03 май 2019 2 226

Як приготувати гостре м'ясо по-грузинськи

Грузинська кухня виділяється своїми гострими, пряними стравами з великою кількістю свіжої зелені, овочів і м'яса. Завдяки розташуванню на стику азіатської та європейської культур, вона ретельно переробила, увібрала в себе їх впливу. Такі страви, як харчо, чашушулі, курча тютюну, лобіо, хачапурі визнані у всьому світі як національний стандарт грузинської кухні.

Кавказькі чоловіки вважають приготування м'яса своїм прямим обов'язком і вродженою здатністю, так і варто додати, що частки хвастощів в цьому практично немає. Використовують, як правило, баранину, телятину, курку, свинину або суміш цих сортів.

Відмітна особливість, за якою відразу розпізнається грузинське м'ясо – це незвичайні кисло-солодкі маринади: лимонно-медовий, гранатово-часниковий, сметано-медовий з додаванням кедрових і грецьких горішків. Овочі свіжими нарізаються на велику тарілку або відразу кладуться в основу страви, при цьому їх дуже багато, навіть важко зрозуміти який компонент є головним.
Класичний рецепт
Інгредієнти Кількість
сметана - 100 мл
мед - 3 ст. л.
лимон - 1 шт.
баранина - 1 кг
зелень, спеції - за смаком
Час приготування: 300 хвилин Калорійність на 100 грам: 146 Ккал

Поєднання м'якого молодого м'яса з натуральним медом дає незабутній м'який смак. Головне, не перестаратися з його кількістю, інакше вийде занадто солодко, і кислуватий сметанний компонент не врятує положення.

Молоду баранину помийте і наріжте на однакові шматки. Якщо вам трапилося м'ясо з великою кількістю жив і жирових прошарків, то краще відразу видалити їх. Проколіть кожну скибочку в кількох місцях виделкою або ножем, щоб під час маринування воно краще і швидше промокло.

Помиту і подрібнену свіжу зелень – кінзу, петрушку, базилік – змішайте з домашньою сметаною і рідким медом. В кінці всипте спеції для баранини (коріандр і перець), посоліть і все ретельно перемішайте.

Залийте отриманим соусом м'ясо, старанно промешивайте і мніть його, щоб маринад вбрався в усі прошарки. Накрийте зверху харчовою плівкою або кришкою і поставте в холодильник мінімум на три години. Чим довше воно буде там стояти, тим ніжніше вийде блюдо. Якщо молодого баранчика знайти не вдалося, за основу можна взяти курятину або свинину. Зверніть увагу, що маринувати ці види м'яса можна менше, досить і пару годин.

Увімкніть електродуховку на 190 °С. Відріжте спеціальний рукав для запікання необхідної довжини. Краще не шкодувати, щоб не було впритул і циркулювало повітря, інакше клейонка лопне, весь сік витече й почне горіти.

Вкладіть баранину з маринадом в рукав, перев'яжіть кінці кілька разів і відправте готуватися на п'ятдесят хвилин.

Пікантне «Чашушулі»

Це національне блюдо є обов'язковим на кожному торжестві. Зазвичай його готують з яловичини. Головна особливість «Чашушулі» – це свій унікальний набір спецій.

Склад:

  • яловичина – 800 г;
  • цибуля – 2 шт.;
  • помідори – 5 шт.;
  • набір зелені;
  • приправи;
  • олія – 5 ст. л.

Приготування: 2 години.

Калорії: 119 Ккал/100 р.

Парну телятину розділяємо на великі шматки, закидаємо в чавунець і починаємо обсмажувати. Не треба підливати воду або масло відразу – на сильному вогні вона швидко почне топитися і власних соків буде достатньо, щоб домогтися оптимальної попереднього обжарювання поверхні. Додаємо її тільки через десять хвилин. Потім зменшуємо полум'я і накриваємо казанок кришкою, щоб тушкувалося м'ясо.

З цибулин знімаємо піну і шаткуємо півкільцями, вливаємо в сотейник масло і підсмажити до золотистого відтінку.

Помідори пускаємо в окріп, відразу ж знімаємо шкіру і пюрируем в блендері або перетираємо через сито. Не забуваємо за телятину: її потрібно періодично помішувати, а якщо волога випарувалася, то підлити ще.

Додаємо до цибулі томати, і обсмажуємо вісім хвилин, весь час помішуючи. Виливаємо соус до м'яса, всипаємо хмелі-сунелі, коріандр, чебрець і червоний перець. Все перемішуємо і залишаємо тушкуватися на сорок хвилин. В кінці засипаємо рясним шаром зелені і відставляємо.

Це блюдо їдять гарячим, тому відразу з плити подають на стіл, якщо під час застілля воно охололо, можна повторно підігріти.

Гостре м'ясо по-грузинськи з овочами в горщиках в духовці

М'ясо, приготоване в горщиках з овочами, вважається вдалим рішенням для фуршетного столу завдяки порційній подачі. Поєднання запечених в електродуховці компонентів відрізняється гостротою та яскравістю смаку.

Склад:

  • свинина 900 г;
  • картопля – 1 кг;
  • томати – 4 шт.;
  • цукіні – 2 шт.;
  • цибулина – 2 шт.;
  • кінза – 30 г;
  • часник – 3 шт.;
  • перець – 2 шт.;
  • перець, сіль, грузинські спеції.

Приготування: 2.5 години.

Калорії: 176 Ккал/100 р.

Великий шматок пісної свинини розрізаємо на маленькі шматочки. Якщо попадається жир, видаляємо його. Викладаємо на дно горщиків зрізане сало, поверх нього – підготовлене м'ясо, посипаємо спеціями і солимо. Бульби картоплі чистимо, ретельно вимиваємо і нарізаємо скибочками – це буде наступний шар страви. Цибулини чистимо, мачає в воді, ріжемо на шматочки і викладаємо на картоплю.

Цукіні миємо, чистимо і ріжемо кубиками, розподіляємо товстим шаром поверх лука. На черзі – солодкий перець. Його нарізаємо соломкою. Краще взяти червоні або різнокольорові стручки – так страва буде виглядати яскравіше і апетитніше.

Помідори розрізаємо навпіл, трьом через сито, а шкірку викидаємо. Часник подрібнюємо ножем. Змішуємо з томатним пюре, зеленню і заливаємо отриманою сумішшю зверху горщики. Включаємо електродуховку на 185 °С. Горщики накриваємо кришками, встановлюємо їх в піддони з фольги – рідина може вихлюпуватися під час приготування – і поміщаємо готуватися на півтори години.

У кожен горщик в кінці кладемо ложку домашньої сметани і перемішуємо.

Спробуйте приготувати яйця по-шотландськи, це цікава і незвичайна закуска, яка прийшла до нас з Туманного Альбіону.

На святковий стіл подайте буженину приготовану в духовці власноруч. А ми підкажемо вам як зробити м'ясо надзвичайно соковитим.

Пряна курочка в соусі теріякі — це те, що потрібно! Візьміть на замітку наш рецепт.

Як готувати м'ясо з волоськими горіхами за грузинським рецептом

Волоські горіхи – відмінно поєднується не тільки з випічкою, але і з гострими м'ясними стравами. Перед додаванням у страву їх рекомендується смажити до появи характерного запаху і подрібнити.

Склад:

  • яловичина – 600 г;
  • масло – 150 г;
  • приправи, сіль;
  • горіхи – 150 р.

Приготування: 1 годину.

Калорії: 132 Ккал/100 р.

М'ясо нарізаємо середніми скибочками. У сотейнику розтоплюємо вершкове масло і закладаємо обсмажуватися молоду яловичину. Рослинна олія не підійде, так як потрібно, щоб м'ясо тануло в роті. Заливаємо водою до самих країв і герметично накривши кришкою, залишаємо тушкуватися на сорок хвилин.

Горіхи очистити від шкаралупи, виймаємо ядра, закидаємо на суху сковороду злегка обсмажитися, подрібнюємо качалкою і разом з приправами і сіллю закладаємо в сотейник. Весь вміст перемішуємо, тушкуємо сім хвилин і відставляємо. Засипаємо зверху свіжою зеленню і розкладаємо по тарілках. До цієї страви підійдуть відварені макарони або картопля шматочками.

Корисні поради

  1. Самі підходящі розміри шматків м'яса – це два на два сантиметри. Воно швидко приготується і не розвалиться в процесі;
  2. Багато спецій і свіжої зелені в грузинській кухні не буває, саме цим вона і виділяється;
  3. М'ясо рекомендується спочатку готувати на сильному вогні, щоб воно присмажилося, а потім зменшити полум'я і томити;
  4. Приправи та спеції краще всього розтовкти в ступці самостійно, ніж використовувати мелені порошкові;
  5. М'ясо по-грузинськи відмінно поєднується з овочами: кабачками, баклажанами, цукіні, перцем, картоплею і помідорами.
  6. Будь-який сорт м'яса повинен бути в міру жирним, занадто пісне вийде сухим.

Приємного апетиту!

Що ще почитати: