14 апрель 2019 2 412

Рецепти приготування курчат тютюну на сковороді

На святкову вечерю посмажте знаменитого курчати тютюну. Складнощів з приготуванням цієї страви не буде абсолютно ніяких, якщо тільки вам вдасться купити «стрункого» курча, а не м'ясистого бройлера.

Чому курча тютюну так називається

Зазвичай під курча тютюну увазі смажену курку. Так, дійсно в цьому блюді способу готування відведена головна роль.

У Грузії курчат смажили на важкій чавунної або кам'яної сковороді тапі, звідси й перша назва «курча тапака».

Зараз вже важко визначити, чому грузинське блюдо, так міцно увійшло в радянську ресторанну і домашню кухню, а курчат «тапака», стали наполегливо іменувати як «тютюну».

Особливості приготування

Багато хто боїться готувати цю страву, побоюючись, що м'ясо не прожариться. Насправді, ви можете використовувати не тільки дрібних курчат, але і будь-яку курячу тушку, збільшивши час маринування і готування.

Дотримуйтесь наступних правил:

  1. Обов'язково надрезайте суглоби над гомілкою і крилами, так щоб вони відходили від тушки;
  2. Промаринуйте дрібного курчати протягом 15 хв., для цього просто натріть його сіллю, змастіть з двох сторін оливковою олією. Роздавлений часник покладіть зверху на тушку, ще додайте цілі гілочки тархуну і кінзи, полийте лимонним соком. Не забудьте перед обсмажуванням прибрати часник;
  3. У сковорідці розігрійте масло. Для смаження курчат знадобиться багато олії. Наприклад, на одну невелику тушку може піти близько 110 мл Масло вибирайте на свій смак, але краще взяти оливкова. Продукт обов'язково повинен бути рафінованим. Курячому м'ясу таке масло допомагає стати смачніше і м'якше;
  4. Викладіть курчати шкіркою вниз, притисніть пресом. Смажте до красивої скоринки (з двох сторін). Важливо, щоб під час смаження пресом не перевищувала 10 хвилин;
  5. В кінці приготування додайте трохи води, яка додасть м'ясу соковитість;
  6. Коли будете подавати курчати на стіл, то обов'язково розріжте його на чотири частини, полийте рідиною, що утворилася в процесі приготування. Можна прикрасити страву зернами граната і улюбленою зеленню.
Покроковий рецепт (з застосуванням преса)
Інгредієнти Кількість
невелика курка (курча) - 1 шт.
спеції (суміш перців, коріандр) - за смаком
аджика - 10 г
масло топлене - 60 г
стручкова квасоля - 0,4 кг
Час приготування: 60 хвилин Калорійність на 100 грам: 360 Ккал

Курку ми готуємо частіше, ніж інші види м'яса. За цим рецептом її треба смажити на мінімальному вогні. На тушку вагою один кілограм може піти цілий годину. І не переживайте з приводу золотистої скоринки і хрусткою, вона однозначно буде, головне не поспішайте. Радимо на гарнір приготувати квасолю стручкову з аджикою.

Курча тютюну на сковороді під пресом готується таким чином:

Крок 1. Якщо у вас в наявності домашня курочка вагою 1 кг, то приправ для неї візьміть трохи. Не радимо використовувати каррі або куркуму, вони просто «заб'ють» весь смак. Просто розрізати тушку на дві частини, посипте її перцем (можна сумішшю) і коріандром, який попередньо подрібніть в ступці.

Крок 2. Тушку покласти шкіркою вниз на злегка розігріту сковороду, туди ж киньте трохи олії. Виставите на плиті мінімальний вогонь, саме на такому режимі курка добре просмажиться, а потім і зарум'яниться. Важливо не поспішати.

Крок 3. Зверху на тушку покладіть плоску тарілку, а на неї вантаж. Це може бути каструля з водою. Смажте з одного боку 15 хв., переверніть і готуйте ще 15 хв. На замітку: якщо ви смажите бройлера, то за цей час він майже приготується, якщо курча домашній (сільський), то йому знадобиться ще два рази по 10 хв.

 

Крок 4. Коли курочка буде майже готова, відваріть в каструлі з киплячою водою стручкову квасолю (свіжу або заморожену, яка у вас є) протягом 5 хв. Потім трохи обсмажте її на сковороді, по своєму смаку додати аджику, яку розведіть в 2 ст. ложках води (можна використовувати квасолевий відвар).

Крок 5. Розкладіть на тарілки квасоля і «курча табака». Рекомендуємо подати до птиці ткемалевый соус, він самий ідеальний, але якщо ви любитель часникового, можна взяти і його.

Скільки смажити курячу печінку на сковороді — дуже просте блюдо на кожен день.

Читайте як приготувати надзвичайно смачну сирну запіканку без борошна та яєць.

Читайте як приготувати люля кебаб в духовці або на мангалі.

Курча тютюну з соусом на сковороді

Якщо не знайдете дрібного курчати, то можна посмажити підрослу птицю, наприклад бройлера. Звичайно, його треба маринувати по часу більше, а до готовності краще доводити в духовій шафі.

Вам знадобиться:

  • курча – 1 тушка;
  • рафінована і топлене масло – по 80 мл;
  • 1 велика цибулина;
  • зубчики часнику – 3 штуки;
  • 9% столовий оцет – 20 мл;
  • трохи меду – близько 8 м;
  • натирати сіллю на свій розсуд.

Знадобиться для соусу:

  • 200 г томатної пасти;
  • 450 мл кип'яченої води;
  • 8 мл оцту;
  • свіжий кріп і кінза – по 2-3 гілочки;
  • по 10 г часнику і цукру;
  • 2 р гострої паприки;
  • приправляти соус на свій розсуд.

Курча посмажити за 30 хвилин. Блюдо по калорійності не перевищує 360 ккал на 100 грам.

Крок 1. Тушку невеликий курки (курча) промийте.

Крок 2. Приготуйте маринад: у миску покладіть подрібнені зубчики часнику і цибулину, додайте трохи меду, оцту і солі. Цією сумішшю натріть тушку і залиште маринуватися. Достатньо 15-20 хвилин, але можна залишити в холодильнику на цілу добу.

Крок 3. Візьміть масло двох видів – звичайне рафінована без запаху як основу і топлене масло для поліпшення смаку. Всі розігрійте на сковорідці.

Крок 4. Покладіть в розпечене масло птицю, притисніть пресом і смажте 4 хв., спочатку з однієї сторони і стільки ж з іншої.

Крок 5. Приберіть прес, зменшіть вогонь, ще трохи обсмажте до появи скоринки.

Крок 6. Приготуйте смачний соус: томат розведіть водою, додайте приправи, часник і все ретельно переміщуйте.

Крок 7. Подавайте блюдо на стіл з соусом, свіжими помідорами й огірками.

Грузинський рецепт

У Грузії смажать курчат у спеціальних глиняних порціонних сковородах, в яких їх подають до столу. Як преса можна взяти будь-важкий і плоский предмет. Із зелені візьміть обов'язково тархун і кінзу. Без них не обходиться жодна страва грузинської кухні.

Для грузинського курчати тютюну потрібно:

  • 1 корнішон (курча);
  • зубчики часнику – 4 штуки;
  • 100 мл масло рафінованої;
  • четвертушка лимона;
  • кінза і тархун – по 1 пучку;
  • натирати тушку сіллю на свій розсуд.

Птицю вдасться посмажити за 35 хв. Одна порція містить близько 370 ккал.

Як зробити курчати тютюну на сковороді по-грузинськи:

  1. Гомілка і крильця повинні відходити від тушки, тому надріжте в цих частинах суглоби;
  2. З усіх боків натріть корнішон сіллю, полийте рафінованою олією;
  3. Подрібніть часник і покладіть на птицю, зверху по гілочці зелені (кінза і тархун), потім полийте лимонним соком;
  4. Тушку курчати переверніть і полийте спинку маслом. Залиште на столі для маринування для курчати-корнішона потрібно всього 15 хв.;
  5. У сковороді розігріти 100 мл олії, викласти птицю шкіркою вниз, придавити пресом. Смажити з кожного боку до рум'яної і засмаженою скоринки, час готування під пресом має становити 10 хв.;
  6. В самому кінці готування влити в сковороду 20 мл води, закрити її кришкою;
  7. На стіл подавайте курчати, розділеного на частини. Не забудьте полити його соком, що утворився під час смаження. Прикрасьте блюдо гранатовими зернятками, і свіжою зеленню.

Корисні поради

  1. Для маринаду використовуйте тільки свіжі пряні трави. Якщо ви намажете курку сухий приправою, то її потім важко буде прибрати, а ще під час смаження вона буде горіти;
  2. Суглоби надріжте в тих місцях, де курочка (курча) завжди погано прожарюється. Це гомілку і крила;
  3. Розігрійте сковороду з маслом, а точніше підігрійте і викладіть на неї курчати. Зверху покладіть тарілку, яка притисне м'ясо, а вже на неї поставте вантаж (наприклад, каструлю з водою). Якщо у вашої каструлі широке дно, то можна тарілку не використовувати. Готувати по 15 хв. на середньому вогні, курку перевертати, інакше шкірка підгорить, а м'ясо залишиться сирим. Посоліть за 5 хв. до кінця смаження;
  4. Перевірити готовність можна, проштрикнув ножем м'ясо, якщо сік рожевий, то посмажте ще по 5 хв. з кожного боку, якщо сік прозорий, значить, курча готовий;
  5. Оброблені шматочки готового курчати тютюну їдять руками. При цьому передбачається, що у вас на столі буде тканинна серветка і мисочка з водою, щоб можна було обполоснути пальці.

Отже, неодмінний учасник страви «курча табака» – невеликий курча-корнішон, який вільно продається у всіх м'ясних магазинах.

Перед приготуванням обов'язково надріжте суглоби в гомілці і крильцях, руками постарайтеся тушку трохи сплюснуть. Потім намажте подрібненим часником, спеціями і через 15 хвилин, поклавши курчати під прес, посмажте з усіх боків на олії. Приємного апетиту!

Що ще почитати: