10 июнь 2019 1 100

Як правильно приготувати м'ясо по-купецькому

Гарячі і холодні, ситні і дієтичні страви готуються з вмістом різної кількості м'яса. Даний продукт не тільки приносить велику насиченість і калорійність страв, але й багатий різними мінералами, вітамінами. Дуже смачним, апетитним, соковитим стравою є простий рецепт – м'ясо по-купецькому.

Класичний рецепт
Інгредієнти Кількість
свинина - 0,75 кг
майонез - 100 г
сир (твердих сортів) - 300 г
помідори - 400 г
зелень (петрушка) - 40 г
приправа для м'яса - 10 г
сіль - 10 г
соняшникова олія - 15 г
Час приготування: 50 хвилин Калорійність на 100 грам: 218 Ккал
Ніхто точно не може сказати, коли в перший раз на стіл почали подавати м'ясо, але цей стіл точно був купецьким, судячи з назви. В основі класичного рецепту лежить використання таких обов'язкових інгредієнтів – м'яса, сиру, помідорів.

Кожен продукт у складі страви володіє своїм неповторним смаком, загалом надаючи страві не тільки величезну поживність, але і апетитний, красивий вигляд.

Основний продукт рецепта – свинину, варто помити, звільнити від надлишків непотрібної рідини і розрізати на шматочки завтовшки не більше півтора сантиметрів, а розмір відповідати стандартним розмірам відбивних. Кожну частину м'яса, відправивши в поліетиленовий пакет, відбити молотком для додання м'якості. Потім всі частини свинини посипати приправою, сіллю і викласти компактно, близько один до одного на змащений маслом деко.

Весь сир натерти на тертці, 1/2 частина його змішати з майонезом. Помідори обдати окропом, видалити шкірку і порізати товстими кружальцями. На поверхню м'ясних шматків висипати сир, зверху покласти помідори, які слід покрити сиро-майонезній сумішшю. В розігрітій духовці запікати свинину тридцять хвилин при температурі 180° до появи апетитною скоринки.

Страва чудово поєднується з гарніром з рисової крупи, картопляного пюре, а при подачі прикрашають гілочками петрушки.

М'ясо по-купецькому з грибами

Щоб порадувати своїх близьких, пригостити ситним блюдом гостей не варто витрачати багато часу на приготування, вигадуючи і вишукуючи рецепти вишуканих страв. Таким жахливо поживним і апетитним може стати чудове запечене м'ясо з грибами по-купецькому.

Воно буде ніжним, соковитим і досить калорійним, тому гарніром до нього може послужити овочеве пюре або легкий салат зі свіжих овочів. Для створення ароматного м'яса будуть необхідні:

  • свинина (м'якоть, вирізка зі спинної частини) – 0,6 кг;
  • сіль, мелений перець – по 5 г;
  • пісне масло – 1 ст. л.;
  • сметана – 100 г;
  • помідори – 4 шт. (середнього розміру);
  • гриби – 300 г;
  • сир – 200 р.

Основний процес готування – запікання – триває двадцять п'ять хвилин, а підготовка продуктів займе ще тридцять. Енергетична цінність ста грам м'яса по-купецькому складе 175 ккал.

М'якоть свинини слід промити і, видаливши паперовим рушником надлишки рідини, нарізати його на шматочки розміром з класичні відбивні. При цьому товщина повинна бути не більше півтора сантиметрів. Кожну частину свинини відбити молоточком з двох сторін. Щоб не пошкодити і не розірвати поверхню шматочків, потрібно покласти їх перед процесом відбивання в целофановий пакет.

З помідорів видалити шкірку, обдавши окропом, нарізати кільцями. Сир крупно натерти, скориставшись теркою, а гриби нарізати тонкими пластинами. Відбиті шматки свинини щільно викласти одним шаром на змащений маслом деко, посолити, поперчити. Поверх викласти рівномірно ½ частину сметани, помідори.

Одну частину сиру викласти на томатні кільця, потім розмістити гриби, другу частину сиру і сметани.

Запікати м'ясо в розігрітій до 200° духовці двадцять хвилин, а потім трохи збільшити температуру до 230° ще на п'ять хвилин.

Гаряче купецьке м'ясо буде дуже ситним, соковитим і прекрасно гармоніювати з улюбленим соусом і гарніром.

 

М'ясо з картоплею і ананасами

Під час свята на столі хочеться бачити апетитні, красиві страви, які порадують не тільки своїм виглядом, але і будуть поживними, корисними, смачними. М'ясо чудово поєднується не тільки з овочами, але і консервованими ананасами, які, надають йому особливий солодкий смак і аромат, роблять більш соковитим. Для створення дуже легкого, але ситного м'яса по-купецькому знадобляться:

  • свиняча шия – 1 кг;
  • приправа для м'яса – 10 г (ч. л.);
  • сіль – 5-7 г;
  • картопля – 0,5 кг;
  • ананаси (консервовані) – 300 г;
  • майонез – 50 мл;
  • твердий сир – 150 г;
  • пісне масло – 20 р.

Підготовка продуктів і процес приготування займе всього годину. Харчова цінність неймовірно ароматного страви буде дорівнює 237 ккал на сто грам.

Для початку потрібно промити свинину, прибрати залишки непотрібної рідини, скориставшись паперовим рушником. Після м'ясо нарізати на порційні шматочки товщиною, яка не перевищує півтора сантиметрів. Картоплю відварити в трохи підсоленій воді «в мундирі». Щоб надати м'ясу ніжність і м'якість, його слід трохи відбити молотком через плівку – поверхня свинячих шматків не розповзеться, не порветься.

Деко змастити олією, викласти м'ясо потрібно не дуже щільно, але компактно в один шар. На свинину насипати сіль, приправу, трохи розтерти по поверхні. Картоплю почистити, порізати кільцями, викласти наступним шаром на м'ясо.

Ананаси і сир краще нарізати невеликими кубиками, змішати з майонезом і висипати рівномірно на картоплю. В розігрітій до 200° духовці блюдо запікається сорок хвилин до одержання рум'яної скоринки на поверхні.

М'ясо по-купецькому в даному рецепті являє собою самостійне блюдо, яке подається гарячим, прикрашених зеленню з легким овочевим салатом в додаток.

Кыстыбый з картоплею — татарська страва, просте і в незвичайному виконанні.

Рецепти тортів в мікрохвильовці стануть в нагоді, якщо вам десерт потрібно приготувати максимально швидко.

Смузі з банана і молока — корисний напій, в різних інтерпретаціях.

М'ясо по купецькому рецептом з овочами і сиром в горщиках

Будь-який вид м'яса досить калорійний, хоча і корисний продукт. Він містить безліч вітамін, мікроелементів і при цьому є ситним і поживним елементом будь-якого рецепту. Щоб знизити калорійність, надати соковитість, нотку свіжості м'яса по-купецькому, можна запекти страву в горщиках, додавши трохи різних овочів у вигляді спільно приготованого гарніру. Для створення чудового блюда з красивою сирною скоринкою будуть потрібні:

  • свинина (яловичина, куряче філе) – 0,8 кг;
  • картопля – 400 г;
  • вершкове масло – 60 г;
  • сіль, спеції – по 10 г;
  • цибуля – 300 г;
  • помідори – 300 г;
  • морква – 200 г;
  • сир (напівтвердого сорту) – 200 г;
  • солодкий перець – 300 г;
  • майонез – 120 мл

З розрахунку даних продуктів може вийти 6-8 порцій, приготування яких займе дві години з підготовкою продуктів, а кілокалорій в ста грамах поживної страви по-купецькому буде міститися 158 од.

Овочі очищаються, нарізати невеликими кубиками в окремі ємності, при цьому перець ріжеться трохи дрібніше, а з помідор під дією окропу попередньо знімається шкірка. М'ясо можна порізати на тонкі пластини невеликого розміру, щоб вони помістилися в горщик, не мнучись, або ріжеться на маленькі квадратики.

На дно кожного горщика викладається масло, яке ділиться на їх кількість. Шарами викласти рівномірно цибулю, свинина, картопля, морква з перцем і помідори. При цьому м'ясної, картопляний шар присипається сіллю і приправою. Сир натирається в майонез, маса перемішується і служить верхнім шаром для кожного горщика, який під час запікання просочить все блюдо всередині.

В розігрітій до 160° духовці горщики з ароматним і дуже соковитим стравою повинні запікатися накритими кришечками (фольгою) протягом півтора годин. М'ясо по-купецькому готується зазвичай на свято і подається гарячим, прикрашене зеленню.

Ситна гречка з м'ясом в мультиварці

У дивовижному, універсальному обладнанні на кухні – мультиварці, можна приготувати страву дуже легко і просто. Варто лише підготувати всі продукти і по черзі закладати їх у неї. Гречка по-купецькому в цьому чудовому кухонному приладі вийде не тільки дуже поживною, корисною, але і в поєднанні з м'ясом дуже соковитою, розсипчастої, ситної. Для приготування страви будуть необхідні:

  • гречана крупа – 330 г (2 склянки);
  • вода – 0,8 л;
  • свинина (яловичина) – 400 г;
  • цибуля – 100 г;
  • морква – 100 г;
  • рослинна олія – 20 г;
  • улюблені спеції (перець, куркума, паприка) – 10 г;
  • сіль – 10 р.

Підготувавши всі продукти до приготування в мультиварці страви, час, який буде витрачено, складе всього сорок хвилин. Харчова цінність прекрасного другої страви складе 124 ккал в ста грамах.

М'ясо промивається, сушиться або обтирається паперовим рушником для видалення надлишків рідини, а потім нарізається тонкими скибочками, не великими кубиками. Овочі слід очистити, порізати на розсуд – цибуля квадратиками, моркву тонкими брусками. Гречана крупа промивається, надлишки води видаляються з допомогою друшляка.

У чашу обладнання вливається масло, засипається свинина, включаться функція «Тушкування» на час – сорок хвилин. Через п'ятнадцять закидаються овочі, перемішуються. Кришка мультиварки при даному процесі приготування повинна бути закритою. Ще через п'ять хвилин можна всипати гречку, влити воду, додати улюблені спеції і сіль. Все потрібно перемішати в останній раз і чекати сигналу про закінчення готування.

Купецька ароматна гречана каша з м'ясом розкладається по порційних тарілках, присипається подрібненою петрушкою, кропом і відправляється на обідній стіл.

Корисні поради

Для створення будь-якого ароматного, соковитого і апетитного страви, яке буде містити м'ясні інгредієнти, є декілька хитрощів використовуваних досвідченими кулінарами при виборі, підготовці та, безпосередньо, приготуванні. М'ясо по-купецькому не є винятком і тому потрібно взяти на замітку, що:

  1. При виборі м'яса потрібно брати свіжий, охолоджений, але не заморожений продукт;
  2. Якщо м'ясо жорстке, його потрібно рясно скропити лимонним соком, почекати повного вбирання;
  3. Для страви можна використовувати абсолютно різний набір овочів, спецій, зелені, прянощів;
  4. Для додання м'якості м'ясного продукту буде не зайвим використання гірчиці – змастити, залишити просочуватися на півгодини;
  5. Зробивши глибокі надрізи в шматках свинини, яловичини, м'ясо чудово підрум'яниться.

Багато, може бути, готували м'ясо по-купецькому, але просто не знали, як правильно називається страва. Гарніром до нього може стати будь-яка крупа, овочеве пюре, а вибір головного продукту можна зупинити на практично будь-якому вигляді м'ясного виробу – будь то курка, яловичина, свинина або баранина.

Що ще почитати: