарненько просочить всі інгредієнти.

Спробуйте приготувати корисне печиво з геркулесу з допомогою наших покрокових фото і підказок кулінарів.

Як приготувати млинці на кисляку читайте в нашій статті.

Порадуйте своїх близьких незвичайним татарським стравою — кыстыбый. Як його правильно готувати читайте тут.

Печеня з яловичиною і грибами, приготоване в горщику

Приготувати яловичину з грибами можна легко, якщо гасити її в горщику. Виходить насичене спекотне, яке неодмінно сподобається всім.

На 2 порції знадобиться інгредієнти:

  • 250 грам яловичої м'якоті;
  • 8 дрібних картоплин;
  • 200 г свіжих або заморожених грибів (різновид за бажанням);
  • 1 велика ріпчаста цибулина;
  • 40 грам томатної пасти (або тушкованою помідорної м'якоті);
  • приправляти спеціями за смаком.

Щоб приготувати страву знадобиться час – 1 година, калорійність всього 300 ккал.

Розглянемо покроково рецепт приготування яловичини в горщику з картоплею і грибами в духовці.

Крок 1

З м'якоті видалити плівки, потім шматок промити водою. Викласти його на паперовий рушник, хай просохне. Подрібнити підготовлене м'ясо на шматочки.

Взяти посуд з товстим дном, залити в неї масло, розігріти його на сильному вогні і обсмажити шматочки яловичини з усіх боків.

Крок 2

Ріпчасту цибулю подрібнити, гриби нарізати пластиками або кубиками. Обсмажити на олії спочатку подрібнену цибулину, потім гриби і готувати ще 5-6 хвилин.

З'єднати м'ясо, цибулю, гриби додати томатну основу (паста або помідори), перемішати, прибрати з плити. Картоплю нарізати великими кубиками або брусочками.

Крок 3

Взяти вогнетривкий глиняний горщик викласти на дно частина яловичини з грибами, зверху картоплю, останній шар знову м'ясо з грибочками, залити гарячою водою.

Яловичина повинна гаситися 50 хвилин в розігрітій духовій шафі.

Яловичина з овочами і рисом в горщиках

Рецепт цієї страви можна урізноманітнити на свій смак, додаючи різні овочі.

Інгредієнти:

  • 0,7 кг яловичої вирізки;
  • 4 пакетики рису;
  • 2 помідори;
  • 200 грам квасолі в стручках;
  • 2 головки червоної круглого цибулі;
  • 40 г пасти з томатів;
  • 30 грам рафінованої олії;
  • приправляти спеціями – тільки за смаком.

Можна приготувати за 1 годину, калорійність однієї порції 399 ккал.

Як приготувати яловичину з рисом і овочами в горщику в духовці:

  1. Яловичу м'якоть порізати на шматочки будь-якої форми, головне, щоб вони були невеликими. Помідор, цибулю подрібнити кубиками. Стручкову квасолю поділити на 4 частини.
  2. Взяти сковороду, бажано з потовщеним дном. Влити в неї масло, розігріти на сильному вогні. Відправити в сковороду шматочки яловичини для обжарювання. Поки м'ясо готується перебрати і промити теплою водою рис.
  3. У обсмажене м'ясо покласти помідори, подрібнений цибулю, тушкувати 5 хвилин. Додати рис, порізані стручки квасолі, томатну пасту, приправити спеціями, добре перемішати. Рис повинен просочитися маслом, тому страва тримаємо на плиті ще 3 хвилини.
  4. Розкласти яловичину з овочами і рисом підготовлені глиняні горщики. Страва готується 40 хвилин в розігрітій духовці при температурі 220 градусів.

Кулінарні рекомендації

  1. Спеції краще пропитают м'ясні шматочки, якщо додавати їх під час обжарювання;
  2. Щоб у смаженого цибулі був красивий колір, після нарізки його треба обваляти в борошні;
  3. Те, що масло на сковороді сильно нагрілося, можна визначити, якщо кинути на нього щіпку солі. Від добре нагрітого масла, сіль відскакує з тріском;
  4. Якщо немає свіжих грибів, підійдуть сухі. Щоб вони не поступалися за смаком свіжих грибів, їх треба замочити в підсоленому молоці;
  5. Замість томатної пасти можна використовувати кетчуп.

В основі всіх запропонованих рецептів присутній яловичина. Вона чудово поєднується з крупами, овочами і грибами, в кожному блюді м'ясо виходить дуже соковитим.

Що ще почитати: