Як приготувати лобіо з квасолі по-грузинськи
Страви грузинської кухні славляться неповторним ароматом, смаком і вишуканістю. Лобіо – традиційне блюдо Грузії, його готують з квасолі різних сортів з різними добавками.
Лобіо по-грузинськи завжди готують з особливого сорту квасолі, в честь якого і названо сама страва. Перш ніж готувати лобіо, потрібно правильно вибрати боби. Існує кілька ознак якісного продукту, на які потрібно звернути увагу:
- на бобах ні в якому разі не повинно бути білястого нальоту;
- квасоля повинна бути глянцевою і гладкою;
- всі боби мають приблизно однаковий розмір;
- на бобах не може бути темних плям, що говорить про початок гниття продукту;
- в упаковці не повинно бути сторонніх предметів (камінців, сміття).
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
квасолі - | 500 грамів |
моркви - | 3 середніх |
рослинної олії - | 50 мілілітрів |
волоських горіхів - | 1 склянка |
томатної пасти - | 3 столові ложки |
зелені (обов'язково з кінзою і базиліком) - | 1 пучок |
аджики (спеція, а не соус) - | 1 чайна ложка |
часнику - | 4 зубчики |
сіль, спеції (хмелі-сунелі, червоний мелений перець) - | за смаком |
Час приготування: 360 хвилин | Калорійність на 100 грам: 196 Ккал |
Для приготування лобіо рекомендується використовувати боби саме червоного кольору, так як цей сорт більш м'ясистий і добре поєднується з м'ясом.
- Починаємо приготування лобіо з замочування квасолі. Цього процесу, на жаль, уникнути неможливо. Але спочатку потрібно перебрати її і відокремити якісні боби, очистити від непотрібних домішок;
- Поміщаємо боби в ємність і заливаємо водою з розрахунку 1:2, тобто води повинно бути більше, ніж бобів, так як квасоля дуже активно вбирає воду;
- Замочуємо все на ніч;
- Зранку ставимо каструлю з квасолею на слабкий вогонь і доводимо вміст до кипіння. Дуже важливо робити це максимально плавно, не збільшуючи вогонь;
- Варимо квасолю протягом 1,5-2 годин до м'якого стану;
- Очищаємо цибулю та нарізаємо дрібними кубиками;
- Моркву очищаємо і нарізаємо тонкою соломкою;
- Зелень промиваємо, обсушуємо і рубаємо;
- Часник пропускаємо через спеціальний прес або дрібно рубаємо ножем;
- У каструлю з готовою квасолею кладемо овочі, часник, аджику, томатну пасту і зелень, підсолюємо і приправляємо за смаком;
- Готуємо лобіо на маленькому вогні ще хвилин 5-7 і в самому кінці додаємо порубані волоські горіхи.
Лобіо готове, його можна подавати до столу як в гарячому вигляді, так і в холодному.
Пісний салат з грибами можна готувати в будь-який час, особливо добре такий салат підійде тим, хто дотримується посту.
Спагетті з морепродуктами з томатним соусом — спробуйте, рецепт тут.
Читайте як приготувати печеня з картоплею, рецепт простого повсякденного страви.
Як приготувати лобіо в мультиварці
Цей рецепт відрізняється від інших тим, що лобіо виходить наваристим, густим, як суп-пюре. Приготування страви в мультиварці позитивно позначається на його смаку та економить час.
Необхідні інгредієнти:
- 2 склянки червоної квасолі;
- 2 середні цибулини;
- 2 м'ясистих, соковитих помідора;
- 4 зубчики часнику;
- 25 грамів солі або за смаком;
- половина перцю чилі;
- кінза, петрушка, хмелі-сунелі.
Час приготування: 60 хвилин (і 2-3 години на підготовку і варіння квасолі).
Калорійність: 182 Ккал/100 г.
Починати приготування лобіо слід з підготовки квасолі. В даному випадку нам допоможе мультиварка, так як боби ми будемо замочувати саме в ній.
- На дно чаші мультиварки розміщуємо всю квасолю і заливаємо холодною водою. Боби дрібні потрібно замочувати на 2 - 3 години, а великі – на 5-6 годин;
- Зливаємо воду, знову заливаємо холодною водою так, щоб вона покрила боби на 6-7 сантиметрів;
- Включаємо кнопку «Гасіння» і тушкуємо все 1,5 -2 години в залежності від розміру бобів;
- Як тільки до закінчення циклу залишиться 50-60 хвилин, потрібно підготувати овочі;
- Для цього очищаємо цибулю та нарізаємо її дрібними кубиками;
- Часник звільняємо від шкірки і дрібно рубаємо ножем або пропускаємо через спеціальний прес. Можна також розчавити часник в макітрі;
- Помідори очищаємо і нарізаємо кубиками;
- Суміш з овочів кладемо на сковороду з невеликою кількістю олії і тушкуємо до м'якості;
- В самому кінці гасіння додаємо спеції і приправи: хмелі-сунелі, перець, сіль;
- За півгодини до закінчення приготування квасолі додаємо в каструлю овочі і готуємо до кінця;
- Лобіо майже готове. На цьому етапі додаємо часник, підсолюємо і приправляємо дрібно нарубаною зеленню.
Лобіо по-грузинськи в мультиварці готовий, залишилося красиво і апетитно подати його столу.
Страва з зеленої квасолі
Ще один різновид лобіо, але вже із зеленої стручкової квасолі. Страва має незвичайний, ні з чим не порівнянний смак з-за головного інгредієнта.
Стручкова квасоля дуже освіжає та робить страву легким, але при цьому ситним.
Необхідні інгредієнти:
- 500 г стручкової квасолі;
- 1 велика цибулина;
- 3 стиглих м'ясистих помідора;
- половина лимона;
- 1 чайна ложка хмелі-сунелі;
- За 5 гілочок кінзи кропу і петрушки;
- 1 гострий червоний перець-чилі;
- рослинна олія, сіль.
Час приготування: 30 хвилин.
Калорійність: 172 Ккал/100 г.
- Спочатку слід правильно підготувати зелену квасолю до теплової обробки. Відрізаємо кінчики кожного стручка і розрізаємо його на 2-3 частини. Для економії часу можна робити це відразу з декількома стручками;
- Відварюємо стручки протягом 15 хвилин в підсоленій воді до м'якості;
- Тим часом очищаємо цибулю, нарізаємо його довільно і обсмажуємо в невеликій кількості олії до появи прозорого кольору;
- Розтираємо В ступці часник, хмелі-сунелі, зелень кінзи, кропу і петрушки і сіль;
- Помідори обдаємо окропом, а потім відразу ж занурюємо під дуже холодну воду, щоб легко зняти шкірку з плодів. Нарізаємо кубиками томати;
- На сковороду з м'яким цибулею, додаємо помідори і подрібнені спеції з часником і тушкуємо все разом ще 10 хвилин;
- Квасолю покласти на сито, даємо стекти всій воді. Кладемо боби в сковороду з тушкованими овочами;
- Перемішуємо лобіо і тушкуємо ще хвилин 5-7;
- Лимон поміщаємо під гарячу воду, щоб краще виходив сік, і вичавлюємо половину лимона;
- Додаємо лимонний сік і червоний перець чилі в самому кінці приготування лобіо і даємо страві трохи настоятися, після чого подаємо до столу.
Рецепт лобіо з м'ясом по-грузинськи
Грузинська кухня налічує понад п'ятдесяти видів лобіо, але найсмачнішим і популярним є лобіо з м'ясом. В його приготуванні використовують різні види квасолі: червону, стручкову, спаржеву і білу.
Необхідні інгредієнти:
- 200 г яловичої грудинки;
- 500 грамів білої квасолі;
- 1,5 літра холодної води;
- 5 стебел селери;
- 2 столові ложки рубаною кінзи;
- 2 столові ложки рубаною кінзи;
- 1 столова ложка рубаного базиліка;
- 1 стручок червоного перцю чилі;
- 3 зубчики часнику;
- 2 головки цибулі;
- сіль за смаком.
Час приготування: 50 хвилин.
Калорійність: 212 Ккал/100 г.
- Готуємо квасолю. Спочатку її треба промити, перебрати і помістити в сотейник;
- Заливаємо боби холодною водою і починаємо повільно нагрівати на слабкому вогні. Як тільки вода закипить, варимо ще 25 хвилин;
- На цьому етапі потрібно злити воду і помістити все на суху сковороду і поставити на слабкий вогонь. З квасолі повинна піти вся рідина і волога. На це буде потрібно 20 хвилин;
- Доливаємо холодну воду так, щоб вона трохи покрила боби, і варимо все до м'якого стану;
- Яловичу грудинку поміщаємо в каструлю з гарячою підсоленою водою і варимо протягом 40-60 хвилин до готовності;
- Очищаємо цибулю та нарізаємо його кубиками. Додаємо в квасолі;
- Часник очищаємо і подрібнюємо. Додаємо його разом зі спеціями до квасолі;
- Перець чилі звільняємо від гірких насіння, тільки м'якоть нарізаємо і кладемо в лобіо;
- В кінці приготування додаємо нарізану смужками яловичу грудинку і тушкуємо страву ще 10 хвилин.
У результаті повинна вийти не кашоподібна маса, а добре розварена квасоля з овочами. Тому час приготування потрібно варіювати в залежності від виду бобів.
Кулінарні поради з приготування і подачі страви
Лобіо досить просто готувати, якщо знати деякі тонкощі:
- Час приготування може змінюватися за виду квасолі, тому потрібно постійно перевіряти готовність квасолі і пробувати страву на смак;
- У деяких районах Грузії лобіо подрібнюють (товчуть, як пюре), залишають боби в цілому вигляді або змішують пюре і цілі боби;
- Волоські горіхи присутні у класичному рецепті, але, якщо в лобіо їсти м'ясо або помідори, то горіхи будуть недоречні;
- Подають лобіо з квасолі по-грузинськи як в гарячому вигляді (на гаряче), так і в холодному в якості закуски.
Приємного апетиту!