10 июнь 2019 1 512

Як приготувати лобіо з квасолі по-грузинськи

Страви грузинської кухні славляться неповторним ароматом, смаком і вишуканістю. Лобіо – традиційне блюдо Грузії, його готують з квасолі різних сортів з різними добавками.

Лобіо по-грузинськи завжди готують з особливого сорту квасолі, в честь якого і названо сама страва. Перш ніж готувати лобіо, потрібно правильно вибрати боби. Існує кілька ознак якісного продукту, на які потрібно звернути увагу:

  • на бобах ні в якому разі не повинно бути білястого нальоту;
  • квасоля повинна бути глянцевою і гладкою;
  • всі боби мають приблизно однаковий розмір;
  • на бобах не може бути темних плям, що говорить про початок гниття продукту;
  • в упаковці не повинно бути сторонніх предметів (камінців, сміття).
Рецепт лобіо з червоної квасолі
Інгредієнти Кількість
квасолі - 500 грамів
моркви - 3 середніх
рослинної олії - 50 мілілітрів
волоських горіхів - 1 склянка
томатної пасти - 3 столові ложки
зелені (обов'язково з кінзою і базиліком) - 1 пучок
аджики (спеція, а не соус) - 1 чайна ложка
часнику - 4 зубчики
сіль, спеції (хмелі-сунелі, червоний мелений перець) - за смаком
Час приготування: 360 хвилин Калорійність на 100 грам: 196 Ккал

Для приготування лобіо рекомендується використовувати боби саме червоного кольору, так як цей сорт більш м'ясистий і добре поєднується з м'ясом.

  1. Починаємо приготування лобіо з замочування квасолі. Цього процесу, на жаль, уникнути неможливо. Але спочатку потрібно перебрати її і відокремити якісні боби, очистити від непотрібних домішок;
  2. Поміщаємо боби в ємність і заливаємо водою з розрахунку 1:2, тобто води повинно бути більше, ніж бобів, так як квасоля дуже активно вбирає воду;
  3. Замочуємо все на ніч;
  4. Зранку ставимо каструлю з квасолею на слабкий вогонь і доводимо вміст до кипіння. Дуже важливо робити це максимально плавно, не збільшуючи вогонь;
  5. Варимо квасолю протягом 1,5-2 годин до м'якого стану;
  6. Очищаємо цибулю та нарізаємо дрібними кубиками;
  7. Моркву очищаємо і нарізаємо тонкою соломкою;
  8. Зелень промиваємо, обсушуємо і рубаємо;
  9. Часник пропускаємо через спеціальний прес або дрібно рубаємо ножем;
  10. У каструлю з готовою квасолею кладемо овочі, часник, аджику, томатну пасту і зелень, підсолюємо і приправляємо за смаком;
  11. Готуємо лобіо на маленькому вогні ще хвилин 5-7 і в самому кінці додаємо порубані волоські горіхи.

Лобіо готове, його можна подавати до столу як в гарячому вигляді, так і в холодному.

Пісний салат з грибами можна готувати в будь-який час, особливо добре такий салат підійде тим, хто дотримується посту.

Спагетті з морепродуктами з томатним соусом — спробуйте, рецепт тут.

Читайте як приготувати печеня з картоплею, рецепт простого повсякденного страви.

Як приготувати лобіо в мультиварці

Цей рецепт відрізняється від інших тим, що лобіо виходить наваристим, густим, як суп-пюре. Приготування страви в мультиварці позитивно позначається на його смаку та економить час.

Необхідні інгредієнти:

  • 2 склянки червоної квасолі;
  • 2 середні цибулини;
  • 2 м'ясистих, соковитих помідора;
  • 4 зубчики часнику;
  • 25 грамів солі або за смаком;
  • половина перцю чилі;
  • кінза, петрушка, хмелі-сунелі.

Час приготування: 60 хвилин (і 2-3 години на підготовку і варіння квасолі).

Калорійність: 182 Ккал/100 г.

Починати приготування лобіо слід з підготовки квасолі. В даному випадку нам допоможе мультиварка, так як боби ми будемо замочувати саме в ній.

  1. На дно чаші мультиварки розміщуємо всю квасолю і заливаємо холодною водою. Боби дрібні потрібно замочувати на 2 - 3 години, а великі – на 5-6 годин;
  2. Зливаємо воду, знову заливаємо холодною водою так, щоб вона покрила боби на 6-7 сантиметрів;
  3. Включаємо кнопку «Гасіння» і тушкуємо все 1,5 -2 години в залежності від розміру бобів;
  4. Як тільки до закінчення циклу залишиться 50-60 хвилин, потрібно підготувати овочі;
  5. Для цього очищаємо цибулю та нарізаємо її дрібними кубиками;
  6. Часник звільняємо від шкірки і дрібно рубаємо ножем або пропускаємо через спеціальний прес. Можна також розчавити часник в макітрі;
  7. Помідори очищаємо і нарізаємо кубиками;
  8. Суміш з овочів кладемо на сковороду з невеликою кількістю олії і тушкуємо до м'якості;
  9. В самому кінці гасіння додаємо спеції і приправи: хмелі-сунелі, перець, сіль;
  10. За півгодини до закінчення приготування квасолі додаємо в каструлю овочі і готуємо до кінця;
  11. Лобіо майже готове. На цьому етапі додаємо часник, підсолюємо і приправляємо дрібно нарубаною зеленню.

Лобіо по-грузинськи в мультиварці готовий, залишилося красиво і апетитно подати його столу.

Страва з зеленої квасолі

Ще один різновид лобіо, але вже із зеленої стручкової квасолі. Страва має незвичайний, ні з чим не порівнянний смак з-за головного інгредієнта.

Стручкова квасоля дуже освіжає та робить страву легким, але при цьому ситним.

Необхідні інгредієнти:

  • 500 г стручкової квасолі;
  • 1 велика цибулина;
  • 3 стиглих м'ясистих помідора;
  • половина лимона;
  • 1 чайна ложка хмелі-сунелі;
  • За 5 гілочок кінзи кропу і петрушки;
  • 1 гострий червоний перець-чилі;
  • рослинна олія, сіль.

Час приготування: 30 хвилин.

Калорійність: 172 Ккал/100 г.

  1. Спочатку слід правильно підготувати зелену квасолю до теплової обробки. Відрізаємо кінчики кожного стручка і розрізаємо його на 2-3 частини. Для економії часу можна робити це відразу з декількома стручками;
  2. Відварюємо стручки протягом 15 хвилин в підсоленій воді до м'якості;
  3. Тим часом очищаємо цибулю, нарізаємо його довільно і обсмажуємо в невеликій кількості олії до появи прозорого кольору;
  4. Розтираємо В ступці часник, хмелі-сунелі, зелень кінзи, кропу і петрушки і сіль;
  5. Помідори обдаємо окропом, а потім відразу ж занурюємо під дуже холодну воду, щоб легко зняти шкірку з плодів. Нарізаємо кубиками томати;
  6. На сковороду з м'яким цибулею, додаємо помідори і подрібнені спеції з часником і тушкуємо все разом ще 10 хвилин;
  7. Квасолю покласти на сито, даємо стекти всій воді. Кладемо боби в сковороду з тушкованими овочами;
  8. Перемішуємо лобіо і тушкуємо ще хвилин 5-7;
  9. Лимон поміщаємо під гарячу воду, щоб краще виходив сік, і вичавлюємо половину лимона;
  10. Додаємо лимонний сік і червоний перець чилі в самому кінці приготування лобіо і даємо страві трохи настоятися, після чого подаємо до столу.

Рецепт лобіо з м'ясом по-грузинськи

Грузинська кухня налічує понад п'ятдесяти видів лобіо, але найсмачнішим і популярним є лобіо з м'ясом. В його приготуванні використовують різні види квасолі: червону, стручкову, спаржеву і білу.

Необхідні інгредієнти:

  • 200 г яловичої грудинки;
  • 500 грамів білої квасолі;
  • 1,5 літра холодної води;
  • 5 стебел селери;
  • 2 столові ложки рубаною кінзи;
  • 2 столові ложки рубаною кінзи;
  • 1 столова ложка рубаного базиліка;
  • 1 стручок червоного перцю чилі;
  • 3 зубчики часнику;
  • 2 головки цибулі;
  • сіль за смаком.

Час приготування: 50 хвилин.

Калорійність: 212 Ккал/100 г.

  1. Готуємо квасолю. Спочатку її треба промити, перебрати і помістити в сотейник;
  2. Заливаємо боби холодною водою і починаємо повільно нагрівати на слабкому вогні. Як тільки вода закипить, варимо ще 25 хвилин;
  3. На цьому етапі потрібно злити воду і помістити все на суху сковороду і поставити на слабкий вогонь. З квасолі повинна піти вся рідина і волога. На це буде потрібно 20 хвилин;
  4. Доливаємо холодну воду так, щоб вона трохи покрила боби, і варимо все до м'якого стану;
  5. Яловичу грудинку поміщаємо в каструлю з гарячою підсоленою водою і варимо протягом 40-60 хвилин до готовності;
  6. Очищаємо цибулю та нарізаємо його кубиками. Додаємо в квасолі;
  7. Часник очищаємо і подрібнюємо. Додаємо його разом зі спеціями до квасолі;
  8. Перець чилі звільняємо від гірких насіння, тільки м'якоть нарізаємо і кладемо в лобіо;
  9. В кінці приготування додаємо нарізану смужками яловичу грудинку і тушкуємо страву ще 10 хвилин.

У результаті повинна вийти не кашоподібна маса, а добре розварена квасоля з овочами. Тому час приготування потрібно варіювати в залежності від виду бобів.

Кулінарні поради з приготування і подачі страви

Лобіо досить просто готувати, якщо знати деякі тонкощі:

  1. Час приготування може змінюватися за виду квасолі, тому потрібно постійно перевіряти готовність квасолі і пробувати страву на смак;
  2. У деяких районах Грузії лобіо подрібнюють (товчуть, як пюре), залишають боби в цілому вигляді або змішують пюре і цілі боби;
  3. Волоські горіхи присутні у класичному рецепті, але, якщо в лобіо їсти м'ясо або помідори, то горіхи будуть недоречні;
  4. Подають лобіо з квасолі по-грузинськи як в гарячому вигляді (на гаряче), так і в холодному в якості закуски.

Приємного апетиту!

Що ще почитати: